Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dere med ryddige hus - deres beste tips

#1

Bokormen sa for siden:

Jeg vil ha et ryddigere hjem, men vet ikke hvordan. :blond:

Teorien kan jeg jo, kvitte seg med ting, og legge alt på plass. Og de få gangene vi har det strøkent, tar det jo omtrent ikke noe tid å støvsuge eller vaske! Men hvordan holde det slik året rundt?


#2

Najade sa for siden:

Det aller viktigste er å kvitte seg med ting er min erfaring. De tingene som blir liggende og flyte har ikke fast plass av en grunn i mitt hus i alle fall. Heller sjelden at ting som har en plass ikke legges tilbake ganske raskt (av meg i alle fall, noe mindre av mann og barn).

Jeg finner mye inspirasjon på Youtube ved å følge kontoer som har en minimalistisk profil, ikke at jeg helt sikter på det personlig.
Også må man bare begynne/holde på litt hele tiden. Det blir for stort for min del å ta sånne store jafs av type Kon Mari. Men å ta en skuff, et skap, en horisontal overflate etc er overkommelig.


#3

zinatara sa for siden:

Kvitte seg med mye ting og tenke over hvor ting oppbevares. Oppbevar det som brukes ofte der det er enkelt å få tak i det og tenk over hvor det er logisk at ting oppbevares. Ellers handler det vel om å lage faste rutiner slik at ting ikke hoper seg opp. Jeg liker godt clutterbug opplegget clutterbug.me/ Det går ut på å finne ut hva slags organisering som passer best for deg og å lage oversiktlige planer om hva som må gjøres. Akkurat designmessig er det ikke min stil, men tar med meg rydde og organiseringstipsene og så liker jeg at dama veldig morsom og lite selvhøytidelig.


#4

Musemus sa for siden:

Rydde. Rydde. Rydde. Hver dag.
Vi har et ryddig hjem, har egentlig ganske lite «ting». Men jeg bruker mye tid på å rydde. Så kan man spørre seg om det er verdt det, men for meg er det dét.


#5

millact sa for siden:

Ha konfirmasjon hjemme! Aldri hatt det ryddigere enn forrige helg. Synd det ikke varte så lenge.

Tror vi har for mange ting rett og slett, men jeg har vært svært flink til å gi bort ting til vår lokale, store bruktbutikk. Men, jeg må rydde mer ser det ut som.

Nå har jeg badmintonracket'er, dvd'er med mer i bilen. Gis bort etter jobb i dag.


#6

Fersken sa for siden:

Ha stort nok hus til alle tingene. :nemlig:

Bo sammen med en ryddig person.

La ting ha noenlunde faste steder og huske å legge de tilbake dit.

Ha en plass alle småtingen er, aka roteskuff. Ute av syne, ute av sinn.

I en periode så innføres en ting inn - en ting ut.


#7

Niobe sa for siden:

Nå skal jeg ikke påstå at vi har et ryddig hjem, men det blir ryddigere av å:

 • kaste ting som ikke brukes. Man må ta et raid oftere enn man tror. Barn vokser, behov endres, ting blir liggende...
 • ha besøk ofte. Huset vårt har vært grusomt mye mer rotete i koronaperioden, siden vi ikke har hatt besøk. Selv uformelle hverdagsbesøk bidrar til at flere ting settes der de hører hjemme, uten at man tenker på at det ryddes.
 • ha en plass til alt. Det som blir liggende er ofte ting som ikke har et sted det hører hjemme. Vi har langt flere skap og kommoder enn jeg synes er pent, men det er for praktisk til å la være.
 • vær i forkant av sesongen. Nå er det høst. Rydd bort sommerleker, sommerklær, og sjekk om noe kan gis bort allerede nå. Sjekk skuffene med høst/vinterklær av samme grunn.

#8

Hyacinth sa for siden:

Dette.

Og alltid legg ting på plass etter bruk. Straks. Ikke senere.

Og ikke eie så mange ting.


#9

frukt sa for siden:

Samme her. Det er ikke bevisst egentlig, jeg bare hater rot, og må ha det ryddig. Jeg rydder, altså er jeg. :ler:
Men man kan og ha en fast ryddetid hver dag. Vet om flere som gjør det.

Å ha faste plasser til ting, kvitte seg med det som ikke blir brukt og å rydde vekk med en gang man er ferdig med noe er lurt da


#10

Chablis sa for siden:

Vi velger å alltid ha ryddig stue, får vi besøk er det jo der vi er. Der har ting fast plass. Ellers plager det meg ikke med litt rot, det handler vel mest om at jeg vil gjøre noe annet enn å rydde hele tiden.


#11

Lhi-My sa for siden:

Rydding må tas fortløpende. Det finnes ingen trylleformler eller metoder, man må bare ta det underveis. Rydd etter at middagen er spist, rydd vekk klesvasken så fort den er tørr, rydd opp når en aktivitet er slutt osv osv. Og glem bøker, YouTube og alle som påstår de har funnet metoden, livet og veien. Det finnes ingen andre måter å gjøre det på enn å rydde underveis. Det er ikke tidkrevende heller, jeg tror man rydder mye på den tida det tar å lese bøker eller se videoer om det. Det er bare å få det gjort. Har man mye rot, krever det selvsagt litt å komme fram til et lettstelt hus, men heller ikke det kan fikses på annen måte enn å bare starte i en ende og få det gjort.


#12

Avatar sa for siden:

Enig med flere; det er bare å rydde. Rett og slett. Først gå gjennom alt, kaste, gi bort og organisere. Så bare holde det ryddig ved å rydde.


#13

Nenne sa for siden:

Vi rydder hele huset før vaskehjelpen kommer og da blir hele huset tatt på én gang. Siden hun kommer hver uke rekker det aldri å bli mye mellom hver gang.

MEN det viktigste vi har gjort er å kvitte oss med ting. Dyprydding rett og slett. Alle ting har sin plass, enten det er i en bedroller under senga eller i ei hylle eller et skap. Det har jo en tendens til å balle på seg hvis en ikke tar unna. Så i vår og sommer har vi dypryddet flere rom for å få kastet, solgt og gitt bort ting eller finne rett plass å ha tingene. Nå har vi faktisk orden i alle rom og det koster lite å holde dem ryddige.


#14

star sa for siden:

Har det ikke ryddig, bortsett fra, akkurat nå.
Men ha minst mulig, ha fast plass til alt og rydd bort med en gang.


#15

millact sa for siden:

Begynte i går. Shorts som jeg ser blir for små er gitt bort til naboguttene:jupp: Var også mer gutteklær. Ble en stor, full pose som gis bort til en venn.


#16

nokon sa for siden:

Eg tester ut ein ny vri nå med faste dager til å gå over ulike faste oppgaver. Det funker ganske bra, saman med å sette av ei økt på 20 min. kvar kveld, før eg sett meg ned og sløver, til å gjere ting som må gjerast dagleg, pluss å sette på ein klesvask kvar dag.

Mine rutiner er:

 • Mandag: Gå over badet.
 • Tirsdag: Soverom, sortere skittentøy som har hopa seg opp og skifte sengetøy
 • Onsdag: Post, Mail og regninger.
 • Torsdag: Kjøkken og kjøleskap, lage handleliste
 • Fredag: Stove, «dropsoner» og vekeshandel.

Dropsonene er to kurver, som står på plasser der det har lett for å samle seg rot. (Hos meg, nær sofaen og på benk i gangen). Dersom eg legg ting som slenger rundt i desse kurvene, gir det eit ryddigare inntrykk, enn om det blir liggjande utover benker og bord. Ofte legg eg faktisk ting heilt på plass også, sidan det er like mykje jobb som å legge det i kurven, når eg først har løfta på det.


#17

Najade sa for siden:

Man må selvsagt gjøre jobben. Men det er ganske vanlig å bli overveldet og handlingslammet fordi man ikke helt kommer i gang, og da tror jeg faktisk det kan være nyttig å søke etter litt inspirasjon til å komme i gang.
Men der er man sikkert forskjellig.
Om noen bruker 20 min på å se en YT-video, og så rydder i 20 min etterpå, så ja; de kunne heller brukt 40 min på rydding. Tapsprosjekt kan det se ut som.
Men for meg var det slik at det gjerne ikke ble noen minutter med rydding.
Så jeg ser det som en seier.


#18

Input sa for siden:

Faktisk ja. Ofte hører jeg folk (gjerne folk som bor i svære hus) at det er så mye enklere å holde det ryddig når man bor på lite plass (antatt fordi man da sikkert har mindre ting), men etter å ha bodd på hhv. 120 - 30 - 55 - 90 kvm. kan jeg bare si at det er en av de største løgnene som finnes. Det har ikke et snev av sannhet i seg.


#19

Bokormen sa for siden:

Det med passelig mengde ting opplevde vi at virkelig stemte i sommer. Vi leide en leilighet hvor man hadde alt man trengte, men ikke noe mer. Og til tross for kofferter og bager og diverse hist og her, var det egentlig ryddig hele tiden.


#20

Niobe sa for siden:

Jeg er helt enig.


#21

Strutsen sa for siden:

Den eneste sannheten i dette er at dersom man flytter fra stort hus til en mindre bolig, så er det ryddig i 2 sekund fordi man ryddet og kastet under flyttingen. Og så er det tilbake til rotet. Har jeg hørt. :nemlig:

Mitt ryddetips er å rydde 15-20 minutter per dag - på en eller annen måte og deretter belønne seg selv. Min belønning er å ikke slenge rompa på sofaen og se på TV eller lese eller annet, før de 15-20 minuttene med rydding er gjennomført.


#22

Teofelia sa for siden:

Bo sammen med en som ikke orker rot. :knegg:


#23

Bokormen sa for siden:

Det er sant. Og det er utrolig hva man får unna seg hvis man venter besøk rett etter middag. :knegg: Da kan jeg fint multitaske, moppe over gulvene og fikse badet mens middagen koker. Det burde man jo klare hver dag..


#24

zinatara sa for siden:

Nei, det tror ikke jeg heller. Men jeg tror ikke at det automatisk blir mer ryddig fordi man får mer plass heller. Mange er sånn at de fyller opp huset med ting uansett hvor mye plass de har.

En ting som ikke var bra for oss var for mye lagringsplass som andre ikke ser. Der ser vi en stor forskjell fra da vi hadde en stor uinnredet kjeller til alt mulig rusk og rask. Det er fint med plass til de tingene man vil ha og som man må oppbevare, men det ble veldig fort til at gamle møbler, kapp fra byggeprosjekter, utdaterte elektroniske ting osv... bare ble satt der i stedet for å bli gjort noe med.

Jeg kan anbefale er å ha rutiner for hvordan man skal bli kvitt ting og ikke bare flytte det til andre steder for å gjøre det senere. Når jeg klarer å få lagt panteflasker, hermetikk og glass og det som skal til klesgjennvinning i bilen med en gang, så klarer jeg faktisk å huske det neste gang jeg er innom butikken. Når jeg har hatt store runder med rydding gjør jeg det samme med det som skal til bruktbutikken. Jeg er fæl til å prokrastrinere og kan ikke la meg selv få lov til det, så ting må ut av huset raskest mulig.

Og en annen ting som har hjulpet meg er podcaster eller lydbøker mens jeg rydder. Dersom jeg hører på en podcast som varer en time, så klarer jeg ofte å holde på en time uten å bli lei.


#25

Libra sa for siden:

Vet ikke om det var her eller en annen plass noe skrev mottoet: Don’t put it down, put it away. Hver gang jeg er på vei til å bare sette ting fra meg hører jeg den setningen. Til å begynne med føltes det som rydding og arbeid. Men med masse øvelse på å ta ting med en gang så føles det ikke som at jeg bedriver særlig rydding mer. Jeg gjør jo det, men nå er det en forlengelse av det jeg holder på med.


#26

Elise sa for siden:

Jeg har lagt inn rydding på kalenderen min, fast hver uke. Alle i familien må rydde da. Jeg tenker ikke over at det bør ryddes før det her gått for langt og det er for mye å ta tak i. Nå har vi hatt det sånn tålelig greit i fire uker, men påminnelsen på telefonen kommer som et sjokk hver uke. Hæ, skal jeg rydde nå igjen?? :knegg: Jeg håper at vi etter hvert kan rydde litt oftere, sånn at det tar enda kortere tid og holdes på et enda høyere nivå gjennom uken. Kanskje til og med hver dag.


#27

Malama sa for siden:

Har liksom ikke så lyst å bytte ut mannen. Eller ungene.

Kanskje de bytter ut meg....


#28

007 sa for siden:

Dette.

Og dette.


#29

venla sa for siden:

Jeg bodde i et hus med for mange ting og mann med høy toleranse for rot, og flyttet til leilighet med mindre ting uten mann. Selv har jeg lav toleranse for rot :knegg: Så nå er det mye lettere å holde orden.

Ungene må rydde egne ting og hjelpe til med noe husarbeid

Ting har sin faste plass

Bod med hyller og gjennomsiktige plastkasse til ting som ikke brukes ofte

Kaster/selger/gir bort det som ikke har vært i bruk på lang tid


#30

Elise sa for siden:

For meg, som er rotete av natur, er den setningen like vettug som "det er jo bare å spise litt mindre, så går man ned i vekt".

Det er ikke alltid det funker i praksis, selv om teorien høres grei ut.


#31

Retz sa for siden:

Jeg bor alene og roter ikke, så ikke noe problem. I tillegg liker jeg ikke å ha mer ting enn jeg bruker. Det gjelder klær såvel som servise, kjøkkenredskap, sengetøy, håndklær, hundesaker osv osv. Jeg vil ha tomme hyller i alle skap pluss bod. Her har absolutt alt sin faste plass.


#32

Magica sa for siden:

Tving familiemedlemmene dine til å rydde. :hjelpsom:


#33

Lille meg sa for siden:

Har prøvd dette i årevis, men det er fremdeles ikke ryddig her. Jeg har visst begynt å etablere rotrom nummer tre nå. Det er litt i overkant. :(

En ting ut, ingenting inn. Det som hjelper er å ha mindre ting. Om jeg gikk ned til en tredjedel av mange av tingene mine (verktøy, for eksempel!), så ville jeg hatt mer plass uten å egentlig tape noe. Vi må ha mindre ting. Det er det eneste som virkelig hjelper.


#34

Charlie sa for siden:

Mindre ting, helt klart. Få det ut. Sesongopprydding - og ikke på loftet, men også UT.

Gir bort og selger mye (venner, fretex, loppis, Finn..). Nå er kidsa så store at vi har sluttet å ta vare på klær som skal arves (pakket feks bort i sekker merket med str158/164..), så nå hjelper det også på loftet.

Så er det å rydde underveis, som vi sliter litt med, men et triks er det jeg lærte i min første restaurantjobb «ha alltid noe i hånda». Dvs vær oppmerksom og gjør litt hele tiden. Ut i restauranten, ta med klut, tilbake på kjøkkenet, ta med skittent servise. Eller i huset - ta med vasketøy ned, rent tøy opp, hårstrikk opp og i boksen på badet, ta med pcen ned... Tørk over vasken på badet når du likevel er der. Ta med søppel når du likevel skal ut. Gjør litt. Ikke utsett fordi du ikke rekker alt.


#35

Røverdatter sa for siden:

Vaskehjelp annenhver uke var løsningen her.


#36

-ea- sa for siden:

Dette er jeg oppvokst med. Ved kjellertrappa og loftstrappa sto det alltid ting som trengte transport ned eller opp, det var forbudt å gå forbi uten å ta med seg noe.

Nei, jeg har det ikke ryddig til enhver tid, men jeg kvier meg heller ikke for å ta imot besøk. Som én sa for noen uker siden da jeg sa "velkommen inn i rotet". "Velkommen inn i et hjem", sa han.


#37

Nera sa for siden:

Jeg er en rydder, og ting som legges i trappen, skal opp eller ned. Jeg rydder også litt hele tiden, i stedet for å ta store skippertak, og klarer ikke å slappe av i et rotete hus. I tillegg har det meste en fast plass inni skap og skuffer, så overflatene er mest mulig ryddige til enhver tid.

Dessverre er ikke de andre som bor her like enige i prioriteringene, men barnerommene er i overetasjen, så det klarer jeg på et vis å overse litt.


#38

Bokormen sa for siden:

Vi har fått drahjelp fra uventet hold: Det har vært noen i garasjen vår og forsynt seg med saker og ting! :snill:


#39

Hyacinth sa for siden:

Det med vaskehjelp forstår jeg ikke helt. Den formen for rydding er jo bare en midlertidig løsning, og man flytter bare på ting? :undrer:
Jeg tror man må kvitte seg med mye. Vi har for eksempel ikke flere sett sengetøy enn det som blir brukt. Noen vil mene det er for lite. Vi har aldri savnet flere. Sånn er det med mange ting vi eier. Ha kun ting du trenger, bruker og ikke minst liker.


#40

veobra sa for siden:

Håper det var som da de stjal hos oss. De tok en ødelagt oppvaskmaskin. Regner med dere savner noe dere gjerne skulle beholdt. :sukk:


#41

Røverdatter sa for siden:

Nå er det ikke ryddig overalt til enhver tid, men for meg frigjør det tid til rydding når vi i perioder har vaskehjelp. Før gikk «husarbeidstiden» med til vanlig helgevask. Vi har grei størrelse på huset og mye lagringsplass. Det hjelper sikkert også. Og dessuten liker ungene best å ha ryddige rom.


#42

Fintdethei! sa for siden:

Det er veldig sjelden mengden sengetøy forårsaker rot her i huset :knegg:


#43

Hyacinth sa for siden:

Jojo, enig. Det var et eksempel. Enig i at det ikke var det beste.


#44

Fintdethei! sa for siden:

Skjønte det, måtte bare....


#45

Elise sa for siden:

Jeg rydder jo ting dit de skal selv om det er fordi huset skal vaskes? Jeg har satt bort vaskingen til ungene nå. Det pluss rydding inn i kalenderen har hjulpet endel.


#46

Philippa sa for siden:

Mine tips er:

Ha faste plasser til ting. Selv har jeg feks en kommodeskuff til solbriller, en til hansker, en til luer osv. Oppi skuffen er det rotete (ikke brettekanter på luene, liksom) men da vet jeg hvertfall hvor jeg finner ting. Og kan legge det på plass dersom det er på avveier.

Ha jevnlige kasterunder. Idag ryddet jeg gjennom minstejenten sitt skap og la bort at som er blitt for lite i løpet av sommeren. Det tok meg ti minutter. Så la jeg alt ut på finn.no, noe som tok meg nye fem minutter. I morgen skal vi ha en runde med de firehundreogseksti plastdrikkeflaskene som står i kjøkkenskapet: alle familiemedlemmer får velge seg ut to favoritter hver, resten blir gitt bort. Vipps, så går vi fra firehundreogseksti drikkeflasker til ti flasker.

Rydde gjennom klesskap: legg bort alt du ikke har brukt på tre år. Da kommer du heller aldri til å bruke det noensinne. Jeg lover.

Klesvask: sorter og legg på plass alt idet du tar det ut av tørketrommelen. Hos oss har vi en kommodeskuff til sokker. Alle bruker hvite halvsokker i str 36, så dermed hiver jeg bare alle sokkene oppi denne skuffen uten å parre dem. Håndklær bretter jeg og legger på plass i hyllene med en gang.

På badet har jeg følgende sorteringssystem i en Kallax-hylle fra Ikea:

 1. Vaskemidler
 2. Vaskekluter
 3. Badetøy til hele familien samt alt svømmerelatert
 4. Lager av såper/tannkrem/q-tips/shampoo
 5. Store Håndklær
 6. Små Håndklær
 7. Truser
 8. Sokker (hvite ankelsokker)
 9. Toalettvesker
 10. Føhnere/glattetenger/barbermaskiner
 11. Sminke
 12. Neglelakker
 13. Doruller
 14. Strømpebukser
 15. Treningstøy til minstemann
 16. Ullsokker/fotballsokker/alt som ikke er hvite ankelsokker

Post: all reklame går rett i papirbosset etter at de (eventuelt) er lest
Alle fat/glass ryddes rett i oppvaskmaskinen etter bruk
Fast plass til feks bilnøkler og annet "lommerusk" i en skål i gangen

....og sikkert mange andre mer eller mindre gode tips - men dette funker for oss! :-)


#47

tinkadott sa for siden:

Hos oss gjorde det underverker å flytte til stort hus fra ett lite med ulogisk innredning. Nå har vi nok rom, nok skap, nok plass. Vi konsentrerer oss om gangene, bad og kjøkken og stue. Ungdommens rom, loftstue, deres bad «glemmer» jeg og de får fikse selv. Nå er i alle fall de rommene jeg bruker ryddige :)


#48

Hyacinth sa for siden:

Samtidig opptar det masse skap-/skuffeplass i et hus med ellers lite oppbevaringsplass. Å sorterte og rydde i klær er veldig tilfredsstillende. antakeliggal


#49

Hyacinth sa for siden:

Joda, men de fleste jeg kjenner som klager over rot har det rotete fordi de har for mange ting og manglende system.


#50

Elise sa for siden:

Jeg har det rotete fordi jeg roter. :nemlig: Egentlig ryddet vi i går, men jeg ser at vi glemte å rydde på badet og soverommet. Skal ta det i morgen. :nemlig:


#51

millact sa for siden:

Phillippa: Enda bedre å ikke få reklame. Er mange år siden jeg stoppet det.


#52

liefje sa for siden:

Jeg er omtrent motsatt. Måtte ha startet en tråd om hvordan jeg skulle fått det mer rotete, tror jeg. :knegg: Jeg får rett og slett ikke til å sette meg ned hvis det ligger noe et sted som ikke skal ligge der. Såklart begynner det med at ting har faste plasser, og da blir det for meg omtrent uforståelig at man ska legge fra seg ting et annet sted enn på plassen. Jeg tror kanskje det kan være lurt å spørre seg selv om hvorfor det blir rot før man prøver å få det ryddig. Er det noen bestemte ting som alltid blir rotete, bestemte rom, bestemte personer som roter, bestemte situasjoner? Også tenke på hvordan man kan løse akkurat dette. Et det for eksempel sånn at gangen alltid blir rotete. Da har man kanskje for mye der og ikke plass til å henge opp og sette fra seg ordentlig. Er det når man har det travelt at det blir rotete. Da kan man kanskje prøve å planlegge bedre for sånne situasjoner, sette frem ting på forhånd etc. Er det når man lager eller spiser mat at det blir rot? Da innfører man en regel på at det alltid skal ryddes før man spiser og med en gang etterpå. Dette høres sikkert litt "tante Sofie" ut, så jeg beklager det, men jeg har tro på at det meste kan løses hvis man ser på hvorfor det blir sånn. Men så kan det faktisk være at man er en person som trives selv om det er rot. Og da skal man faktisk tillate rotet, synes jeg. Ikke rydde for andre. Jeg trives kjempegodt på besøk i rotete hjem og ønsker ikke at noen skal rydde for meg selv om jeg vil ha det ryddig hjemme hos meg selv.


#53

Elise sa for siden:

Haha, hadde glemt at jeg tenkte i går at jeg skulle rydde rommet mitt i dag, kom ikke på det før jeg så dette. :humre:

Jeg roter på rommet fordi jeg er trøtt når jeg legger meg. Da havner alt i en haug i stedet for der det skal.


#54

Nenne sa for siden:

Det var jo det jeg nevnte med dyprydding, der man kaster eller selger/gir bort og sørger for at det man beholder har sin plass. Vi fikk installert nye hyller i matboden i våres for å kunne ha bedre orden. Likeledes fikk alt garnet mitt som var overalt plass i bedrollers under vår seng og baderomsskapene er blitt organisert i kurver fra Clas Ohlson. Vi ga bort 14-15 kasser med bøker også.

Når alle ting har en plass er ukesryddingen før vaskehjelpen kommer det som skal til for å holde det hverdagsryddig. Men hvis det er kaos med for mange ting, flytter man naturligvis bare rundt på rotet for å vaske rundt det.


#55

Hyacinth sa for siden:

Kan signere hvert eneste ord.


#56

nokon sa for siden:

For meg har det hjelpt veldig å flytte frå stort hus (saman med rotekopp) til 2/3 av plassen (aleine). Men eg mistenker at det er meir kven eg bur saman med enn plassen som utgjer forskjellen.

Likevel merker eg at eg har meir orden i mitt eige rot også, enn før. Ved flytting var eg eigentleg litt skuffa over å gi slipp på det ekstra rommet der eg hadde hobbyrom/kontor (og som var gjesterom ved behov). I starten sakna eg veldig å ha eit stort bord, der eg kunne tillate ting å flyte litt, halvferdige hobbyprosjekt, symaskin, puslespel eller liknande låg nesten alltid framme der. Nå har eg bare spisebordet. Det er stort nok til at eg kan ha prosjekt på halve bordet og at eg og Ungen kan spise på andre halvdelen av bordet. Men eg har langt mindre rom for kreativt rot. Det fører til at hobbymateriale som ikkje er aktivt i bruk, blir rydda på plass inn i boden og eg har faktisk mykje meir orden på ting. Det er lettare å finne ting når eg leiter etter dei. Men det har vore ei omstilling å få på plass gode system.


#57

liefje sa for siden:

Jeg ser mange skriver at man må rydde ofte og regelmessig. Jeg føler faktisk aldri at jeg rydder. Jeg setter bare ting på den rette plassen sin med en gang. Såklart må jeg legge på plass klær etter vask og sette inn i og ta ut av oppvaskmaskinen, men det er liksom ikke rydding i mitt hode. Rydding hadde vært hvis jeg ikke tok kaffekoppen med fra stuen og satt inn i oppvaskmaskinen etter bruk. Eller hvis jeg slengte fra meg pensko i gangen etter en fest i stedet for å sette dem i skapet. Det siste har forresten skjedd. Hehe. Jeg er ikke perfekt, men stort sett unngår jeg å rote, så slipper jeg å rydde.


#58

Musemus sa for siden:

Men det spiller jo ingen rolle om én i huset legger ting på plass når det finnes tre andre som ikke gjør det. :knegg:

Og man rydder kjøkkenbenker, rydder av bordet, rydder på plass matbokser og flasker, rydder på plass klær eller skittentøyet osv osv.


#59

Hyacinth sa for siden:

Jeg er også sånn. Mannen min også, men ikke i like stor grad som meg. «Jeg tar det etterpå» er noe han jevnlig sier, men det skal nevnes at han gjør det også. Alltid. Ungene, derimot. Jeg maser litt på dem og plukker opp en del etter dem.


#60

frukt sa for siden:

Jeg bodde sammen med en mann som var helt motsatt av meg. Hadde han dusjet ble håndkleet liggende på gulvet der han stod når han kledde på seg for eksempel. Det var et mareritt. :dåne:
Han fant aldri ting heller. Selv etter at vi skilte lag ringte han og spurte hvor ting var. Jeg forklarte og han lette. Men det endte med at jeg måtte komme å finne tingen for ham. :knegg:


#61

veobra sa for siden:

Det er en av grunnene til at jeg ikke får det ryddig. Jeg glemmer å rydde. :knegg: Jeg kan, heldigvis, drikke en kaffe og lese avisa selv om det ikke er helt ryddet ryndt meg. Du nevner en ting til som gjør at jeg ikke får ryddet. Jeg er ofte sent ute, tidsoptimist, og da er d3t ikke alltid tid til å legge alt på plass. Dette er ingen tips fra meg. Bare peker på noe av det som gjør at jeg ikke har det så ryddig.


#62

Hyacinth sa for siden:

Det er jo ikke vits i å ha det ryddig dersom du slapper av selv om det er rot. Jeg gjør ikke det, derfor rydder jeg. Men det er jo ikke noe mål i seg selv. Skulle av og til ønske at jeg gjorde det.


#63

Malama sa for siden:

Vi slappe åpenbart altfor lett av med rot

Bordet jeg sitter ved skulle vært ryddet. Den delen av det vi ikke bruker til å spise ved. Det be trukket ut til langbord som dekkes til 10-12 til bursdag for å spre ungene med fin avstand, også ble et hjemmekontor pga syke barn før vi rakk skifte av duken med klovner og ballonger, og derved rykket kontoet inn på bordenden.

Og mellom spisedelen og kontordelen.. er det en meter ed rot.

Jeg har satt meg ned ved dette boret og sløver med pc. Mannen leser tegneserie o sofaen, ved et annet bord som heller ikke har en tom overflate. Vi klarer utmerket å slappe av likevel.... åpenbart


#64

Candy Darling sa for siden:

Jepp, det er min løsning også. :knegg: Mannen går aldri fra et sted til et annet uten å se seg rundt for å evt ta med seg noe fra stuen til kjøkkenet eller fra oppe til nede.

Når han er borte, oppdager jeg til min forbauselse at det står en kaffekopp på stuebordet som jeg vitterlig drakk av til frokost i går. Jeg har banna bein ikke sett den før da. Veldig peculiar. :knegg:


#65

veobra sa for siden:

Jeg kan fint slappe av med litt rot, jeg må ikke ha det strøkent. Det er vel aldri strøkent her. Jeg må jobbe for å få til en mellomting. Jeg må rydde og ha det greit, kunne fine ting og ha det ryddig nok til å støvsuge. For å få til det må jeg konsentrere meg og jeg har jobbet en del med å lære meg å bli mer ryddig.


#66

Niobe sa for siden:

Det skal mye rot til før det plager meg. Men jeg liker at det er lett å holde flater etc sånn noenlunde rent. Da må det være ryddig. Ryddigere, hvert fall.


#67

nokon sa for siden:

Eg slapper av sjølv om det er rotete, men blir sliten av å bruke tid på å leite etter ting. Så for meg er gode rydderutiner litt «forebygging». Når eg veit at alt som alltid skal vere med ut (som nøkler, solbriller, lommebok etc.) ligg på ein fast plass, slipper eg å bruke krefter på å ikkje finne ting når eg er på veg ut døra.


#68

Magica sa for siden:

Det er rimelig mange grader av ryddighet, vil jeg påstå. Og så er det noen som kan leve med rotet i lengre perioder enn andre. F.eks et rotete kjøkken etter matlaging og spising. Det er jo faktisk mulig å la det stå som et totalt kaos noen timer og så rydde det. Da blir det jo ryddig... etterhvert.


#69

liefje sa for siden:

Jeg tror det med å klare og slappe av/trives med rot eller ikke er kjernen til det hele. Jeg kan slappe av hvis det er rot jeg ikke ser (inne på rommet til sønnen min f.eks.) Ellers ikke. Har vi hatt stort middagsbesøk til ganske sent, må jeg imidlertid sette ting på plass før jeg legger meg. Og når vi kommer hjem fra ferie, er det å pakke ut av kofferter og sette på en vaskemaskin det første jeg gjør.


#70

Pesten sa for siden:

Trikset er lite møbler og masse grønne planter. Lite nips og rydde litt hver dag.


#71

Røverdatter sa for siden:

Hva med de tingene som er knyttet til interesser og jobb da? Her spiller hele familien, så vi har mye noter og instrumenter knyttet til det. Lillesøster elsker å være kreativ og tegne, male, perle, flette, sy og whatsnot. I tillegg leser vi mye, så det bøker, magasiner, tidsskrifter etc. ligger ofte fremme. Og selvsagt iPads, laptoper, headsets, pods og ladere til alt sammen. Akkurat nå har også korona gitt oss minst ett operativt hjemmekontor-område. Alt dette har jo i teorien egne plasser, men er praktisk talt i bruk så lenge noen er hjemme. Jeg syns det er kjipt med rot, men elsker jo å være en del av et kreativt og levende familieliv. Hvis alt må ryddes bort hele tiden, så opplever jeg at terskelen for å ta opp igjen tråden automatisk øker, og da blir særlig ungene ofte sittende med noe passivt på iPad’en i stedet. Det er litt vel svart-hvite fremstillinger av rotete vs. ryddige personer og hjem i denne tråden syns jeg.


#72

millact sa for siden:

Vi høres ganske like ut.


#73

Høns sa for siden:

Helt enig!


#74

Chablis sa for siden:

Samme her, mannen har hjemmekontor på kjøkkenet, det betyr mye greier der. Bøker ligger under bordene rundt omkring .
Det skal sies at jeg nok kunne hatt det mye reddere om jeg ville,, men jeg har alltid sagt jeg ikke vil bli som mamma, hun ryddet alltid å klarte aldri å sitte om det var noe som skulle gjøres, hun er fortsatt sånn og vi alle synes det er slitsomt . Vi er på en mellomting , dvs at det ser ikke ut som en svinesti , men det er heller ikke ryddig konstant. Det betyr at ting kan ligge framme , det er viktig for oss alke egentlig.


#75

Høns sa for siden:

Mine beste tips er at ting har faste plasser og at man holder det ryddig - alltid. Slitt å utsett eller bortforklare rotet. Vil du ha det ryddig er det greit å få det ryddig.

Om lille tegner ligger tegnesaker fremme, når hun er ferdig ryddes det selvsagt bort. Leker i stuen er helt OK når det lekes, men ryddes selvsagt opp når de ikke er i bruk. Vi har et dedikert område på str med 1 A4 ark, her ligger mobiler, headset, eventuelle kort, lapper, eventuell ulest info osv. Fordi vi alltid har det ryddig i grunn brukes det minimalt med tid til å rydde utover at vi rydder opp etter oss som en del av aktivitetene vi gjør. Feks matlaging inkluderer ryddig, og man er ikke ferdig før det er ryddig og rent. Klesvask tas ved behov, og legges på plass når tørr. Lar det ikke flyte, men heller ingen krise om jeg ikke tømmer trommelen eller bretter klær før dagen etter.

Hvorvidt folk velger å ha det ryddig eller rotete er jo opp til den enkelte, og det finnes mange grader midt mellom. Jeg er nok likevel ikke så aksepterende som mange av dere andre ryddige, en viss grad av rot er helt OK, men rot som blir liggende og tårner opp synes jeg ikke noe om. At leker står fremme er OK, at man knapt kan se bordplaten pga rot synes jeg er merkelig og ufresht.


#76

-ea- sa for siden:

Jeg syns det er merkelig å definere tegnesaker, spill og hva enn man holder på med, som rot. At et stuebord selges med tom overflate betyr ikke at det må være slik alltid. :humre:


#77

Høns sa for siden:

Jeg definerer det ikke som rot. Det er først rot når det blir liggende uten å bli ryddet bort når man er ferdig med å bruke det. Nå har vi feks tegnesaker, kinetisk sand og diverse hobbystæsj på stuebordet, det er ikke rot fordi vi bruker det. Men, i morgen er det rot dersom det ikke ryddes bor, og vil være med på å gjøre et hus rotete.


#78

Fintdethei! sa for siden:

Det er er godt poeng. Jeg også liker aller best at det er ryddig i hele huset. Men jeg tror ikke verken ungene eller jeg selv hadde syntes det var trivelig om jeg hele tiden skulle rydde. Nå er det jevnt over ganske ryddig her, ungene er store, og har rotet på rommene sine, det bryr jeg meg ikke om. Jeg har lært meg å ta kvelden, selv om ikke alle flater er ryddet. Jeg var ikke like flink til det før.


#79

Galathea sa for siden:

Jeg syns mange mot slutten av tråden er inne på noe, hva man definere som rot. Vi har masse hobbysaker som oppbevares i kjøkken/allrom, treåringens dokkehus i hovedstua, og all lego og gamingutstyr i kjellerstua. Det genererer en haug med rot, men også kreativitet og lek. Vi kunne selvfølgelig sendt ungene til hvert sitt rom med greiene sine og fått med både stille og ryddig, men har glede av å involveres i 3-åringens rollelek, 8-åringens legoverden og og 10-åringens kunstprosjekter.

Vi får det sikkert ryddig når ungene er ute av redet, og jeg blir av og til sur av det, men hvis man veier kostnadene med rot opp mot fordelene, så kommer vi ut i pluss :)


#80

nokon sa for siden:

Work in progress tenker eg ikkje på som rot. Det er slike ting du Røverdatter beskriv. Men eg merker at det blir færre slike prosjekt, når eg ikkje har eit ekstra rom til slikt. Og det sakner eg.


#81

Milfrid sa for siden:

Jeg er et rotehode i en ryddig sjel. Eller motsatt. Jeg liker å ha det ryddig, men er flink til å rote. :gal:

Min konklusjon er at rot genereres av for mye ting. Så jeg er i prosessen med å kaste nå. Går gjennom skuffer og skap og karer alt jeg ikke trenger (dvs gir vekk det som er for fint til å kastes da). Det er helt nydelig, og forhåpentligvis gjør det at hjemmet mitt blir mer ryddig framover.

Jeg blir stresset av rot og må alltid rydde om jeg er i dårlig humør.


#82

Frøy sa for siden:

Skal jeg få det ryddig må jeg kvitte meg meg mannen, men han har så pass mange andre gode sider at det er ingen løsning. Men altså vi deler 3 m benk på hjemmekontoret, jeg har skjerm, pc, mus, tastatur, en blokk, en penn og et glass på min meter. Mens mannen nå har to meter med rot, tomme brusbokser, bandasje, lyspærer, magasin til riflen ja jeg kan fortsette i evigheten. Han er et rotehode som ikke liker rot, dvs han tåler sitt eget rot, men ikke andres. Vi er ikke helt i synk der kan man si.


#83

Luftslottet sa for siden:

Mitt beste tips for å unngå rot er at dere aldri pusser opp. Det genererer vanvittig mye rot og kaos. :gaah:

Eventuelt å kvitte seg med både ting, barn og folk som roter. :knegg:

Jeg er en rotekopp som liker å ha det ryddig, og klarer å ha det ryddig når hver ting har sin plass, inkludert at jeg har et eget område til pågående prosjekter. Per nå er det bare mannen som har et eget område til de pågående prosjektene sine (og der er det stappfullt), så følgelig ser det bomba ut absolutt overalt. Det hjelper ikke å rydde bort pågående prosjekter underveis heller. :stuart:


#84

-ea- sa for siden:

Helt sant. Har nettopp ryddet vekk verktøy og maling etter prosjekter som strakk seg over et halvt år.


#85

liefje sa for siden:

Hva med å ha kurver til pågående prosjekter. Altså at ting som hører til slike, ryddes i kurv som står fremme, men ikke blir liggende ut over bordet etc.


#86

millact sa for siden:

Dytter på denne, jeg. Må nok lese hele tråden fra starten av. Vi er flinke til å selge/gi bort (har en stor bruktbutikk som tar i mot alt), men likevel har vi for mye. Det blir for rotete rett og slett.

Burde jeg ta et rom av gangen?


#87

Millen sa for siden:

Jeg liker noen ganger å ta et skap/skuff av gangen enn et rom. Mer overkommelig.
Også har jeg alltid poser med klær liggende som skal til gjenvinning/ fretex, og ting som skal leveres tilbake til andre.


#88

millact sa for siden:

Slike poser har jeg og.


#89

zinatara sa for siden:

Det kommer an på hva du syns er best for deg. Man kan også kjøre konmari og ta alle av samme type ting samtidig. Jeg må innrømme at det var uaktuelt for min del siden det ville medføre mye arbeid på samme dag. For min del funket det best å ta bare et oppbevaringssted av gangen. Dersom et helt rom virker som en diger oppgave, så går det an å tenke at man tar en kommode eller en hylle eller til og med bare en skuff. Og så tenkte jeg over hvor jeg ville plassere ting etter hvert som jeg fikk ledige plasser og organiserte det vi beholdt. Dersom man tenker at det man bruker ofte skal være lett tilgjengelig er det også lettere at det faktisk blir lagt tilbake på plass.


#90

Madicken sa for siden:

Vi kaster eller gir bort alt som ikke brukes. Vi har stort hus, men lite lagringsplass, så da gir det seg litt selv at vi ikke kan stue bort ting. Jeg liker rene overflater, vi har for eksempel minimalt stående på kjøkkenbenkene og øvrige flater, kun ting som brukes stort sett hver dag. Jeg bruker gjerne ti minutter hver kveld på å rydde det grøvste, det er fint å stå opp til noenlunde ryddig hus.


#91

Charlie sa for siden:

Har tatt en litt enklere konmari-metode, men har i prinsipp stort sett samme saker på samme sted, det er bare ikke organisert. Så rydder et sted av gangen, de er stort sett på ett sted.

Har feks ryddet i roteskuffen med diverse apotekvarer, kan man vel kalle det, og fram dukker tre ulike esker med gnagsårplaster. Som vi har kjøpt fordi vi ikke finner i farten (korpsunger). Det er en av greiene hun er opptatt av, at når vi lett ser hva vi har, unngår vi den slags kjøp.

Har kjøpt en haug store plastbokser på Finn som passer i skuffene mine, og er i gang med å ta dem en etter en.

Har brettet alle topper og gensere konmari-style, så nå ser jeg hva jeg har, istedetfor alltid å bruke de tre øverste.

Har sett noen episoder av serien hennes på Netflix, om man ikke leser boka. Hun sier noe om hva formålet er som jeg synes var nyttig, og at rekkefølgen kan være viktig for å få det gjort. Begynne med generiske ting som ikke betyr så mye. Takke gjenstanden og sende den videre. Det siste hjalp meg mye. Det høres veldig «alternativt», men for meg hjalp det mot å beholde ting «i tilfelle». Send tingen videre så den kommer til nytte og kan oppfylle sitt formål. Jeg takker ikke, da. :sparke: Men det med å tenke at i mitt skap hjelper den ingen, den må videre for å fullføre sitt oppdrag, det var nyttig.

Vi tok faktisk ned alle kasser med klær fra loftet og gikk gjennom alt, det var nyttig. Ungene fant klær de ville ha eller hadde bruk for, og vi sorterte ut masse som skulle reise videre.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.