Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Turanbefalinger på Strandalandet, Ryfylke

#1

Hyacinth sa for siden:

Vet det er noen her som går på tur i Strand. Nå er det jo kjempeenkelt å komme seg dit i forhold til tidligere.

Skulle gjerne hatt noen tips. Synes det er vanskelig å orientere seg på nettet. Er interessert i alle mulige slags turer, men foreløpig ikke veldig krevende turer eller overnattingsturer.

Det virker også som det er utallige topper man kan bestige. Jeg synes det er vanskelig å finne informasjon om hvor krevende disse toppene er.



#3

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg har sett der. Men takk uansett! Også for tipset om Reinaknuten!


#4

annemede sa for siden:

Det er en fin tur til Moslifjellet, og området rundt der. Samme "avgang" som preikestolen.


#5

frukt sa for siden:

Jeg har gått en del tur i området ved Lysefjorden, gjerne med utgangspunkt i Songesand. Men da har vært med overnatting.
Men å gå til Bakken gård og videre til Skurvedalen er en fin dagstur. Da kan dere for eksempel ta hurtigbåten til Bakken kai.

Vil dere dra litt lengre kan jeg anbefale Ramsfjell i Suldal.
ut.no/turforslag/115060/ramsfjell-tre-fjellgarder-pa-rekke-og-rad

Turen til Skåpet er også fin, og ikke så lang.

Skomakernibbå er også et sted jeg ikke har vært enda.
ut.no/turforslag/116614234/skomakernibba-sagnomsust-turmal-langs-jsenfjorden

Enda en.
ut.no/turforslag/116439987/lerang-hesten-botne


#6

Hyacinth sa for siden:

Tuusen takk! :)



#8

Tilde sa for siden:

Hatten
Reinaknuten
Preikestolen
Tunglandsfjellet
Førlandsåsen
Ugeliåsen
Holtaheia
Hesten
Sollifjellet
Mange fler.

Anbefaler også Viglesdalen, Trodlatysdal, Skomakernibba og Tofjell.
Disse ligger i Årdal, nydelige turer.
Jeg er på Facebook, ligger bilder der fra de fleste av disse turene.
Send pm for navn😃


#9

Hyacinth sa for siden:

Hjertelig takk!

(Jeg er ikke på Facebook...😱)


#10

Frøy sa for siden:

Åh her har jeg mye tips, men tar det i morgen når jeg er på PCen. Det er jo et eldorado her inne.


#11

Hyacinth sa for siden:

:elsker:


#12

Niobe sa for siden:

Reinaknuten anbefales, ja!


#13

Frøy sa for siden:

Da var jeg på PCen. Hvor skal man starte tro?

Et av de beste utgangspunktene for en fjelltur, eller bare en luftetur er å parkere ved kraftstasjonen her er det flere turer som starter og du kan egentlig gå i dette området ganske lenge, men eksemplene jeg kommer på er:
Tunglandsfjellet: ganske greit fjell å gå til og fin utsikt over Jørpeland og Stavanger.
Husafjellet: Er ikke mindre enn tre Husafjell i Strand, men dette er det med utgangspunkt i parkeringen.
Rundtur parkeringen, Storåsfoss, parkeringen: En rundtur på en liten time på stort sett grusvei, ikke fjell men litt motbakke allikevel.
Tømmervannet: Ikke fjell, men god motbakke og muligheter for å ta fjell rundt når du kommer opp, også mulig å gjøre som rundtur med å gå opp Fossåbrekkå og ned Kjellsbrekk.
Det er rett og slett mange løyper i dette området og mange av de er merket med grønn, rød og blå farge tror jeg, som sier litt om vanskelighetsgraden. Et tips er å ta runden med Storåsfoss først for da går du forbi de fleste stedene med skilter til fjell og turmål og kan gjøre deg et inntrykk over hvor du vil gå.

Førlandsåsen er også et fjell som du kan nå i fra flere steder, du kan parkere ved kraftstasjonen og gå opp i skogen på oppsiden av veien. Det de fleste gjør er å kjøre litt videre før de parkerer. Som Tunglandsfjellet er dette en topp som er grei å nå og det er fin utsikt.

Fortsetter du veien til endes kommer du til et nytt eldorado, nemlig Dalen og Liarvannet, men her må jeg ta turene for meg litt senere.


#14

Hyacinth sa for siden:

Ut.no: «Er du ikke vant til å gå fotturer i fjellet, er nok ikke dette den rette plassen å begynne». :skeptisk: (Om Reinaknuten.)

Frøy, hjertelig takk! Jeg tror ganske sikkert at det var den kraftstasjonen vi parkerte ved i går. Dessverre var stiene transformert til bekker og bekkene til elver. :knegg: Vi var der Liarvatnet begynner.


#15

Frøy sa for siden:

På hvilken?


#16

Hyacinth sa for siden:

Nei, det var feil. Det er lenger nede.


#17

Hyacinth sa for siden:

Var det Naganibba, nei, den Reinaknuten, tror jeg.

Det er sykt mange topper på Strand. Blir helt forvirret.


#18

Niobe sa for siden:

Tiåringen gikk til Reinaknuten uten problemer. Men det er en tyngre tur enn f. eks Ramnstoknuten på Gilja, som tar ca like lang tid. Til Reinaknuten går man en del opp og ned, så man går «samme stigningen» flere ganger.


#19

Hyacinth sa for siden:

Det er utrolig mange valgmuligheter. Er helt overveldet, for jeg ante ikke at det var så mange turer å gå. Tidligere, da en forholdsvis lang ferjetur var påkrevd, var liksom Preikestolen det man gjorde, og det var et dagsprosjekt. Nå kommer man seg jo til Strand på 18 minutter, og hele området ligger for våre føtter. :)

Det var Foreneset vi parkerte ved i går, ser jeg. Gikk innover Småsildalen, men etter halvannen km stoppet en elv oss helt. Broen lå delvis under vann i midten av elven et sted. :knegg:


#20

Hyacinth sa for siden:

Hva er den aller gøyeste turen, da, Frøy?

Har peilet meg inn på Hatten. Den ser litt gøy ut. :)


#21

Frøy sa for siden:

Da var det ikke der dere parkerte, da er det det jeg kalte for Dalen lengre oppe, kraftstasjonparkeringen er ned til høyre rett etter betongverket.

Jeg glemte jo å reklamere for et av de beste tiltakene, Folkehjelpen selger på Sport1 noe som heter 10 på tur, hvor du får et hefte med turer, samt en liten gave for en 100 lapp mener jeg. Da er det bokstaver på toppene og dere er med i trekningen om premier.

Hva som blir favoritten er litt etter hva man er ute etter, bratt motbakke, fin skog, vann eller bare en rusletur på skogsvei.

Tunglandsfjellet, Førlandsåsen, Småkrokane, krokafjell, Hamrane og Barkafjellet er alle topper med fin utsikt og rimelig lette. Kjortåsen er en anne topp, men den er nok litt kort for en søndagstur.

Fra parkeringen til Regnaknuten finner man også Gramsfjellet og Krossfjellet(Krossen). Og om man har noen litt flyinteresserte så er det også deler etter en flystyrt lengre mot Jørpeland parkere da med vannverket og går inn grusveien til du treffer et skilt med dette. Med utgangspunkt i nevnte vannverk finner du også skiltede turer til Krokafjell, småkrokane, Skartjøda og Førlandsåsen.

Jeg har nå bare nevnt det jeg ser fra min egen stue eller har mulighet til å nå med å ta på meg skoene hjemme å gå til. Tror det er en underdrivelse å si at jeg bare elsker naturen her.


#22

Hyacinth sa for siden:

Takk! Veldig kjekt! :)

Skal sjekke ut Sport 1.

Den flystyrten, er det den på Holtaheia, eller hva det heter? Mener jeg har hørt om en styrt på 60-tallet.


#23

Frøy sa for siden:

Ja det er en der, men den jeg nevner her er en annen styrt. Ligger en motor igjen i skogen.



#25

Hyacinth sa for siden:

Helt supert!

Tror de nye fjellskoene mine skal få kjørt seg. :knegg:

Håper det snart er litt mindre vått i Småsildalen. Der kunne jeg tenke meg å se mer. Men det var nesten uframkommelig.


#26

Frøy sa for siden:

Ja, her kan skoene få kjørt seg, jeg håper jo at flere får øynene opp for at Strand er mer enn en plass man kjører gjennom for å gå til Preikestolen. Her er det plass til mange flere i fjellet.




#29

Hyacinth sa for siden:

Takk! Som dagstur? Er primært ute etter dagsturer. Men kanskje jeg klarer å avansere til overnattinger etterhvert. :knegg:


#30

nokon sa for siden:

Eg har gått den som telttur, men det er sikkert nærmare tjue år sidan, så eg hugser ikkje kor lange etapper vi gjekk.


#31

Frøy sa for siden:

Skal du på tur i helgen da Hyacinth?


#32

Hyacinth sa for siden:

Kanskje. Kommer litt an på hvor mye vi får gjort i hagen hjemme og om mannen har tid å være med. :)


#33

frukt sa for siden:

4-5 timer en vei er kanskje litt mye for en dagstur. Men å gå til Trodla-Tysdal burde være overkommelig. Da starter man også på Kleivaland på Hjelmeland. Det er ca 2 timer en vei.


#34

frukt sa for siden:

Turen til Viglesdal er ganske lettgått, og veldig fin synes jeg. Gikk dit med jentene da de var 6. Det er ca 3 timer en vei.


#35

Floksa sa for siden:

Må det være Turan eller kan det være andre biler?

:sparke:


#36

Hyacinth sa for siden:

Takk, frukt! :blomst:


#37

Frøy sa for siden:

Ja om du skal ut av Strand har jo Forsand mye fint å by på, men det blir jo med ett en del mer kjøring. Men RØssdalen er jo fantastisk på våren når hvitveisen blomstrer. Tau har jo forresten også litt å by på. Misunnelig på deg som skal oppdage alle mulighetene for første gang.

Jeg hadde en jentunge som hadde turlag på skolen i dag 8g hun endte opp med å gå rundt en mil. Fra Bjørheimsbygd til Jørpeland via to fjell. Tøft gjort av 7.klassingene.


#38

Hyacinth sa for siden:

Sprekt!

Hvor går man på Tau?


#39

Frøy sa for siden:

Litt etter hva du er ute etter med.
Hjerterunden
Taurafjellet
Ådnahovud
Parkering: Stor parkeringsplass på venstre side av veien ca 500 meter etter "bossplassen" når dere kommer fra Tau.
Tidsestimat: 1-1,5 timer for familier med barn (tur/retur)
Løype/sti: Anbefalingen er å følge stien som går til høyre ca 100 meter fra paprkeringsplassen. Underveis er det mange stivalg men alle ender opp samme plassen så dere kan ikke gå feil. Hold til høyre hele tiden så får dere en flott rundtur. Etter ca 20-30 minutt kommer dere til en postkasse hvor dere kan skrive dere inn i boken. Etter ca 10-15 minutters gange kommer dere ned til Tøgjevågen og her er det flott og bade/grille. Nå kan dere gå "veien" opp til parkeringsplassen igjen eller dere kan ta en liten rundtur til rundt Skjyljavika. Da må dere ta til høyre rett etter Tøgjevågen. Dette er en liten rundtur på ca 20 minutter med mange flotte småviker til å nyte sommeren i.


#40

Hyacinth sa for siden:

Så flott! :blomst:


#41

Hyacinth sa for siden:

I dag gikk vi til Ådnanesnuten, helt på sparket. Hadde egentlig planlagt noe annet. Turen var fin og været var nydelig, og vi traff ikke på en sjel. Dessverre var det ikke spesielt lett å finne fram på stiene, og vi kunne gått en raskere runde.

Er litt overrasket over at turen er merket som «lett». Joda, den er ikke krevende, men når Dalsnuten er middels, så stusser jeg på dette. Det er en relativt lang tur. Ok, så er det ingen kjempehøy nut, men jeg synes da det var en del stigning.

Vurderer Heiahorn (merket middels) eller Hatten (merket som krevende, men som er veldig kort?) neste gang. Jeg innbiller meg at Heiahorn er jæskla tungt og litt langt. Men det er kanskje bare inni mitt hode?


#42

Niobe sa for siden:

Jeg har hele tiden sagt at Dalsnuten er feilmerket! :knegg: Men i går gikk vi 7-nutsturen, med start fra Dale. Da var Dalsnuten den syvende toppen, og da føltes den litt drøyere. :knegg:


#43

Hyacinth sa for siden:

Vi har også planer om den turen. Men den pleier å være ca 16 km, så jeg tror vi deler den i to for beinas skyld.


#44

Niobe sa for siden:

Ja, det ble 16,5 km, men deler av den er ganske lettgått. (Vi brukte 7 timer, inkludert pauser.) For eksempel strekket fra Skjørestadfjellet, via Fjogstadnuten, og til Gramstad. Og om man starter på Gramstad, så er det jo også lett å gå fra Dalsnuten og til foten av Lifjellet. Men jeg anbefaler å starte fra Dale i stedet for Gramstad. Vi hadde med tiåringen, og han klarte det helt fint. Han var vel den eneste av oss som gjerne kunne gått lenger også. :knegg: Den lengste turen han har gått før denne, er Reinaknuten.


#45

Frøy sa for siden:

Hatten og Heiahorn er to forskjellige turer ja, mange år siden jeg har vært på Heiahorn så tar ikke turen igjen i hodet. Hatten er kort med flott utsikt. Hesten er et annet alternativ med samme parkering som Hatten, bare på andre siden av veien.
turanbefalinger.com/hesten-pa-strandalandet/


#46

Hyacinth sa for siden:

Gode tips. Våre unger er turvante og har alltid gått langt og fort. Nå har de lengre bein enn mora, så jeg er ikke bekymret for dem. Mannen går også fort og langt, det er jeg som er sinken i familien.


#47

Hyacinth sa for siden:

Tusen takk! :)


#48

Frøy sa for siden:

Jeg forstår ikke helt hvorfor turistnæringen i kommunen ikke klarer å selge den fantastiske naturen her mer når turistene allerede er her.


#49

Hyacinth sa for siden:

Nei, ikke vet jeg. Det er vel noe med den statusen Preikestolen har hos utlendinger. For min egen del kan jeg si at det alltid var et dagsprosjekt å ta ferja da jeg var liten, så det var ikke så ofte vi gikk tur på Strand. Ferja brukte også mye lenger tid den gangen. Vi tok den helst når vi skulle til hytta i Suldal.

Jeg skrev forresten feil over her. Det tar jo bare 10 minutter til Solbakk nå, ikke 18. 15 minutter fra Mosvannet og til Strand. På minuttet. Det er sykt kort. Og Strand er mye mer tilgjengelig.


#50

frukt sa for siden:

Ja, det går mye raskere etter at Ryfast åpnet. Før tok det 3-4 timer og to ferjer for å komme seg til Foreneset. Nå tar det ca 2,5 timer og en ferje. :jupp: Så det har blitt mye mindre daunting å reise dit.


#51

Hyacinth sa for siden:

Hm, det var langt. Fra hvor da?


#52

frukt sa for siden:

Bryne. Før pleide jeg å kjøre om Lauvvik, og bare det tok 45 min.


#53

Hyacinth sa for siden:

Ah. Skjønner.

Vi bor to minutter fra Ryfast-åpningen.


#54

Niobe sa for siden:

Om du ikke allerede har gått, så kan jeg anbefale Heiahorn. Fantastisk utsikt. Litt kjipt med Småsildalen på tilbakeveien, for der går man jo i skyggen og i dag var det jo sol fra klar himmel.


#55

Hyacinth sa for siden:

Takk for tips. Vi var på vei dit en gang, men ble stoppet av for mye vann.

Kjipt med skygge i solskinn, ja. Det opplevde vi i Hardanger i høstferien. Det var strålende vær, men vi gikk i Husedalen, i skygge hele dagen. (Til gjengjeld var utsikten fra Dronningstien fantastisk i tilsvarende vær.)


#56

Hyacinth sa for siden:

Gikk dere ikke Småsildalen på veien opp? Finnes det en annen rute?


#57

Niobe sa for siden:

Nei, vi gikk rundturen (ligger på ut.no). Over bekken og opp Heiahornet først, og så ned ved siden av Småsilhornet til Småsildalen og tilbake til Liarvatnet.


#58

Hyacinth sa for siden:

Åja, må sjekke det bedre da. Ikke Småsilhornet?


#59

Niobe sa for siden:

Hadde vi visst hvor kort vei det var over til Småsilhornet, så hadde vi gjort det. :knegg: Men det så vi ikke før vi var gått ned og vi var lite motiverte for å gå opp igjen.


#60

Hyacinth sa for siden:

Jeg har hørt om flere som har droppet det pga mye klatring, så jeg vet ikke. Men det er kanskje ikke så veldig krevende.


#61

Hyacinth sa for siden:

I dag ønsker jeg tips til turer i Ryfylke/ Strandalandet (og forsåvidt også hele Jæren, spesielt Nord-Jæren, til turer som passer å gå nå i november og utover. Jeg har fri om onsdagene, og jeg ser at det er meldt fint vær i morgen. Siden det er relativt varmt for tiden, regnet jeg med at det ikke var fare for nattefrost på de laveste fjellene heller. Men jeg søkte opp Heiahornet på yr nå, bare for å sjekke, jeg skal ikke dit akkurat nå, og det skal jaggu være minusgrader der i natt.

Jeg vil ikke gå steder hvor det kan være glatt, og turene må ikke være så lange at det bllr mørkt mens jeg går.

Så hva bruker jeg vinteren til? Ikke si strender, for det er liksom ikke så mye trening… og mye sand og vind og ganske ensformig…


#62

annemede sa for siden:

Kjærlighetsstien, som går fra Frafjord til Øvre Espedal, eller omvendt, og Frafjordhatten.


#63

Hyacinth sa for siden:

Frafjordhatten om høsten? :tullerdu: Er ikke den minst 1000 meter og tar hundre år å gå? Og stup?


#64

annemede sa for siden:

Nå er det nesten en mannsalder siden jeg var der. Men vu gikk kjærlighetsstien fra ca Eikeskog. Vi gikk flere ganger, også med overnatting og byttet bilnøkler "på toppen" for å slippe å gå tilbake. Men om det ikke blir Frafjordhatten, så er det verdt å stå under den. Kjærlighetsstien var fin å gå. Sjekk på ut.no



#66

Niobe sa for siden:

Vi gikk Store Tibergfjellet på denne tiden i fjor, og det var en veldig kjekk tur!


#67

Frøy sa for siden:

Jeg står for alle anbefalingene som jeg har gitt tidligere I tråden. Det er egentlig bare å ha på tursko og parkere på er passende sted også bare ta ut på en eller annen Sri. :knegg:


#68

Hyacinth sa for siden:

Takk! Er bare så livredd for glatta… men har gode tursko.

Det blir Preikestolen sammen med ei venninne. Det er ikke meldt frost der i natt, og det er meldt 5 grader, sol og så å si vindstille i morgen. Men det er tross alt november…

Har gått mange av turene du anbefalte, Frøy! Det er mye flott i Strand!


#69

Hyacinth sa for siden:

Ser gøy ut! Og i november altså? Og ikke glatt heller? (Har hang-up på det med glattå, jeg… :knegg: )

Leser på turanbefalinger.com. Synes ofte de forklarer og beskriver bedre enn ut.no.


#70

Niobe sa for siden:

Ikke glatt, men om jeg ikke husker feil så klatrer man litt i en steinur på vei tilbake. Men det er en lettgått tur, sånn alt i alt.


#71

Hyacinth sa for siden:

I dag har vi gått Reinaknuten. En flott tur! Jeg var skeptisk på forhånd, for selv om jeg er godt trent og takler bratt stigning, så begynner beina alltid å bli vonde på turer som er på mer enn 9-10 km.

Jeg hadde hørt at denne turen er både lang og krevende. Den var kortere enn ventet, og den føltes egentlig ikke spesielt lang. Jeg syntes ikke den var krevende heller, helt til jeg kom til den siste, bratte stigningen. Den gikk fint, men da kjente jeg faktisk på melkesyre.

Så alt i alt: Ikke en veldig krevende tur, men beina er «møre» og stive nå etterpå. Går den gjerne igjen. :)


#72

Hyacinth sa for siden:

Guromyrfjellet på onsdag og Tibergfjellet i dag. Fine turer på hver sin måte.

(Om det var Store eller Litle aner jeg ikke, hele Tibergfjellet var jo egentlig et eneste stort platå (med spektakulær utsikt!))


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.