Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Spiser du sopp som andre har plukket?

#1

amo sa for siden:

Jeg prøver så diskre som mulig å stå over selvplukket sopp når det blir servert. Jeg stoler ikke på andre(eller meg selv) og stort sett hvert år leser vi om ganger det går gale. Så har vi den ene venninnen som kommenterer og gestikulerer hver høst om hvor vansklig jeg er. I år har jeg lyst å droppe selskapet bare for å slippe å bli tilsnakket.

(Jeg tror jeg har hatt tråd om dette flere ganger før, men fant de ikke igjen). :o


#2

tink sa for siden:

Ja, det gjør jeg, men det er fordi jeg stoler på at de som serverer meg sopp vet hva de gjør. Mannen har 3 trygge varianter og kjenner til et knippe til, men de lar han være fordi de ofte er stygge. Dersom jeg var gjest og usikker på om vertskapet hadde kontroll på hva de serverte ville jeg ha takket nei.

Skjønner at det hjelper å vite litt hvilken sopp man får servert. Og ha trygghet til å vite at for eksempel vanlig kantarell er nesten umulig å ta feil av. Men jeg håper samtidig at jeg kan respektere dersom jeg har gjester som ikke ønsker å spise sopp fra skogen. Min umiddelbare tanke er at da blir det jo mer til meg!


#3

Blånn sa for siden:

Det kommer an på hvem som har plukket den.


#4

Toffskij sa for siden:

Ja, men jeg har aldri blitt servert hjemmeplukket sopp av noen jeg ikke stoler på. Hvis jeg trodde de ikke passet ordentlig på, ville jeg sagt nei.


#5

Tjorven sa for siden:

Jeg tror jeg ville spist, men bare hvis det var folk jeg normalt sett stolte på.

Mannen min har brukt en del år på å lære seg å sette pris på at jeg plukker kantarell. Knerten og jeg har spist med stor appetitt, men mannen har ikke villet prøve (snuppa liker ikke sopp på generell basis). Men de siste to årene har han også spist kantarellen vår. Sikkert også litt fordi han har vært mer med på turene og sett at det faktisk er mye sopp vi bare går forbi og at vi bare plukker når vi er helt sikre. (Kantarell er jo den enkleste soppen gjøre rett ... når man bare finner den.)


#6

Madicken sa for siden:

Jeg har aldri opplevd en usikker soppsituasjon (jeg har kun fått servert selvplukk av soppkjennere), men dersom jeg hadde hatt den minste grunn til å tvile, hadde jeg nok styrt unna.


#7

My sa for siden:

Den enste som har servert meg sevplukket sopp avlegger i disse dager prøve som soppsakkyndig, etter å ha nerdet på temaet sopp (og egentlig sanking, generelt) i mange år. Så henne stoler jeg 100% på.


#8

frukt sa for siden:

Ja, men det har vel omtrent ikke skjedd etter at jeg ble voksen. Hadde nok spist, men har forståelse for at andre vil stå over.


#9

Neket sa for siden:

Ja, men har bare fått servert fra folk jeg tror vet hva de driver med. Jeg hadde ikke spist sopp jeg selv hadde plukket. :knegg:


#10

Dragen sa for siden:

Dette.

Jeg leste feil og trodde tråden handlet om snop, der er reglen min omvendt. :nemlig:


#11

Blå sa for siden:

Ja. Men jeg blir bare servert sopp av mennesker jeg kjenner godt nok til at jeg vet at de vet hva de gjør. Sopp er noe av det beste jeg vet.


#12

Malama sa for siden:

Helst ikke, men det er fordi jeg ikke liker sopp sånn generelt. Konsistensen, jeg bare klarer det ikke.


#13

Blondie sa for siden:

Jeg har aldri havnet i en situasjon for jeg har følt det utrygt, men jeg spiser ikke sopp ukritisk. Kan du snakke med henne i forkant, så diskusjonen slipper å foregå i selskapet?


#14

Tjorven sa for siden:

Jeg plukker en del kantarell, men har ikke tatt meg nær av om gjestene ikke vil spise. Jeg vet jo at det er en viss risiko ... og ikke minst mer "skogens gull" til meg. :nam:


#15

Luftslottet sa for siden:

Det kommer helt an på hvem som har plukket. Jeg har aldri blitt servert sopp plukket av andre selv, såvidt jeg vet, men har servert andre sopp jeg selv har plukket (jeg har gått kurs og er nøye).


#16

Nenne sa for siden:

Dette. :nikker:


#17

rajraj sa for siden:

Ja. Jeg blir servert sopp av personer jeg kjenner, som jeg vet kun plukker det de er trygge på. Samme gjelder egen sopplukking; jeg kan tre sorter, plukker dem og spiser dem.


#18

Toffskij sa for siden:

:haha:


#19

amo sa for siden:

Jeg har prøvd i flere år :o
Hun ser nok på seg selv som soppkjenner, og temaet kommer opp i ulike settinger. Hun kan glatt slenge et eller annet om min "soppfobi" som hun kaller det i settinger der hun kan selge meg.
This too will pass, this year too. :rolleyes:


#20

Blondie sa for siden:

Og hun har ikke peiling? Da er det jo direkte farlig.


#21

meisje sa for siden:

Jeg har ikke greie på sanking selv, var med en venninne på sanking for noen år siden. Etter turen lagde vi sprøstekt steinsopp og kantarell. Vi tror en av steinsoppene var noe annet for 2 av 4 ble dårlige etterpå. Min venninne har ikke plukket steinsopp siden, og jeg tenker at kantarell er trygt, siden den er så ulik andre sopptypene, slik at man ikke tar feil. Jeg har spist kantarell fra selvplukkere hvert år siden.


#22

Gaia sa for siden:

Bare sopp plukket av moren min eller niesen min. Moen min er skikkelig soppkjenner, og tar aldri med seg en sopp hun ikke er helt sikker på. Jeg har sett henne kaste sopp, som jeg har trodd er trygg, og har skjønt at jeg i alle fall ikke skal plukke noe annet enn kantareller. :knegg: Til gjengjeld er hun skikkelig god på sopp, kunne sikkert sittet i en soppkontroll og plukker mye sopp som jeg aldri hadde tatt med meg. Niesen min er like forsiktig som meg, og plukker nesten bare kantarell.

Jeg kan også spise hvis jeg ser den før den blir tilberedt og er helt sikker på at det er kantarell. Ellers styrer jeg unna sopp plukket av andre.


#23

vixen sa for siden:

Helst ikke. Til nød kantarell. Min svigermor er glad i å plukke sopp og nå er hun rimelig syk av Alzheimers, så det kommer ikke på frågan mer.


#24

Luftslottet sa for siden:

Det kan ha vært rødskrubb, den skal varmebehandles i minst 15 minutter for å unngå magetrøbbel etterpå.

Etter å ha sett X antall folk på soppgrupper på Facebook tro at alle rørsopper med brunlig hatt er steinsopp, er jeg blitt litt skeptisk. :eek: De fleste av rørsoppene er spiselige, men skrubb skal varmebehandles grundig, så det spiser jeg ikke selv (hysteriker med litt sart mage).


#25

amo sa for siden:

Kan godt hende hun har peiling, jeg vil ikke teste det ut. :vetikke:


#26

Niobe sa for siden:

Nei. Det holder med én transplantasjon. Jeg får ofte høre at jeg er sær og vanskelig i matveien, men det driter jeg i. Jeg gidder ikke alltid forklare hvorfor jeg gjør som jeg gjør, og folk tenker gjerne «sitt» uansett.


#27

tink sa for siden:

Jeg forstår deg slik at du liker sopp, men ikke vil spise sopp fra skogen, uavhengig av hvem som har plukket fordi du ikke stoler på om de har peiling eller ikke.

Kan det være et alternativ å si at du ikke liker sopp generelt? Det er jo ikke veldig kontroversielt, og folk har så mye de ikke liker eller tåler. Jeg kan nok også bli litt fornærmet dersom en nær venn ikke vil spise kantarellene som mannen og jeg har plukket, for det handler jo til syvende og sist om tillit eller mangel på dette. Jeg ville ikke funnet på å servere sopp som ikke er trygg, samtidig håper jeg at jeg ville akseptert deg som gjest og tenkt at den ballen lar vi ligge. Med gode venner har man så mye annet å snakke om, og det blir jo strengt tatt mer sopp til de som vil ha.

Utfordringen er kanskje dersom det er en gryterett og soppen må pelles ut. Men dersom man har giftig sopp i gryteretten vil vel hele gryta bli giftig?


#28

Polyanna sa for siden:

Hvis jeg virkelig hadde greie på sopp, hadde brukt tid på å lære meg det, gjerne dobbeltsjekket med soppkontrollen om jeg var i den minste tvil, og faktisk la litt av identiteten min i at "sopp - DET kan jeg altså!", så hadde jeg nok blitt litt fornærmet og lei meg av at en venninne ikke stolte på meg. Selv om hun selvsagt hadde vært i sin fulle rett - vi vurderer alle risiko ulikt. (bill mrk "Går IKKE Besseggen!!").

Jeg har ikke vært i en situasjon der jeg måtte stole på noen jeg ikke visste om var til å stole på ang sopp, så vet ikke helt.


#29

Pøblis sa for siden:

Hvor står det? Amo sier om vertinnen her at "hun ser på seg selv som soppkjenner".

Jeg tenker at du skal ha en ganske forstyrret personlighet hvis du mener å være soppkjenner, men egentlig bare rasker med deg noe du finner, altså. Det er jo stort fokus på sanking for tiden, og masse soppkurs og- kontroller rundt om.

De jeg kjenner som sanker sopp, er nøye på å sjekke ut og eliminere ukjente sopper fra kurven sin.


#30

Polyanna sa for siden:

Altså, de som forgiftet både seg selv og naboene for noen år siden, var jo også "soppkjennere", så det KAN jo skje.


#31

Pøblis sa for siden:

Jepp.

Men det er jo ikke akkurat vanlig, heldigvis. Jeg er så gjerrig på mine selvsankede sopp at jeg knapt deler med mannen. Det går mest i kantarell og en og annen steinsopp og piggsopp. Jeg varmebehandler alltid all sopp lenge, sopp er jo tung fordøyelig, så jeg smørsteker lenge eller lager stuing som får putre i 20-30 minutter.


#32

Blondie sa for siden:

Det var min slutning, siden jeg oppfattet at amo ikke ville spise sopp plukket av nettopp denne venninnen. Hvis skepsisen er mer generell, er det jo lettere å bare si at man holder seg unna.


#33

My sa for siden:

Problemet er jo at hun har sagt det, men at venninnen ikke godtar det, hun argumenterer (og gestikulerer, til og med) og synes amo er vanskelig, og drar det dessuten fram i andre settinger. Jeg hadde ikke giddet å gå.

(altså i praksis, i dette tilfellet, ville jeg nok spist soppen, jeg har jo ikke det problemet, men mener i tilsvarende tilfelle, som ville vært relevant for meg, hadde jeg glatt blitt hjemme)


#34

Pøblis sa for siden:

Enig! Jeg har en venninne som er ganske så omtrentlig i det meste hun foretar seg - hennes eventuelle selvplukk ville jeg nok vært skeptisk til. :knegg:

Men så har jeg andre hvor jeg ville sett det som en ære å få lov til å spise ab fangsten.


#35

GydaG sa for siden:

Nei.
Ikke er jeg veldig glad i sopp heller, etter en uggen opplevelse for mange år siden.
Men nei, sopp tør jeg ikke ta sjansen på hvis ikke jeg er helt sikker på at den er kontrollert.


#36

amo sa for siden:

Nei, nei jeg spiser ikke sopp som noen har plukket. :knegg:
(Jeg er så sær at jeg ønsker ikke at mine små skal lære å plukke sopp i barnehage eller skolen heller. Vi har hatt tilfelle i nærområde der det har gått gale, så de gjør ikke det lengre).
Mannen har også vært borti noen tilfeller der sopplukkere har endt på sykehus. Veldig syk,veldig kjapt.
Jeg gjør absolutt ikke noe nummer ut av det, jeg vil ikke diskutere det og synes jeg bare bør aksepteres og blir bare lei meg når det må gjøres så stort nummer utav.
Vi bor i soppland og mange serverer sopp, men det ingen problem å la være å forsyne seg, stort sett. ;)


#37

Luftslottet sa for siden:

Det skjønner jeg.

Samtidig tenker jeg at det er litt forskjell på en soppsakkyndig, som kontrollerer andre folks sopp, og en hvermansen som er ute på tur og rasker med seg litt av hvert. Jeg kunne nok funnet på å bli litt snurt hvis jeg faktisk var soppekspert og noen av prinsipp nektet å stole på meg.

Kanskje det kan være greit å si at du ikke spiser sopp plukket av noen som ikke er soppsakkyndig? Så får du klarhet i kompetansenivået. Gitt at du faktisk tør det, da.


#38

meisje sa for siden:

Jeg hadde vært fortvilet over å oppleve denne kommunikasjonen flere ganger. Og jeg lar noen ganger være å dra på middager for å slippe unna spørsmål og forklaringer rundt mitt eget kosthold. Jeg vet ikke om dette er en person du må forholde deg til, men å la være å komme på en middag er helt innenfor i mitt hode.


#39

Inagh sa for siden:

Ja, jeg spiser sopp folk har plukka sjøl, for de enste jeg kjenner som serverer det er svigers, og de veit jeg har peiling, og et vennepar, og han er soppkontrollør, så da tar jeg det for gitt at det er trygt å spise soppen der.


#40

veobra sa for siden:

For meg blir dette som da vi som studenter skulle på hyttetur og den eneste med bil var hun som kjørte som hun hadde fanden på hjul. Da takket jeg pent nei til hyttetur og sa det ikke passet. Jeg orket ikke utsette meg for bekymringen.

Det oppsummerer mitt forhold til sopp plukket av andre.


#41

My sa for siden:

Slik jeg ser det (siden du tydeligvis har gitt beskjed tidligere uten at det har nyttet), så har du tre alternativ.

Hvis selskapet er veldig viktig for deg av sosiale grunner, ut over denne gestikulerende venninnen, så kan du enten:

  1. Spise soppen og be til høyere makter om at det går bra, noe det høyst sannsynlig gjør (har noen av de andre blitt syke i de tidligere selskapene hun har hatt?)
  2. La være å spise (spise før du går eller ha med egen mat), og ignorere gestikuleringen og hysteribeskyldningene, og heller fokusere på de andre, hyggelige gjestene.
    Eller, hvis selskapet ikke er så viktig for deg:
  3. Finne på en unnskyldning (eller si sannheten) og bli hjemme.

Noen ganger må man bare innse at enkelte folk får man ikke til å forandre, så da må man bare jobbe med hvordan man selv takler å være i nærheten av dem. Enten kjøre igjennom egen vilje og tåle ubehaget man vet kommer, eller gi etter og gjøre gode miner til slett spill de få gangene det gjelder, eller rett og slett bare takke nei og unngå hele situasjonen.


#42

Fløyel sa for siden:

Jeg hadde vært mer skeptisk til å spise egenplukket sopp. De 2 jeg kjenner som driver med slikt stoler jeg 110% på og de lager fantastisk mat. Jeg har 0 greie på sopp. Rød fluesopp vet jeg hvordan ser ut. Og kantarell!


#43

Normy sa for siden:

Jeg er opplært til at man ikke skal servere selvplukket sopp til gjester, så selv gjør jeg ikke det, men har blitt det av andre som ikke har samme regel. Så lenge jeg vet at dette er folk med skikkelig peiling så går det fint :)


#44

My sa for siden:

Jeg kom på et alternativ til:

  1. Ansette en munnskjenk. :nemlig:

#45

Magica sa for siden:

Ja det gjør jeg, ikke ofte jeg har fått servert sopp og jeg stoler på de jeg har fått det med.


#46

Madicken sa for siden:

Det har du rett i. Og de soppkjennerne jeg vet om, meg selv inkludert, holder seg til kantareller, steinsopp og en og annen skrubb, så "kjennere" er vel å ta nokså hardt i. :nemlig:


#47

Maverick sa for siden:

Den eneste som serverer meg selvplukka sopp er mutter'n, og hun er soppkontrollør, så det får være innafor.


#48

Høns sa for siden:

Jeg spiser ikke selvplukket sopp av prinsipp da jeg synes det er skummelt.


#49

Strå sa for siden:

Jeg stoler 100 % på de få jeg kjenner som både plukker sopp selv og kan tenkes å servere andre. Sopp de har servert ville jeg ha spist uten å nøle.


#50

Pegasus sa for siden:

Nei, jeg gjør ikke det. Og det blir mas, mas mas... Og fornærmet vert. Dem om det. Jeg tør ikke. Har jobbet på dialyse, og sett hvor galt det kan gå.

(Jeg gjør ett unntak, har ei venninne som er knallgod på sopp, og vokst opp med å lære sopplukking fra hun var lita)


#51

polarjenta sa for siden:

Jeg spiser ikke sopp, så jeg slipper hele problemstillingen.:knegg:


#52

Floksa sa for siden:

Nei. Og ja. Det kommer litt an på hvem som har plukket og om det er helt vanlig sopp type kantarell. Er jeg usikker styrer jeg unna.


#53

Charlie sa for siden:

Har ikke fått selvplukket sopp servert, men hadde nok unngått å spise den, tror jeg.

Synes ikke man trenger å ta det personlig om noen er redd for noe. Kunne glatt droppet middagen om det gjentakende ble kommentert, det syns jeg vel er uhøflig, særlig av vertskapet, som har ansvar for at gjestene har det hyggelig. Det har ihvertfall jeg lært.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.