Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan holde hvitvasken helt hvit?

#1

Hyacinth sa for siden:

Jeg har kjøpt nytt sengetøy, og nå vil jeg en gang for alle gjøre alt jeg kan for å holde hvitt tøy hvitt. Jeg vil ha deres beste og enkleste triks for hvitt tøy. :)

Problemet er ikke dynetrekk, men putetrekk. De blir misfargede over tid. Og jeg tror jeg vet noe av grunnen: Vi vasker lyst sengetøy (hvitt, lysegrått, lyseblått) sammen på 90 grader, og i denne vasken putter vi også lyse håndklær, vaskekluter, kjøkkenkluter, truser og sokker. Alt er ikke hvitt, ikke i nærheten, men alt er relativt lyst. Dette gjør vi for å unngå å vaske flere maskiner enn nødvendig, og vi bruker derfor heller ikke vaskemiddel med bleking, men vanlig Blenda sensitive for kulørt vask.

(Dessuten blir sokker og vaskekluter lett grålige over tid ved denne måten å vaske på...)

Nå har jeg tenkt å vaske hvitt med nettopp annet hvitt tøy, og kun det. Jeg har kjøpt noe pulvergreier fra Vanish, en hvit boks, og jeg har forstått det slik at det kan blandes med vanlig vaskepulver. Men skriften på boksen er mikroskopisk, og jeg greier ikke for mitt bare liv å lese hva det står der.

Spørsmålene er:

-Høres strategien min lur ut?
-Hvordan bruker jeg eventuelt dette pulveret fra Vanish?
-Kan jeg fortsette med Blenda sensitive for kulørt vask, eller bør jeg kjøpe noe annet?
-Eller bør jeg gjøre noe helt annet?


#2

Teflona sa for siden:

Blenda sensitive for HVIT vask til sengetøy og håndklær. Blir ikke sokkene veldig små på 90 grader?


#3

Hyacinth sa for siden:

Sokkene blir uansett små i tørketrommel, så vi merker ingen forskjell. Og jeg har aldri merket forskjell på 60 og 90 i så måte. Har egentlig aldri opplevd at noe krymper i vask, men derimot krymper det en del i trommel.

Takk for tips om vaskemiddel! (Vi har ingen håndklær som er hvite, men de er relativt lyse. Da skal jeg kanskje ikke bruke dette vaskemiddelet på dem?)


#4

Hyacinth sa for siden:

Ved nærmere ettertanke tror jeg at vaskemiddelet vårt heter Blenda Sensitive for hvit og kulørt vask. Kan det stemme, mon tro? :undrer:


#5

Teflona sa for siden:

Det er to ulike pakker. Alt som skal kokes hos oss blir vasket med vaskemiddel til hvitt tøy, men vi har stort sett lyst sengetøy og hvite håndklær.


#6

Hyacinth sa for siden:

Ja, vi har også kun lyst sengetøy, men det meste er ikke helt hvitt. Jeg tror nok jeg bør vaske det hvite for seg.


#7

Syrinx sa for siden:

Jeg har hvite håndklær som et hvite og fine ennå, etter 10-12 år. Vaskemiddel for hvit, 60/90 grader og evt en dæsj vanish i ny og ne.


#8

Hyacinth sa for siden:

Fortell gjerne hvordan du bruker Vanish! Jeg klarer som sagt ikke å lese det som står på boksen...


#9

Teflona sa for siden:

Hvis håndklærne blir grå (hender det havner en sort sokk i maskina), kjører jeg dem en runde med klorin og så en runde med vanlig vaskemiddel.


#10

Hyacinth sa for siden:

Klorin i vaskemaskinen?


#11

Syrinx sa for siden:

Jeg bare tar en dæsj sammen med vaskepulver. Tror kanskje jeg en gang hadde en måleskje (fikk masse greier fra buzzador), men den er borte. Google kan kanskje gi bedre svar.


#12

Teflona sa for siden:

Jupp, men ikke mengder. Blander i en kopp med vann og hiver det i trommelen.


#13

IzziCreo sa for siden:

Jeg sorterer farger i fire; hvitt, lyst/farget, mørk farget og sort. Hvitt vaskes med Blenda Sensitiv hvitt. Jeg bruker Blenda Sensitiv Farget til de andre vaskene. Blenda pulver har en boks med hvitt og en for farget. Flytende er både for hvitt og farget, men jeg har alltid brukt Hvitt pulver til hvitt tøy.

Blander du lyst og hvitt tøy vil ikke det hvite holde seg hvitt. Har du relativt ny maskin så tror jeg det ikke skal ha noe å si at du deler opp vaskene dine. Min maskin tilpasser vannmengde etc. til vekten på vasken.
Jeg vasker så og si aldri over 60 grader. Jeg blander heller ikke håndklær og sengetøy. Har blitt fortalt at håndklærne vil gjøre sengetøyet nuppete. Jeg opplevde det med et par laken jeg kjøpte nemlig, og det var da hørte om det. Vet ikke om jeg var uheldig med de laknene eller om det var tilfelle, men nå har jeg i hvert fall ikke nuppete sengetøy.


#14

Hyacinth sa for siden:

Jeg har aldri opplevd nupper. Og vi har helt ny maskin. Den er kjapp også. Men vi vasker enormt mye. Har en som bruker 10 håndklær i uka (trening)... Og en annen som bruker syke mengder sokker. Så det går mer på å få vått tøy unna, liksom. Men jeg skal begynne å vaske hvitt sengetøy for seg selv fra nå av


#15

Millen sa for siden:

Ikke lrst hele tråden, her i huset vaskes hvitt tøy inkl. sengetøy med Blenda Hvit ( en dusj vanish ved behov) på hhv 95, 60 eller 40 grader. Dvs kun lyse håndklær på 90 g. Sengetøy alltid 60 gr.
Det er eneste måte å holde det hvite/lyse hvitt/lyst på.


#16

Nenne sa for siden:

Putetrekk kan ha fettflekker eller bioflekker om du vil, fra svette og hårprodukter. Jeg putter av og tilputetrekkene i en balje med Salmiakk for å løse opp dette, før jeg vasker sengetøyet på vanlig måte etterpå.


#17

Hyacinth sa for siden:

Tusen takk, alle! :blomst:


#18

Mex sa for siden:

Jeg bruker omo ultra hvitt til hvitt tøy.
Dersom noe begynner å få en misfarge legger jeg det i bløt i kaldt vann over natten med omo ultra hvitt. Funker strålende. Hvis det er flekker så legger jeg på en grøt med omo, og legger i kaldt vann. Vasker deretter normal vask i vaskemaskinen etterpå.
Det var ei på husfliden som sa at kaldt vann var best på hvitt tøy.


#19

Engasjert sa for siden:

Hvilket blandingsforhold bruker du, og hvor lenge?


#20

skyfri sa for siden:

Jeg tror kanskje problemet er sokkene. Jeg vasker ikke sokker med annet hvitt tøy, og tøyet holder seg hvitt. Bortsett fra sokkene, de blir grå over tid.


#21

IzziCreo sa for siden:

Jeg har hvite, vaskbare stoltrekk på stolene på kjøkkenet. De har jo naturlig nok både fettflekker, ketchup, sjikoladeflekker og whatnot innimellom (har til og med hatt det småbarnstiden). I tillegg til ulike fettfjerningsprogram på maskinen så bruker jeg som regel en flekkfjerner fra Vanish som er en flaske med ru tut på som man bruker til å smøre på flekkene for å være sikker. Alltid helt hvitt resultat. Men kjører som sagt alltid kun hvitt sammen, aldri mwd annet lyst tøy.


#22

Hyacinth sa for siden:

Nå går en maskin med kun hvitt. Hele familiens laken, noen putetrekk etc. Med Vanish-pulver.

Men jeg så jo at hvitt ikke er hvitt. Noe er kritthvitt, noe mer offwhite. Men det er da hvitvask, alt det det? Eller? :undrer:


#23

Millen sa for siden:

Jeg vasker det sammen ja


#24

Syrinx sa for siden:

Nå slår det meg her, at mamma skulle sett at jeg har opptil flere innlegg i en husmortråd. Hun har null tillit til mine evner. (Hun har garantert aldri reflektert over at vi i årevis har hatt hvite og fine håndklær.)


#25

veobra sa for siden:

Hvitt og offwhite vasker jeg sammen med vaskemiddel for hvitt. Jeg blander ikke inn lyse farger. Vi vasker sengetøy på 60 så jeg har ikke problemer med å fylle maskiner med hvit 60. Det er sengetøy, håndklær og undertøy nok. Jeg tror jeg ville droppet å blande lyst i vasken eller vasket med vaskemiddel for hvitt selv om det er med noe lyst


#26

Floksa sa for siden:

Jeg bruker vanish på podens judodrakt. Den er jo helt hvit. Vaskes aldri med noe annet en helt hvite sengeklær, laken og håndklær. Blander en måleskje med vanlig vaskepulver og vasker på 60 eller 90 litt etter som. Den holder seg kritthvit.
Jeg vil tro du greier å holde det hvitt med den strategien.


#27

Hyacinth sa for siden:

Lurt!

Her har vi bare vasket alt sengetøy sammen. Men laknene er hvite, i tillegg til noen av putevarene. Dynetrekk er enten hvitt, lyseblått, lysegult eller lysegrått. Vi må nok begynne å separere det.


#28

Hyacinth sa for siden:

Jepp.

Men jeg føler det ble mye såpe i maskinen i dag da jeg blandet Blenda med Vanish. Satte den på tre skyllinger (standardprogrammet har to), men ved slutten av sentrifugeringen var det en del såpe igjen i maskinen. Jeg har nå satt på et nytt skylleprogram.


#29

Nenne sa for siden:

Jeg slumper, men si to-tre korker fulle til ti liter vann da. Nok vann til at det som bløtlegges blir vått. Ligger en halvtimes tid.


#30

Polyanna sa for siden:

Sokker på 90 grader!

Jeg må si det er sjelden jeg går over 60, det virker veldig unødvendig hvis man ikke har sykdom i hus eller noe? Det er vel ikke mange basselusker som ovelever en time i 60 grader MED såpe?

Uansett:

  • Hvitt med hvitt
  • Blenda Hvitvask
  • En liten skje vanish i hver eller annenhver vask.

#31

Hyacinth sa for siden:

Har aldri tenkt at sokker ikke tåler 90? Eller var det du mente? :undrer:

Jeg tror ikke de MÅ vaskes på 90, men jeg stapper dem nå inni sammen med det andre. Vi vasker noen 90-gradersmaskiner her. Først og fremst fordi jeg har lest flere steder at 60 ofte ikke er helt 60, og dessuten at 60 ikke alltid er nok. Men aller mest fordi vi har en del svært skitten småvask, og når jeg setter på det, hiver jeg inni det andre også. Det er som regel kluter. Vi bruker gaskluter til all mulig slags rengjøring, alt fra kjøkkenbenk til søl på golv og enda eklere ting. De går rett til vask etterpå, og da vet jeg at de er helt rene etter vask. De ligger også ofte både skitne og fuktige i skittentøyet før de vaskes, så de blir jo ikke akkurat mindre rene av det. Av andre ekle ting i den vasken kan for eksempel nevnes truser som er klissvåte av svette etter en løpetur og har ligget slik et par dager før vasken settes på. Æsj. Det samme gjelder forøvrig sokker. Guttungen svetter som en gris på føttene, og sokkene er alltid våte og illeluktende. Dessuten er de som regel svarte av møkk under, spesielt da han gikk på sokker inne på skolen. Bland dette sammen med møkkete og våte håndklær som kommer hjem fra golvet i en svømmehall to ganger daglig og blir liggende i en haug sammen med kjøkkenkluter som har tørket opp møkk fra golvet og svette truser, så vasker jeg gladelig på 90, altså.

Vaskemaskinen min har quick drive, som gjør at den vasker veldig kjapt, og den måler både tid og vannmengde ut fra mengden tøy, så jeg føler ikke det er så veldig sløsete.


#32

Madicken sa for siden:

Jeg fikk tips om å hive inni en raus dose med bakepulver for å få grå og møkkete (opprinnelig hvite) joggesko helt hvite igjen, og det ble de. :nemlig:


#33

sindrome sa for siden:

For å lese liten skrift: ta bilde med mobil og forstørr bildet. (Ref skriften på Vanish-pakken)


#34

Hyacinth sa for siden:

Haha, genialt! Hvorfor i alle dager har jeg ikke kommet på det!?


#35

Polyanna sa for siden:

Du kan også velge kamera, trippeltrykke på sideknappen, så får du opp forstørrelsesglasset på det du sikter kameraet mot.


#36

Hyacinth sa for siden:

Prøvde. Men hvilken sideknapp? Prøvde alle.


#37

Malama sa for siden:

Det avhenger vel fort av hvilken mobil man har, hvilke sånne funksjoner knapper har og ikke har.

Men ta bilde og zoome, det går vel på alle :)


#38

sindrome sa for siden:

Det er først når du tenker at du begynner å skulle forstørre papirlapper med fingrene, som du gjør på skjerm, at det virker lurt å ta bilde av det :knegg:


#39

Hyacinth sa for siden:

Det har jeg drevet med i minst 10 år.. :flau: Og bilder i bøker og blader også.Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.