Nenne sa for siden:
En kald forrett med mye smak eller en varm forrett med sartere smaker?
MÅ den kalde alltid komme før den varme?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Nenne sa for siden:
En kald forrett med mye smak eller en varm forrett med sartere smaker?
MÅ den kalde alltid komme før den varme?
Toffskij sa for siden:
Jeg ville helt klart tatt den sartere før den kraftigere, uavhengig av varm/ikke varm.
Toffskij sa for siden:
Det har jeg da vitterlig opplevd på svært så fancy restauranter også.
Tjorven sa for siden:
Jeg er enig med Toffen. Forsiktige smaker før de som smaker mye. Sarte ganer kan jo risikere å ikke smake noe som helst av rett nr 2 hvis smaksløkene har blitt bedøvet.
IzziCreo sa for siden:
Dette.
Nextlife sa for siden:
Tradisjonelt bruker man kald før varm, men man MÅ ingenting.
Det er god menylære å starte ut med harmoniske og litt forsiktige smaker, men samtidig noe som vekker appetitten. Det gjør syre, lett (men ikke for mye) salt, friske urter og rå løkvarianter, samt komboen sur/søt.
Det man ikke bør starte med er veldig salt, veldig komplekse og sammensatte smaker eller mat som er røkt. Da svimeslår man gjerne smaksløkene for en stund.
Toffskij sa for siden:
Og hvis du skal ha to forskjellige viner til, vil du jo trolig ha sartere vin til den sartere maten. Det er det JEG tenker på. :knegg:
Nenne sa for siden:
Takk for tilbakemeldinger og synsing. Dere sier alt jeg ville dere skulle si. :D
Da blir det kamskjell i Champagnesaus før røkelaksretten. Hvitvinen til røkelaksen er nok kraftigere på smak ennChampagnen.
Nextlife sa for siden:
Godt valg.
Får vi høre resten av menyen? :hyper:
Nenne sa for siden:
Det blir også en ørretrett med en quiche ved siden av, i den er det artisjokk og geitost og så blir det brokkolini ved siden av.
Så coq au vin.
Til dessert pasjonsfruktkake.
Og så litt biscotti og sjokoladetrøfler.
Palmen sa for siden:
Får jeg komme? ;nam(
Nextlife sa for siden:
Så flott en meny, heldige er gjestene dine.
Lykke til !
Nenne sa for siden:
Takk! Du må gjerne komme med forbedringsforslag/idéer/tanker. Det tas i mot med stor takknemlighet altså. :)
Nenne sa for siden:
Jeg er på koronakapasitetsgrensen her, men et FP-treff med middag når verden er i vater igjen kan absolutt bli noe av. :)
liefje sa for siden:
Høres fantastisk godt ut alt sammen. Det eneste jeg ikke synes "passer inn" er Coq au vin, det er liksom litt mindre festmat og "fint" enn det andre, men det er jo så godt, så jeg hadde over hodet ikke brydd meg med å forandre det, altså. Lykke til med middagen.
Nenne sa for siden:
Jeg skjønner hva du mener, liefje. :nikker: Jeg gikk noen runder på den, men det at den kan gjøres helt ferdig på forhånd, sånn at jeg får mer tid med gjestene, trumfet til slutt. :)
Toffskij sa for siden:
Oooh! Jeg kommer gjerne på FP-middag en gang! :D
Nenne sa for siden:
:hyper: JA!
liefje sa for siden:
Mitt kriterie nr 1 når jeg har middagsgjester er muligheten for å lage så mye som mulig ferdig på forhånd så den er fullt forståelig. Uansett hvor mye jeg elsker å lage mat, kan jeg ikke fordra å stå på kjøkkenet når vi har gjester, hverken alene eller med tilskuere som står rundt kjøkkenøyen og drikker bobler.
Eia sa for siden:
FP-middag? Gjerne!
Nextlife sa for siden:
Jeg synes det er så festlig med litt rampete menyer, og elsker hvordan matfaget har utviklet seg.
Jeg tok fagbrev som kokk i forrige årtusen (1988) og det var så strenge regler og så fastlagte mønster og så lite rom for rampestreker.
Fransk kokkekunst var det eneste gyldige, og en meny var nesten alltid enten veldig eksklusive råvarer eller litt "kjipe", og det var sjelden å blande inn tradisjonelle, langkokte retter fra bondelandet i en selskapsmeny. Det var bryst og fileter, liksom.
Nå er det så kult, alle tenker nose-to-tail, utnytting, svinnreduksjon og å gjøre tøffe og utradisjonelle valg.
Eia sa for siden:
Ja, der har det skjedd en liten revolusjon, Nextlife.
Jeg var med på å starte en liten restaurant i min lille by for 14 år siden, som etterhvert baserte seg mye på råvaretilgang som bifangst fra fiskere, sesongvarer og ville vekster (sopp m.m. fra lokalområdet). Det var så utrolig spennende, og jeg lærte så mye om mat! Kokkene der hadde virkelig helhetstenkning om mat, og ikke minst, om matsvinn. :mimre:
Pøblis sa for siden:
Enig, med dere, @Eia og @Nextllife!
Vi var på Einer og spiste for et par uker siden, og det var skikkelig kul meny, med vekt på akkurat det dere beskriver.
Palmen sa for siden:
Jaaa! :lykkelig:
Nenne sa for siden:
Jeg er trendy! :kry:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.