Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Har tidene forandret seg?

#1

frukt sa for siden:

Hadde du latt en 16-åring gå fra hytte til hytte i fjellet i 4-5 dager sammen med en venn/venninne?
Det lurer jeg på i dag. Jeg har jo ikke tenåringer selv enda så jeg lurer litt på hvordan ståa er nå kontra da jeg var på den alderen. Og eventuelt om foreldrene våre var ekstremt uansvarlige. :knegg:


#2

Neket sa for siden:

Ja, hvis de var fjellvante. Det er jo begrenset hvor mye bøll man kan finne på fra hytte til hytte. De hadde ikke nødvendigvis fått dra på hyttetur til en hytte i alpinlandsby på egenhånd, men hytte til hytte, absolutt.


#3

Blondie sa for siden:

Det kommer an på 16-åringen. Eldste har vært ansvarlig siden hun var en neve stor, har god oversikt og er interessert i friluftsliv. Mellomste henger helst på andre, liker ikke å ta avgjørelser og er generelt litt svimete. Det er klart at jeg bille vurdert det ulikt.

Alle ungene mine er dog speidere og 2/3 er godt turvant og interesserte, de har vært på lignende turer i yngre alder. (Men jeg foretrekker at de har mobildekning. :knegg: ).


#4

Syrinx sa for siden:

Helt innafor. Det var nok andre ting derimot som ikke var like heldig at passerte på 80/90-tallet.


#5

Blå sa for siden:

Turvante tenåringer, ja.


#6

Floksa sa for siden:

Ja det tror jeg. Forutsatt god planlegging og seriøst opplegg.


#7

Drømmedama sa for siden:

Hvis de har lyst og er fjellvante, turen er godt planlagt og de er ansvarlige og fornuftige tenker jeg at det er noe jeg kunne sagt ja til. Mye heller det enn hyttetur med gjengen i den alderen.


#8

venla sa for siden:

Hytte-til-hyttetur hadde vært greit for en ungdom som er vant til å gå i fjellet og er av den fornuftige typen.


#9

Dansma sa for siden:

Det kommer an på 16 åringen, og om hen er turvant eller ikke.
Men jeg tror jeg jeg hadde tillat det.


#10

Tjorven sa for siden:

Jeg gjorde det dom 17-åring, og det slo meg aldri at jeg ikke skulle få lov. (Jeg hadde akkurat bodd et år i utlandet på utveksling.)

Men det er jo en forutsetning at den/de har gjort sånt før.


#11

vixen sa for siden:

Ja, det tror jeg altså. Men hadde nok bedt om at de la opp en rute med mobildekning kanskje....


#12

Milfrid sa for siden:

Kommer an på ungdomen. :nemlig: 15-åringen er ivrig fisker, og har både i år og i fjor ligget flere netter telt, både alene og sammen med en kompis. For en hytte-til-hytte tur hadde jeg krevd at turfølget skulle være fornuftig og turvant.


#13

Luftslottet sa for siden:

Tolvåringen min har fått lov til å sove alene i skogen med en kompis, så jeg regner igrunn med det, om alle i følget var turvante.

Om jeg var jentemamma ville jeg antakelig vært litt engstelig for at de skulle oppleve noe ekkelt der oppe på fjellet, det er ikke akkurat så mange steder å gå hvis de møter slibrige og ubehagelige folk på hytta. :dobbeltmoral er også moral: Uansett kjønn ville jeg snakket litt om hva man gjør hvis dét skjer - og ikke minst hvis man går seg vill, en av dem skader seg, det blir tett tåke eller andre kriser.


#14

meisje sa for siden:

Jeg lot min 16 åringen min dra på hyttetur med gjengen i sommer, de var 8 gutter på tur. Jeg vurderte det dithen at de var begrenset med dumme ting de kunne finne på alene på en hytte uten bil. Hytta ligger ikke ved et sentrum men høyt til fjells.

Han fikk ikke fra på hyttetur i høst med 10-12 gutter og jenter til nøtterøy. Fordi han ikke ville oppgi tlf til faren til kompisen.


#15

Pasta sa for siden:

Eldste er turvant og ansvarlig, og hadde fått ja.
Yngste hater tur og presser alle grenser. Hadde blitt mistenkt for å ha andre planer, og hadde fått nei.


#16

Røverdatter sa for siden:

Ja, det hadde jeg.

Har også latt fire 15-åringer være en helg på fjellhytte, og latt en 17-åring være alene på hele Øya-festivalen med hotellovernatting med 17-årig venninne.

Det var ikke alle som fikk lov til slikt da jeg var ung heller. Bare hvis det var cup, da var alt greit. :knegg: #Rødspettecup


#17

Chablis sa for siden:

Nei, jeg hadde ikke gjort det.


#18

veobra sa for siden:

Mine hadde ikke fått lov. De er ikke tur- og fjellvant så det hadde vært uforsvarlig.


#19

My sa for siden:

Det hadde selvsagt kommet an på ungdommene. Det er ingen relevant problemstilling for noen av mine, men jeg kjenner ei jente på alder med eldstejenta mi, som gikk fra hytte til hytte i sju dager sammen med jevnaldrende gutt (venn, ikke kjæreste), da hun var 13 (altså sommeren før ungdomsskolen). Altså for litt over tre år siden. I deres tilfelle syntes jeg ikke det var uansvarlig, det var en ganske godt trafikkert DNT-rute, og begge er veldig turvante. Min 15-åring fikk tidligere i sommer være på hyttetur med 7 andre venninner i fire dager, uten voksne. Jeg anså det som forsvarlig, basert på hva slags typer jentene er, og hyttas beliggenhet. Guttungen som nettopp fylte 13 fikk lov til flere telt- og hengekøyeovernattinger med jevnaldrende kompiser og venninner i Bymarka i sommer.

Men mye annet av det jeg selv fikk lov til tenker jeg hadde vært helt utenkelig å la mine få lov til. Særlig når det gjelder å delta på fester med alkoholdrikking fra ung alder, lang avstand og usikker bilskyss. Det som har forandret seg mest fra jeg vokste opp er kanskje det med kommunikasjon, internett og SoMe, på godt og vondt. Lettere å varsle hvis noe går galt selvsagt, men også lettere at informasjon spres til feil personer, med de konsekvensene det måtte ha. I tillegg til forskjellen ved at mine barn vokser opp i en større by, mens jeg vokste opp i ei lita bygd.


#20

Miromurr sa for siden:

Mine gutter hadde fått lov. De er turvante.


#21

Adrienne sa for siden:

Frøkna på 14 har fått dra på telttur i marka sammen med venninner denne høsten, men vi har blitt litt mer vare på det etter at det viste seg at en av jentene hadde smuglet med seg en flaske sprit og drakk litt mer enn hun burde. (De andre jentene drakk ikke, noe som ble bekreftet av foreldre som "tilfeldigvis" var på tur i skogen og gikk forbi teltet et stykke utpå kvelden.) Lengre turer må derfor vente noen år til.


#22

Blånn sa for siden:

Det kommer helt an på turen tenker jeg. Og turfølget. Og årstid. Finse i vinterferien uten voksne var uaktuelt (det var med voksne, ble uvær, mobildekningen nede og de måtte hentes ut med skuter da Bergensbanen var stengt).


#23

Maverick sa for siden:

Akkurat fjelltur er vel ikke noe mindre trygt nå enn for tjuefem år siden, så lenge ungene er fjell- og turvant og ikke gærninger så ser jeg ikke problemet. Men jeg hadde jo satt pris på om de hadde vært innom områder med mobildekning da.


#24

løve70 sa for siden:

Den dagen 17-åringen hadde spurt om det var greit at hun dro på fjelltur, hadde jeg blitt så sjokka at jeg ikke hadde visst hva jeg skulle sagt :grineler:

Sånn i utgangspunktet ville jeg tenkt det var greit dersom de var turvante og holdt seg i områder med mobildekning.


#25

Svanen sa for siden:

Min nå 20 åring var vel rundt 16-17 da hun og 3-4 venninner skulle gå i fjellet. Planla godt, og jeg var ikke bekymret. Men vet at ei mor var ganske skeptisk.
Min var mest fjellvant/"sekkvant", men de andre best trent ellers. Skulle gå 3 dager, med retrettmulighet etter 2. dagen. De gikk bare halve turen. De andre syntes nok det ble litt langt og tungt og kanskje litt kjedelig.
De lærte nok at å gå i fjellet er annet enn å være godt trent håndball/fotballspiller. At det er like mye "i hodet".
Så etter den turen ble det litt andre venner som ble med neste tur. Min var skuffet der og da, men fulgte selvsagt flertallet.


#26

C3PO sa for siden:

Min første tanke var nei. Men om en tenåring i dag skulle faktisk ha lyst og kunnskap til å gjennomføre en slik tur, ville jeg vært mer åpen for det. I likhet med Løve, hadde jeg nok blitt først og fremst sjokkert.


#27

Input sa for siden:

Er det dobbeltmoral å være mer bekymret når det er snakk om en reell økt sannsynlighet altså?

Jeg har vært en del på slike hytter, ofte alene med barn, og det er dessverre en del menn som oppfører seg som idioter. Har aldri vært vitne til at voksne kvinner er idioter mot unge menn.


#28

Luftslottet sa for siden:

Nå har ikke jeg jenter, så dette blir rent hypotetisk, men jeg ville jo ønsket å oppdra jentene til at de skal ha samme muligheter som gutta, og ikke begrense dem i hva de kan utfolde seg på og hva de kan få til. Men samtidig fins det så utrolig mye rare og ekle folk der ute.

Det holder med én tur med siste tog hjem fra Oslo S for å bli desillusjonert, og jeg er ikke engang spesielt ung eller attraktiv. :gal:

Men, men. Det er en desto viktigere jobb å oppdra greie gutter. :nemlig:


#29

Input sa for siden:

Ja, dette er jeg enig i, men å bekymre seg er jo ikke det samme som å nekte dem. Men ja.... :nemlig:


#30

Flubby sa for siden:

Jeg var speider i tenårene, og var på hytte på fjellet med jevnaldrende av begge kjønn annenhver helg omtrent. Uten mobiltelefon ;)


#31

Malama sa for siden:

Akkurat der lurer jeg på om speideren har forandret seg eller om det er vår gruppe. De er særdeles mye mer voksen-styrt enn jeg trodde speidern skulle være. Komplett voksen - avhengig. Hyttetur er med flere voksne ledere på en relativt liten gruppe speidere fra 6. Klasse og oppover


#32

Cuyahoga sa for siden:

15-åringen og venninne var på to-hytters DNT-tur i sommer. I et område hvor hun er godt kjent og hytter hun har vært på før. Og med mobildekning og med nær familie med raske bein ikke veldig mange kilometer unna om noe skulle skje.

Den eneste bekymringen jeg hadde var egentlig dustete mannfolk som kunne gjøre relativt naive og alt for høflige jenter ukomfortable, men de hadde hyttene for seg selv og møtte bare lokale folk som uansett kjente igjen datteren min «på folket».

Jeg hadde ikke sendt henne på lengre tur alene der hun ikke var kjent, fordi hun ikke har nok av den typen turerfaring.


#33

Lyppa sa for siden:

Absolutt, hvis det var turvante ungdommer og et greit område.


#34

Flubby sa for siden:

Jeg vet ikke hvordan turene arrangeres nå til dags, men da jeg drev med speiding var det gjerne et patruljefører og en assistent som var ca 15 år som hadde ansvaret for troppen. Vi fikk fra hytte til hytte, var på vår egen speidergytte, teltet på fjellet og ved sjøen og i snøhule også. Foreldre bidro med transport til utgangspunktet, og der vi evt skulle hentes når søndagen kom, men vi klarte oss selv. Da vi passerte 16 og ble rovere, var vi på tur 2-3 helger hver mnd, det var en utrolig fin tid i et trygt og sunt ungdomsmiljø først og fremst :)


#35

Malama sa for siden:

Jeg vet ikke hva de eldre gjør, mine speidere er 9 og 12 år. Bare eldste får være med på tur. Fra 5.klasse og ippover.og det er med 2-3 voksne ledere på turene


#36

Milfrid sa for siden:

Det med mobildekning er smart ja. Min sønn og svogeren dro på hyttetur her forleden. Kjørt av hans far (deres familie sin hytte, svigersønnen min hadde ikke vært der siden han var 11), og satt av. Det var 5,5 km å gå viste det seg, det hølja, det var bratt og de hadde for mye med seg. Og da de hadde gått en km innså de at det var smartest å snu. Problemet var jo at de skulle hentes på søndagen. Og det var ikke mobildekning. Og det var 0 folk hjemme på den eneste gården i mils omkrets. Men de ringte nødnummeret og spurte pent om de kunne ringe foreldre og be dem komme og hente.

(Jeg kunne jo kvelt han som kjørte dem opp og som visste hvor langt og bratt det var, og som ikke sa til dem at de hadde for mye med i tillegg til to hunder. :snill: og som «ikke var overrasket over at de ikke kom seg opp. :what: Men likevel satt og drakk vin, sånn at jeg måtte kjøre og hente dem). Men stolt av poden som hadde sagt «vi snur» i god tid før det ble mørkt.


#37

millact sa for siden:

Her drar de på tur fra de starter.


#38

Malama sa for siden:

Her var de i det hele tatt nølende med å ta inn nye. Ingen begynte fra forrige kull så det neste fikk ikke tilbudet. De begynner ikke før i 3. Men mi fikk altså ikke tilbudet før etter jul i 3. Da og takk vel 1 eller 2 møte før korona. De begynte igjen nå i høst. Men da eldste begynte fikk han vel være med på en dag av helgeturen inntil han begynte i 5. Klasse.

De er ikke så mange små speidere uansett da. Men mi ville gjerne vært med om hun fikk.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.