Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lær meg om vin!

#1

Matilda sa for siden:

Jeg kan ingenting om vin. Jeg liker vin når den er god, jeg har vært på restauranter der jeg har kjent hva det gjør med måltidet å få vin som passer skikkelig godt til maten, men jeg aner ikke hva som klaffa eller hvorfor eller noe som helst.

Jeg er vokst opp i et avholdshjem, drakk mest vodka og blandevann på fest noen år (:knegg:), liker ikke øl, og så har jeg hatt et rimelig lavt alkoholforbruk mens ungene var små. Jeg veit at jeg ikke liker de kvalmt søte hvitvinene svigermor drikker eller den rødvinen mannen har pleid å plukke med fra tax-free.

Jeg har bestemt at 2020 krever god vin, så nå trenger jeg opplæring og/eller tips! Jeg vil ha rødvin og hvitvin og bobler til kos (og evt også til mat etter hvert, uten noen konkrete planer), og jeg vil ha noe som ikke er flaut å dra fram om man skulle få noen innom på besøk. Jeg kan helt sikkert få hjelp på polet, men da må jeg snakke med mennesker (som alltid er ganske stressa) og det er så pes. :knegg: Hvor begynner jeg?


#2

Blondie sa for siden:

Hah, du er meg! Jeg henger for tips, føler at 42 er en fin alder for å lære seg til voksnere vaner.


#3

Matilda sa for siden:

39 også! :danse2:


#4

Pelen sa for siden:

Vi har, sammen med venner, deltatt på Kapital Vins vi prøving som ligger ute på Facebook, man kan se på det 8 etterkant. Man kjøper hjem fire flasker vin og så smaker man samtidig som man lytter på Svein Lindin. Skikkelig underholdende, lærerikt og godt. :D Om man ser på det i etterkant så kan man jo bare kjøpe en flaske per gang og prøve den, ulempen er bare at man ikke kan sammenligne om man ikke har en skvett igjen fra sist flaske. Anbefales.


#5

Alexa sa for siden:

Anbefaler også digitale vinkurs :)
Jeg så også den siste til Kapital (de er gratis),og neste (om ost og vin) er i november.

Ellers liker jeg vinkursene til Ingvild Tennfjord (A-kortet/aftenpostens vinklubb) og podcasten til Giertsen og Merete Bø fra DN "Jeg kan ingenting om vin".

Vinmonopolets podcaster er også morsomme å høre på, mange forskjellige temaer så der er det bare å plukke etter interesse.

Anbefaler denne siden: winefolly.com
om du er enda mer interessert i vinkunnskap - det er et kjempeunivers. :)

Jeg har også kjøpt boka derfra (Wine Folly - magnum edition) som jeg synes er en flott "companion" til vinsmaking. Litt om hver drue og vinområder, samt tips om andre druer du sikekrt vil like basert på hva du liker nå. Og om hva man kan lukte etter.

Jeg skal gi meg her, men innrømmer å ha blitt bitt av vinbasillen...


#6

Martis sa for siden:

Jeg kan ikke så mye om vin, men jeg liker det jeg syns er god vin. Min rødvinreise startet i USA med blossom hill (saft) og deretter Spania Rijoa (ganske søte) deretter Italia fra Valpolicella til Amarone (dyrt og Kraftig). Nå liker jeg franske og amerikanske viner, pinot noir, bourgoiugne (sikkert feil skrevet). De er litt lette, men også mye smak. Jeg kan ikke drikke tørre rødviner lenger for jeg får bare migrene og sure oppstøt, dessverre er mange Barbera i den kategorien også og de liker jeg egentlig.

Så egentlig er det å finne ut om det er de tunge fyldige smakene som smaker, eller om det er lettere (tynnere) som du liker.


#7

Shun sa for siden:

Selv om jeg ikke liker Ingvild Tennfjord som vinskribent i aviser og sånt har hun skrevet noen gode innføringsbøker om vin.

Jeg lærte mest av de to bøkene Skål! og Bobler. Nå tror jeg at Snarveier til vin har erstattet Skål.

Kanskje du får fatt i Skål på biblioteket?


#8

Tjorven sa for siden:

Mange som jobber på polet er flinke i jobben sin, så hvis du skal få vin som passer til maten, så fortell dem hva du skal lage.

Jeg er glad i tørre viner og kjøper nesten bare vin med under 3g sukker. Dette står på den lille lappen som henger på hylla på polet.

Hvis du vil forsøke deg på rosévin, så anbefaler jeg Ioppa (ofte utsolgt på de mindre polene). Fantastisk i sommersol, men ikke så verst i sofakroken foran peisen heller. Men vinen må være kjøleskapskald.


#9

Matilda sa for siden:

Rosévin drakk jeg litt i sommer, jeg har noen flasker Meinklang Prosa stående, og så har jeg notert meg en annen (som ikke er perlende) jeg har fått hos vininteressert kollega, for den likte jeg. Jeg har bare ikke skjønt når det passer med rosévin. Funker det fint foran peis, altså? Er det innafor å dra med seg det på kollegatreff der halvparten er nokså vin-nerdete? (Ikke at DET blir noe av med det første. :sur:)

Takk for mange fine svar, jeg skal se om jeg finner overskudd til kurs og litteratur! Jeg har A-kort, så har sett at det finnes en del kurs tilgjengelig, men er for blank til å vurdere om de er gode og nyttige.


#10

Tjorven sa for siden:

Nei, altså. Foran peisen skal man vel strengt talt drikke rødvin. Men jeg er enkel og føler at rosé passer til kos; uansett omgivelser.


#11

him sa for siden:

Har hatt vin som "hobby" i en del år, og mitt tips er: Tenk over hvordan du kan drikke. Skal du bli god på vin må du drikke mye, og da er det beste å være med i en vinklubb, hvor dere kan kjøpe mange typer og drikke litt av hver og sammenligne. Skal du bli virkelig god må du også spytte. Selv endte jeg opp med vin + mat. Det var rett og slett mer overkommelig. Lager hovedsaklig retter fra "Mat & Vin", men har også noen andre steder hvor jeg henter inspirasjon og oppskrifter. For meg gikk valget på at det var enklest for meg å drikke hjemme (med mannen) og da blir det vanvittig dyrt å kjøpe veldig mye vin + mye å drikke.


#12

Matilda sa for siden:

Det høres rimelig ut, ja. Jeg har ingen planer om å drikke mye, mest hjemme med mannen nå og da. Hvis jeg også kan unngå å troppe opp hos kolleger med sånt som gjør at de heller tilbyr å dele sin vin enn å la meg drikke skvipet jeg har med, så er jeg happy. :knegg:


#13

Agent Scully sa for siden:

Her er noen av mine favoritter (jeg liker fyldige, fruktige men IKKE sure, snerpete eller bitre. Og ikke for søte/kvalmende)

Rose: Berne (199,-) www.vinmonopolet.no/Producenter/Ch-de-Berne/Berne-Inspiration-Ros%C3%A9-2019/p/1293701

Hvit: en sancerre (259,-)
www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Raimbault-Sancerre-Blanc/p/11022701

Rød: en Pinot Noir, i anledning valget (230,-) www.vinmonopolet.no/Land/USA/Bread-%26-Butter-Pinot-Noir/p/11018401

Litt dyrere og deiligere: spansk rioja: (360,-)
www.vinmonopolet.no/Land/Spania/Vi%C3%B1a-Tondonia-Reserva-2007/p/3461001


#14

Nenne sa for siden:

Vinklubb: www.vinmonopolet.no/vinklubb Her er det mange gode idéer.

Digitale vinkurs er også en vinner. Du tester alltid minst to viner mot hverandre og lærer å lukte, smake og finne ut hva du liker.


#15

Lavender sa for siden:

Vi har deltatt på kurs og messer med Aperitif før barn. Mye god innsikt. Og så har vi feriert 30 år i Italia, kjenner regioner og har gjort oss erfaringer sammen med mat. Faktisk, før barn reiste vi og spiste på flotte restauranter også.
www.aperitif.no/emne/matkurs-og-vinkurs

Et par tips som aldri blir feil til gjester er hvite viner som Grüner Veltlinger fra Østerike og Riesling trocken fra Tyskland. Rødvin fra Toscana eller Campania av druene Montepulciano og Sangiovese er lett å like og er lett anvendelig til mat. Norditalienske Valtelina passer godt til ost og spekemat.

I det siste har vi funnet ut at vi liker franske viner også, Côtes du Rhône.

Alt i klassen middels pris, lett å like og passer til mat.

Appen Vivino er grei til å ta bilder av vin og å gjøre notater.



#17

Tjorven sa for siden:

Vi spiste denne på lørdag, og det var helt nydelig.

Mannen googlet seg frem til at for å gi retten ekstra fylde, så skulle man bruke malbec. Vi gikk for denne. Det som ikke gikk i gryta ble servert til maten. (Det er måte på hvor dyr vin man putter i en gryterett.)


#18

Lavender sa for siden:

Takk for tips. Jeg har vondt for å helle vin kjøpt i Norge i maten. I Italia kjøper vi rød og hvit matvin til pasta med skjell og til å koke med i kjøttet på slutten av steketiden.


#19

Tjorven sa for siden:

Jeg strever også med det. Men mannen min er skrudd sammen på en annen måte enn meg, og har ikke det problemet. :knegg:


#20

Matilda sa for siden:

Vi pleier å lage Jool’s Favourite Stew, der det skal være ei halv flaske i gryta, noe som passer oss godt, siden vi sjelden drikker mer enn ei halv flaske. Vi ba spesifikt om vin som var god å drikke til - vi kan like gjerne ha vinen i maten som å helle ut det som blir igjen, liksom.* Hun på polet sendte med oss denne, men jeg synes verken gryta blei så god som den pleier, eller at den var noe særlig god å drikke til... :vetikke:

  • Men jeg har kjøpt meg en skikkelig kork nå, altså.

#21

Nenne sa for siden:

Det er ganske klassisk å anbefale Pinot Noir til kjøttgryter, men jeg hadde like gjerne brukt denne: Barbera. Denne her er en sånn som går til alt mulig av italiensk mat, en skikkelig all rounder som man "må" ha i huset bestandig.


#22

Toffskij sa for siden:

Bruker dere gremolata på gryta sånn som det står i oppskriften? For det er temmelig vanskelig å kombinere sitrus med vin, altså.

Pinot noir gir veldig lys og lett/subtil rødvin, så det er ikke så rart at det ble uvant om du er vant til å bruke noe kraftigere. Jeg drikker ofte chianti til langkokte kjøttgryter, for eksempel denne (som er pålitelig god i alle årganger, men 2016 er et absolutt toppår for Toscana og Piemonte, så det er ekstra vel verdt å kjøpe den nå).


#23

Matilda sa for siden:

Ja, vi har gremolata på.

Tusen takk for alle tips så langt! Jeg skal prøve ut noen av de foreslåtte vinene! :blomster:


#24

Toffskij sa for siden:

Min yndlingsvinblogg nå for tida er ellers Nattverden (100 bonuspoeng bare for navnet), som smaker og skriver morsomt og livlig om masse forskjellig slags vin. Se bare på denne lista over diverse kupp på Polet, som også gir veldig tydelige indikasjoner om hva slags mat disse vinene passer til. Det finnes dårligere ideer enn å smake seg gjennom lista med omtrent det de anbefaler av mat til.


#25

Matilda sa for siden:

Supert tips! Bloggen er bokmerka og forslag om smakeprosjekt fremma for mannen! Det er veldig fint med noe helt konkret å begynne med. :jupp:


#26

Tjorven sa for siden:

For en genial liste, Toffskij! Takk! :blomst:


#27

Strutsen sa for siden:

Strutsens læringskurve når det gjelder vin: Ikke alle blir fin på vin. :niks:


#28

liefje sa for siden:

Jeg sverger til å spørre på polet om hva som passer til maten jeg har tenkt å lage. Det lønner seg i tillegg å lære seg å beskrive hva man har likt av ting man har drukket før, for eksempel ved å ta bilde av etiketten på noe man likte og å lese litt om hvordan den vinen beskrives slik at man kan fortelle det når man er på jakt etter en anbefaling. Det er nemlig ikke alltid bare en riktig vin til en rett. En kjepphest er også at det er "lov" å like det man liker selv om "ekspertene" sier at det ikke "stemmer". Dyrere og "riktigere" er ikke nødvendigvis riktig for DEG. Samtidig kan man definitivt utfordre horisonten ved å prøve nye ting. Mat og vin i riktig kombinasjon kan få en vin man tidligere ikke har hatt sansen for til å smake fantastisk.

Vi har utvidet horisonten i løpet av koronatiden med å kjøpe viner som er litt dyrere enn det vi vanligvis har tatt oss råd til, av den enkle grunn at vi ikke har gått på restaurant så mye. På restauranter betaler man jo mye mer per flaske enn på polet, og vi har satt polbudsjettet = restaurantbudsjettet for vin. Det har vært spennende både på godt og vondt. Har så langt oppdaget en fantastisk flaske til rett over 600 kroner, mens en annen flaske til samme pris, havnet LANGT under det vi hadde lest og trodd om denne vinen og vil således aldri bli kjøpt igjen av oss. Vi tar vare på kvitteringer slik at vi husker hvilke som er verdt å kjøpe igjen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.