Jeg skal lage en litt fancy treretters til en vegetarianer (som spiser melk og egg, men ikke kjøtt og fisk). Hovedretten blir sopprisotto. Foreslå noen morsomme kjøtt- og fiskefrie forretter for meg, da vel! Siden hovedretten er grå (:knegg:), feit og full av karbohydrater, vil jeg gjerne at forretten skal være lett, fargerik og grønnsaksdominert. Bonuspoeng om den er lett å matche med vin.
Min ultimate deilige vegetar-forrett må da være bakte rødbeter med chevre, honningglaserte valnøtter (men pass på at de bli skikkelig sprø og knasete!) og babysalat. Fargerikt og lekkert, om enn ikke det letteste i boka.
Eller en litt annen variant: Grillet hjertesalat og pære med små terninger av blåmuggost og et dryss av ristede hasselnøtter på. Vinaigrette med sitrus og honning over.
Gjesten liker ikke rødbeter. :skuffet: Dessuten er gjesten italiensk, så jeg vil helst ikke servere en helitaliensk meny, det virker unødvendig dumdristig. :knegg:
Jeg lager sopprisotto sånn ca. etter denne oppskriften. Det må masse tørket sopp til for å gi skikkelig dyp soppsmak, synes jeg. Smørsteker sopp og har på toppen.
Sellerirotsuppe med persillerotchips oppi (frityrstekte). I oppskriften jeg bruker er det litt syrlig eple og bacon også, men det kan jo serveres ved siden av, baconet altså, sånn at de som vil ha det kan ta.
Du kan gjerne ha en eller annen Grüner Veltliner ved siden av.
Maistaco med assorterte sopper, steinsoppmayo, løk, syltet kantarell og spirer.
Maistaco:
200 g maismel (maseca – fås kjøpt på colonial.no)
1 ts salt
2,2 dl vann
Bland ingrediensene i en eltemaskin eller for hånd. Rull kuler på 40 gram pr taco. Bruk en tacopresse eller kjevl mellom bakepapir. Stekes på takke 1 minutt på hver side. Oppbevar i fuktig klede til de skal spises.
200 g forskjellig sopp kuttes og rives i små biter og stekes med smør og olje i panne. Smak til med salt og pepper.
Steinsoppmajones:
1 egg
1ts dijonsennep
2 dl solsikkeolje
Sitronsaft eller hvitvineddik
Salt og pepper
1 ss steinsoppolje – ( kan sløyfes)
2 ss tørket steinsopp-pulver
Pisk egg med sennep, tilsett olje i tynn stråle mens du pisker kraftig. Smak til med salt, syre og steinsopp-pulver.
Hvis du skal ha risotto etterpå blir det kanskje litt tungt med en rødvin til forretten, men hva med en Sauvignon blanc som tåler en del fett? Spy Valley for eksempel.
Jeg som veggis hadde elsket forretten og dessert. Men skjønner meg ikke på risotto? Hvordan får dere den smakfull og mindre som bare en grå masse? Hva er hemmeligheten?
Da har du ikke smakt riktig risotto, Trulte. Hemmelighetene er vel vin, god kraft, smør og masse parmesan. Og tålmodighet til å spe risottoen litt etter litt og stå og røre i 20 minutter eller mer.