Jeg strever med å overbevise familien om at pinnekjøtt må inn som en naturlig del av julen hos oss, så nå vil jeg gjerne ha dine beste triks til tilbehør, tilberedelse og merke hvis du har en favoritt ev. en avbefaling. Vi er glade i røkt kjøtt her, så røkte varianter kanskje?
Jeg er normalt sett veldig glad i røkt kjøtt, men synes at pinnekjøttet skal være urøkt. :nemlig:
Det er stor kvalitetsforskjell, synes jeg. I år skal vi stå for julemiddagen, og da kjøper vi pinnekjøttet hos en spesialforretning/slakter. Men det er mulig å kjøpe helt vanlige og ålreite pakker på dagligvarebutikken også.
Tilbehør hos oss er poteter, vossakorv, rotmos og en hvit løksaus. (Og siden ungene mine egentlig ikke "liker" pinnekjøtt, så serveres det ribbe med brunsaus også. )
Vi foretrekker røkt pinnekjøtt. Pleier å kjøpe pinnebog, det er det mye mer kjøtt på. noen synes det er "juks" fordi det ikke er "pinner", men det bryr ikke vi oss om. :jupp:
Vi bruker denne kålrabistappen. Merk at arbeidet begynner dagen før, og involverer sitron og rosmarin. :ja: Den skal ta bort noe av bitterstoffene, som barn ikke er så glade i.
Skikkelig vossakorv hører med. Og mandelpoteter. Tyttebærsyltetøy hører ikke med, men det bryr vi oss ikke om. Om vi ikke har hjemmelagd, kjøper vi. Det betyr noe hva man kjøper. Stort bærinnhold er viktig (som ellers). Den til Eldorado er geleaktig og for lite bær i. Har bortskjemte unger som nekter å spise den. Men de er vant til selvplukk og sånn,da.
Urøkt er tingen for meg også. Det skyldes at jeg er vant til hjemmetørket, så også i år, så merker på kjøpekjøtt kjenner jeg ikke til.
Tilbehør er poteter, svinemør, kålrotstappe, tyttebær for mannen i alle fall, surkål og/eller rødkål, og evt rødbeter og syltegurk, men det er det nesten ingen som spiser.
Og siden min yngste ikke er så helt glad i pinnekjøtt enda, så sper vi på en en pakke nisseølser (sånne mini-grillpølser) også, i tillegg til at ungene også er glade i svinemør da, særlig om den er "skjerpet" litt under grillen før servering. Det er mannen vant med at man gjør med pinnekjøttet også, det er ikke jeg, vi gjør det med noe av det.
Pinnekjøtt er jule- og nyttårsmiddag hos oss. Vi kjøper alltid røkt pinnekjøtt hos lokal produsent.
Tilbehør er kålerabistappe og mandelpoteter. Ikke noe mer. De siste årene har vi drukket champagne til pinnekjøttet. Det har vist seg å være en veldig fin kombinasjon.
Jeg tror det med røkt og urøkt avhenger av hva man er vant med. Selv elsker jeg egentlig røkte ting, men ingen må finne på å gi meg røkt pinnekjøtt. Det er helt feil!!
Jeg pleier å gå i spesialbutikk/slakter for å kjøpe pinnekjøttet. Det er en del av å komme i julestemning og gir meg mye mer enn bare god smak. Jeg er mest glad i de stykkene som har mye fett (ja, faktisk). Synes det blir mye saftigere og god da, de magrere pinnene blir for harde og salte.
Tilbehør er bare kålrabistappe (gjerne den oppskriften som ble linket over her) og potetstappe (noe min mormor begynte med da vi var små og som vi har fortsatt med). Begge stappene får mye smør i seg. Vi setter frem et sausenebbe med ribbefett, også, men det er egentlig unødvendig.
Jeg innførte pinnekjøtt i min famile for noen år siden. Det har etter hvert blitt noe alle setter pris på, inkludert mine foreldre som ikke har dette som tradisjon. Vi har startet midlt. Med vossakorv og julepølse til for de som ikke spiser så mye av pinnekjøttet. Jeg lager også en mild kålrabistappe. Jeg blander i poteter, gulrot og masse fløte. Nå som de liker det har vi droppet julepølsene og lager litt mer "ren" kålrabistappe. Mitt triks har altså vært ikke å rendyrke de spesielle smakene i starten.
Vi tilbereder pinnekjøttet etter tradisjonen i mannens familie (Sunnmøre). Urøkt kjøtt (varierer hvor det kjøpes, gjerne avisens testvinner, de siste årene har det vel vært Henriettes), vannes ut fra kvelden i forveien, kokes under vann, de damper det ikke på pinner. Vi legger det ferdige kjøttet på rist over langpanne, strør bittelitt sukker på, og skjerper det i ovnen, under grillen til det får en gyllen farge. Tilbehør er det tradisjonelle, med poteter, kålrotstappe (blander inn masse smør, fløte, litt kraft fra pinnekjøttet, en potet, en gulrot, salt og masse pepper), rødkål og surkål. Når pinnekjøttet er tatt ut av kasserollen og lagt på rist settes kasserollen med kokevannet/krafta ut på trappa for å avkjøles, slik at fettet legger seg på toppen og stivner. Dette tas av og varmes opp igjen, og brukes over potetene. Noe pølsegreier til de av ungene som ikke er så begeistret for pinnekjøttet (vossakorv e.l.).
Vi drikker øl og akevitt til, med kaldpresset eplesaft (fra gården til svigerforeldrene mine) som alkoholfritt alternativ.
Jeg bruker poteter i bunn av kjelen i stedet for pinner. Man skulle tro de ville koke i stykker, men det gjør de ikke. Faste og fine, fete og salte blir de.
Røkt eller ikke røkt er en smakssak, så der kommer du ikke til å få et enhetlig svar. :knegg:
Vi serverer pinnekjøtt sammen med kokte poteter, kålrabistappe og hvit saus laget på smør, fløte og pinnekjøttkraft. Mannen liker også rødkål, det nekter jeg å spise for det hadde vi ikke da jeg var liten, men det står nå på bordet. Lillesøster får julepølser for hun er ikke er så glad i pinnekjøtt.
Jeg drikker gjerne en juleøl til, mannen har juleøl og en liten skvett akevitt.
Vi foretrekker også urøkt pinnekjøtt. Jeg vanner det ut over natten, koker i vann (damper ikke) og tar det ut av gryten over natta. Serveringsdagen skjerpes det i ovnen så det blir sprøtt.
Pga en mann som ikke spiser pinnekjøtt, serveres det med komle (kompe/klubb), poteter, pølser, bacon, kålrabistappe og pinnekjøttfett. Mmmm jeg gleder meg til nyttårsmiddag allerede! (Vi har alltid pinnekjøtt på nyttårsaften...ribbe til jul)
Urøkt er tradisjonen i mannens familie. Med kålrabbistappe og poteter. Hos oss blir det flere grønnsaker til, og valget variererer. Det med å vanne over natta er kjempeviktig. Man skulle ha trodd at det var opplagt, men første gang jeg spiste pinnekjøtt var hos en av mine slektninger som ikke vannet kjøttet. Det var fryktelig salt - nesten uspiselig.
Jeg foretrekker røkt. Det er ikke en vanesak, foreldrene mine bruker urøkt. Jeg synes det er mer smak i røkt. Kjøper det hos A. Idsøe i Stavanger. Liker best fenabog og ikke pinner.
Jeg er ikke spesielt tradisjonstro og har tilbredt det på ulike måter. Det kan gjerne dampes over mørkt øl. Selv jeg, som ikke liker øl, digger det. Bruk gjerne poteter i stedet for rist/pinner også. Jeg har med hell brukt søtpotet. Passer godt til pinnekjøtt. Du MÅ ikke dampe kjøttet, selv om enkelte hevder det. Det kan også kokes.
Tilbehøret har også variert, men vi har aldri annet kjøtt enn pinnekjøttet. Men vi har oftest poteter, kålrabistappe (den med sitron, rosmarin og ristet pepper), har som nevnt også hatt suksess med søtpotet. Er vokst opp med sjy, men liker best en enkel løksaus (løk surret i smør, tilsett mel, spe med sjyen og ha i en dæsj eddik.) Gode potetlefser fungerer også fint.
Jeg har også med hell servert noe friskt, som massert grønnkål (bruker dette ofte i hverdagen) med appelsinfileter og gjerne granateple. Blir pent og julete.
Jeg pleier ikke å skjerpe kjøttet i ovnen. Synes ikke det gjør så mye til eller fra. Men hvis jeg gjør det, er der godt med litt honning på kjøttet.
Drikk champagne eller en riesling til. Ikke rødvin!
Man må vanne ut, med mindre man koker og ikke damper. Personlig synes jeg mange vanner ut kjøttet for mye. Over natta er fint, men når det blir snakk om 36 timer med flere skifter av vann så blir det for tamt for min smak.
Det kommer an på kjøttet. Man må alltid spørre produsenten om hvor lenge det skal vannes ut. Det kan variere veldig. Men enig i at for mye og for lite ikke er godt.
Eneste gangen jeg har hørt om at noen ikke vanner det er når de har glemt det. Det er jo ganske uspiselig ellers? Min søster ringte meg gråtende på julaften en gang, da det gikk opp for henne at hun hadde glemt å vanne ut pinnekjøttet, og lurte på om det kunne reddes på en eller annen måte. Hun ble VELDIG glad for tipset om at det faktisk finnes gryteklart og ferdig utvannet pinnekjøtt i butikken, så hun kastet seg i bilen og fikk reddet julemiddagen. :knegg:
Ja. Det kan vannes for mye, så det forsøker vi å unngå. For å være ærlig er det mannen min som står for julemiddag, men jeg tror vi vanner i 12-16 timer uten å skifte vann.
Ja, men noen lager pinnekjøtt så sjelden at de ikke husker på at det er noe man bruker å gjøre, før det er for sent. Og noen har aldri laget det før, og rett og slett ikke fått det med seg.
Jeg liker gjerne en blanding av røkt/urøkt. Pleier å kjøpe Idsøe sitt om jeg får tak i hvis i er i Rogaland. Fikk kjøpt forleden da vi var der borte. Spiser poteter, kålrabistappe og pølse til.
Jeg ble invitert på bacalao en gang. Vedkommende hadde laget en svær gryte og invitert hele sangkoret - og ikke vannet ut fisken. Hjelpes, så salt det var.
:tørst:
Jeg lager alltid pinnekjøtt i løpet av jula, men vi har ingen gammel familietradisjon på det, så jeg gjør det enkelt og lettvint. Jeg tar alltid halvparten røkt og halvparten urøkt. Vanner ut som det står på pakken. Kjøper pinnekjøtt som gjør det best i test akkurat det året(litt avhengig av pris, gidder aldri å kjøpe det dyreste). Etter at det har dampet ferdig, får det en liten tur i ovnen. Serverer med enkel kålrotstappe(kålrot, potet, gulrot, fløte, litt sjy), poteter, rødkål og tyttebærsyltetøy. Sjy ved siden av. Og et fat med gulrot, brokkoli, blomkål ved siden av(siden de yngste ikke spiser særlig mye kjøtt men elsker grønnsaker).
Urøykt fenabog, vannes ut i 30 timer uten bytte av vann. Dampes og får en finish under grillen til slutt. Tradisjonelt tilbehør som kålrabistappe og poteter.
Vi kjøper røkt pinnekjøtt fra Lundal hos vår lokale pinnekjøtt-ekspert-butikk. Vi vanner det over natten, damper det på mandelpotetene og har litt øl oppi. Det er helt magisk, men mandelpotetene blir helt fantastiske enda de er kokt i flere timer.
Det stemmer at potetene holder seg hele selv ved flere timers koking, men det skal nevnes at jeg HAR opplevd at poteter har gått i stykker. Også søtpoteter. De var riktignok delt i 2-3, men ifølge oppskriften skulle de ikke gå i stykker. Det gjorde de. Men de smakte vidunderlig! :)
Vi pleier å bruke røkt pinnekjøtt. Vanner ut om natten og bytter ikke vann. Jeg damper med pinner i bunnen. Vi har mandelpotet til og kålrotstappe. Helt enkel med masse smør, salt og pepper. Og litt fett fra pinnekjøttet. Og sky fra pinnekjøttet over potetene. Vi pleier å ha øl til. :jupp:
Vi pleier stort sett å ha pinnekjøttet fra Gilde eller Henriette ( kjøpes hos Coop) og bytter på å ha røkt og urøkt. Det avhenger av merke egentlig.
Ifjor kjøpte vi fra Stranda, og det var så salt at ingen klarte spise det. Og ja, det var vannet ut.
Vi har pleid å bruke bog fra Spekeloftet og har alltid vært fornøyde.
I fjor prøvde jeg å dampe på poteter for første gang og det funka finfint.
Så kjører vi på med kålrabistappe med både litt gulrot og søtpotet med fløte, smør og litt vanilje.
Urøkt her, gjerne fra Idsøe eller en lokal produsent.
Jeg synes det er så fett, så jeg greier ikke fett/fløte i kålrotstappen, bare kålrot, pepper, litt salt og muskat i. Jeg koker gjerne gulrøtter til, lager hvit saus (den egen fløteskvett i), ei god grov pølse som stekes i skiver og syltede rødbeter. Gjerne rosenkål også.
Har prøvd å ha poteter i bunnen av pinnekjøttgryta. Gøy å ha prøvd, og de koker ikke i stykker, men gjør det nok ikke igjen. De trakk til seg fettet, virket det som, synes ikke det var noen høydare.
I helgen la jeg mandelpoteter i bunn av ultrapro fra tupperware, vann til godt opp på potetene, og så pinnekjøttet oppå. 2,5-3t i ovnen på 180gr. Ble perfekt.
Jeg har gjerne søtpotet, gulrot og potet i stappen. Og rista pepperkorn.
Men dere som damper potetene under pinnekjøttet, hvordan får dere dem opp? :blånn: På julaften har vi en gigagryte stappfull med pinnekjøtt, og legger bare opp litt og litt på serveringsfatet for at det skal holde seg godt og varmt. Det tar noen timer ved bordet før vi kan skimte pinnene vanligvis. :knegg:
Her tar vi alt kjøttet ut med en fiskespade og steker det under grillen i ovnen før det spises, så her tømmes kjelen med en gang, selv om vi ikke poteter der. Vi har heller ikke pinner i bunnen, men koker alt kjøttet under vann. Kasserollen med vann setter vi ut etter at kjøttet er tatt opp, slik at fettet stivner på toppen. Dette tas over i en mindre kasserolle rett før spising, og varmes opp til å ha over potetene.
Det går helt fint. Man må bare ha folie over og klemme det helt tett. Man trenger ikke engang ha vann i pannen. Det er nok vann i kjøttet etter utvanning.
Eg har prøvd med potet under en gong og gjer det nok ikkje igjen. Potetene blei veldig gode men som det blir påpekt her, pinnekjøttet blei ikkje like godt.
JEG har hørt om det med potetene under og det høres spennende ut, men vi tømmer heller ikke gryta på første runde, pinnekjøtt er best når det enda er varmt. Ja, vi skjerper noe i ovnen, men ikke alt, og det gjøres vel også om så i flere omganger, så potetene ville blitt til dessert.
Og minstemor som ikke er så glad i mye av maten, er veldig glad i det hun kaller "gule poteter" Rett og slett helt vanlig, bar potet uten saus eller noe annet, så jeg vil uansett måtte ha det til henne, så vi damper nok kjøttet på pinner go ordner potetene ved siden av.
Når vi damper på poteter, så flytter vi over kjøttet i langpanne når det er ferdigkokt og setter det i ovnen på svak varme. Der ligger det og holder varmen, og vi har fri tilgang til både poteter og kraft i bunn av gryta. Det gjør det også lettere å plukke en god variasjon av kjøttstykker til hver servering, synes jeg. Ellers blir det fort at de største stykkene, som ligger på toppen, går først, mens de mindre mer "ihjelkokte" som jeg synes er aller best har seget nederst og utenfor rekkevidde de to-tre første rundene.
Jeg liker best urøkt og bruker bare kålrabistappe, mandelpoteter og ribbefett til. Dampet på bjørkepinner om jeg husker å kjøpe. Ikke noe dill for å skjerpe det i ovnen. Og er enig i at for utvannet pinnekjøtt ikke er like godt. Dessverre er jeg den eneste i huset som vil ha pinnekjøtt, så jeg må lage ribbe på julaften. Men jeg prleier å trumfe igjennom pinnekjøtt en annen dag i julen. Da damper jeg Vossafår (helst Evangerfår) på toppen av pinnene til slutt.
Me vil ha røykt pinnekjøtt. Blir bestilt hjå Evanger og henta i butikken deira rett før jul. Blir servert med fjellmandel poteter og kålrabistappe. Og litt fett til dei som liker det.