Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Alternativ til rype sammen med ribbe på julaften?

#1

Heilo sa for siden:

I min familie er den tradisjonelle julemiddagen rype og ribbe. De to kjøtt-typene utfyller hverandre veldig godt - rypekjøttet smaker sterkt og er nokså tørt, og gir en spennende kontrast til det feite og nokså milde ribbekjøttet. I år virker detdessverre å være veldig vanskelig å få tak i rype, i alle fall i Tromsø. Siden vi har spesialbestilt ribbe fra frilandsgris har vi ikke lyst til å droppe den delen av måltidet, men det er ikke alle gjestene som liker svinekjøtt og jeg har derfor veldig lyst til å finne et alternativ som kan gå sammen med svinet. Noen forslag? (Jeg har tenkt på reinsdyrsteik. Litt dumt fordi vi pleier å ha det på nyttårsaften, men kanskje det hadde gått an å gjøre noe annet med reinsdyrkjøtt?)


#2

Malama sa for siden:

Det naturlige valget ville vært pinnekjøtt, for min del.


#3

Mei sa for siden:

Hvor mange ryper trenger dere eventuelt?


#4

Heilo sa for siden:

Det går vanligvis ett til to rypebryst per gjest, så avhengig av hvordan koronajula blir trenger vi 2-4 ryper.


#5

Mei sa for siden:

Jeg skal spørre de rypejegerne jeg kjenner i området.


#6

Heilo sa for siden:

:elsker: Så snilt av deg, Mei! Hvis det er å oppdrive kan jeg betale med penger, multer eller strikkavanter (sistnevnte må dog innløses etter jul).

:jupp:


#7

Heilo sa for siden:

Sammen med ribbe? Det hadde jeg av en eller annen grunn ikke tenkt på som en mulighet, men har jo vært borti det på julebord. Noterer det på lista. :jupp:


#8

My sa for siden:

Du kan vel har reinsteik til selv om dere skal ha det nyttårsaften, hvis dere liker det? Vi bruker pinnekjøtt både julaften og nyttårsaften. Det er ingen som protesterer på det. Altså, hvis du (eller Mei) ikke får tak i rype.

Jeg tenker det vil være godt med noe magrere kjøtt til svineribba, og at pinnekjøtt blir litt voldsomt?


#9

Malama sa for siden:

Jeg er oppvokst i pinnekjøttland, men none her serverer ribbe og pinnekjøtt sammen, og det er fast på "juletallerken" type julebord, så det er jo i mitt hode en naturlig julekombinasjon.

Selv serverer jeg pinnekjøtt julaften og ribbe første dag, men kunne ellers godt kombinert dem altså. Synes smakene er greie i kombinasjon jeg


#10

Gri sa for siden:

Vi har alltid ribbe og pinnekjøtt saman, nam, nam!


#11

Señora sa for siden:

Helt vanlig med ribbe og pinnekjøtt sammen. På restaurantene her kalles det juletallerken. Da sammen med rødkål, pølse (grov pølse ala vossakorv eller medisterpølse) og kålrotstappe.


#12

Neket sa for siden:

Vi har både ribbe og pinnekjøtt på julaften. :jupp: Jeg vil ha pinnekjøtt, men mannen insisterer på ribbe. :knegg: Så da blir det begge deler. Mest pinnekjøtt. Har Vossakorv, noen ganger medisterkaker, kålrotstappe, rødkål, surkål og potet.


#13

Galathea sa for siden:

And er jo veldig julete, veldig godt og tilbehør som rødkål, svisker, epler kan brukes til både ribbe og and.


#14

ingling sa for siden:

Jeg tenkte også på and, andebryst synes jeg er godt og lett å lage. Og godt. :nam:


#15

Heilo sa for siden:

And er definitivt et godt alternativ til ribbe og rype. Hvis vi ikke hadde hatt ribbe allerede tror jeg at jeg hadde gått for det. Foreløpig krysser jeg fingrene for Mei-magi.


#16

Nextlife sa for siden:

Jeg ville valgt hjort eller and, ribbe er mildt og fett og da er deilig med noe magrere og mer smaksrikt i lag med.
Kombinasjonen ribbe og pinnekjøtt tror jeg mange vil synes blir i feteste laget. Vilt/fugl og ribbe kan jo også ha så mye deilig tilbehør.


#17

Martis sa for siden:

Jeg tenker også hjort.

Har dere samme tilbehør til rypene som ribben? Jeg er vokst opp med ryper på juleaften, men har som voksen byttet over til ribbe pga at det er mer barnevennlig og enklere å tilberede. Så har vi rypene en gang mellom jul og nyttår.


#18

Heilo sa for siden:

Vi har rødkål, rosenkål, gulrøtter, epler, svisker og sosisser. Og viltsaus av rypeskrogene. :nam:


#19

Floksa sa for siden:

Hare eller rein ville jeg valgt.


#20

-ea- sa for siden:

Pinnekjøtt av rein eller kje? Har ikke smakt noen av delene, men så pinnekjøtt av kje på siste Bondens marked. Angrer selvsagt på at jeg ikke kjøpte.


#21

amo sa for siden:

Jeg tenker også pinnekjøtt.Mellombror liker ikke pinnekjøtt, så vi har alltid begge deler.


#22

Floksa sa for siden:

Det er veldig godt. Og kan stilles på nett via nettbutikken til Heidrun.


#23

Tjorven sa for siden:

Vi serverte både ribbe og pinnekjøtt på julaften i fjor og kommer til å gjøre det samme i år. Ungene mine "liker ikke" pinnekjøtt, og vi ble enige om at alle skal få spise noe de virkelig liker på julaften. Så jeg spiste selvfølgelig altfor mye av begge deler. :knegg:


#24

Heilo sa for siden:

Det er et veldig godt prinsipp.

Dersom min katolske svigerinne (og min bror) ender opp med å fly nordover til jul i år skal jeg servere fisk også på julaften. Jeg skal derimot ikke droppe den tradisjonelle julemiddagen og servere fisk til alle sammen. Det synes jeg blir feil. :nemlig:


#25

Malama sa for siden:

Mamma har tatt svigerbarn og andre som kom for å eire jul inn med det prinsipp at alle skal få det de er vant til på julaften, så hun har servert pinnekjøtt og svineribbe og svensk juleskinke og var det ikke end en ting til på en gang. Det er et prinsipp jeg liker. Jeg kunne servert fisk på julaften om noen skulle ha det, men slett ikke spist et selv.


#26

trøtt sa for siden:

Jeg også synes alle skal få noe de liker veldig godt på julaften, derfor serverer vi pinnekjøtt og ribbe. Vi er delt 50/50 på hva vi liker best.


#27

Miromurr sa for siden:

Jeg synes også alle skal få noe de liker godt på julaften. Dermed serverer vi verken ribbe eller pinnekjøtt eller juletorsk når jeg har ungene, sist jul ble det reinsdyrsteik, i år vil de ha pizza. :tullelue: :dåne:
Prøver å bearbeide de til å ha lyst på reinsdyr i år også, men det spørs om jeg når gjennom. Mulig jeg lager det bare til meg og min mor som skal feire sammen med oss.


#28

Heilo sa for siden:

Oppdatering: Mannen har klart å få tak i ryper, via Fjesboka. :lykkelig: Det var en ung mann som tydeligvis har hatt jaktlykke til tross for at det var veldig lite rype i fjellet i år. En av jegerne som har blitt forespurt svarte at han hadde skutt flere elg enn ryper i høst. (Jeg håper at det er en forbigående bestandsnedgang og ikke en permanent tilstand. Klimaendring er ikke bra for rypene (heller) visstnok.)

Men i år må vi nå bare sørge for at ribba blir fraktet fra Lofoten før jul, og så blir det tradisjonsrik julemiddag for 4, 6 eller 8 gjester. (Bent Høie sier alle må ha en plan B, det har vi.)


#29

-ea- sa for siden:

Så bra!

Fant det på min nærmeste butikk her om dagen.
Min plan B får være å spise det home alone, i stedet for sammen med barn og barnebarn som er planen. Tror ikke det skjer, det må veisperringer til for at jeg ikke skal kjøre dit til jul. :p


#30

Malama sa for siden:

Jeg har absolutt ingen plan B for julaften.
Det har jeg ikke tenkt å ha.

Plan A er middag for oss 5 som bor i huset. Vi har nok mat til at dersom det skulle mot formodning være behov for at noen andre får mat der så går det.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.