Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Internasjonale jule- og høytidsmatreiser

#1

Tallulah sa for siden:

Inspirert av Nennes internasjonale matreiser starter vi nå høytidssesongen!

Thanksgiving, Hannukah? Dansk, svensk, japansk jul? Bulgarsk jul? :vilha:

Legg inn oppskrifter, lenker og annet som gjør at andre kan ta del i matreisen.


#2

Heilo sa for siden:

:elsker:

Jeg skal bake mince pies til jul, det er noe jeg savner veldig fra det året vi bodde i England. Jeg jukser og bruker ferdig-mince på glass, og så bruker jeg muffinsformer siden jeg ikke har ordentlig små paiformer. I fjor bakte jeg for mange - de ble liggende i kakeboksen og mugle. Så i år skal jeg bare bake til meg selv og eldste, og spise dem opp mens de er ferske og best. :nemlig:


#3

liefje sa for siden:

Å, ja. Glitrende ide. :elsker:

Siden vi har tilknytning til både Nederland og Tyskland, markerer vi alltid både Sinterklaas og Nicolaus.

Sinterklaas er den nederlandske varianten, og feiringen begynner ca tre uker før 5. desember (dvs. det er bare å sette i gang). Det finnes mange tradisjoner, se f.eks. her www.dutchnews.nl/features/2015/11/ten-things-you-need-to-know-to-celebrate-sinterklaas/ Vi pleier å nøye oss med å sette støvelen foran peisen to-tre ganger. Setter også frem gulrøtter til Sinterklaashest og et glass vann til Sinterklaas himself. Man må såklart også synge en sang, f.eks. denne <a href="https://www.youtube.com/watch?v=pDzDJ1V6A0g">www.youtube.com/watch?v=pDzDJ1V6A0g</a>. Blir det for mye arbeid å lære seg nederlansk, kan det nok funke å spille av fra YouTube. :nemlig: Neste morgen, hvis man er så heldige som vi pleier å være, er støvelen fylt med godsaker. Sjokoladebokstaver er et must, likeså spekulaas-koekjes og peppernøtter. I tillegg kan det være annet Sinterklaasgodteri (butikkene i Nederland er fulle, vi har pleid å få tilsendt litt), mandariner, nøtter og sånt og kanskje en liten gave i tillegg. Sønnen vår er blitt såpass stor nå, at jeg er usikker på om det blir noe i år, men tenker vi setter frem støvlene for sikkerhets skyld. ;-) Vi har vært i Nederland en gang og fått med oss at Sinterklaas og hans hjelpere (svarte-Piets, omdiskutert greie, men det er en lengre historie) kom med båten sin, og det var stor stas. Legger ved et klipp fra da han kom til Amsterdam i 2017. <a href="https://www.youtube.com/watch?v=En3rJKL4GFc">www.youtube.com/watch?v=En3rJKL4GFc</a> Det ble jo "litt" annerledes i år kan man si, men han ER kommet frem heldigvis. :elsker: Det går sikkert an å kopiere litt av denne tradisjonen til Norge, selv om jeg ser at det kan komme litt i konflikt med adventskalender og nedtelling til julaften som vi driver med. I Nederland er det Sinterklaasbursdag den 5. desember som er den store gavedagen for barna, faktisk viktigere enn julaften, selv om det er en del som feirer begge dager med gaver etc.

Nicolaus har vi tatt med oss fra Tyskland. Man setter (nypussede, såklart) støvler foran peisen eller annet egnet sted om kvelden 5. desember. 6. desember er Nicolausdagen og da har Nicolaus gitt sjokoladenisser til alle snille barn og gjerne en liten gave i tillegg. De beste sjokoladenissene er uten tvil dem fra Lindt :elsker: og de er å få tak i enkelte steder i Norge, også. Evt. får man bestille fra Amazon.de www.amazon.de/Lindt-125-g-Milchschokolade-Weihnachtsmann/dp/B003AJHKL0/ref=sr_1_4?__mk_de_DE=ÅMÅŽÕÑ&crid=2A3PVT9KU385A&dchild=1&keywords=lindt+weihnachtsmänner&qid=1605789200&sprefix=lindt+wei%2Caps%2C184&sr=8-4


#4

Malama sa for siden:

Jeg leste julematriser, og lute på hvordan i all verden en matrise over ulike høytider så ut og hvilken nytte man hadde av den...

Matreiser ja, det er langt mer nyttig. :=)



#6

Nenne sa for siden:

Vi skal ha Thanksgiving-kalkun neste fredag. Lillebror lurte på om cole slaw og hjemmelaget lemonade, kunne brukes også til dette, og det har vi bestemt oss for at de kan. (Oppskrifter lagt ut av Tallulah i sommer-reisetråden.) I tillegg blir det søtpotetmos og potetmos med parmesan og rosenkål og tranebærsaus. Det blir nok bra. :)

  1. desember baker jeg Grittibänz, sveitsisk gjærbakst som kommer både i søt type, som en slags bolle, og mer nøytral, som loff. Vi lager den søte med masse revet marsipan i og så lager vi figurer selvsagt. Vi baker også sveitsiske Zimtsternen og noen ganger Basler läckerli. Vi får se hva vi rekker. Ja, også Zopf da, sveitsisk fletteloff og Stollen.

Jeg er vokst opp med dansk jul 2. juledag. Det måtte mormor ha, så fant hun seg i norsk jul på julaften. Så da har vi and med søt rødkål, den lages med ripssaft i og er SÅ god! Jeg har ikke laget sukkerglasserte poteter, men har lyst til å prøve i år. Jeg tror også jeg skal lage riktig ris a la mande i år med kirsebærsaus. Det er som riskrem, bare bedre.

Jeg synes det kunne være morsomt å ha svensk jul også, så om noen kan mye om det og vil dele oppskrifter blir jeg glad. Pelen, kanskje? :)


#7

My sa for siden:

Jeg leste det samme som Malama, tråden ble jo straks mye mer interessant når jeg skjønte hva den handlet om. :flau:


#8

Tallulah sa for siden:

Malama, du kan godt få lov til å sette opp den matrisen. :værsågod:

Det er jo thanksgiving nå i dag, men vi tar middagen til helga, tenker jeg. Siden vi bare er oss tre blir det kalkunbryst i stedet for monsterkalkunene jeg vanligvis lager. Jeg tenker også at vi skal spise gresskarsuppe, men vi får fordele maten utover tre dager, tror jeg, for å ikke forspise oss helt.

Jeg tenker å gå for den enkle, men gode oppskriften til Samin Nosrat (hun med Salt Fat Acid Heat), og som egentlig er en veldig tradisjonell måte å behandle kjøtt på i sørstatene, der man marinerer i kulturmelk i et døgn. Syra gjør kjøttet mørt, og melkesukkeret karamelliserer seg på kjøttet under steking. Oppskriften er på kylling, men kan fint gjøres på kalkun eller kalkunbryst også.

Søtpotet-dip
3 mellomstore, bakte søtpoteter
2 ss druekjerneolje
½ medium løk, skåret i tynne skiver
1 liten fennikel skåret i tynne skiver
½ liten jalapeño, finhakket
⅓ cup ricotta
⅓ cup revet Parmesan
⅓ cup hakkede pekannøtter
1 ss limesagt (ca halv lime)
2 ts lønnesirup
1 ½ ts ansjosolje (valgfritt)
1 ½ ts salt, + evt ekstra for smak
½ ts løkpulver
½ ts vaniljeekstrakt
1 ts revet muskat

  • Stikk søtpoteten med en gaffel, og bak på 190 grader til den er mør, rundt en time.
  • Sauter løk, fennikel og jalapeno i oljen til den er myk og litt brunet, sett til side.
  • Riv av skallet på søtpotetene, og mos med en potetmoser. La det være litt tekstur.
  • Rør sammen alle ingrediensene. Smak til med salt, og server med tortillachips, salte kjeks, eller selleri og gulrotstaver.

Det blir selvfølgelig bisquits, og en grits casserole. Grits er amerikanernes polenta, så det går an å bruke i stedet.

Om jeg finner grønne tomater, så blir det noen fried green tomatoes, og vi går nok uansett for en enkel ruccolasalat. Og tranebærsaus, helt klart.

I tillegg vil jeg oppfordre alle til å lese litt om Thanksgiving, og at det slett ikke er en høytid for alle amerikanere. Det er en høytid for krigsherrene, de som slaktet de andre. Og i dag er amerikanske urinnvånere igjen rammet hardere enn vinnerfolket, med svært høye dødstall grunnet covid-19. Dette er en god anledning til ettertanke.


#9

Taien sa for siden:

Neste torsdag er Thanksgiving, Tallulah. Og vi satser på kalkun søndagen etter. Vi markerer egentlig ikke thanksgiving , men siden det er stort for guttas kusine, tante og onkel så er det noe vi snakker om og har litt tradisjonell kalkunmiddag. Med tranebærmos, men uten gresskarpai (erstatter det ofte med eplepai...det gjør svigerinna mi også :knegg:)

Ellers lager vi sugar cookies og Double chocolate chip cookies til jul.


#10

Tallulah sa for siden:

Ja, kjære vene! Jeg har gått rundt i hele dag og trodd at det var 26. november! :svimmel: Syns det var så deilig lite Black Friday-mas i år. :knegg:


#11

Java sa for siden:

Det var ikke internasjonale jule- og høytidsmatriser det var snakk om, nei. Jaja, miljøskadd. :gal:


#12

Malama sa for siden:

Like godt at det ikke er thanksgiving i dag, jeg serverer fiskepinner...

EGENTLIG skulle jeg på julebord i dag men det er avlyst.


#13

Nextlife sa for siden:

Jeg har svensk bestemor, og drømmer ennå om all den deilige silden hun laget til jul. :hjerter:
Jeg ble alvorlig fiskeallergisk plutselig, så det utgår å lage, men åh, så mye godt.


#14

meisje sa for siden:

Vi skal som liefje feire sinterklaas Iår også. Krysser fingrene for at pakken med godsaker når frem i tide. Tenker å bake pepernootjes til helgen. Kanskje også speculaas. Vi pleier å sette skoen ved peisen med gulrøtter, og så er den gjerne fylt med Pepernootjes, sjokolade eller tegneseriehefter eller lignende.


#15

Tjorven sa for siden:

Livet er så kjipt for tiden, så kanskje vi burde servere kalkun neste torsdag? Til bare oss 4. Vi sitter uansett på hjemmekontor, så litt jevnlig kjæling med kalkun gjennom arbeidsdagen er overkommelig.

Jeg har en venninne som har bodd i USA og som hvert år har ekstremt overdådige thanksgiving-fester med ca 20 gjester til bords. I år blir det ingen fest. :sukk:

Men vi kan jo servere kalkun. :nemlig:


#16

Minerva sa for siden:

For en koselig tråd! :hjerter: Liker alt initiativ for tiden.

Jeg vil dele denne oppskriften på en nydelig rødkål-salat, som passer godt ved siden av and. Typisk dansk julemiddag. :vilha: Beklager fro det lille bildet...

RØDKÅLSSALAT MED APPELSIN OG GRANATÆBLE
4 personer
Forberedelsestid: 45 min

Ingredienser

¼ rødkål
1 granatæble
1 æble
1 stor appelsin eller 2 små
1 håndfuld valnødder
1 spsk honning
2 spsk balsamico
3 spsk olivenolie
salt & peber

Fremgangsmåde

  1. Snit rødkålen fint.
  2. Befri granatæblekernerne fra skallen.
  3. Skræl appelsinen og skær den i både/fileter
  4. Skær æblet i tern.
  5. Bland det hele godt sammen i en skål.
  6. Bland en dressing af honning, balsamico, olivenolie og salt & peber. Pisk det godt sammen og hæld dressingen over salaten. Bland det godt sammen og server på et fint fad eller lignende.

Oppskrift herfra


#17

veobra sa for siden:

Jeg kan legge inn noen av våre dansk tradisjoner.

Rødkål. Den er enkel og grei. Danskene spiser rødkål til julematen. Dette er innført med stort hell i vår familie også. (ikke si til noen at jeg kjøper ferdiglaget, du kan sikker google etter en oppskrift :nikker: )

Brunede kartofler:
Dette er små poteter som får en runde i karamelisert sukker med masse smør, rett og slett. Serveres til mye av den danske julematen.

Lun leverpostei. Lag den selv eller varm den danske leverposteien fra butikken i ovnen. Serveres med bacon, stekt sopp og syltet rødbet.

Dansk julefrokost. En av de tradisjonelle store greiene i Danmark. Dette er lunsj. Her møtes venner, kolleger, naboer eller hva det skal være til masse deilig julemat i buffet og mase deilig øl og akevitt. Man starter forholdsvis tidlig på dagen sammenliknet med et norsk julebord. Men man avslutter ikke nødvendigvis noe tidligere av den grunn. :party::nissefnis:
Mange av rettene kjenner vi godt. Det er sild, lun leverpostei med bacon og rødbeter, ribbensteg med sprø svor (dette er svinekammen, så den er vedlig lik ribbe) med de nevnte brune potetene og rødkål hønsesalat. Det er mange andre retter også, nevner barenoen. Det serveres godt brød til av ulike slag, både mørkt rugbrød og lysere brød.

Man drikker øl og akevitt. Den danske akevitten er ofte lys og serveres rett fra fryseren. En styggedom spør du meg. Gi meg heller god akevitt som ikke må serveres kald for at du skal orke drikke den. :knegg: :brannfakkel:

Desserten er tradisjonelt risalamande med lun kirsebærsaus. Rett og slett riskrem med mandel servert med kirsebærsaus. Her skal også mandelgaven være. Det er samme tradisjon som mandelen i grøten.

Første lørdag i november hvert år slippes Tuborg juleøl. Det blir ikke jul uten.


#18

Floksa sa for siden:

Så bra tråd!
Nå skal taco og pizza få konkurranse!


#19

Tjorven sa for siden:

Nenne og veobra: Nå har de jo fått sånne småpoteter i butikken som egner seg ypperlig til karameliserte poteter. Jeg har en ekstrabestemor som er av dansk opprinnelse og hun hadde sågar utdanning som koldjomfru (som jo var en helt faktisk tittel den gang). Hun lagde lenge de nydeligste julelunsjer, men akkurat sånne poteter.

(Og så var hennes datter/min stemor altfor flink til å fortelle meg hvor forskrekkelig usunne de var, så jeg klarte ikke å kose meg med dem i så stor grad som smaken fortjente. :sukk: )


#20

veobra sa for siden:

Vi pleier kjøpe ferdig kokte små poteter på glass. Dem får vi ikke tak i i år. Vi må nok derfor til pers og koke og skrelle selv. Jeg har skult litt på de små potetene i butikken. Vet du hva slags poteter de pleier bruke hvis de lager det selv? Jeg tenker det må være noen kokefaste. Lenger karer jeg ikke tenke.


#21

Nenne sa for siden:

Jeg skal spørre tante. Jeg har sett henne lage dem, men spurte ikke om detaljer det. Stay tuned! :D

Dansk rødkål:

1 stk rødkål (750 g)

2 ss sukker

4 dl ripssaft

1 ts salt

40 gr smør

Rødkålen deles i fire deler, og stokken skjæres vek. Kålen snittes fint og has i en gryte med smeltet smør. Sukker drysses over kålen, og det svitser i smøret i ca. 10 minutter.
Så tilsettes ripssaften og vann, som knapt dekker kålen. Kålen kokes ved svak varme i ca. 1 time.
Hvis kålen koker tørr, tilsettes mere saft og vann.

Når kålen er mør smakes til med litt salt.


#22

Martis sa for siden:

Jeg bruker vanligvis bare mandelpotet når jeg lager karamelliserte poteter. Island har mange av mattradisjonene til danskene, så jeg er vokst opp disse potetene til søndagsmiddagen. Jeg syns de er helt nydelige til ribbe og har omvendt svigers også. :knegg:


#23

Nextlife sa for siden:

Små Gulløye er helt fantastisk til karamelliserte poteter. Jeg skrubber de bare med en grov skrubb slik at litt av skallet blir sittende på, og damper de så på rist før de karamelliseres.


#24

zinatara sa for siden:

Ikke at det er så veldig jul eller høytid i seg selv, men jeg tenkte jeg snart skulle lage ribbe med kinesiske krydder i steam buns siden det er ribbe i butikkene.


#25

Taien sa for siden:

Jeg har veldig lyst til å prøve å lage karamelliserte poteter. Er det noen feller det er lett å gå i, som jeg må passe meg for?


#26

Pelen sa for siden:

Svenskt julemat på julaften er buffet med blanding av koldtbord og varm mat. Man spiser dette som regel etter Kalle Anka som är kl 15, så blir det gaver etter det.

  1. Hovedretten er "julskinkan" som spises kald, ofte på brød. Den tilberedes som regel på lille julaften og som regel arver man hvordan den tilberedes, men noe som dette pleier å være greit: www.ica.se/recept/senapsgriljerad-julskinka-554235/ Før i tiden kokte man den selv også, men nå er det stort sett bare ferdigkokte som kjøpes inn.

Julskinkan spises også til frokost og mellommål og når du måtte ønske gjennom julen/romjulen. Skivene skjæres opp etterhvert og man har den på et skærebrett med folie over i kjøleskapet.

  1. Janssons frestelse. En slags potetgrateng med ansjos, ikke min favoritt, :sparke: men jeg spiser den for det hører til. Mamma gjorde en variant med pølse i stedet og den døpte hun til Karlsson. www.landleyskok.se/recept/janssons-frestelse

  2. Sill, sennepsill, løksill etc. Gjerne hjemmelaget, men ok å kjøpe. Abbas er den som flest har.

  3. Gravet laks med sennepssaus.

  4. Kjøttboller, selvsagt hjemmelaget www.arla.se/recept/kottbullar/ Bland gjerne litt svinekjøttdeig i.

  5. Revbensspjäll, f.eks. disse: www.koket.se/leila-lindholm/varmratter/kott/leilas-godaste-revbensspjall/

  6. Kål, f.eks. rødkål.

  7. Rødbetsalat www.recepten.se/recept/roedbetssallad.html

  8. Vørtbrød og knekkebrød

  9. Prinskorv. kuttet i enden som et kryss og stekes.

  10. Røkt laks.

  11. Julepølse/fläskkorv

  12. Dopp i grytan. Du sparer på kokevannet fra den kokte skinken og så kan man dyppe brød i dette. Ikke noen tradisjon i min familie, men de eldre kan like dette. Kokevannet har hatt hvite pepperkorn, løk og lagerblad i seg og har fått fett og smak fra skinken i seg.

  13. Halve kokte egg med pynt på (f.eks. rogn, reker, majones)

  14. På østkysten av Sverige der strømming finns i östersjön så har man ofta stekt strömming på bordet.

  15. Omelett med noe melkbasert i (sopp, reker)

  16. Skalldyrspaté

  17. Sylte

  18. Rårørte tyttebær

  19. Kokte poteter

  20. Oster

  21. Svensk julmust/julöl och snaps

  22. Ris à la Malta. Desserten som må være med. Risengrynsgrøt med krem og appelsinbiter.

  23. Risengrynspudding. Ha i sukker i risengrynsgröten samt egg. Toppe med kavring og ha inn i ovnen.

  24. Risengrynsgrøt med en mandel, serveras som regel med syltetøy på og spises enten noen timer før julematen eller noen timer etter.


#27

Tallulah sa for siden:

Så flott, Pelen! Lurer på hvordan jeg skal nedskalere noe av dette til tre personer. :knegg: Dopp i grytan høres litt ut som mølje som de spiser i Drammenstraktene. Jeg syns det hørtes helt koko ut første gang jeg fikk det. Det er ribbebuljong som man løser opp en spesiell type flatbrød oppi og drypper ribbefett oppå. :sjokk:

Det kunne vært fint å ha en dansk julelunsj en helg, en svensk julelunsj neste, kanskje. Hm. Om man skulle valgt ut 3-5 ting, hva anbefaler du?


#28

Nenne sa for siden:

Tusen takk, Pelen! Jeg tror jammen det blir svensk julelunsj i romjula i år. :)


#29

Nenne sa for siden:

Hva er Revbensspjäll?


#30

Pelen sa for siden:

Ribbe uten svoren.

#31

Pelen sa for siden:

Tallulah, bare lag det dere liker. :D


#32

Tallulah sa for siden:

Tror vi gir for kjøttbullar, eggebåter, tyttebær, potet, knekkebrød, røkelaks, must, svensk ost og sild. Hvordan er svensk julepølse?


#33

Pelen sa for siden:

Den er ganske lik den norske.


#34

Nenne sa for siden:

Det ser ikke ut som prinskorv er å oppdrive. Hvis du skulle kjøpe en norsk pølsetype hva ville du valgt da, Pelen?


#35

Pelen sa for siden:

Det nærmeste er god wienerpølse. Jeg skulle ha delt dem i tre.

#36

Nenne sa for siden:

Takk! Det var det jeg lurte på. Dette blir gøy! :D


#37

liefje sa for siden:

Siden det er Thanksgiving i dag, kan jeg dele denne oppskriften på sweet potatoes som vi laget med stor suksess forrige helg. Den er med både brunt sukker (kuttet ned MYE på sukkermengden) og med marshmallows oppå. Uvant med så søtt tilbehør, men veldig godt og spennende. Her er oppskriften jeg brukte: www.myrecipes.com/recipe/traditional-sweet-potato-casserole Vi var bare tre personer, så vi nøyde oss med et kalkunbryst, økologisk kjøpt på Jacobs, som var nydelig og saftig. I tillegg til sweet potatoes, hadde vi stuffing til (stekte den sammen med kalkunbrystet i ovnen mot slutten av steketiden) samt cranberrys, saus og brokkoli. Veldig godt!


#38

Tallulah sa for siden:

Kalkunbrystet står i skumma kulturmelk i kjøleskapet! Til blir det bisquits, cranberry sauce, Mac n' cheese, grits casserole og søtpotet-hummus. Jeg er ikke så begeistra for søtpotet, men hadde en til overs etter en pai. Håper en litt krydret hummus kan gjøre den bedre.


#39

Nenne sa for siden:

Det ble dansk julemiddag 2.juledag med helstekt and, rødkål som nevnt lenger oppe i tråden og karamelliserte poteter. På butikken fant jeg vakuumerte, ferdig kokte mandelpoteter og de fungerte fint å karamellisere.

De neste to dagene lagde jeg mat, så veldig mye svensk julemat og hadde to venner på besøk til julebuffet. Jeg brukte lista til Pelen og lagde dette:

• Juleskinke
• Vørterbrød
• Halve egg med majones og rogn/rødløk
• Skalldyrpaté med grønn salat og saus med rogn
• Gravet laks med sennepssaus (gravlaksen var kjøpt)
• Rødbetesalat
• Janssons fristelse
• Kjøttboller
• Rødkål
• Stekte wienerpølser delt i tre
• Julepølse
• Omelett med sopp
• Kokte poteter

I tillegg hadde vi:

• Sylte, hjemmelaget, men ikke av meg
• Oster med kjeks og annet tilbehør
• Røkelaks
• Sild
• Leverpostei
• Tyttebærsyltetøy
• Juleøl og julmust

Jeg laget ingen dessert fordi vi har så mye hjemmelagede kaker og godter, så det ble servert i stedet.

I går ble det bare rester på oss og på langt nær alt er spis ennå, så noe har havnet i fryseren også.


#40

Tallulah sa for siden:

Wow, så fantastisk! Jeg har ikke hatt tid til å følge opp prosjektet mitt, men siden jeg ikke er helt lei julemat ennå, så tenker jeg det blir en dansk julelunsj på nyåret.


#41

liefje sa for siden:

Jeg får vel også oppdatere om mine Lindt sjokoladenisser til Nicolaus. Bestilte tre middels store Og en stor direkte fra Lindt, ca 500 gram. Totalt kr 150,- og i tillegg det samme for frakt. I gleden av å ha funnet sjokoladen, glemte jeg å tenke på hva som kom ekstra og det viste seg å være både mva, toll, sukkeravgift og postens gebyr, totalt nesten kr 500,- så man kam trygt si at det ble både verdens beste og verdens dyreste sjokolade. Det var godt, men det sved nok til at jeg ikke kjøper igjen. Sånn til skrekk og advarsel. :knegg:


#42

Nenne sa for siden:

Jeg trodde ikke det ble så ille formindre kjøp? Pleide det ikke å være satserfor over og under 1000 kroner hos posten?


#43

liefje sa for siden:

Det var ikke max gebyr til posten. Men toll, mva og sukkeravgift måtte jo også betales. Jeg var ikke førstemann med hakeslepp i flg. damen på posten. Kunne latt det gå i retur, men da hadde jeg jo tapt de 300 som allerede var betalt for sjokolade og forsendelse.


#44

kamp sa for siden:

Nye regler.

Nå må alt fortolles. Gebyr til posten pluss mva, evt toll og sukker avgift osv. men enkelte sider slik som eBay og iherb har dette inkludert.



#46

Nenne sa for siden:

Jeg vet at alt fortolles, men Postens fortollingsgebyr pleide å være lavere for små beløp, under 1000 kroner, enn over.


#47

Nenne sa for siden:

Jeg vet at alt fortolles, men Postens fortollingsgebyr pleide å være lavere for små beløp, over 200 kroner, men under 1000 kroner.
Type 150 kroner i gebyr under 1000 kroner og 300 kroner over.


#48

liefje sa for siden:

Siden Lindt påskeharer er like gode som Lindt sjokoladenisser, kan jeg melde om at disse nå har vært å få kjøpt flere steder til en helt grei pris (ikke like lav som i Tyskland, men langt lavere enn å importere med alle tilleggene som jeg fikk da jeg gjorde det til jul). Sist jeg så dem, var det på Meny. Jula varer helt til påske. :-D


#49

veobra sa for siden:

Jeg har sett de har egen butikk på outleten ppå vestby. Det vil koste nesten like mye å kjøre dit som din import. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.