Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Potetlefse for nybegynnere

#1

Palmen sa for siden:

2020 er en pandoras eske av uante hendelser - så nå skal Palmen lære å steke lefser. :knegg:

Har noen en oppskrift på gode lefser som er overkommelig for nybegynnere?? Gode tips og triks?


#2

Malama sa for siden:

Jeg har samme plan og henger her for tips

Rota meg inn på en Facebook - gruppe så der oversvømmes jeg av oppskrifter, men.... Å fakrisk GJØRE DET!


#3

Palmen sa for siden:

Vi har satt av tid. Adrienne og jeg. Neste onsdag. (Er det noen som husker hvordan det gikk da jeg skulle bake kransekake? :D)


#4

nokon sa for siden:

Eg har prøvd ein gong og har eit råd: Koble ut røykvarsleren.


#5

Malama sa for siden:

Det jeg har fått med meg så langt er at mange koker, skreller og maler potetene før de står natten over i kjøleskap.

Bare så dere ikke blir tatt på senga i forhold til planlagt tid.


#6

tink sa for siden:

Det er bra å ha en potetpresse! Ser ut som hvitløkspresse bare i stort format. Ellers har jeg ingen gode tips... Følger spent med.


#7

frukt sa for siden:

Det laget jeg i sommer med min stemor som har gått på lefsekurs. Hun hadde en matte til å kjevle ut deigen på med masse mel oppå. Deigen skal helst kjevles ut så tynt at du tror den kommer til å revne når den flyttes. Men når du får dreisen på teknikken går det veldig greit å flytte den ved å rulle den på en sånn lefsepinneting. Jeg hadde aldri gjort det før, men trengte ikke mange forsøk før jeg fikk det til.

Vi moste forresten potetene i kjøttkvernen til Ankarsumen.


#8

daffy sa for siden:

Henger for tips. Potetlefsene til bestemor er et kjært barndomsminne. Har prøvd selv en gang, og smaken ble helt nydelig, men det ble mer røsti enn lefser. Da hang ikke sammen i det hele tatt.

Hvilken potettype tenker dere å bruke? Bør vel være en med mye stivelse i slik at deigen binder godt sammen. Pimpernell kanskje?


#9

Annki sa for siden:

Jeg har fått hentet takka til bestemor hjem og hadde store planer om å prøve meg på lefsebaking før jul, etter at vi lagde flatbrød for noen uker siden, men er usikker på om jeg rekker det..
Jeg har ihvertfall fått tips om å koke potetene (asterix) dagen før og stå ett sted som tåler at det støver, for det blir visst voldsomt mye finstøv av det.

Bestemor sto alltid i kjelleren husker jeg, og hun jeg pratet med har ett eget bakstehus.

Følger med her for tips, i tilfelle jeg finner en tidsluke og får ryddet en plass å gjøre det på! :-)



#11

Einhyrningur sa for siden:

Jeg lager en super lavterskel på stekepanne, da med smør sukker og kanel! Det er så godt!


#12

frukt sa for siden:

Man må være forberedt på mel overalt. :knegg:


#13

Malama sa for siden:

mel over alt er ett av mine hinder, jeg må nesten stå på stua... kjøkkenet har ikke nok benkeplass til dette. Ikke for det, å mele ned kjøkkenet er heler ikke ideelt, og åpen løsning med bare en bue inn til stua er det uansett.


#14

rajraj sa for siden:

Åååå! Jeg vil ha masse, masse lefse, MEN JEG VIL IKKE BAKE!


#15

rajraj sa for siden:

Unnskyld. Blandet dette og rante-tråden. :sparke:


#16

Olvina sa for siden:

Potetlefser er kjempegodt! Vi lagar kvart år, storproduksjon til halve slekta. :hjerter: Eg kan sjå om eg finn oppskrifta etterpå, om det er interesse for det.

Vi brukar Kerrs Pink-poteter. Det er viktig å male dei medan dei er varme. Bruk den flossa baksida av ein plastduk å kjevle ut på. Klipp den til ein sirkel med same omkrets som takka, så veit du at leiven passar til takka og det er enkelt å vippe leiven over på lefsepinnen. På stor takke gjev 180 grams emner passe tjukkeste på lefsa når den er kjevle ut i riktig storlek.


#17

Nextlife sa for siden:

Det Olivina sa. :nemlig:
Om man lager med kald potet er faren for å skrive innlegg i rantetråden stor.


#18

Adrienne sa for siden:

Vi har bakematte, pinne og stort kjøkken som tåler støv (og roboten Robbie som støvsuger etterpå). Det er ikke utstyret det skal stå på, bortsett fra at jeg ikke har kvern eller potetpresse. Men det kan fikses.


#19

Adrienne sa for siden:

Og gjerne oppskrift, Olvina. :vilha:


#20

Olvina sa for siden:

Potetlefse etter bestemor si oppskrift:
2 liter mjølk
4 dl semulegryn
100 g meierismør
bittelitt salt

4 liter poteter

1 beger lettrømme
1 ts hjortesalt
kveitemjøl

Kok semulegraut og poteter. Stamp eller mal potetene medan dei er varme. Bland graut og potetstappe. Avkjøl (gjerne over natta). Bland inn rømme og hjortesalt i deiga. Kveitemjøl til passe deig.

Vi brukar desse lefsene både til kling (til fisk eller pinnekjøt, kan også brukast til taco) og til smurde lefser med smør og sukkerblanding piska kvitt.


#21

Adrienne sa for siden:

Tusen takk! :blomster: Men idiotspørsmål: hvordan måler man poteter i liter?


#22

Nextlife sa for siden:

I litermål etter at man har delt de i biter før de kokes.


#23

Palmen sa for siden:

Tusen takk for oppskrift!

Når du sier stor takke, er det en 60cm takke? Er det noen fordler/ulemper med å kjevle ut leiver som er mindre enn størrelsen på takka?


#24

Malama sa for siden:

Det tar kenger tid å steike, for du får mange. OG de blir mindre. For dem som produserer hundrevis av dem så er det nok et poeng. For amatører som ikke skal selge dem på messe og har butikk på et, helt sikkert ok at den er mindre. Smaken er den samme. Bare ha mindre emner d, så den likevel blir relativt tynn. Å få den tynn nok er visstnok mye av kunsten, har jeg forstått.


#25

Palmen sa for siden:

Lefsa di, Olvina, er det sånn "lefse til sylte" lefse?


#26

daffy sa for siden:

Ser ut som en vedlig fin oppskrift, Olvina! Bruker du helmelk?

Lurer også på geografisk opprinnelse på lefsene? Er det en lokal variant å bruke semulegrynsgrøt, eller er det vanlig måte å gjøre det på?


#27

Olvina sa for siden:

Meteortakke, 46 cm, plan, er det visst mi heiter. På den er 180 gr emner perfekt.

Vi brukar som sagt dei same lefsene til alt. Dei som skal brukast som selskapsmat dynkast med vatn på sprøyflaske, får ligge mellom plast nokre minutt og smørjast deretter med sukker- og smørblanding, og brettast saman. Dei andre lefsene dynkast med vatn, ligg ei lita stund under plast, klippast i 4 og frysast i brødposar med eit passeleg antal i kvar.

Vi brukar helmelk, ja. Det finst eit utal variasjoner av lefser berre i området her, men søker ein på potetlefser med semulegryn, kjem det opp mange oppskrifter frå ulike stadar. Eg tykkjer at desse lefsene blir saftigere enn mange andre eg har smakt, men her er det nok mange faktorar som spelar inn med dynking, mengde mjøl, kor mykje smørblanding osb.


#28

Tallulah sa for siden:

Så spennende tråd! Jeg har ikke takke, men jeg har tortillapresse og jernpanne. Kan det funke?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.