Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

De aller beste, mykeste (og helst enkle) fløtekaramellene

#1

Polyanna sa for siden:

Ja, hvilken oppskrift.

Må være idiotsikker og forklart med teskje...

:vilha:


#2

Hyacinth sa for siden:

Ja! De aller beste og enkleste har jeg oppskrift på. To sekunder. :)



#4

Hyacinth sa for siden:

Ja, altså. Jeg kom på nå at det jo ikke er fløte i. Siden du spurte om fløtekarameller. Men de smaker fløtekaramell. Og de er sykt enkle og sykt gode!




#7

Hyacinth sa for siden:

Jeg husker ikke. Sikkert en teskje, kjenner jeg meg selv rett.


#8

Polyanna sa for siden:

En teskje er liksom passe til alt. :knegg:

Jeg laget en batch i går, la dem i glass i dag, med betydelig svinn i prosessen. :flau: De ER SÅ GODE!!

Må lage mer.


#9

Blondie sa for siden:

Håhå, dette høres interessant ut! :hyper:


#10

Hyacinth sa for siden:

Fikk du tak i søt kondensert melk? Hørte rykter om at det er utgått av produksjon.


#11

Hyacinth sa for siden:

Sikkert ikke veldig miljøvennlig, men mellomleggspapir i plast er geniale til å pakke dem inn i. Mye bedre enn de i papir.


#12

Polyanna sa for siden:

Jeg hadde to bokser stående i boden. :knegg: #hamster


#13

IzziCreo sa for siden:

Tørleffs har søt kondensert melk. Så det på Rema i dag og Meny pleier å ha.


#14

Hyacinth sa for siden:

Ja, det var den jeg kjøpte i fjor. Men jeg leste et eller annet om slutt i produksjon. Håper jeg tar feil.


#15

Syrinx sa for siden:

Masse Tørleffs på Kiwi her iallfall.


#16

Smash sa for siden:

De ble populære, var veldig gode. Glemte salt, men det skal jeg bruke neste gang. Også så enkelt som det var.


#17

Madicken sa for siden:

Jeg vil prøve denne. :jupp: Men hvor store er disse boksene i oppskriften? Jeg kjøpte kondensert melk i går, og boksene inneholder ca 0,4 dl. Og hvor mye maldonsalt har du inni karamellene?


#18

Hyacinth sa for siden:

Jeg tror det er rett størrelse på boksen. Jeg har bare brukt Tørslefs, eller hva den heter. De er ikke enormt store, egentlig.

Angående maldonsalt, så har jeg ikke målt. Men min mening er at mye sukker tåler relativt mye salt. Så kjør på!


#19

Nenne sa for siden:

De er den størrelsen alle sammen. Så den er riktig.


#20

Madicken sa for siden:

Det er denne jeg har kjøpt. (Med to f'er, som om det gjør navnet noe mer velklingende. :knegg:)


#21

Madicken sa for siden:

Karamellmassen er satt til kjøling og OIOIOI så godt den smakte! Jeg hadde faktisk ikke forventet så god smak uten bruk av fløte. Jeg hadde en del maldonsalt inni, og smaken var såpass godt avstemt at jeg droppet salt utenpå.


#22

IzziCreo sa for siden:

Hvor mange karameller gir en batch? Eldste og kompis skal lage nå, og lurer på om de må lage enkel eller dobbel porsjon.


#23

Syrinx sa for siden:

Jeg har også nettopp laget denne med kondensert melk. Ok, men når ikke smaken av skikkelige fløtekarameller til knes. Men veldig enkle å lage da, det var stort pluss.


#24

Syrinx sa for siden:

Det jeg var veldig streng i går. Modererer meg, for når de hadde fått stått en stund så kom smaken seg betraktelig.


#25

Madicken sa for siden:

Smaken ble som sagt bra, men det var noe ordentlig klin å dele dem opp og pakke dem inn. Selv etter lang tid i kjøleskap, var massen veldig bløt og klissete. Jeg har sikkert hatt for lite/mye av noe oppi (jeg er ikke alltid like nøye når jeg måler opp ingredienser)? :vetikke:


#26

Toffskij sa for siden:

Det er lett å få tak i russisk og kinesisk søtet kondensert melk i internasjonale matbutikker. Se etter disse:


#27

Hyacinth sa for siden:

Jeg har også opplevd dette, men som regel har det ikke skjedd. Jeg vet ikke hvorfor. En gang var de så klissete at de var umulig å løsne fra papiret.


#28

Strå sa for siden:

Dette er tråden for meg nå i år. Oppskriften på mine fløtekarameller er inni eske 32 på et lager. Dust. Meg altså. :sparke: Takk til FP for tråden.


#29

Charlie sa for siden:

Klissete karameller har kokt for kort tid. Dråpetesten gir en indikasjon, eller at massen runder 120 grader på et steketermometer.


#30

Hyacinth sa for siden:

Jeg ser at fru Timian har lagt ut en nesten tilsvarende oppskrift, men med hvitt sukker. Jeg mener å huske at jeg har prøvd begge deler, men jeg husker ikke forskjellen.

Hva er egentlig forskjellen på brunt og hvitt sukker i konfekt?



#32

IzziCreo sa for siden:

Jeg vet ikke hva forskjellen er i konfekt, men det vil nok smake litt annerledes. Jeg bruker en god del brunt sukker i cookies og ofte også i brownies, og jeg synes det gir en slags "dypere" smak. Og så blir de mer seige. Men det er jo supert at man tydelig kan lage karameller med hvitt sukker også, hvis man ikke har brunt for hånden.


#33

Madicken sa for siden:

Jeg kokte dem noen få minutter lengre enn det som stod i oppskriften. Det var det som var så tiltalende med denne oppskriften, at de kun skulle kokes i noen få minutter og at man slapp å styre med dråpetest.


#34

Hyacinth sa for siden:

Jeg har iallfall brukt begge typer i denne oppskriften uten at jeg kam huske at det ble ulikt resultat. Kan ikke huske at det smakte annerledes heller. Må teste i år igjen, tror jeg.


#35

IzziCreo sa for siden:

Meld fra om resultatet :jupp:


#36

Lille meg sa for siden:

Jeg kom på at jeg for uendelig lenge siden tenkte å lage et eller annet med kondensert melk. Men så ble det ikke gjort, og boksene ble puttet "på et lurt sted" og stuvet vekk. Nå ble jeg inspirert!

Så jeg har laget i overkant av 200 karameller. Halvparten ble "vanlige" karameller, laget med to bokser av den russiske kondenserte melken som Toffskij viser fram. Jeg lagde også en liten haug med karameller med en annen type kondensert melk (se vedlegget). For variasjonens del tok jeg i lakrispulver. Gode de også! :nam:

Og så lagde jeg til slutt karameller av en boks med kondensert melk hvor det underveis framstod som om dette ikke kom til å bli bra. Melken var mye mer tyntflytende og var mer melkehvit enn den blek-gule som de andre boksene hadde. Underveis i kokeprosessen syns jeg også at denne siste runden så veldig rar ut.

Men! Smaken ble god. På alle de forskjellige typene med boksmelk.

Mine notater etter denne runden:

  • Kok i teflongryte
  • Bruk digitalt termometer og kok til 118 grader (pass på at du rører, slik at det ikke bare er deler av massen som når 118 grader), ellers kan massen bli for klissete
  • Skjær opp i biter som er akkurat passe for mellomleggs"papir" i plast
  • Bruk salt!

#37

IzziCreo sa for siden:

Supre erfaringer, Lille Meg!

Jeg kan legge til etter erfaringer Eldste og kompisen gjorde, at man kan putte karamellmassen tilbake i kjele etter at den gar stått i kjøleskapet i to dager og ikke blitt stiv :knegg: De hadde ikke kokt den lenge nok og ei heller fått høy nok temp da det stod i oppskriften at man ikke trengte å bruke termometer. De ble veldig gode.



#39

Hyacinth sa for siden:

Har laget i to omganger, én lading ble hardere enn den andre. Men gode begge to. Ingen smaksforskjell i forhold til at det er brunt sukker i den ene og hvitt i den andre.

Men til saken: Holder det seg i romtemperatur? Jeg har ikke plass til mer i kjøleskapet.


#40

Magica sa for siden:

Mine ble veldig klissete i romtemperatur! Men det kan være jeg kokte de litt kort? Jeg bygger på kjøleskapet i juletider med en stor plastkasse med lokk som jeg har i loftsboden (kaldt) eller ute på verandaen (enda kaldere!).


#41

Karamell sa for siden:

Jeg har nettopp kjøpt søt kondensert melk på Kiwi og har en fra før fra Meny, så dette står på min juleplan.


#42

Hyacinth sa for siden:

Det er altfor varmt her vi bor. Når det blir kaldere, bruker vi putekassen på terrassen. Det funker fint. Men da må det iallfall være under ti pluss...


#43

Magica sa for siden:

Det er bedre med 10 grader enn 20 grader for karamellen.


#44

Lavender sa for siden:

Mine ble passe harde i romtemperatur og gode på smak, men de må pakkes inn en og en ja. Jeg har nå en stor kladd med velsmakende biter :(.


#45

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg vet det, men nå tenkte jeg generelt på å bruke terrassen som kjøleskap, da. Foreløpig står karamellene i kjøleskapet, men det begynner å bli trangt. Og noe er julegaver, de må jo nødvendigvis gis vekk før jul.


#46

Magica sa for siden:

Mye liker 10 grader. Egg, alle grønnsaker feks hvis man skal rasjonere plassen.


#47

Hyacinth sa for siden:

Joda. Men SÅ stort problem er det ikke med plass. Jeg kan heller ikke ta høyde for at temperaturen er stabil på terrassen. Plutselig har det vært frost.


#48

Frøy sa for siden:

Teit spørsmål, men jeg har ikke brødform, hvor mye blir dette liksom? Hva kan jeg bruke i stedet for liksom?


#49

Syrinx sa for siden:

En ildfast form er fint å bruke. Jeg har en på 20x26, den er perfekt. Legger bakepapir i bunn, så i praksis blir den vel da litt mindre.


#50

Frøy sa for siden:

Takk, godt å ha et mål å forholde seg til.


#51

Lille meg sa for siden:

Følger opp igjen her. Har laget første runde. Firedoblet porsjon, for her skal det jo bli julegaver må vite. Syns jeg rørte og rørte i det uendelige - kanskje opp mot en time - før massen nådde temperaturen 118 grader. Og nå, når jeg ser gjennom oppskriften igjen, så ser jeg at jeg har hatt halv mengde brunt sukker og halv mengde sirup. :gaah:


#52

Skilpadda sa for siden:

Fortell hvordan det blir til slutt, da! Det blir jo neppe vondt likevel, men hvordan blir konsistensen?


#53

My sa for siden:

Litt teit spørsmål, men det brune sukkeret, er det sånt som er litt seigt og heter "brun farin", eller er det sånn som man har i kaffen?


#54

Hyacinth sa for siden:

Skal du lage de jeg lager eller vanlige fløtekarameller?

For hvis det er «mine», så kan du bruke både klissete brunt sukker og helt vanlig hvitt sukker. Merker ikke forskjell.


#55

My sa for siden:

Ja, det var "dine" jeg tenkte på. I den oppskrifta jeg bruker, på vanlige fløtekarameller (som jeg har laget i alle år) er det bare vanlig hvitt sukker. Men jeg tar ofte feil når jeg skal ha brunt sukker, og husker aldri hva som er hva. Jeg har denne i skuffen, og det er ikke det samme som det brune perlesukkeret de har på kafe, til å ha oppi kaffen (jeg bruker aldri sukker i kaffen). Demerara eller hva det heter. Men da er det den typen jeg har i skuffen som skal brukes da, sikkert.


#56

Hyacinth sa for siden:

Ja, bruk den! Eller vanlig hvitt. Jeg veksler på to oppskrifter som er nesten like, men hvor dette er forskjellen.


#57

My sa for siden:

Ja, nå står de til avkjøling. Med brunt sukker. Jeg vet det brune brukes i cookies for at de skal være seige, ikke sprø. Så kanskje det har noe å si for konsistensen? Uansett, greit å endelig få brukt det, aner ikke hvor lenge (som i antall år) det har stått i skuffen. :knegg:

Jeg fikk ikke tatt tida skikkelig, siden ovnen, inkludert timeren, fant på å skru seg av midtveis. Ikke har jeg sukkertermometer heller. Men hadde en viss anelse om ca hvor mye tid det var igjen da ovnen gikk av, og tok "rulletesten" i et glass vann, så tror det ble sånn noenlunde greit.


#58

Syrinx sa for siden:

Ikke karamellrelatert, men sukker. Resten av det brune, seige sukkeret setter dere frem når dere skal ha julegrøt. Brunt sukker i stedet for hvitt på grøt = JA! (I den grad det er ja til grøt, men det en annen diskusjon.)


#59

My sa for siden:

Men det er jo klistret sammen i en stor, seig klump :knegg: og umulig å "strø" utover.


#60

Syrinx sa for siden:

Hvis det har blitt hardt kan det mykes opp igjen, fuktig håndkle og noe greier. Men er det bare seigt så sprer man utover små klumper, jeg tar sukkeret på skje og bruker en finger for å strø.


#61

zinatara sa for siden:

Dersom man har en butikk med polske varer i nærheten bruker de å ha rimelig søt kondensert melk i de hyllene. På spar her tror jeg den koster 10-20 kr mindre enn den i bakehylla.


#62

My sa for siden:

Jeg fant Tørsleffs søte på første og beste Rema1000.


#63

My sa for siden:

De ble jo skikkelig fæle ... :plystre: :dåne: jeg smakte bare såvidt på en, og hadde overhodet ikke lyst på flere. :lyve: Det bare ... forsvant noen underveis i pakkinga. :sparke:

Det kan tenkes at jeg må lage en porsjon til før jul. :filer:


#64

Lille meg sa for siden:

:knegg: Det er jo egentlig et ekstremt godt tegn at karamellene blir spist opp til og med før man får pakket og gitt det bort.

Apropos det: Jeg og mannen min kjørte rundt i tre (ja, faktisk!) timer i forrige uke, på jakt etter mellomleggspapir i plast, for å pakke inn karamellene. Fant til slutt en liten haug i vår nær-Bunnpris. :sparke:

Er det noen som har forslag på hvor man kan finne små poser man kan pakke 10-15 karameller inn i? Jeg så at Panduro hadde disse, men helt ærlig syns jeg det er bittelitt i overkant med 7 kroner for én pose. Men kanskje jeg bare er gnien?


#65

Lille meg sa for siden:

Merkelig nok ble de like gode som vanlig, og konsistensen var helt fin.


#66

My sa for siden:

GITT DET BORT?! :tullerdunisse: Å nei, disse beholder vi selv. Jeg mente pakke dem i karamellpapiret (aka mellomleggspapir, jeg bruker de vanlige av matpapir).

Jeg har kjøpt cellofanposer hos Panduro. De du viser er ganske store, så 10-15 karameller blir veldig lite oppi der. Slike har jeg brukt til å gi vekk større coockies o.l. De har i flere størrelser, i alle fall hadde de det i fjor, da jeg kjøpte. Blant annet noen litt mindre kjempesøte, med små røde hjerter på, og noen enda mindre, spisse, helt blanke. Vet ikke hva de har i år, men regner med de har flere størrelser. Men når jeg googler så får jeg treff både hos Nille, Clas Ohlsson, Kid interiør, Obs og flere andre steder.

Ellers er det jo veldig fint og enkelt å bruke gråpapir eller avispapir, og lage kremmerhus som du pynter med f.eks engleglansbilder eller røde klistremerkehjerter.


#67

Syrinx sa for siden:

Lille meg: jeg pleier kjøpe cellofanposer på Søstrene Grene.


#68

Hyacinth sa for siden:

Jeg liker mellomleggspapir i plast mye bedre enn i papir. Ja, til karameller, altså. Men jeg tror ikke det er lov å selge engangsplast lenger, for jeg fant flere pakker til 5 kr/stk for en stund siden.


#69

Lille meg sa for siden:

Det er forbudt mot bl.a. sugerør og engangsbestikk i plast. Men all plast er ikke forbudt. Brødposer i plast er for eksempel fremdeles greit. Det ser ut til at følgende varer er forbudt:

Så det burde ikke være forbud mot plast som eventuelt er grunnen til at det var så ubeskrivelig vanskelig å finne mellomleggspapir i plast. Sånn for de som lurte. (Jeg gjorde visst det. :knegg:)


#70

Lille meg sa for siden:

Jeg var innom Søstrene Grene denne uka, men fant ikke noe passende der da jeg var innom. :sukk:

Derimot har jeg lett og lett og lett hjemme, og for én gangs skyld er det slik at den som leter, finner. Jeg fant cellofanposer jeg har kjøpt tidligere. Og som Syrinx skrev - det var hos Søstrene Grene. Under 8 kroner for ti poser, ser det ut til.

Fikk pakket alle karamellene ned i passende poser, og nå gjenstår det bare å få levert det ut! :woohoo:


#71

Lille meg sa for siden:

Nytt år, nye muligheter. Har allerede kjøpt meg to bokser kondensert melk til rundt 80 kroner stykket, og siden jeg bør ha minst fire bokser til, så gjorde det vondt i pengeboka. Skal på jakt etter billig kransekakemasse og kondensert melk senere i dag.

Blir det karameller på dere andre i år også?


#72

Syrinx sa for siden:

Kjøp kondensert mjølk på internasjonal butikk. Heilt anna pris.


#73

Lille meg sa for siden:

Har slitt med å komme meg innom den typen butikk, men klarte det i dag. 45 kroner stykket blir noe annet. Da var det bare å finne fram lakrispulveret! :nam: Ja, og så utstyr for innpakking, selvsagt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.