Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva bør jeg tenke på angående oppvaskmaskin

#1

star sa for siden:

Oppvaskmaskina er død. Null reaksjon. Den er minst 10 år, mest sannsynlig 14 år.

Hva bør jeg tenke på når jeg skal finne meg en ny?
Hva er kjekt å ha?
Hva savner du i din?
Vi har åpen løsning og ønsker en som ikke bråker så veldig. Er 42 db greit eller bør jeg ha lavere?
Den er montert under benk.


#2

Hyacinth sa for siden:

Vi har akkurat kjøpt ny, og jeg elsker fleksibel innredning og tre kurver i høyden!

Den er også veldig kjapp og har sånn zeolith-tørk.


#3

liefje sa for siden:

Hvor kjapt den vasker, energibruk, bråk og innredning kan alle være viktige ting. Vi har to ulike oppvaskmaskiner på kjøkkenet vårt og jeg foretrekker definitivt den ene fordi den har plass til litt grovere/tykkere tallerkner innimellom ALLE steder (den andre bar ett sted) og fordi den har plass til høye glass over alt (den andre igjen bare ett sted). Disse innredningstingene kan imidlertid være vanskelig å finne ut av uten å ha testet den på dine ting...


#4

annemede sa for siden:

Når jeg må bytte min, så er en funksjon, at døren åpner seg automatisk etter endt vask høyt på lista mi.


#5

Magica sa for siden:

Størrelse inni! Superviktig. Og lydnivå hvis det er åpen løsning. Vi har både bestikkskuff (hjemme) og sånn bestikkkurv på hytta og det er hipp som happ syns eg.


#6

millact sa for siden:

Kjøpte ny i påsken og det ble Bosch serie 6. Har bestikkskuff, er stille og vasker bra.


#7

Stompa sa for siden:

Da jeg kjøpte min var støynivå absolutt viktigst. Alt annet ble mindre viktig, og jeg kjøpte den med lavest støynivå. Det er utrolig deilig med en stille maskin i åpen løsning.


#8

Timar sa for siden:

Vår lager nesten ikke lyd, det setter jeg pris på.
Skulle jeg hatt en ny, hadde et av de viktigste kriteriene vært at den også tørker plast, og åpner døra når den er ferdig.


#9

millact sa for siden:

Min lager lyd når den er ferdig.


#10

Hyacinth sa for siden:

Vår tørker plast på den beste måten som visstnok er mulig, men det betyr likevel ikke at plasten alltid er helt tørr.

Jeg liker forresten også at den har klokke/display som lyser på golvet, slik at jeg alltid ser hvor i programmet den er.

Det med at døren åpner seg automatisk har jeg hørt flere si. Det skjønner jeg ikke. Hvorfor trenger man det? :undrer:


#11

C3PO sa for siden:

Jeg støtter det med stillegående. Da vi fikk åpen løsning, var dette viktig for meg. Jeg er takknemlig for det. Vi har bestikkskuff, og det er glad for.


#12

Syrinx sa for siden:

Vi har ikke bestikkskuff og det irriterer meg. Så +1 på bestikkskuff, samt stillegående.


#13

star sa for siden:

Når dere sier stillegående så regner jeg med det er maks 40 db.

Falt for en Electrolux hvor man kan heve den nederste kurven. Falt ikke for prisen da. :humre:


#14

Hyacinth sa for siden:

Vår er også stillegående, men de fleste maskiner er temmelig stillegående nå til dags, fikk vi høre. Desibel rundt 40 er nokså vanlig, tror jeg.


#15

Charlie sa for siden:

Stillegående er viktig, og at den har et varmt program, typ 70°. For å vaske fett, både julemiddag o.l., men også kjøre et varmt program regelmessig for å holde maskinen ren for fett. Har hatt en som kun kjørte eco-program, det var ikke bra.


#16

Timar sa for siden:

For å slippe ut dampen sånn at innholdet tørker raskere.

Vår lager også lyd når den er ferdig, men det er jo ikke alltid vi er i nærheten og får åpnet døra.


#17

Hyacinth sa for siden:

Å. Vi åpnet alltid døra på den forrige slik at dampen kunne slippe ut. På den nye erfarer jeg at det tørker mye fortere hvis jeg ikke åpner døra med en gang. Derfor har jeg tenkt at jeg alltid før har gjort feil.. Det kommer i grunnen ikke noe damp ut av den nye. Men mye varme.


#18

IzziCreo sa for siden:

Stillegående: Veldig viktig. For meg vil det si under 42dB, men butikker vil egentlig si under 44 dB som stillengående. Det er ikke mange maskiner som er under 42 dB egentlig. 39 er det laveste jeg har sett (nettopp kjøpt oss ny), og det stod mellom den og en på 42. Vi har 42 dB på de tre maskinene vi har pr i dag (to hjemme og en på hytta). Høres egentlig ikke.

Innredning: Første man må spørre seg er om man vil ha bestikkskuff eller kurv. Jeg digger skuff, og vil ikke tilbake til kurv.

Strørrelse: Det er mange som hevder de er ekstra store, men det er ikke så mange som faktisk er det. Det ser man med det blotte øyet i butikk. Det er faktisk stor forskjell på en vanlig og en med større plass innmelding (XXL). Har mye å si når man skal vaske fat, litt store tallerkener, flasker etc. Vi velger kun XXL maskiner.

Høydejustering: Veldig greit å kunne justere kurven til glass synes jeg (midtre kurv).

Pop up dør: Dette var et must på vår nye maskin. Drar vi f.eks. på hytta før maskinen er helt ferdig så er det greit at den popper opp selv. Ikke noe særlig å la maskinen stå gjenlukket over en periode.

Justerbar nedre kurv: Jeg kunne veldig gjerne tenkt meg den løsningen, men det var ikke verdt 5-10.000,- ekstra for å kunne løfte nedre kurv opp så valget var enkelt.

For oss så stod valget med Siemens og AEG. Det ble førstnevnte da vi har god erfaring med det, og de to maskinene det stod om var på kampanje og Siemens var det ytterligere 2000,- avslag på.


#19

liefje sa for siden:

Det er det verste jeg vet. Må kunne avprogrammeres. Sånne lyder er grusomme og forstyrrende,


#20

C3PO sa for siden:

Vi har Bosch SuperSilence. Jeg ble nysgjerrig, og ser at den er på 42 db. Når jeg er i samme rom hører jeg bare såvidt at det går.


#21

celebelen sa for siden:

Vi kjøpte ny oppvaskmaskin i sommer, og har egentlig konkludert med at man burde ta med serviset til butikken og teste. :nemlig:

Det jeg liker minst med den nye er at den har "pinner" midt i den øverste skuffen som ikke kan legges ned (slike til å sette skåler mellom). Bestikkskuff er kjekt siden det gir mer plass nede til tallerkner m.m.


#22

liefje sa for siden:

Ja, det er faktisk sant at man burde ta med serviset til butikken for å teste!! Ser det for meg. :lol:


#23

trøtt sa for siden:

For meg var det viktigst at det var lav lyd (39) og god plass. Har irritert meg over at serviset vårt har vært for stort for oppvaskmaskinen i snart ti år nå, selv om vi har XL modell, så når vi kjøpte ny målte vi. Har ikke fått prøvd den enda da.



#25

star sa for siden:

Monterer man og slikt selv?


#26

Hyacinth sa for siden:

Mange gjør det, men vi fikk beskjed om at forsikringen ikke gjaldt hvis vi ikke brukte rørlegger.


#27

Propella sa for siden:

Om du vil ha en maskin som åpner seg rett etter den er ferdig kommer ann på hva slags materiale kjøkkenbenken er lagd av. Er den av heltre så vil du ikke slippe ut fuktig damp på samme sted hele tiden da det vil ødelegge benkeplata. Da er det bedre å ha en maskin som ikke åpner seg.


#28

-ea- sa for siden:

Men det bruker vel å være med en metallplate som man skal skru fast under benkeplata for å hindre damp i å ødelegge? Fulgte ihvertfall med de to Bosch-maskinene jeg har kjøpt.


#29

Propella sa for siden:

Det er det men den går ikke over kanten.


#30

millact sa for siden:

Jeg brukte rørlegger.


#31

Hyacinth sa for siden:

Ja, men det er ikke nok.


#32

star sa for siden:

Hva betalte du for det?


#33

Hyacinth sa for siden:

Det var ikke meg du spurte, men jeg tillater meg å nevne at vi måtte ha 1)rørlegger til montering, 2)elektriker til installering av AquaStop, som visstnok var påbudt og 3)snekker til å få frontpanelet på den integrerte maskinen og det var lettere sagt enn gjort, han holdt på lenge! Så vi kunne vel nesten doble prisen på maskinen... :knegg:


#34

millact sa for siden:

Husker ikke helt. Har faktura på mail på jobb. Vil tro et sted mellom 1000 og 1500? Ble ordnet i butikken der jeg kjøpte maskinen, dvs de sendte elektriker.


#35

star sa for siden:

Min skal bare under benken, så snekker trenger jeg nok ikke. :humre:
Ser at butikken tilbyr alt, men syns prisen var stiv.


#36

IzziCreo sa for siden:

Mannen monterer alt as we speak. Det er ikke vanskelig, men det tar tid.


#37

sindrome sa for siden:

Stemmer i! Min neste maskin skal ha lydløs beskjed om at den er ferdig. Helst åpne seg selv ja. Jeg vil ikke måtte gå og åpne maskinen og slå den av for å bli kvitt lyden, eller sitte i timesvis med fryktelig pipelyd fordi jeg trasser og ikke går fra sofaen for å åpne maskine. #ilandsproblemererogsåproblemer

De kan sikker snart si ifra på mobilen via app. Det er greit.


#38

-ea- sa for siden:

Min gir fra seg en liten trall to ganger og så holder den kjeft. Helt til å leve med.


#39

Hyacinth sa for siden:

Min er koblet til wifi/mobilen, men det synes jeg er bare irriterende, så jeg bruker ikke den funksjonen. I stedet piper den lavt fire ganger når der ee ferdig, og så er den stille etter det. Det kan skrus av, men jeg foretrekker pipingen. (Det er annerledes med tørketrommelen, som aldri holder kjeft.) Og den åpner ikke døren, noe jeg er veldig glad for!


#40

Charlie sa for siden:

Har nå prøvd bestikkskuff. :skuffet:

Synes det ble veldig tuklete å legge bestikket på en og en. Er vant til å ta alle gaflene - SMOKK- i kurven, alle knivene... osb.

Må da ta mye mer tid med skuff. Skuffende. :snurt:


#41

Hyacinth sa for siden:

Nei, det er jo mye kjappere. Iallfall å ta ut.

Hatet den kurven vi hadde. Er glad for å være kvitt den.


#42

Charlie sa for siden:

Får vel finne en løsning. Hadde alltid et rom til gafler, et til kniver osv., så det var bare ett håndgrep og alle gaflene i skuffen.


#43

Hyacinth sa for siden:

Men det er jo det som er greit med skuff. Jeg tar alle knivene i én neve, samme med gafler og skjeer. Tar ut hele skuffen i fire håndvendinger.


#44

Charlie sa for siden:

I min skuff er det små mellomromshakk som bestikket legges ned i. Veldig ordentlig. :ja: Men mulig det er forskjell på skuffer, også.


#45

Hyacinth sa for siden:

Min også. Det er veldig enkelt og greit.


#46

Magica sa for siden:

Det jeg lurer mest på nå er hvordan dere får familien AS til å legge ting systematisk og riktig inn i oppvaskmaskina... kniver til venstre og gafler til høyre, liksom?


#47

Hyacinth sa for siden:

Neida, ikke sånn. Men vi legger kniver samme sted, gafler samme sted. Ikke faste plasser. Men når de ligger sammen, så tar man det bare ut i én neve når det er rent. Kan ta et bilde og sende på melding hvis du vil.


#48

trøtt sa for siden:

Vi har faste plasser i bestikkskuffen. Kniver ytterst, skjeer i midten og gafler innerst. Tok litt tid å få de andre med på det, men nå blir det stort sett riktig. Går superkjapt å ta ut av skuffen, har ingen betydning at det er hakk til å legge de i. Det var også et av kravene da vi skulle ha ny oppvaskmaskin


#49

Hyacinth sa for siden:

Her ville det ikke spilt noen rolle hvor gafler lå i forhold til skjeer etc. Det viktige er at de ligger samlet. Pga utformingen i skuffen er det praktisk at teskjeene ligger innerst, men ellers er det det samme hvor det andre ligger, så lenge det altså ligger på samme sted.


#50

Strå sa for siden:

Takk for tips om hva lavt lydnivå faktisk er. Jeg visste ikke at det er mulig å få ned mot 39 dB, det skal jeg se mere på. I tillegg lurer jeg på om det finnes noen oppvaskmaskiner som kan får i lavere høyde enn standard kjøkkenbenk?


#51

trøtt sa for siden:

Faste plasser er den eneste måten vi kan holde de samlet på.


#52

Hyacinth sa for siden:

Her legger jeg en kniv et sted, og så legges neste kniv ved siden av den and so on.


#53

Malama sa for siden:

Det er jo praktisk at de ligger sammen, for det er trangt mellom de små sporene så en kniv vil ikke få plass i sporet ved siden av en gaffel.

Vi ender dog oftest med at det er mer enn en plass det er kniver. Men vi hadde vel 6 eller 8 bur da vi hadde kurv også. Og langt mindre struktur, så det er kjappere å tømme skuffen for min del.


#54

liefje sa for siden:

Når det gjelder skuff vs. kurv, er det også relevant å tenke på hvor langt det er fra oppvaskmaskinen til skuffen hvor det nyvaskede bestikket skal legges på plass. Jeg har litt avstand og synes det er lettere å ta ut en kurv og ta den med meg til bestikkskuffen.


#55

Charlie sa for siden:

Har brukt min nye oppvaskmaskin, og funnet ut at den åpner seg av seg selv når den er ferdig. I vårt kjøkken står den rett ved transportåre, og det er litt irriterende at den står åpen. Den kan heller ikke stå bare såvidt åpen, det er enten luftestilling eller helt igjen. Kommer nok til å smekke den igjen, førstemann som går forbi, så en upraktisk funksjon i vårt kjøkken. Sikkert fint om maskinen er plassert i et roligere hjørne av kjøkkenet.


#56

Olifant sa for siden:

I vår er det veldig enkelt å ta med hele skuffen. Den øverste skuffen er egentlig en stor flat kurv som ligger i skinner og kan trekkes ut, så det ville vært like enkelt å ta med den som en vanlig kurv hvis jeg skulle ønske det.


#57

millact sa for siden:

Sjekket faktura nå. Betalte kr 1500,-


#58

star sa for siden:

Fikk ikke av aquastoppen/vannsikringen. Ikke stor nok skiftenøkkel.
X kommer (utrolig nok) og hjelper meg i morgen slik at de som leverer den nye får med seg den gamle. Har jo betalt for det.

Fant forresten ut at maskina mi har et par finesser jeg ikke har visst om. :knegg:


#59

Fuja sa for siden:

Gikk du for AEG? Jeg er veldig fornøyd med min som jeg kjøpte i fjor. Bestikkskuffe og du kan dra opp den nederste delen.


#60

star sa for siden:

:jupp:
Var det jeg hadde også. Blir kobla til i morgen tidlig.


#61

star sa for siden:

Det er en ting jeg allerede savner.
På den gamle så kunne jeg velge hvor åpen døra kunne være.
Den nye er enten lukket ordentlig eller åpen med 10 cm som jeg syns er for mye når vi passerer døra hele tiden.
Det hadde jeg virkelig ikke tenkt over.


#62

Cauchy sa for siden:

På min maskin kan man stille inn hvor åpen døra skal være med noen skruer på siden, har du sjekket om det finnes noe slikt?


#63

star sa for siden:

Takk for tips, skal sjekkes.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.