Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva synes FP om at TVNorge har fjernet Nissene over skog og hei pga blackface?


#2

Floksa sa for siden:

Jeg synes mengden hvite middelaldrende menn som synes dette er krenkorama forteller meg at det trengs.



#4

Adrienne sa for siden:

Jeg synes Jonna Støme eller hva han nå heter sa det så greit. At når det finnes så mye rasisme rundt omkring er det greit at denne fjernes. Hadde det bare vært denne ville det ikke plaget så mye. Men når man vasser i det så er dette enda en ting for mye. www.nettavisen.no/nyheter/jonna-stome-vi-kunne-fint-levd-med-blackface-og-negerkonge-hvis-folk-ikke-var-sa-javla-rasister/s/12-95-3424057327

Og så tenker jeg at jeg som hvit kvinne ikke har et kvidder jeg skulle sagt, det er ikke meg dette går utover. Men det er jo ikke noe å diskutere engang om blackface er rasistisk eller ei, for det er det jo.


#5

Billa sa for siden:

Men er ikke Blackface noe annet enn hvit skuespiller som spiller mange karakterer i en serie? Jeg trodde det var en egen form for opptreden med helt særegne karaktertrekk.

Når Robert Stoltenberg f.eks er en av alle sine karakterer, kunne han ikke vært mørkhudet fordi det er Blackface?

Jeg lurer oppriktig - og mener ikke mye i noen retning, egentlig. Jeg har dog aldri tenkt på Nissene på låven som problematisk.


#6

Karamell sa for siden:

Ser at NRK har sagt at de ikke fjerner Borettslaget, Billa. Det var snakk om karakteren Ali der. Og faren hans.

Nissene på låven er ikke fjernet. Og jeg tenker at det med han som skulle stemmes ut fordi han var brun er harselering med gamle norske fordomsfulle mennesker.


#7

Bluen sa for siden:

Afro synes å ha en helt egen beskyttelse på grunn av blackface-tradisjonen. En skarve inder, vietnameser eller pakistaner spiller ingen rolle. Kjør på! Hva som er intensjonen med humoren, innholdet, karakteregenskapene og hvordan «fargen» brukes i kontekst har ingenting å si. Så lenge det er afrohår, er det per definisjon blackface og må fjernes, synes å være devisen her.

Dette er noe av det mest tragikomiske jeg kan huske å ha sett på lange tider. Å stoppe denne ni år gamle serien virker så totalt mot sin hensikt. Ta raismekampen der man faktisk finner reell rasisme! Nå bikker det over, og det svekker den gode saken. Om det er noen som burde føle seg krenket av Ernst Øyvind-karakteren, er det vel trolig sørlendinger.

Hilsen middelaldrende, blåhvit kvinne (47)


#8

Billa sa for siden:

Feil Nisseshow- det er Nissene over Skog og Hei som er anklaget for Blackface. Takk, Karamell :)


#9

nolo sa for siden:

Jeg syns det er veldig greit at de fjernet serien, selv om jeg har ledd av den. Kudos til TVNorge.


#10

Billa sa for siden:

Skjønner. Men jeg synes jo at et begrep som tross alt er så innarbeidet som Blackface, ikke burde brukes uten at det faktisk ER det. Hvis man ønsker å sensurere en julekalender fordi mannen bak OGSÅ har laget en mørkhudet karakter, så får man heller si DET da, ikke kalle det hele for noe det ikke er (når det helt åpenbart ikke er det). Jeg er ikke uenig i at de som sitter med skoene på skal få avgjøre om de er trange, men at en serie som har rullet og gått i 9 år nå plutselig skal ha et tilsnitt av rasisme i seg, og da utført av Espen Eckbo av alle, synes jeg er halmstrå for å opprettholde et (viktig) fokus på strømninger vi ikke ønsker i samfunnet. Litt lys og lykte over dette, synes jeg.


#11

Charlie sa for siden:

Trodde også at blackface var en betegnelse på en helt spesifikk underholdningskategori, og ikke enhver skuespiller som er sminket en annen farge uavhengig av sjanger.

Jeg er ikke krenket, men jeg synes nok det er fordummende og skadelig å sminke fortiden, fjerne alt som har skjedd i fortiden fordi vi ikke liker det i dag og at man i underholdningsbransjen skal kunne tulle med alt, men du må f.eks. endelig ikke tulle med en som er melaninrik. Akkurat disse seriene har en verdi, synes jeg, i at de tuller med alle fordommer og stereotyper. Men akkurat DE fordommene eller DE stereotypene kan de ikke tulle med. Det blir en form for diskriminering og vi og de andre av det, også. Fjerner man historien om diskriminering og fordommer, fjerner vi også grunnlaget for å kunne forstå hva det er og hva det gjør, og hvorfor noen reagerer sterkt på det, i dag.


#12

Einhyrningur sa for siden:

Vi så en eller annen film fra tidlig nittitall. Rasistisk, sexistisk og hva vil du. Den var helt sikkert veldig tidsriktig, for jeg kan ikke huske å ha reagert når jeg så den da.

Jeg tenker at vi trenger sånne vekkere. Kjenne på at hva som var greit før og hva som er greit nå. Gremmes litt, le litt og skjemmes litt. Fjerner vi alt er jeg redd vi glemmer.


#13

Nenne sa for siden:

Det ER det. Det skal være svart fjes, overdrevent store lepper og det skal drives ap med det som tenkes på som typisk svart oppførsel og det gjøres virkelig ikke med glimt i øyet. Det er rein rasisme.

Det kan godt tenkes at det er rasistisk motivert å sminke huden mørkere i humorsammenheng, men da bør man ta tak i det og ikke kalle det blackface for da sporer hele diskusjonen litt av i flisespikking om det faktisk er blackface eller ikke.

Og så er det kanskje greit å ikke automatisk gå ut fra at det er rasisme med i bildet? Ikke all sminke er tatt på med onde hensikter. Jeg prøver å være forsiktig her nå altså, for dette har jo naturlig nok aldri gått ut over meg, men er ikke dette også en "forskjell på å barbere seg og skjære av seg hodet"-situasjon?



#15

Tallulah sa for siden:

Njæ, dette stemmer ikke helt, altså. Historien til blackface handler om to ting: På den ene siden er det som du sier; en overdrivelse og latterliggjøring av features, på den andre siden så handler også om generell "svartsminking" av hvite skuespillere. Førstnevnte er uttalt rasistisk, den siste handler mer om ignoranse, men er vel så viktig. Sistnevnte skjer oftest fordi man ikke tenker seg om for å se om man har svarte skuespillere som kunne gjort jobben. Etterhvert, når man har fått med seg at dette ikke er ok, har man i stedet skrevet om roller for karakterer av annen etnisk bakgrunn til hvite roller, og begrunnet det med det samme. Man fant ingen mørke som var gode nok. Man ville vektlegge noe annet i karakteren.

I Eckbos tilfelle er det selvsagt litt annerledes, siden man her har en sjanger der én person spiller alle rollene, og jeg har ikke sett serien, så jeg vet ikke om han overdriver og karikerer etniske særtrekk utover dette. Men så lenge svarte skuespillere og skuespillere med annen etnisk bakgrunn gang på gang på gang kun får roller der hudfargen er hovedpoenget, ikke får roller, blir vurdert som ikke gode nok, så syns jeg faktisk det er greit nok å si at selv om det ikke var ment sånn i denne sammenhengen, så velger vi å ha sympati med saken og tar bort dette.


#16

Heilo sa for siden:

Jeg tenker at hvis den som har skoen på sier at den er trang og vond så er det som regel en god idé å bytte sko. :enkel:


#17

Bluen sa for siden:

Jeg kjenner jeg blir ganske matt av å lese innlegg både her og der fra folk som slett ikke har sett serien eller kjenner karakteren Ernst Øyvind fra før. Han er altså en vaskeekte sørlending som er adoptert fra Sør-Amerika eller noe sånt, og hudfargen er totalt irrelevant for karakteren. Alle Eckbo-skikkelsene som opptrer i denne serien er dysfunksjonelle på hvert sitt vis. Etter å ha fulgt denne debatten i de dagene som har gått, står jeg fast ved at dette på INGEN måte tjener kampen mot rasisme. Det er helt tvert imot.


#18

oslo78 sa for siden:

Enig i alt.


#19

Tallulah sa for siden:

Omtrent like matt som jeg blir om alle som mener noe om saken på KhiO uten å slett ikke vite noe om den, tenker jeg. Ref. Thoresen-innlegget.


#20

Røverdatter sa for siden:

Jeg klarer bare ikke å bli oppbrakt over dette kjenner jeg. Nissene-greia har aldri vært morsom og nå er den i tillegg utdatert og utkonkurrert. Gjetter at seer-tallene gjorde beslutningen til en no-brainer for TV Norge.

Er dette en sånn generasjons-greie? De som ønsker seg Eckbo på tv er de samme som syns det er greit å si neger/vise blackface/etc?


#21

Bluen sa for siden:

Ja, der har du hele min kjernefamilie på fire i et nøtteskall. :snill: Vi elsker begge disse seriene, og har hatt som førjulstradisjon å følge dem - og derav følger det selvsagt at vi synes det er topp med neger. :nemlig:


#22

løve70 sa for siden:

:nemlig:


#23

Tallulah sa for siden:

Jeg er nok også der at jeg ikke helt greier å engasjere meg. Det er jo en relativt gammel serie, og jeg syns det er helt dust å kalle Eckbo rasist på grunn av den, men syns liksom ikke det er krise om man vurderer en såpass gammal serie som utgått nå.


#24

Maverick sa for siden:

Godt å se at Espen Thoresen opprettholder bastionen for bitre, gamle gubber, og i samme kronikk (eller hva man nå skal kalle det der) slenger dritt om samtykkelov, glemmer alt av historisk relevans og sutrer over at han ikke lenger kan si hva han vil.


#25

løve70 sa for siden:

Det var jo litt av en generalisering.....


#26

Tallulah sa for siden:

Ja, hvem trenger fiender når man har han der på laget. Nesten så jeg syns synd på Eckbo!



#28

Floksa sa for siden:

Det forklarer jo godt nettopp hvorfor dette må være tema igjen, igjen og igjen.
Sinte, middelaldrende hvite menn altså :dåne:


#29

Billa sa for siden:

For å ta deg seriøst; jeg tror ikke det spiller noen rolle hvilken generasjon man tilhører, og jeg har ikke inntrykk av at å synes at dette var overkill = tipp topp å bruke ordet neger eller sette pris på litt rasistisk underholdning med opphav i slaveriet.



#31

Billa sa for siden:

Fordi jeg antar at det var denne du henviste til, når du skrev at du ble matt av at folk mente noe om saken på KhIO uten å kjenne til den :værsågod:


#32

Tallulah sa for siden:

Ja, men siden jeg kjenner til saken, så skjønner jeg fremdeles ikke helt hvorfor du vil vise meg artikkelen. :knegg: Men siden du ikke kjenner til den, så viser jeg heller to artikler til deg, som kanskje gjør at Thoresen ikke er så fnisemorsom lenger:

Først, fra Utrop, som oppsummerer litt av mediadekningen av en del av disse sakene. Felles er at de som retter oppmerksomhet på rasisme eller et lite nyansert pensum raskt blir utpekt til fienden som vil endre historien, de er snowflakes og lettkrenka, og hva saken kanskje egentlig dreide seg om, forsvinner.

Det andre er Hylland Eriksen, som blant annet snakker om litt av mekanismene bak, hvordan hvite nesten alltid blir sett på som mer troverdige enn svarte, men også et forsvar for meningsmangfold.

Det jeg skulle ønske var at media i KhiO-saken hadde utfordret påstandene til disse fem, i stedet for å bare være et talerør. På samme måte som de har kritisert dem som har tatt til orde for utvidet pensum, og mer mangfold. På den måten bidrar media til grøftene, og det blir vanskeligere å ha en ordentlig samtale om disse tingene.


#33

Billa sa for siden:

Grøfter er jo ganske vanlig, men veldig lite opplysende for de av oss som ikke er tettest på miljøet som er i konflikt. Jeg skal lese kronikken du viser til - takk for det. Jeg tenker jo at det er særlig viktig at offentlige utdanningsinstitusjoner fremstår uten politisk slagside, og også som foregangsinstitusjoner når det kommer til inkludering og mangfold, og her virker rektor å ha en jobb foran seg på flere plan når han skal få dette i balanse.


#34

Tallulah sa for siden:

Thoresen var jo definitivt ei grøft da.


#35

Billa sa for siden:

Uten tvil.


#36

Millen sa for siden:

Tema på Dagsnytt 18 nå.


#37

Røverdatter sa for siden:

Oj.

Det var ikke meningen å provosere eller støte noen. Beklager hvis det ble for flåsete om et alvorlig tema.


#38

Milfrid sa for siden:

:nemlig:

Blir det ikke litt dumt å omvendt rasisme om en skuespiller/stand up komiker ikke kan parodiere fargede personer? Jeg mener jeg så et innlegg fra en som var adoptert, og som gikk kraftig ut mot å fjerne serien? Han er jo selvfølgelig bare et datapunkt, men har jo likevel en stemme med krav på å bli hørt.

Jeg synes de som går med skoene kan gå bestemme om de passer eller ei, helt uavhengig av om vi andre synes de er pene eller ei. Samtidig så synes jeg det er stor forskjell på blackface og det å skrive om roller for å gjøre dem hvite, og det at en skuespiller har en haug med personer som karikeres. Enten det er amerikanere, pakistanere, nordlendinger, bergensere eller afrikanere. Og jeg registrerer at det er svært ulike meninger om det blant de som blir karikert.

Jeg lekte forresten masse indianer som liten. Kledde meg ut som det også. Fordi månestråle og sølvpilen var heltene over alle heltene (hvem gadd å være Falk, liksom?). Nå innser jeg at i dag er det å kle seg ut som minioritetsgrupper ikke ok. Men er ikke det litt dumt, om det er en hyllest?

Don’t shot me, jeg spør fordi jeg lurer og vil vite om noen har et godt svar på det.


#39

Milfrid sa for siden:

Mine to barn er forøvrig brune og veldig opptatt av BLM og problemstillinger knytte til rasisme og hudfarge. Ref det jeg sier om at det er dem som går med skoene som avgjør om de er vonde, ikke vi som bare ser dem og vurderer ut fra hvordan se ser ut for oss.


#40

Polyanna sa for siden:

Jeg har prøvd å følge KhiO-saken fra sidelinjen, og syns den er dels dypt fascinerende (slik jeg kan bli fascinert av masse stoff om noe jeg kan ingenting om), dels enormt frustrerende, fordi det virker som om de som prøver å få til noe som ligner balanse og dialog, blir helt overdøvet av de som står og hyler i hver sin grøft. Man får lyst til å fike folk og be dem om å skjerpe seg og HØRE ETTER HVA DE ANDRE SIER, FOR FANDEN!

Kudos til Hylland Eriksen. Jeg er på generelt grunnlag tilhenger av "plakettløsningen": Ja til en Linnè-benk, ja til en debatt om hva han stod for, på godt og vondt, ja til en plakett som forklarer litt om begge deler.

Det samme med Pippis pappa negerkongen. Jeg kan godt forstå at en uforberedt mamma som blar opp en Pippibok og skal lese denne skandinaviske klassikeren til sitt svarte barn, får vondt i magen av både ordene og illustrasjonene i de originale bøkene. Jeg syns det var helt riktig å endre teksten, og håper de har endret mange av tegningene.
Og selv med de endringene, så syns jeg Astrid Lindgrens egen vurdering av teksten, allerede for 50 år siden, viser at også de oppdaterte bøkene, godt kunne fått en "plakett" i form av et forord, gjerne med forfatterens egne ord:

Og ang blackface: Til Tallulahs poeng: Ja, enig, det er mer enn bare "komi"-sjangeren, tenk bare på Othello. Som stort sett har blitt spilt av svartsminkede, hvite menn. Mens svarte tenorer aldri i måneskinn hadde blitt vurdert for en "hvit" rolle, samme hvor mye hvit sminke de kunne dratt på seg.

Jeg ser mer og mer rasenøytral casting (som i Hamilton), og det går jo faktisk helt fint, tenk det! Jeg har til og med sett en kjønnsnøytralt castet oppseting av Hamlet, på Det Norske Teateret, og det GA forestillingen noe, det at karakterene fikk være bare karakterer, ikke kjønn.

Nuvel, rambling on. Er det noen som har en lenke til klipp av denne karakteren, så jeg kan gjøre meg opp en mening selv, om hva jeg syns om ham?


#41

Tallulah sa for siden:

Enig i at KhiO-debatten er frustrerende, men den ene siden har blitt ganske grovt feilframstilt i pressen, syns jeg. Selvsagt er det duster på begge sider, men de som framlegger ønsker om endring må stå mye mer til rette for det enn den andre siden.


#42

Polyanna sa for siden:

Det som er så dritt er at de sinteste alltid får lov til å legge premissene i debatt (og i konflikter, i og for seg), nettopp fordi de er sintest og roper høyest og drøyest.


#43

Tallulah sa for siden:

Joda, men tenk deg at Espen Thoresen hadde representert den andre siden og skrevet noe like rørete, rasende og unyansert. Han hadde fått MYE pes. Det haddde blitt ramaskrik. Nå? Fnising.


#44

Billa sa for siden:

Jeg innrømmet fnising, og om han har brukt samme ordlyd i en helt annen kontekst, hadde jeg sikkert fnist litt da også. Han er komiker, han bruker humor som grep. Det betyr jo ikke at jeg (eller evt andre der ute) fniser eller fnyser av problemstillingen eller temaet. Særlig ikke her, hvor saken på KhiO var ny.

Dagsnytt 18-debatten belyste også litt hvorfor NRK har gjort sine valg, og det var et interessant bakteppe mht det Discovery la til grunn for kanselleringen. Anmelderen fra Adressa brakte egentlig ikke noe nytt til debatten, mens @rasisme i Norge kom med innspill om bakgrunnen for hvorfor de tok opp Nissene i utgangspunktet. Grei debatt.


#45

Polyanna sa for siden:

Det første brevet fra studentene var jo både reflektert og saklig, etter en fin prosess, og egentlig syns jeg at tilsvaret også var helt innafor det man skal kunne mene og ytre.

Det er hylekorene på begge sider, både de som har truet "de fem" og kalt dem rasister (og det syns jeg er drøyt ut fra det de skrev), og Dagbladet som kalte det første brevet for autoritært eller hva det var, som har trukket det ut i grøftene. Men det er åpenbart en maktubalanse: Kronikk i Dagbladet vs kommentarfelt. Sånn det ser ut, her fra en avis-godstol.


#46

Tallulah sa for siden:

Det er også det at så godt som en samlet norsk kommentatorpresse har tatt innsigelsene til de fem som god fisk, intervjuet dem al mass og kritisert oppropet massivt. De som kom med oppropet (som virkelig var helt innafor) har ikke fått like mye velvillig presse.


#47

Polyanna sa for siden:

Ja, og jeg syns Morgenbladet har vært overraskende ensidige i denne saken, i hvert fall på trykk (ser at de har flere og mer balanserte artikler på nett).

(Nå har jeg en voldsom backlog på Morgenbladet, med en stabel halvleste aviser, så jeg har litt huller, skal sies. :knegg: )


#48

Tallulah sa for siden:

Også må jeg bare nevne det igjen og igjen: kunstnere med utenlandsk opprinnelse blir tatt så innmari mye hardere enn norske. Selvsagt skal ikke disse fem oppleve trusler. Selvsagt skal de ikke no platformes. Men du må ikke tro at de andre ikke har fått trusler. Så det er ikke en jevn greie det her. Men alle forsvarer disse fems ytringsfrihet, og plutselig handler det om dem, og ingen gidder å se på hva det egentlig handlet om.


#49

Einhyrningur sa for siden:

Espen Thoresen sin kronikk framsto jo som noe rør og møl? En ting er at han er sint og sur, bruker humor som virkemidler og fyller på med hersketeknikk, men mannen kan jo ikke skrive? Det var jo et upsammenhengende sammensurium?


#50

Polyanna sa for siden:

Ja, den gjorde vondt i øynene.


#51

Tallulah sa for siden:

ja, det var ikke akkurat bruk av humor syns jeg. Bare sur ralling.


#52

Einhyrningur sa for siden:

Det er litt sådær, synes jeg, at vi skal krenkes og sekundærkrenkes hele tiden. Jeg skjønner at noe kanskje må til for endring, men jeg tror debatten hadde vært bedre om det ikke alltid handlet om skyld og skam, hvem sine tær som er vondest, i den form at det blir en konkurranse.

Jeg har mye mer tro på endring uten all denne skamfordelingen. Skam fører bare til at alle sitter i skyttergravene med hver sin bøtte dritt, mens endring kommer av samarbeid og kommunikasjon.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.