Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ribbe - nybegynnertråd

#1

Blå sa for siden:

Jeg begynner med en disclaimer. Jeg er bergenser og har ikke noe forhold til ribbe. Jeg tror at jeg har spist det i et juleselskap en gang og så har jeg fått det på sånne juletallerkener på restaurant.

Jeg skal ha middagsselskap på søndag og tenkte å ha noe julete, som ikke var selve julemiddagen, og har derfor lyst til å prøve meg på ribbe

Så om det er noen som har gode tips? Eventuelt den optimale nettsiden å forholde seg til. Jeg vet at jeg kan lete etter oppskrifter, men da blir det så mye og det er greit å ha noen erfaringer.

Hva har dere til? Vi skal ha grønnsakskarbonader siden ikke alle i selskapet spiser kjøtt, men ellers?



#3

Blå sa for siden:

Takk. Det så jo forholdsvis enkelt ut. Men altså i kjøleskap i 2-3 dager før? Det var bra jeg spurte i god tid. :D


#4

Taien sa for siden:

Ja, jeg krydrer ribba GODT (og når du tror du har krydret rikelig, krydre litt mer...). Pakk godt inn i folie og legg i kjøleskapet et par døgn. Pass på at ribba har godt rutet svorside (småruter gir større sjanse for sprø svor. Pass på at det er skåret helt ut på kantene, så fettet får rent ut)
Jeg langtidsteker ribba og følger denne tidsberegningen og gradene.

Hvis jeg ikke har fått rutet skikkelig, gjør jeg det etter dampinga, for da er svoren så myk at det er lett å skjære med vanlig kniv.

Vi har rødkål, surkål, grønnsaker som blomkål/brokkoli/gulrot og brun saus laget på kraften som tilbehør.


#5

Blå sa for siden:

Takk

Og, altså masse pepper? Bruker du også fennikkelfrø, som han anbefaler? Jeg er veldig glad i pepper, men deler av familien kan styre seg. Blir det veldig kraftig peppersmak?


#6

Taien sa for siden:

Jeg bruker kun salt og pepper. Jeg liker best det klassiske. Jeg føler ikke det blir utpreget peppersmak, men er du redd for det så kan du holde litt igjen på pepperen. Men du MÅ ha en del, for å få skikkelig smak.


#7

Tjorven sa for siden:

Mannen min sverger til NRK - ribbe minutt for minutt.

Han serverte dette på lørdag, og det ble helt magisk. Som alltid.

Dette ble servert med surkål, rødkål, karamelliserte småpoteter, brun saus, medisterkaker, hvit julepølse og vanlig kokt potet.

Jeg vet du har vegetarianere i hus, og vi hadde også en vegetarianer på besøk på lørdag. Han fikk vegisterkaker (hjemmelagd) og vegetarisk julepølse (butikkjøpt) og ellers samme tilbehør som oss andre. Det innebar at vi på lørdag laget brunsausen på grønnsakskraft, men vi tok vare på ribbekraften slik at vi kan bruke den ved en senere anledning.



#9

Filifjonka sa for siden:

Ribbe har alltid vært julemiddagen her. Vi bruker oppskriften fra et gammelt hefte, som er denne: www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/ribbe/

Blir alltid sprø og fin! Vi liker best familieribbe. Vet at tynnribbe er mest «in», men vi liker bedre mer kjøtt og litt mindre fett. På julaften er det helt tradisjonell med bare salt og pepper. (Ellers veldig godt med mer spennende krydder).

Medisterkaker lager jeg også etter oppskrift derfra. Men jeg bytter ut halvparten av medisterdeigen med karbonadedeig, og det blir mye bedre. Tar også litt ekstra krydder og mindre melk enn i oppskriften.

Surkål (med epler) lager jeg også etter oppskrift fra samme sted. Julestemningen kommer når den lukten brer seg i huset. :)

Annet tilbehør: Poteter, saus lagd av kraften fra ribba, små julepølser (sossisser), eplebiter og svisker (i ovnen sammen med medisterkakene på slutten), rosenkål stekt med honning, kajennepepper og evt valnøtter, grønnsaker etter hva evt barn liker og ønsker, rørte tyttebær (MÅ være det og ikke syltetøy).


#10

Blå sa for siden:

Takk. Jeg noterer og noterer. :D

Vegisterkaker også notert.

Utrolig deilig å endelig planlegge et middagsselskap igjen. Det er bare to gjester. Men det er gjester. :lykkelig:


#11

Neket sa for siden:

Denne hadde vi forrige uke - det ble knallbra. :jupp: Jeg er ikke maks fan av ribbe, men denne ble veldig god.



#13

Blå sa for siden:

Takk

Langtidsstekt, mye salt og pepper og starte allerede på torsdag er notert.


#14

Nenne sa for siden:

Jeg følger oppskriften jeg skrev ned fra "Kvelden før kvelden" for mange år siden (har den hjemme, er på kontoret nå) og den deler jeg gjerne for jeg får alltid sprø svor. Jeg bruker som de fleste andre bare salt og pepper og er godt fornøyd med det.

I medisterkakene derimot har jeg masse ulike krydder. Oppskriften er lagt ut her før og lett å finne tror jeg. Som Filifjonka er også min oppskrift laget med halvt om halvt medisterdeig og karbonadedeig og det gir en mye bedre tekstur og smak synes jeg enn bare medisterdeig eller medisterfarse. Det siste synes jeg ikke er godt. Medisterkaker skal kokes/trekkes i buljongvann etter steking og jeg bruker alltid vannet til saus.

Et annet tips til sausproduksjon er å kjøpe ribbefett i butikken, i stedet for å prøve å hente dette selv fra langpanna. Det er så lett å brenne seg, så jeg kjøper alltid ribbefett for å slippe den jobben.


#15

Blå sa for siden:

Takk.

Vi blir ikke så mange, og siden to ikke spiser kjøtt, så satser vi nok heller på vegisterkaker, sånn at alle kan spise dem. Men mye krydder er vel en slager uansett.


#16

Syrinx sa for siden:

Jeg slutter meg til Heiamat-gjengen. Har testa ulike varianter av langtidssteking, den blir absolutt best. (Til og med min far, trønderkokken som vet best, måtte innrømme at den ribba jeg stekte på heia-måten var i særklasse.)


#17

Che sa for siden:

Jeg er og glad i heiamat-ribbe. Synes jeg lager den beste ribba. Langstekt ribbe er ren magi - svoren blir helt fantastisk.

Om du ikke gidder å lage medisterkaker av deig, så slår jeg et slag for Jacobs medisterkaker fra Meny (og kanskje andre butikker i norgesgruppen?) - De var overraskende gode.

Jeg bruker å steke rosenkål med bacon (takk FP) og lager noen sukkerglaserte poteter i tillegg til de vanlige (nok en gang, takk FP)



#19

zinatara sa for siden:

De siste par årene har jeg lagt ribba med svoren ned i saltlake med natron i et døgn før den skal stekes. Da får jeg sånn boblete sprø svor oppå.


#20

Malama sa for siden:

Jeg bedriver en modifsert utgave an nrk-ribba, dagen derpå (vi serverer pinnekjøtt julaften klokken 5. Men vi serverer ribbe første juledag en eller annen gang i løpet av dagen, og er opptatt med bursdagsfeiring for lillemor, så langtidssteking er finfint det.)

Men siden vi også serverer denne til min mot som får akutt magevondt og diare av pepper så lages den uten det. Og timene passer jeg sånn så som så, også blir den skudd opp når det nærmer seg tid for mat og vips så er den ferdig :)

Vi serverer det dog flere ganger i året enn den ene, så den der setningen hos heiamat om at det er dumt den er begrenset til en dag i året, bommer komplett for meg. Svineribbe er god mat og v spiser det fere ganger i løpet av høst og vinter. Noen ganger langtids og andre kanger mer standard tilberedning jmf heftet fra matprat. (det bruker jeg ellers mye i denne tiden, både for å lage lammerumm og sylte. Mye god mat i det julematheftet)


#21

Blå sa for siden:

Interessant zintara. Har den da ligget innsmurt med salt og pepper i kjøleskapet tre dager først?


#22

Elisabet sa for siden:

Jeg rister hele pepperkorn og knuser dem i morter og bruker de som pepper til ribba. Det blir da en rundere smak på pepper når den er ristet i panna først og knust, og kan da bruke masse pepper på ribba.


#23

zinatara sa for siden:

Nei, men man kan gjerne ha pepper i saltlaken. Jeg har gjerne opp i et par laubærblad også. Og så peprer jeg den før den skal i ovnen.



#25

Tjorven sa for siden:

Jeg ser at Heia-mat gjør det ganske likt som mannen min, men at NRK sin oppskrift starter med at man skal ha kokende vann på svoren før man putter ribba i ovnen med svoren ned (helt tidlig på morgenen). Dette skal visst gjøre at den "lukker seg". Men ellers ser de to metodene veldig like ut, så jeg tenker at begge funker fint.

Mannen min har investert i et eget ribbestekebrett med en rist oppi som løfter ribba fra bunnen. Jeg ser at dette ikke koster noen vill formue på Jernia, så det kan tas opp til vurdering. Vi lager ribbe flere ganger pr år, for det blir jo så innmari godt.


#26

Taien sa for siden:

Det er også NRK-måten jeg linker til i mitt første innlegg. Blir alltid sprø svor av det.
Når en heller kokende vann (med litt salt) over ribba, spriker svoren og det er lett og se hvor den eventuelt ikke er skåret helt gjennom.


#27

Nextlife sa for siden:

Jeg synes ribber er tung mat og at ribbekjøttet er evig nok, trenger ikke medister og pølse til, så det var lurt med geønnsakarbonader.
Siden det er så tungt og fett synes jeg den fortjener mye tilbehør. Jeg bruker hjemmelagd rødkål, jeg trenger ikke begge kålene.
Dampet eller ovnsbakt gulrot, ertepuré, gjerne rosenkål, syltede rødbeter, sylteagurk, stekte epler og svisker.
Jeg tømmer ut mesteparten av sjyen som er i forma når er en halvtime igjen av stekinga, har den i en bolle med romslig bunn og setter i fryseren slik at fettet stivner og man kan ta ut sjyen uten så mye fett og servere til. De som foretrekker ribbefett får selvfølgelig det.
Noen ganger lager jeg en saus til, men igjen for meg blir det for tungt og fett.


#28

Katinka sa for siden:

Anbefaler veldig å lage Hellstrøms vinterfruktkompott som tilbehør:

Kok en blanding av tørket frukt (fiken, aprikoser, rosiner) i rødvin og noen spiseskjeer rødvinseddik i ca en halv time, eller til væsken er fordampet. Kan fint lages nå og fryses ned. Ellers anbefaler jeg egentlig hele Hellstrøms ribbeoppskrift.


#29

Blå sa for siden:

Takk

Nå ble vi veldig inspirerte av Nextlife her og lurer på om det kan være godt med kastanjer til.


#30

Filifjonka sa for siden:

Det er ikke for å få maks fett at vi har medisterkaker og pølser med. ;) Det er en del av tradisjonen og det som hører med som tilbehør og variasjon. Med familieribbe så er det mye rent kjøtt, og det oppleves ikke så fett. Jeg spiser littegrann sprøstekt svor, men ikke den delen av ribba med mye fett. Medisterkaker og pølser hører med hos oss, alle elsker de grove hjemmelagde medisterkakene og de er en del av måltidet. Med 50% karbonadedeig så er de jo mindre fete også. De små pølsene er vel mest med som pynt, eller om det er små barn som liker dem. Sausen vi lager er heller ikke spesielt mye fett i.


#31

Nextlife sa for siden:

Ja, altså jeg snakker ut i fra meg og hva jeg synes. Jeg tror ikke de som spiser medister og pølser gjør det for å få i seg nok fett. :nemlig:


#32

Nextlife sa for siden:

Det tror jeg helt sikkert.

For noen uker siden fikk vi servert rype med russiske erter. Det hadde jeg helt glemt at fantes, og den dype, lett søtsyrlige smaken vil nok også være perfekt til ribbe.


#33

millact sa for siden:

Mmm, ryper og russiske erter!


#34

mkj sa for siden:

Jet lagde ribbe i går, første gang i livet. Brukte denne måten. 2 døgn i saltlake 30 gram salt per liter vann, og et par teskjeer natron.

Stekte så ribba i 14 timer på 80 grader, for så å skru opp ovnen til maks varme på varmluft. Ble bra!


#35

Bloppy sa for siden:

Vi tenkte å teste ut langtidsstekt ribbe i morgen. Så jeg lagde saltlake og helte over. Men jeg lurer på om jeg har driti meg ut litt nå. :redd: Jeg kokte jo opp det forbanna vannet, blandet med salt og natron. Og hadde alt over ribba. Mens vannet var varmt. Har jeg ødelagt hele driten nå?? :flau: Trengte kanskje ikke vannet å koke for å blande ut natron og salt?
Jeg egner meg altså så dårlig på sånne ting kjenner jeg.


#36

Blå sa for siden:

Takk for hjelp og støtte. Jeg laget ribben i går og den ble god. Med sprø svor. :D

Dessverre hadde en av gjestene våre fått vondt i halsen, så de kom ikke. Det ble veldig mye mat på oss. Men rester i kjøleskapet er det jo ikke noe galt med.

Konklusjon: pinnekjøtt er enklere og bedre. Men det er godt å ha noe å kunne variere med og det føles veldig bra å vite at jeg kan lage ribbe. :D

Neste prosjekt er porchetta, italiensk ribberull.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.