Jeg har lyst til å bake noe godt til frokost på julaften, men hva?
Det kan godt være noe som kaldheves over natten og stekes på morgenen, og helst ikke for grovt. Jeg vil også gjerne ha tips om noe bolleaktig som kan være godt til frokost. :vilha:
Gode rundstykker og julebrød er obligatorisk her til julefrokost. Men jeg baker og fryser ned på forhånd. Så ja, julebrød er tipset mitt. Nydelig med smør og hvitost eller brunost på.
Julegeiter er litt søte, veldig myke rundstykker. De passer veldig godt til salt julepålegg, synes jeg. De skal egentlig lages i en spesiell fasong med et snitt i enden, men jeg lager dem som rundstykker. Kanskje ikke så ulikt julebrød uten rosiner? :knegg:
Brioche er fransk bakst med masse egg og smør. Det gjør den saftig og smakfull. Ha på syltetøy, marmelade eller appelsincurd.
Tilberedningstid 1 time
Antall porsjoner 8
Ingredienser
375 g mel
10 g gjær for søt bakst
1.5 dl lunken melk
65 g sukker
65 g romtemperert smør
1 ts salt
1 stk romtemperert egg
1 stk egg til pensling
Fremgangsmåte
Rør ut gjæren i lunken melk. Sikt melet i en bolle. Bland i sukker og salt og lag en grop midt i. Visp egget lett, tilsett egg og gjærblandingen. Hell i gropen og bland godt med melet. Du kan godt bruke en mikser. Når du har oppnådd en jevn deig, tilsettes smøret i klumper. Bland godt.
La hvile to timer på et lunt sted, til deigen har oppnådd dobbel størrelse. Elt deigen godt og del den opp i åtte boller som plasseres tett i tett i en kake- eller brødform. Du kan godt forme den til en loff og steike i vanlig brødform. La heve en time under et kjøkkenhåndkle.
Lag et snitt i hver bolle med en skarp kniv. Pensle med vispet egg og steik ved 200 grader i 35 minutter. Ta ut av formen og avkjøl.
Disse må forresten spises samme dag, de er ikke gode å fryse.