Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mer jul og korona: Overnatting

#1

Neket sa for siden:

OK, vi skal ha ni gjester på julaften (kanskje, hvem vet?). Så da bruker man opp ett av de maks ti selskapene man kan ha.

Kusinen min vurderer å sove over, siden hun bor ganske lagt unna (ca halvannen times kjøring). Ingen av de andre gjestene sover over. Vi er fire som bor her til vanlig. Bruker hun da opp det andre selskapet med 10+? Jeg leste det i går, men i eksempelet som ble brukt skulle alle sove over. :rabla: Det får de ikke lov til her. :knegg:

Spiller ingen rolle for meg, jeg tror jeg holder meg til julaften, men hun hadde planer på nyttårsaften, og vil derfor ikke sove her hvis hun bruker opp det andre selskapet også.

(2020 ass. Alt man skal lure på).


#2

Malama sa for siden:

Tja, om hun sover over og dere bare er 5 den andre dagen så er det jo ikke et sånt selskap det?

Om hun da bare spiser frokost, i sin egen ende av bordet, tenke jeg at hun burde kunne ha det andre selskapet tilgode enda? Gitt at dere har et egnet gjesterom og sånn så burde det gå bra?
Dere er jo ikek noe 10+ folk den dagen


#3

tink sa for siden:

Vi har i-landsproblemer, og nå også 2020-problematikk.

Tenker som Malama, at dersom flertallet av gjestene reiser hjem på kvelden og hun er den eneste som sover over, så er ikke frokost 1. juledag en av de to 10-erselskapene.


#4

Gaia sa for siden:

Sånn jeg ser det så forlater hun jo bare selskapet mye etter de andre gjestene? :vetikke:

Jeg er ganske firkantet, altså. Men jeg kan ikke helt se at hun "bruker opp" nyttårsaftenfestmuligheten sin ved å sove over hos dere. Hvis jeg ikke tar helt feil, så er det fortsatt "anbefalinger" for resten av landet, ikke forbud, slik det er i Oslo. Her har vi jo (i teorien) lov kjøre juleselskaper hele julen, bare vi holder oss under 10-personersgrensa. Men det er jo langt utenfor de nasjonale anbefalingene. Jeg tipper det er enkelte familier som stikker på hytta hele jula, og blir der. Uten at det er noe direkte galt i det, slik jeg ser det. (Selv om jeg ikke hadde gjort det selv). I alle fall dersom de bare omgås hverandre.


#5

Bluen sa for siden:

Kjør på!


#6

My sa for siden:

Enig med resten. Det er vel heller ikke slik at man ikke kan ha "vanlig" besøk noen av de andre dagene, utenom de to selskapene man får ha.


#7

Tjorven sa for siden:

Hun utgjør vel ikke verken mer eller mindre smittefare om hun blir til dagen etterpå. Det er jo det man forsøke å begrense.


#8

Neket sa for siden:

Tipp topp! Jeg tenkte egentlig at det var innafor, men man vil jo ikke gjøre noe "galt".

Da kjører vi på med overnatting og frokost på enden av bordet. :knegg: Evt doggybag.


#9

Tallulah sa for siden:

Enig med røkla. Siden hun ikke går og kommer tilbake så er det jo fremdeles samme selskap, tenker jeg.

Vi har hatt litt samme diskusjon, og har valgt å reise hjem. Men ikke for at det skal gå ut over neste selskapsmulighet, men for å begrense litt av tiden vi er sammen. Jeg tror det er mest psykologisk, og har sikkert ikke en reell effekt på å dempe evt. smitte. :knegg:


#10

veobra sa for siden:

Jeg tenker dette som ett langt selskap smittemessig. Det er ikke flere personer inne. Avstand blir vanskeligere når man bruker bad/dusj/kjøkken over lengre tid. Jeg kan ikke se at det gjør den store forskjellen i praksis.


#11

ElinM sa for siden:

Min mor har vært inne på samme problematikk. Men famile har tenkt å feire jul hos dem, og også min bror regner jeg med. Da blir vi ca ti personer ober noen dager. Hvor mange selskaper på ti personer regnes det som, liksom? :gal: Vi har vel konkludert med at vi er de samme personene, ergo ett langdrygt selskap.





#15

Galathea sa for siden:

Og det er vel å "ha selskap" man har gitt anbefalinger, ikke å "gå i selskap", så da er det vel vertskapet og ikke gjesten som "bruker opp" sin kvote med selskapeligheter strengt tatt.

Men enig med røkla altså, vi har også gjester som overnatter, både på julaften go nyttårsaften, men regner begge som to langvarige selskaper.

Edit: nå leste jeg den forvirrende VG-artikkelen jeg også. Herregud, så komplisert man skal gjøre det da. Ser at FHI nå har råd for gjester også. Jeg hadde kun fått med meg det Erna sa om å holde selskap.


#16

liefje sa for siden:

Man blir vel ofte litt mer nærkontakt dersom man overnatter i og med at man (ofte) deler bad og er nærmere på hverandre. Men hvis det gjelder en person i en natt og dere klarer å holde avstand, er det et langt selskap. Ferdig med det. Blir det overnattingsgjester over lengre tid, er det vel å regne som en utvidelse av husstanden omtrent.


#17

C3PO sa for siden:

Slik jeg har forstått det er ikke flere dager sammen innenfor. Regelen om maks 5 gjester gjelder fortsatt. Det er kun på to dager at man kan overskride dette. Altså én overnatting og hel påfølgende dag er OK. Da har man brukt opp kvoten. Noen andre må gjerne korrigere meg.


#18

My sa for siden:

Jeg har også forstått det slik C3PO. Svigerforeldrene våre har besøk av oss (5 personer fra samme familie) i noen dager. To av disse dagene er vi sammen med svigerinne, svoger og deres tre barn, nærmere bestemt på julaften og på vår nieses bursdag tredje juledag. Julaften har svigerforeldrene mine da 10 gjester (to familier a 5 personer), og tredje juledag har min svigerinne 7 gjester (oss 5 + foreldrene). Det blir uansett to selskap, med de samme personene. Hvilket hus vi oppholder oss i mener jeg blir hipp som happ, begge husene har samme forutsetninger for å holde avstand, og ligger på samme gårdstun. Selv om jeg er redd søskenbarna kommer til å ende opp i en dunge uansett.


#19

Input sa for siden:

Sånn tenker jeg også.

Vi skal til svigerforeldrene mine og vi blir der i noen dager. Vi kan lett holde både 1 og 2 meter, men det badet vi alle må dele når vi overnatter, må vi også alle dele når vi skal tisse under middagen, så det blir same same.


#20

ingling sa for siden:

Dette stemmer, men det er da råd og ikke lovpålagte restriksjoner. Og så må en være obs på at lokale regler trumfer, og da er det snakk om lover og ikke råd lengre. Så vidt jeg vet er det Oslo, Bærum, Lillestrøm og Lørenskog i hvert fall som har strengere regler, muligens noen flere av kommunene i "Oslo bo- og arbeidsregion". Der er det maks 10 totalt, uten unntak, med mindre noen av dem endrer forskrift før den tid.

En gjest som overnatter etter et selskap og drar hjem neste dag tenker jeg er helt greit, gitt avstand og alle vanlige råd.

De nasjonale rådene er jo nettopp råd, så det er viktig å gjøre gode vurderinger selv og gjøre litt risikoanalyser dersom en velger å ikke følge dem. Der ligger ansvaret på hver enkelt av oss, rett og slett.


#21

ElinM sa for siden:

For å kverulere går det an å vri litt på dette da. Først er alle to dager hos mine foreldre, så to dager hos oss, og til slutt to dager hos det tredje husholdet. Da er vi innenfor anbefalningene.

Jeg vil tro det er langt mer smitterisiko hvis man har to ulike selskaper med ulike gjester, der disse gjestene i tillegg har deltatt i andre selskap med andre mennesker. Det blir en langt større kontaktflate enn om ti mennesker holder sammen i noen dager.

Det er uansett bare anbefalninger, og takk og pris for det. Det åpner for å bruke sunn fornuft.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.