Ja for jeg har ikke tenkt å spise dem - men mannen hadde veldig lyst på. Siden han aldri har fått servert noen former for kål av meg før så tenkte jeg at det nå var på tide. Jeg har en pose fersk rosenkål og en steik i ovnen. I tillegg har jeg litt sopp og noen gulerøtter som også skal bli tilbehør, enten stekt eller kokt.
Problemet er rosenkålen, hvordan tilbereder man slikt?
Jeg bruker bare å la den få et oppkok. (ikke la den koke ihjel).
Det er utrolig godt om man hakker opp litt bacon, steker - og strør over rosenkålen :jupp:
Bacon ja, det skal jeg klare å jakte frem fra fryseren. Koke rosenkål i under 5 minutter og strø stekt bacon over ved servering? Høres mystifistisk ut.
Rosenkål:
Kutt bacon i biter og fres det kjapt i stekepanne. Ha i rosenkål (helst fersk) og stek videre på svak varme til rosenkålen er mør og gyllen.
IKKE KOK!!! Bare del den i to, og stek sammen med baconet. Da blir det veldig godt.
Jeg HATER kokt rosenkål, og mener helt oppriktig at det smaker promp. Men stekt med bacon elelr faktisk også bare stekt i smør/olje med pepper/salt og smaker nydelig.
Steike ja. Jeg liker generelt best stekt mat. Promp vil jeg ikke ha. Hm. Siden jeg steiker Steik a'la Mim nå så tror jeg at jeg tar Rosenkål a'la det samme. Også slipper jeg å drive og lure på når gulerøttene er nesten ferdig slik at rosenkålen bare blir litt dampet og ikke så mye som dem men likevel nok og jah :iiik:
Steike gulerøtter?? Hvor lenge? Hmh. Steik med wok jo. Ja ja. Jeg tar sjansen.
Mamma pleier alltid å "smørdampe" rosenkål. Det er knallgodt. Ha en dæsj med smør i kokevannet (ikke mer vann enn yderst nødvendig) og la dem stå og småkoke litt. Ikke la dem bli vasne, det er ekkelt. Al dente :)
Forvell de, og avkjøl de i kaldt vann. Renn av. Stek de p panne med smør, honning og hakkede valnøtter. Og salt og nykvernet pepper. Og kanskje en liten skvis sitron over på slutten.
Dette er verdens beste aller, aller beste rosenkålen!! Honningen gjør noe spesielt med den... :p
Som den lavkarberen jeg er, så smørdamper jeg den og steker den så i halvdeler/kvart-deler sammen med masse bacon og kanskje sopp i skiver. Så kan jeg til og med finne på å helle over en skvett kremfløte og la det koke inn. Nydelig.
Gidder jeg ikke å stresse, koker jeg rosenkålen mør og smelter meierismør inn i den, eller smørdamper den. ELSKER rosenkål, spiser det flere ganger i uka.
Jeg synes rosenkål er godt, men har bare smakt mikrobølgedampede utgaver. Har dessuten bare hatt den frosne versjonen, men det hørtes godt ut å steke dem møre i pannen sammen med bacon. :noterer:
Rosenkål med mandler !
[font='Comic Sans MS'][/font]
Rensing av fersk rosenkål: Legg rosenkål i kum med kald vann. Skjær av stilkfestet og fjern ytre blad. Skjær et kryss inn i stilkfestet. La rosenkålen ligge i kaldt vann fram til bruk.
[font='Comic Sans MS'][/font]
Kok opp:
· 5 dl vann
· 1 buljongterning
Tilsett:
· 500 g frisk rosenkål/300 g frossen
· 1 hakket løk
La koke til knapt mørt. La renne godt av.
Stek
· 1 dl mandelflak/hakkede mandler i
· 1 ss smør.
Dryss over litt
· salt.
Fordel mandlene over rosenkålen.
[font='Comic Sans MS'][/font]
Festfint følge til kalkun.
Madam Mim og jeg lager rosenkål på akkurat samme måte og det smaker helt fortreffelig og rosenkålen blir crispy og får en utrolig fin grønnfarge(ikke sånn dvaskegrønn som den blir om den kokes hakket for lenge).
Rosenkål er kjempegodt :jupp: