Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lage kålrabistappe på forhånd?

#1

Hyacinth sa for siden:

Jeg lager alltid denne kålrabistappen:

www.abcnyheter.no/livet/2012/12/14/164515/kokkens-beste-kalrabistappe?gclid=EAIaIQobChMI2LTl6cfT7QIVrgCiAx3jAwwvEAAYASAAEgLHDvD_BwE

Hvert bidige år tenker jeg at neste år skal jeg lage den dagen før. Men jeg er SÆR på stappe. Jeg vil helst ha nylaget stappe. Jeg vil ha helt fersk, ristet og nymalt pepper.

Blir det akkurat like godt å lage deler av den eller hele på forhånd? I tilfelle, hvor langt kan jeg dra det? Kan jo gjøre alt bortsett fra pepperen?

(Jeg bruker btw creme fraiche i stedet for fløte. Men veldig lite.)


#2

meisje sa for siden:

Jeg tror du kan skrelle den og legge den klar i kokevannet. Jeg syns ikke kålrabistappe er godt dagen derpå.


#3

Niobe sa for siden:

Nei, kålrotstappe taper seg til dagen etter. Men kålroten kan skrelles og legges i vann dagen før. Jeg synes jeg sparer en del på det.


#4

løve70 sa for siden:

:nemlig: Eventuelt halvkoke kålroten?


#5

Señora sa for siden:

Det så godt ut med litt sitron og rosmarin i, kan hende jeg prøver det i år.

Skrelle og kutte og legge i vann på forhånd ja, ellers er stappa best laget samme dag.

Jeg lager tykk, hvit saus og blander i stappet kålrot/gulrot, peprer, salter og har i muskat, samt noe pinnesø. Det hender jeg "runder av" med litt sukker.


#6

Hyacinth sa for siden:

Takk for tips!

Da dropper jeg ideen.

Jeg skreller og kutter det uansett dagen før. Jeg legger det i vann med sitron og rosmarin natten over. Det utgjør stor forskjell.


#7

Frk_Fryd sa for siden:

Jeg googlet dette for et par dager siden, og gjett hvor jeg havnet :knegg:

www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=196574

Jeg lurer på det samme, og håper iallfall jeg kan lage den litt tidlig på dagen og varme opp rett før servering? Blir veldig trangt på koketoppen.


#8

Hyacinth sa for siden:

Hæ? Har jeg spurt om det samme før? :rofl:


#9

Hyacinth sa for siden:

Moren min sier at man kan lage stappen om morgenen og varme den opp senere. Men jeg har aldri gjort det.


#10

Frk_Fryd sa for siden:

Jeg trodde en stund det var samme tråden. :lol:

Dersom din mor sier det er OK, tror jeg jammen jeg skal prøve. :nikker:


#11

Frk_Fryd sa for siden:

Men hvor mye kålrabi trenger man til 7 voksne?


#12

Hyacinth sa for siden:

Jeg vet ikke om det er lurt å tro på det.


#13

Hyacinth sa for siden:

Mer enn du tror, er min erfaring.


#14

Tjorven sa for siden:

Vi har alltid alt for mye, men ofte bittelitt for lite pinnekjøtt. Men slekta mi spiser enorme mengder kjøtt og litt for lite grønnsaker. Det slår oss hver gang vi får besøk.


#15

Hyacinth sa for siden:

Ok, nytt spørsmål:

Jeg skal altså ikke lage stappa på forhånd, har jeg etter denne tråden funnet ut.

MEN: Tror vi jeg kan skrelle og kutte kålrabien og legge den i sitron- og rosmarinvann allerede den 22. desember, og ikke 23.? Kan gryta med kålrabi stå ferdigskrelt i to døgn? Og aller helst utendørs. (Det er ca 10 grader.)


#16

celebelen sa for siden:

Jeg så programmet om Kjell Aukrust i går, og kan viderebringe at det visstnok blir god stappe med sprit i stedet for vann. Mye stemning også, sa de.


#17

Hyacinth sa for siden:

God ide!

Jeg har spist meg full på gelé en gang, så jeg har prøvd det der. :knegg:


#18

frukt sa for siden:

Jeg vil tro det går bra. Men jeg ville nok skiftet vann den 23.


#19

Hyacinth sa for siden:

Supert. Tenker også at det går bra. :)


#20

Nextlife sa for siden:

Jeg lurer på å lage stappe av ovnsbakt kålrot i år. Jeg haraldri prøvd det, men alle andre rotgrønnsaker blir jo så gode, konsentrerte og rike i smaken når de ovnsbakes, så det må jo bli bra?


#21

Hyacinth sa for siden:

Det har jeg med hell gjort med suppe av rotgrønnsaker. Så jeg antar det funker.


#22

Nextlife sa for siden:

Ja, sant!


#23

Frk_Fryd sa for siden:

Men har du kjøpt kålrabien, hyacinth? På denne siden av fjorden kan det virke som det er mangel! Har vært innom flere butikker som er helt tomme, og klarte å karre til meg de siste på extra i går. :dåne:


#24

Hyacinth sa for siden:

Oi.

Ja, men trenger mer. Mannen kjøpte for lite.


#25

kamp sa for siden:

Jeg gjør det, funker supert


#26

Charlie sa for siden:

Lager stappen Hyacinth lenket til. Bruker litt mer tid på å skjære opp dagen før, og får igjen for innsatsen ved at den raskere koker mør på dagen.

Bare fløte og meierismør som gjelder, her. God stappe går det mye av.


#27

Ruslebiffen sa for siden:

Jeg har også vurdert å gjøre det. Da kan det kanskje funke å ovnsbake litt på forhånd (tidligere på dagen), og så lage selve stappen rett før middagen?

Jeg pleier å lage stappen på samme måte som hyacinth, med rosmarin, sitron og ristet pepper - ser for meg at den rikere, litt nøtteaktige smaken fra ovsnabakte grønnsaker harmonerer godt med det også.


#28

Input sa for siden:

Her lages kålrabistappe av ovnsbakt kålrabi, det blir mye bedre, fordi all smaken ikke kokes bort. Jeg elsker kålrabistappe, det er det ubestridt beste med hele julemiddagen!


#29

Nextlife sa for siden:

Jaaa, bare la den stå der og bake og bake hele dagen, og så stå på ettervarmen til den skal brukes tenker jeg.


#30

Nextlife sa for siden:

Takk for erfaringsinnspill, da blir det ovnsbakt kålrotstappe. :hyper:


#31

Ruslebiffen sa for siden:

Her også! Blir gøy å se hvordan det blir. :D


#32

Hyacinth sa for siden:

Filler. Det vil jeg også. Men nå har jeg jo bestemt meg for å okkupere stekeovnen til pinnekjøttet...


#33

Charlie sa for siden:

Ja, her går også noen valg ut fra tilgjengelige fasiliteter på kjøkkenet. Baker dere kålroten bare i panna i ovnen? Gjør man noe for at det ikke skal bli hinne på bitene eller bare kjører man på? Lurte også på om kanskje rømertopfen kunne være en idé, så det ikke blir tørt. :vetikke:


#34

Input sa for siden:

Det er mannen min som lager all mat, så jeg er ikke 100% sikker, men jeg tror han bare har aluminiumsfolie over? Vi spiser ovnsbakte grønnsaker veldig ofte, men når jeg en sjelden gang er ansvarlig for middagen spiser vi kokte grønnsaker fra frossenpose. :sparke:


#35

Charlie sa for siden:

Vi lager mye ovnsbakte grønnsaker, men da synes jeg det blir en stekehinne på bitene. Det er helt fint når det serveres slik, men lurte på om det blir klumpete i en stappe (?)


#36

Input sa for siden:

Vi har sikkert det også, men aner ikke om de gir klumper. Vi har litt klumper i alle typer stappe med vilje da.


#37

Ellisiv sa for siden:

Langpanne i ovnen. Oftest sammen med pastinakk og gulrot. Salt, pepper og akasiehonning over. Steikje godt!


#38

Syrinx sa for siden:

Ikke ovnsbakt her, men jeg har nettopp gitt rotgrønnsakene en runde i trykkoker. Hvorfor har jeg ikke gjort det før?? For det første er det kjapt og energisparende, men grønnsakene ble kjempefine. Moste dem med slikkepott. Gleder meg til pinnekjøttet er ferdig så jeg får smakt til mosen med sjy.


#39

Nextlife sa for siden:

Nå står chuncy kålrotbiter i ovnen og baker, det her har jeg trua på. :hyper:


#40

Isolde sa for siden:

Jeg enda opp med å ta mine ut av ovnen og dampe de. De ble aldri mosbar.


#41

Frk_Fryd sa for siden:

Jeg kokte og moste kålrabien på formiddagen julaften, og varmet opp igjen på kvelden. Ble veldig bra! :jupp:


#42

Ruslebiffen sa for siden:

Ovnsbakt kålrabi (++) ga en helt fantatsisk kålrabistappe. Åh :hjerter: bakte kålrabi og noen gulrøtter sammen med ristet pepper, olivenolje, salt sitron og rosmaarin på 120 gr i nesten fire timer. Det ble rett og slett en utrolig digg stappe. :D


#43

Nextlife sa for siden:

Jeg er helt enig med Ruslebiffen. Dette ble kålrotstappen sin. Jeg er ikke noe rosmarinfan, men brukte timian og en habanero. Tellicherrypepper og litt høyere temp for å få litt karamelliseringssmak.
Jeg bruker ikke fett i stappen, smaker bare til med salt og nyrevet muskatnøtt.
Dette skal gjøres heretter når stappe skal lages.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.