Hvert bidige år tenker jeg at neste år skal jeg lage den dagen før. Men jeg er SÆR på stappe. Jeg vil helst ha nylaget stappe. Jeg vil ha helt fersk, ristet og nymalt pepper.
Blir det akkurat like godt å lage deler av den eller hele på forhånd? I tilfelle, hvor langt kan jeg dra det? Kan jo gjøre alt bortsett fra pepperen?
(Jeg bruker btw creme fraiche i stedet for fløte. Men veldig lite.)
Det så godt ut med litt sitron og rosmarin i, kan hende jeg prøver det i år.
Skrelle og kutte og legge i vann på forhånd ja, ellers er stappa best laget samme dag.
Jeg lager tykk, hvit saus og blander i stappet kålrot/gulrot, peprer, salter og har i muskat, samt noe pinnesø. Det hender jeg "runder av" med litt sukker.
Vi har alltid alt for mye, men ofte bittelitt for lite pinnekjøtt. Men slekta mi spiser enorme mengder kjøtt og litt for lite grønnsaker. Det slår oss hver gang vi får besøk.
Jeg skal altså ikke lage stappa på forhånd, har jeg etter denne tråden funnet ut.
MEN: Tror vi jeg kan skrelle og kutte kålrabien og legge den i sitron- og rosmarinvann allerede den 22. desember, og ikke 23.? Kan gryta med kålrabi stå ferdigskrelt i to døgn? Og aller helst utendørs. (Det er ca 10 grader.)
Jeg lurer på å lage stappe av ovnsbakt kålrot i år. Jeg haraldri prøvd det, men alle andre rotgrønnsaker blir jo så gode, konsentrerte og rike i smaken når de ovnsbakes, så det må jo bli bra?
Men har du kjøpt kålrabien, hyacinth? På denne siden av fjorden kan det virke som det er mangel! Har vært innom flere butikker som er helt tomme, og klarte å karre til meg de siste på extra i går. :dåne:
Jeg har også vurdert å gjøre det. Da kan det kanskje funke å ovnsbake litt på forhånd (tidligere på dagen), og så lage selve stappen rett før middagen?
Jeg pleier å lage stappen på samme måte som hyacinth, med rosmarin, sitron og ristet pepper - ser for meg at den rikere, litt nøtteaktige smaken fra ovsnabakte grønnsaker harmonerer godt med det også.
Her lages kålrabistappe av ovnsbakt kålrabi, det blir mye bedre, fordi all smaken ikke kokes bort. Jeg elsker kålrabistappe, det er det ubestridt beste med hele julemiddagen!
Ja, her går også noen valg ut fra tilgjengelige fasiliteter på kjøkkenet. Baker dere kålroten bare i panna i ovnen? Gjør man noe for at det ikke skal bli hinne på bitene eller bare kjører man på? Lurte også på om kanskje rømertopfen kunne være en idé, så det ikke blir tørt. :vetikke:
Det er mannen min som lager all mat, så jeg er ikke 100% sikker, men jeg tror han bare har aluminiumsfolie over? Vi spiser ovnsbakte grønnsaker veldig ofte, men når jeg en sjelden gang er ansvarlig for middagen spiser vi kokte grønnsaker fra frossenpose. :sparke:
Vi lager mye ovnsbakte grønnsaker, men da synes jeg det blir en stekehinne på bitene. Det er helt fint når det serveres slik, men lurte på om det blir klumpete i en stappe (?)
Ikke ovnsbakt her, men jeg har nettopp gitt rotgrønnsakene en runde i trykkoker. Hvorfor har jeg ikke gjort det før?? For det første er det kjapt og energisparende, men grønnsakene ble kjempefine. Moste dem med slikkepott. Gleder meg til pinnekjøttet er ferdig så jeg får smakt til mosen med sjy.
Ovnsbakt kålrabi (++) ga en helt fantatsisk kålrabistappe. Åh :hjerter: bakte kålrabi og noen gulrøtter sammen med ristet pepper, olivenolje, salt sitron og rosmaarin på 120 gr i nesten fire timer. Det ble rett og slett en utrolig digg stappe. :D
Jeg er helt enig med Ruslebiffen. Dette ble kålrotstappen sin. Jeg er ikke noe rosmarinfan, men brukte timian og en habanero. Tellicherrypepper og litt høyere temp for å få litt karamelliseringssmak.
Jeg bruker ikke fett i stappen, smaker bare til med salt og nyrevet muskatnøtt.
Dette skal gjøres heretter når stappe skal lages.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.