Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Pepperkakehusliming - dine beste profftips

#1

Luftslottet sa for siden:

En årlig tradisjon hos oss er at mor går i ren Donald-Duck-melt-down-modus (helst bare) én gang før jul, og det er når det *#*¤!! pepperkakehuset skal limes. :catfight: Jeg er altfor klønete til den jobben, og far er for utålmodig.

Har dere noen profftips som ikke involverer brennende sukker? :au: :leppe:

Eller den idiotiske saken de kaller lim og selger på butikken?


#2

Magica sa for siden:

Sønnen min og kjæresten limte sammen huset med baking glue på tube fra butikken. Jeg deltok ikke i prosessen men de har ikke nevnt noe spesielt og det står der like fint i alle fall. #haraldrigjortdetteselv


#3

Luftslottet sa for siden:

Jeg får ikke til med baking glue heller. :mumle: Gjorde nøyaktig som det sto på tuben, og alt raste sammen - flere ganger. :mumle:

OG - til info - så kan man brenne seg på limpistol også. :knegg:


#4

Acino sa for siden:

Bruker smelta smørbukk. Slår av plata og bruker skei til å få det på. Trenger en mer er det bare å varme det litt på nytt.


#5

Kirsebær sa for siden:

Spiser dere huset eller står det bare til pynt?
Hvis ingen spiser det til slutt så anbefaler jeg hurtigrørkende superlim.
Lim en og en del, hold i de 15 sekundene det kreves før limet tørker, og deretter ta neste del. :nemlig:

Selv limte vi med sånn Baking Glue. Fungerte fint hos oss. :nemlig:


#6

Isprinsessen sa for siden:

Jeg brukte dr oetker baking glue. Det fungerte veldig bra. Varmet ikke opp tuben så veldig mye, litt tungt å presse ut men fester seg bedre.

Har som regel brukt smeltet sukker men synes ikke det er så pent når pynteglasuren blir misfarget når den er i kontakt med sukkeret.


#7

Luftslottet sa for siden:

Vi har hatt flere år med limpistollimt hus. Det spises ikke. :hehehe:

Men ungene insisterer på at støvete pepperkaker med brent sukker på er noe for dem, så de vil nok helst ha spiselig pepperkakehus.


#8

Madicken sa for siden:

Sliming. :nemlig:

Jeg har brukt smeltet Smørbukk med blandet hell, det eneste som virkelig duger er limpistol. Pepperkake er uansett lite fristende etter noen uker med støvsamling.


#9

Señora sa for siden:

Bruker smeltet sukker selv, men hører om andre som smelter smørbukk ja.

Limpistol dersom det ikke skal spises :foreldreportalen: :knegg:


#10

Madicken sa for siden:

Skjønner, da ville jeg gått for smeltet Smørbukk. :jupp:


#11

Timar sa for siden:

Jeg prøvde baking glue i fjor, men det var visst uspiselig i følge ungene. Sånn i motsetning til brent, gammelt sukker, liksom. :lol:

Så i år var jeg tilbake på gamlemetoden. Støpejernspanne, litt og litt sukker, fort og gæli oppi panna med delene som skal limes, og så øser jeg på mer smeltet sukker med skje. Det endte som vanlig med en brent finger, men husene står da i det minste.


#12

Syrinx sa for siden:

Hvis du er tålmodig nok så kan du bruke eggehvite og melis som du har piska til kremkonsistens. Det stivner ikke så fort da, så blir jo en del jobb med å holde delene sammen så lenge.

Har ikke brukt smørbukk selv, men ville prøvd det.


#13

Malama sa for siden:

Vi bruker baking glue, helst dagen før pynting, det tar litt tid å tørke, men det holder.

Vi pynter det rett før jul, 23 eller 24, og knuser det 31 for spising så lim utgår selvsagt.


#14

zinatara sa for siden:

Jeg syns royal icing fungerer bra.


#15

Maverick sa for siden:

Jeg tror den essensielle ingrediensen her er tålmodighet dessverre. :skuffet:

Selv har jeg vurdert å gaffe sammen faenskapet ved flere anledninger. :jupp:


#16

My sa for siden:

Dette. :nikker:

I år brukte jeg faktisk smelta sukker for første gang på flere år, for jeg hadde ikke kjøpt inn smørbukk da jeg fant ut at jeg hadde tid til å lage huset. Men greide det faktisk fint denne gangen, uten å brenne meg. Brukte en vid stekepanne, slik at det var plass til å dyppe hele kanten på de fleste delene rett i sukkeret, før jeg limte det sammen. Brukte skje der dette ikke var mulig.

Og det to uker gamle, nedstøvede pepperkakehuset skal selvsagt knuses og spises av ungene, helst med venner på besøk. :nemlig:


#17

Muskat sa for siden:

Vi bruker bare melis blandet med eggehvite, det fungerer helt supert. Lager den ganske tykk, så den ikke renner.


#18

Luftslottet sa for siden:

Takk for tipsene! Skal prøve eggehvite og melis først.

Jeg blir altså så hissig når jeg brenner meg, og er altfor klønete til å prøve det opplagte tipset la være å brenne seg, så Smørbukk er jeg skeptisk til om hjelper for meg. Men det blir kanskje ikke like innihelvete varmt som knekk?

:mumle:

:knegg: :dulte:


#19

Toffskij sa for siden:

Blir det egentlig ordentlig jul uten en runde med knekkbrannsår og banning?


#20

My sa for siden:

Det er det som er hele poenget med å bruke smørbukk. Det blir ikke like varmt. I motsetning til rent sukker inneholder det mye fett, og har derfor mye lavere smeltetemperatur. Det er varmt, men ikke slik at du brenner deg hvis du får det på fingrene.

#21

Maverick sa for siden:

Men huset glir fra hverandre etterhvert, da.


#22

Pegasus sa for siden:

Pleier å pynte huset før liming. Og limer med tykk melisblanding. Støtter veggene opp med tunge vannglass på hver side, for tar litt tid før det stivner helt.


#23

Madicken sa for siden:

Det er ulempen med Smørbukk. (Det anbefales særlig ikke å ha en varmekilde inni pepperkakehuset som er limt sammen med Smørbukk. Done that.)


#24

Syrinx sa for siden:

Det sikrer man greit med 200-300 gram eggehvitemelis. (Når man pisker det sammen, er det det som er royal icing?)


#25

Maverick sa for siden:


#26

zinatara sa for siden:

Royal icing er stivpisket eggehvite som blandes med melis og litt sitronsaft.


#27

Syrinx sa for siden:

Ja, det er det jeg mener. Får samme resultat om hviten piskes først eller sammen med melisen.


#28

My sa for siden:

Det har jeg ikke opplevd, og jeg har brukt smørbukk i mange år. Men jeg har aldri sett behovet for varmekilde inne i pepperkakehuset da, :gruble: de som bor der får heller ha på seg en ekstra genser. :knegg:

Har hatt et led-telys inni, men det avgir jo ikke varme.


#29

Maverick sa for siden:

Nå kjenner jeg plutselig et behov for å lage pepperkakehus. :what:


#30

ingling sa for siden:

Vi har Lego-pepperkakehus i år. :nemlig: Lite brannfare. Ungene har ikke etterlyst et vanlig, så det blir neppe hvis ikke jeg får et anfall av overskudd. Vi brukte baking glue i fjor, men vanligvis fungerer smeltet sukker og mannens tålmodighet finfint. Gjør det ganske likt som Timar beskriver.


#31

Madicken sa for siden:

He-he, lyskilde, skulle det stå. Men det innebærer jo ofte varme i tillegg.


#32

millact sa for siden:

Mine brukte glasur i går.


#33

Tjorven sa for siden:

Snuppa sier at knekk er det eneste som duger. Mye har vært forsøkt, men knekk er det eneste som både får huset til å henge sammen og smaker spiselig. Nå er hun så stor at hun bygger huset selv og også står for brannskadene selv (i år hørte vi ikke noe, så da gikk det kanskje uten brannskade?).


#34

Floksa sa for siden:

Smørbukk.
Jeg limer sammen 4-10 hus hvert år.
Går knirkefritt. Ikke en eneste brent finger, det siger ikke og smaker ganske greit.


#35

frukt sa for siden:

Jeg lager ikke pepperkakehus, tror faktisk ikke jeg har lagd det som voksen, men hvis det er så mye styr hadde jeg droppet det. Eller outsourcet det til noen som fikk det til. :knegg:


#36

frukt sa for siden:

Floksa for eksempel. :D


#37

Floksa sa for siden:

Jeg har faktisk brukt det som basarpremier. Montert ferdige hus med en pakke melis, seigmenn og nonstop. Ingen dum løsning for oss som ikke strikker (noe som kan loddes ut).
Og alle gutta får eget hus hvert år.

Bilde er fra min tøysekalender på FB. Jeg driver normalt ikke med slike bilder altså :knegg:


#38

Nextlife sa for siden:

:nemlig:

Det hører med jula at det bannes og sværes over knekkpanna og pepperkakehuset, derfor monterer (og ofte reparerer) huset ferdig før de små inntar plassene for å pynte. :knegg:

Jeg lager store og høye hus, og har flere kilo med melis og pynt på, og da er det kun knekk som er gangbart. Må ofte opp med et par blærevegger inni huset også.


#39

Tallulah sa for siden:

Vi brukte det limet (som egentlig bare er seig melisblanding) i år, og jeg smekket det sammen på null komma svisj uten problem eller brente fingre. Jeg foreslo at vi kunne lime på pynten med det også, men da så både Høvdingen og Hiawata ut som om jeg hadde foreslått å ofre søte hundevalper til djevelen, så der blir det visst vanlig glasur (vi har ikke pynta det ennå).


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.