Hjemme hos meg spiste vi biff.
Hos mannen spiste de take away kylling fra gatekjøkken nedi veien. (genialt, ingen matlaging på en stresset dag)
Jeg og mannen har ikke helt landet en tradisjon enda det er sjuende eller åttende gang vi feirer jul hjemme og derved også er hjemme lille julaften (vi pleide reise på juleferie før)
Noen år biff, men bare en av tre unger spiser det, noen år andre ting og jeg husker ikke engang hva.
Det finnes det ingen tradisjoner og planer for. Det er godt mulig at vi henter oss sushi/thai på hjørnet på en hektisk dag. Det skal lages mer enn nok mat dagen etter.
Vi har selskap med alle i familen som er her (opptil 11, varierer fra år til år) med grøt, spekemat og den berømte mandelen så klart. Gløgg og pepperkaker hører til. Veldig koselig senke skuldrene-tradisjon og mulighet til å samles. Nå er vi heldige og har stort sett fri noen dager før jul, så det er ikke så ofte fullt kaos her på lille julaften, derfor kan vi invitere.
Etter grøten har ungene pleid å lage pepperkakehus som de pynter. Musikk, latter og masse gøy er en gledelig start på jula.
Ingen spesiell tradisjon. Noe enkelt, vi spiser alltid lunsj ute på lille julaften. I morhen tror jeg det blir noe laks. Har en ponzu saus som må brukes opp
Omtrent sånn føles det ja, men mat må vi jo ha og noen av oss fungerer best med et varmt måltid for dagen.
I mitt barndomshjem var det såpass senkede skuldre at det ble stekt biff.
I mannens barndomshjem såpass med liv og røre at svigermor sendte svigerfar for å hente takeaway. (nå er de skilt og jeg vet ikke hva som er tradisjon her eller der)
Hos meg og mannen er det komplett kaos, så matlaging er ikke egentlig prioritert men jeg er av dem som fungerer best med et varmt måltid, så mat må vi ha
Vi spiser risgrøt med mandel i. Senere på kvelden, etter at vi har pyntet, lager jeg gjerne lefseruller eller noe annet enkel salt mat som vi spiser mens vi ser Kvelden før Kvelden.
Jeg kan faktisk ikke huske hva vi spiste til middag på lille julaften da jeg vokste opp, det var neppe noe avansert hvis vi hadde middag overhodet. Kan se for meg at vi kanskje spiste nybakt brød med julepålegg eller noe. :gruble: I min egen lille gjeng har vi hatt grøt noen år, flyttet den fra julaften til lille julaften for noen år siden. I år vet jeg ikke helt hva vi gjør, men har noe grøt på lur. Vi stresser ikke spesielt mye, så vi kunne hatt hva som helst, men det frister ikke så voldsomt med store prosjekter når kjøkkenet er strøkent og klar for julemiddagen, som det helst skal være i morgen kveld. :nemlig:
Ingen tradisjon her heller. Tippar me går for fisk i ein eller anna sort, sidan det neppe blir ete fisk resten av jula. Me eter ein utvida kveldsmat da.
Grøt med mandel. Så setter de ut en skål til nissen og ser om det dukker opp noen gaver i løpet av natten, og vi bruker rester til riskrem som er dessert julaften.
Lutfisk her. Spiser sent når ting begynner å falle på plass. Mannen er vokst opp med lutfisk på julaften. Vi innførte det noen år, men etter at vi begynte tradisjon med gjester på julaften gikk vi tilbake til ribbe. Derfor startes jula lille julaften med lutfisk.
Noe godt vil jeg ha. Men som krever lite forberedelser. Og lager lite rot ;)
. Vi er vanligvis ikke "ferdig til jul" før godt over midtnatt. Så at roen skal senke seg, er ikke så trolig.
Det er en grunn til at jeg ikke tok innover meg at vannet hadde gått med minstemor før rundt 8 timer etter at det gjorde det. Det var nemlig sånn litt før hovmesteren for 5 pr siden. Vått? Hmm, på do, ren truse og g, nei vent, inn igjen, bind.
Så ja, fortsette. Lage jul. Bytte bind og legge meg sånn rundt ett. Våkne og gå på do. Vekke mannen og si "ehh... Vannet har gått. Egentlig sikkert i går kveld". Jadda...
Men ikke søren om jeg husker hva/om vi har spist de siste årene...
Jeg er vokst opp med grøt med mandel, men nå har vi det på julaften i stedet, til lunsj.
Vi har ikke noen spesiell tradisjon for mat på lille julaften, det kommer an på hvor god tid vi har. Ofte bestiller vi take-away eller gjøre det enkelt på en eller annen måte, hvis vi begge har jobbet tidligere på dagen og har diverse pynting og klargjøring igjen.
Risengrynsgrøt med makaronibit i. Jepp, fungerer utmerket men kan selvsagt ikke oppi gryta for da rekker den bli bløt. Legger den rå i en skål og auser på grøt. En annen personen deler ut skålene så ingen vet hvor biten er. Man blir oppfinnsom av (barn med) allergier! :knegg:
Skulle ønske familien likte rakfisk. :leppe: Da hadde det blitt det. Det er kanskje det aller beste jeg vet. :nam: Men jeg får det i løpet av advent hvert år da, når jeg og søstrene mine møtes hjemme hos mamma, omkring mamma sin bursdag.
Ingen spesiell tradisjon, men middagen oppfyller gjerne tre kiterier: enkelt å lage, fisk og Asia-inspirert (rimelig vidt begrep :knegg:).
Jeg kan ikke huske at vi hadde noen spesiell tradisjon på lille julaften mtp bprtsett fra noen få år på rad vi hadde mølje :hjerter:; jeg tror vi kanskje hadde litt ekstra god kveldsmat i stedet for middag. Mamma pleide å være rimelig stresset på lille julaften, stakkar.
Jeg er vokst opp med kokt ørret, potet og agurksalat, med tørr hvitvin til dem som var gamle nok.
Vi har ikke hatt noen spesiell tradisjon, men i år hadde jeg tenkt å hente frem ørret-middagen. Og hadde vi ikke blitt bedt til julebuffetkveldsmat hos den broren som ikke kommer til oss på julaften hadde det blitt ørret, men da får det heller vente til et annet år.
Vanligvis sånn. Noen ganger rusler vi bort til et vennepar på kvelden og da nasker jeg av medisterkjøttkakene hennes og spiser bart uten fat og tilbehør. Det er en slags middag kanskje.
Vi har ingen spesiell tradisjon, som regel er det noe enkelt. I år er vi bare 4, så da skal vi lage lutefisk til oss voksne og take away til unga.
Når jeg var barn ble det alltid servert råtten skate på lille juleaften og husene hos farmor og mormor stinket ammoniakk. Senere ble det mer vanlig å spise det på restaurant, for å slippe lukta hjemme. :knegg: Jeg ble virkelig imponert over mannen som spiste og likte det første gang han ble med! Jeg holder meg til koldtbordet. :nemlig:
Jeg juger så jeg tror det selv, mens sannheten er at vanligvis er det risgrøt til middag et av stedene som ikke holder julaften hos seg. I år utgår grøten av andre grunner enn koronaen.
Jeg tror tradisjonen med biff kom da vi ungene var blitt store, og mamma hadde innført at vi pyntet huset 22, bare treet 23, så da var det ikke så streseende. Rydde gjør hun hele året og vaske ned huset starter de med etter sommeren så det er rett og slett helt annerledes enn her hvor vi må rydde før vi kan vaske og pynte. Og nedvask skjer ikke ;)
Men mat må jeg ha.
Men jeg skal bake pizzaboller i morgen. Egentlig tenkt bare av en pakke kjøttdeig. Det er bare så minstemor skal få en på bursdagen sin, for der pleier vi ha til middag når de andre ungene har bursdag. Hun får ikke meg til å servere pizzaboller til middag 25.12 men jeg har sagt hun kan få til kveldmat. Mulig det blir middag 23 i tillegg, vi får se.
Jeg har fri i morgen, men to do lista er ekstremt lang.
Vi har tradisjon med sosisser, hjemmelaget potetstappe og rosenkål på lille julaften.
Dette har vært tradisjon i mannens familie siden tidenes morgen. Lille julaften kl. 18.00 (!) begynner julen i den familien, og ungene synes denne dagen er bedre enn julaften.
Vi spiste risgrøt da jeg var liten og gjør det nå også, med mandel. Vi ber dem av besteforeldrene som ikke med oss på julaften på denne grøten (annethvert år), så mine foreldre kommer i morgen.
Så har vi ost og kjeks med de (nå to) eldste barna til Grevinnen og Hovmesteren.
Dette. Ikke oppvokst med noe spesielt, kan aldri huske å ha hatt noe spesielt her hjemme heller.
Men etter å ha lest denne tråden, tror jeg vi går for risengrynsgrøt. Det har vi enda ikke spist en eneste gang i år, og det er noe alle liker. Og det lager seg selv. Så det var i grunnen en god idé. Gidder ikke lage det på julaften.
To typer grøt: rømmegrøt til de voksne, og risgrøt til de som liker det. Resten spares til riskrem. Og så spekemat til den som ikke liker noen av grøtene. serviceinnstilt
Vi har alltid pleid å treffes hos min tante for et førjuls-/gaveutvekslingstreff. Der spiser vi rømmegrøt. I år utgår dette med høye kneløft, og vi har funnet ut at vi skal prøve oss på lutefisk. :what:
Hverken mannen eller jeg har særlig erfaring med lutefisk, så det kan jo bli spennende.
#livealittle
Grøt her også. Lager stor porsjon og har til riskrem i morgen.
Vi sitter alltid sammen og ser en julefilm på lille julaften. Så ser vi Grevinnen og hovmesteren sånn rundt 21.40. Må liksom ivareta tradisjonene. Uansett hvor stresset og uferdig vi har vært. Jeg har holdt på å vaske gulv klokka 02 på natta og stått og pakket julegaver til jeg nesten har spydd.
Men i år er vi faktisk i rute..
Vi pakket inn alt i går og mannen og gutta pyntet juletreet. En dag for tidlig. Men deilig med alt som er gjort. :)
Hvorfor er folk så stressa på lille julaften?
Hvorfor pakkes ikke pakker og vaskes ikke gulv før?
Vi pynter tre før, gulv vaskes før, trenger ikke være nyvasket på julaften.
Eneste jeg gjør på kvelden lille julaften etter bursdags gjestene har gått er å skrelle poteter og kålrot, orker jeg ikke tar jeg det på morgenen i morgen.
Vi har jobbet frem til i dag, det vil si mannen jobber i dag og litt i morgen også. Så det er jo ikke alt en rekker å gjøre før, rett og slett. Men vi stresser ikke så voldsomt da, vi bare vasker og rydder liksom.
Vi har akkurat vedtatt indisk takeaway. :nemlig: Ungene har verdens kjedeligste matsmak, så de får noe annet, kjapt.
Det har vel med alder på barn, hvor lenge man jobber, hvor mange gjester etc å gjøre?
Jeg stresser ingen verdens ting, men jeg har hatt fri siden fredag. To av tre barn er voksne og i tillegg til oss kommer kun mamma i morgen. Det er jo begrenset hvor mye som må gjøres.
Jeg minnes det var annerledes da jeg jobbet til kl 12 hver julaften og ungene var bittesmå. :knegg:
Vi stresser ikke voldsomt, men en del av det er jo at jeg vil pynte osv. på lille julaften. Ikke før. (Om en eller annen fe hadde vasket og ryddet i forkant, ville jeg selvsagt blitt glad, men det ser dårlig ut. :knegg: )
:knegg:
Når vi gikk bort fra "pynte på lille julaften" tradisjonen, så ble ting noe roligere her, det var i grunn godt. I år pyntet vi meget tidlig, mest mulig kos i et ellers så snålt år.
Vi stresser ikke lille julaften i det hele tatt. Det som ikke er vasket på lille julaften blir i alle fall ikke vasket da. Alt er handlet og bakt i god tid før. Det eneste som gjøres på lille julaften er pynting og det er bare kos.
Samme her. Og pynte juletre er ikke stress da, det koser jeg meg med, men det må jo gjøres. Og det må gjøres lille julaften, for det er tradisjonen hos oss, og en tradisjon jeg ikke har noe ønske om å forandre. Og siste handling, av matvarer med kort holdbarhet, og siste vasking (altså som å dra over kjøkkengulvet, sånt som må gjøres ofte) gjøres også rett før.
Dette er ikke noe som tar veldig mye tid, og i år har jeg attpåtil tatt meg fri, fordi jeg hadde en ekstra feriedag til gode. Så det er ikke noe stress i år. Men ofte er både mannen og jeg på jobb lille julaften, og kommer hjem først rundt 17:30. Og da er det greit å slippe å bruke mye tid på matlaging i tillegg til resten.
Også har du også det at ting vanligvis tar lenger tid enn jeg tror, det er gjerne mye på jobb som må bli ferdig før utgangen av året, så det kan bli noen ekstra lange arbeidsdager, normale år er vi gjerne invitert på diverse førjulsbesøk og -sammenkomster, mange kvelder går med til avslutninger o.l. Det er like nytt hvert år. :knegg:
Fordi vi ikke har rukket å gjøre det før? Høyt arbeidspress, hjem, middag, stjernestøv, legging av en unge. Mase de andre i seng. Følge opp eksem-smøring og sang på senga og vips, Oi da, klokka er ti.
Og jeg er dårlig husmor og kronisk på etterskudd og skal dessuten bake til bursdag også.
Så derdor er jeg stressa i dag.
Maten er rask. Noe biff og noe kylling, pommes frites fra frysedisken og bernaise på kartong. Tar det av salat-grønnsaker vi har i kjøleskapet.
Det blir nå. For mat til hovmesteren er for sent for hun jeg baker sjokoladekake til i kveld. Hun som blir fem på fredag.
Her blir fasiten pølser med pølsebrød :grineler: Vi var ute og spiste sen lunsj, så da måtte det bli noe lett. Ellers sørger jeg alltid for å være ferdig med det meste, slik at lille julaften er dagen for å sette seg ned med et glass vin og julefilm.
Burger King faktisk :knegg: Og nei, ingen tradisjon for nettopp det på lille julaften :hehehe: Men mannen måtte jobbe litt til, så da var det greit å ta bort middagslaging i dag. Vi må starte å preppe kalkunen sent i kveld...
Vi har dog ingen store tradisjoner på den dagen. Treet ble pyntet for en uke siden, selv om vi inntil for en fem-års tid siden pyntet det på lille julaften. Mye koseligere å ha treet en stund før jul enn lenge etter nyttår synes vi.
Vi har i mange år spist risengrynsgrøt på lille julaften, men de siste årene har den blitt erstattet av tapas. Har focaccia i ovnen nå og jentene forbereder litt enkel tapas (noen oster, skinke, kjøttboller og falaffel-boller)
Eksakt samme her. Mannen er vant med grøt julaftens formiddag, men siden han er husets kokk, synes han det er greit å spre matlaginga utover litt.
Vi pynter også på lille julaften. Jeg liker den tradisjonen, men det blir ofte stress den dagen likevel. Jeg har høyt arbeidspress hele desember og gjør knapt nok noen juleforberedelser i det hele tatt før jeg tar ferie.
Det er vel tiden som ikke strekker til? I år har det vært ganske god tid på grunn av flere fridager, men ofte er jo mesteparten av forberedelsene igjen til ferien starter så om ferien da er kort, blir det hektisk.
Desember i år har jo vært roligere enn vanlig, men normalt sett går det jo rimelig i ett, med mye både jobb og privat.
I dag har jeg preppet mye av mat som skal serveres i morgen - vi skal coronadele oss så ting må gjøres litt annerledes.
Pøbelprinsessen og jeg har hatt som tradisjon at vi drar inn til sentrum lillejulaften, for å handle litt, se på livet, kjøpe erlik-juleboka og spise thai-lunsj. Det gjorde vi i dag også, og var så mette at det aldri ble snakk om middag. Vi har spist lefse med skinke og sennep og jeg har dessuten småspist litt når jeg har laget diverse greier til i morgen.
Nå er det cava og sofa og grevinnen og hovmesteren og Love Actually som venter. :hyper:
Jeg har alltid jobbet helt til 23. Men handler jo også om alle burde og måtte man lager seg. Mye kan gjøres lenge på forhånd, mye kan droppes.
Siste 9årene var vi også hatt familiebesøk nå på 23. Det betyr at vi må være ferdig til 22/23 formiddag. Da må gaver pakkes inn etter hvert som de handles. Mat må handles en god stund før jul. Pynt og tre pyntes noen dager før jul, gjerne helgen før, etter barnebesøk er gjennomført.