Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Enten eller? En slags spinoff ...

#1

Superior sa for siden:

I tråden hvor det ble diskutert juletrær, kom det fram at enkelte synes trærne var finest med barnas ting og tang, og ikke fargekordinerte trær.

Jeg er for både og, ikke enten eller..

Så i år, for å vise at det går an, så har jeg og jentene i dag dekorert 60 juletre-kuler og 12 glamour hjerter.
De er i fargene sort og hvitt, hjertene er hvite. De er dekortert med strass, hvitt glitter og sølv glitter. Så det går an..
Selv om jeg ikke er så veldig fan av å henge opp røde og grønne julekurver, så ser også barna at det er fint å lage ting som faktisk også passer til resten.
Det er glitter over hele kjøkkenet og undertegnede, men du verden så moro det var.

Det vil bli dokumentert med foto på lillejulaften. ;)


#2

Mei sa for siden:

Jeg har ingen barneting og tang å henge på treet - enda. Enn så lenge har jeg et tre som er relativt fargekoordinert. Når ztjerna begynner å produsere blir det både og :)


#3

Chanett sa for siden:

Vi har også barneting på vårt fargekoordinerte tre. Det er jeg som legger frem det de lager pynten av og jeg er så slu at det er hvitt, rødt, rosa og sølv som blir lagt frem. :nemlig: Jeg savner forresten rosa glanspapir. De kunne fint kutta ut den gule og lagt rosa ark i.


#4

Divine sa for siden:

Mye av julepynten min er ting jeg selv laget i barndommen og julepynt jeg har fått gjennom mitt trettiåtteårige liv. Ikke planer om det skal ofres for å få et "stilfullt" juletre. Det kunne ikke falle meg inn. Og hva med ting barna lager i barnehagen og tar med hjem? Skal det diskré skjules i en skuff fordi det ikke matcher med "årets farger"?


#5

Chanett sa for siden:

Nå lages det så mye at alt ikke får plass på treet. Rett og slett. Tre unger produserer mye gjennom årene, og i alle fall her hvor skapergleden står i fokus. Vi har julegrein i taket på ungenes rom og det er stor stas å ha hjemmelaget pynt der sammen med kjøpepynt og ting andre har laget til dem.


#6

Teofelia sa for siden:

:nemlig:

Mye av julepynten er det knyttet spesielle minner til: "Denne kjøpte jeg til vårt første juletre" eller "Denne hang alltid øverst på treet da jeg var barn". Jeg er mye mer opptatt av at hver enkelt kule, engel eller nisse skal ha affeksjonsverdi og/eller være vakker enn at treet som helhet skal være stilfullt. (Og seriøst, folkens: juletrær er ikke stilfulle. De er harry i sin natur. Uansett.)


#7

Susse sa for siden:

Guttene har juletre på rommet sitt med pynt de har laget selv. På treet i stua bestemmer jeg hva som skal henge, og om de har laget noe som passer i fargen får det henge nede.
I fjor malte vi furukongler med gullmaling og drysset med gullglitter, de har selvklar plass på treet her til jul.
Neste helg skal vi ha juleverksted, da skal de male på lysglass og mor kjøper inn gull,sølv, lilla og rosa maling ;)


#8

Nenne sa for siden:

Jeg er så hjertens enig.


#9

Røverdatter sa for siden:

Helt enig. :nemlig:

Jeg føyer til at vi i tillegg forsøker å lage minner som er bare vår familie sine, og lage våre egne ting som "alltid henger på toppen" osv. Det samme gjelder julepynt forøvrig. Jeg kunne antakelig greid meg fint med noen røde lys og et fat klementiner, men det er jo ikke nok for en pyntesyk femåring med stjerner i øynene og et hjertelig forhold til hver minste nisse.


#10

~TM~ sa for siden:

Jeg er helt på linje med Divine, Teofelia og Nenne her!


#11

Beathe sa for siden:

Vet du - jeg har fått vite at sånn var svigermor. Barna hennes fikk være med å pynte treet, men da de hadde lagt seg ble deres egenproduserte pynt plukket ned og lagt vekk. :eek:


#12

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har da sett MANGE stilfulle juletrær, noen så flotte at jeg mister pusten av å se på dem. Jeg er nok en stil-pynter av natur og hadde jeg ikke hatt barn hadde alt på treet matchet i flott koordinasjon med hverandre. :knegg:
Men nå som vesla er fire år, får hun selvsagt bli med å pynte og henge opp sine ting, julen er tross alt barnas store høytid. Men et par ting vil ALDRI komme på vårt tre, sann mine ord! Norske flagg og sølv-girlandere. Never ever. Ikke fargede lys heller, og iallfall aldri blinkende fargelys. :skremt:


#13

Teofelia sa for siden:

Kryss fingrene for at du aldri får et barn med interesse for elektronikk; min svigermor hadde i mange år adventsstjerne bestående av 200 røde og grønne blinkende lysdioder, som Teomannen laget. :knegg:

#14

nolo sa for siden:

Jeg stiller meg på linje.:meelopers:


#15

Maz sa for siden:

Endelig en som har skjønt hele poenget.

De blir ikke mindre harry ved å fargekoerdineres, det blir nesten tvert i mot.


#16

Snippa sa for siden:

Linjer opp jeg og :jupp:

Jeg har egentlig aldri skjønt det der med pynting av juletre etter årets fargemote. Jaja. Jeg er vel en stil-dott. Noe jeg fint kan leve med ;)


#17

Zip sa for siden:

Veldig enig :jupp:


#18

Karamell sa for siden:

Samme her. I fjor kom det opp to barnehagelagete kurver i tillegg til fargene gull og rødt.


#19

Chanett sa for siden:

Nå er vel strengt tatt ikke jeg en som henger meg på årets fargemote (hva det nå er) Jeg har kjørt rosa, rødt, hvitt og sølv i årevis. Jeg kan ikke forstå at noen synes at det er så rart at andre pynter treet etter andre kriterier enn seg selv. Individualismen lenge leve.


#20

Maz sa for siden:

Tror ikke dette helt faller inn under individualisme.


#21

Teofelia sa for siden:

Jeg synes ikke det er rart i det hele tatt. Ikke synes jeg det er utpreget individualistisk heller.

Jeg oppfattet hovedinnlegger dit hen at hun (i alle fall i overskriften) spurte hva andre foretrakk for sine juletrær, og det svarte jeg på.

Men jeg synes at juletrær, og det aller meste av julepynt forøvrig, er ultraharry – helt uavhengig av om det er designermessig og fargekoordinert eller om det er hjemmelaget og/eller ukoordinert. Ingen av dem er stilfulle i mine øyne uansett.

(Og jeg har altså overhodet ikke noe i mot (harry) julepynt: jeg elsker å pynte til jul galore, men det betyr ikke at jeg ikke synes det er harry for det.)


#22

Chanett sa for siden:

Mitt tre ser ut som ingen andres. Det må da være individualistisk nok. Det er jo dere andre som stiller dere ved siden av hverandre og forfekter ett felles syn.


#23

Teofelia sa for siden:

Jeg garanterer at mitt tre er unikt også, hvis det er det som er definisjonen. :knegg:

Og det er da ingen som "forfekter noe syn" her. Vi er flere som sier at vi foretrekker å pynte treet med ting vi har et forhold til, uavhengig av farge og stil, også er det andre som sier at de foretrekker at treet pyntes etter bestemte farger. Hvor ligger egentlig utfordringen i det? Det er da ingen som trenger noen flertallsavgjørelse for å få lov til å pynte treet sitt som de vil.

Det at jeg liker treet mitt ukoordinert og har et personlig forhold til flere av julekulene mine, er da ingen kritikk av andres tre som er pyntet i fargene sort og hvitt, eller hva man nå måtte foretrekke for året.

Og jeg er i min fulle rett til å mene at alle juletrær (inkludert mitt eget) er harry, enten de nå er pyntet slik eller slik. Og alle andre er i sin fulle rett til å drite i at jeg mener det. Hvor ligger egentlig problemet!?


#24

Maz sa for siden:

Som jeg skulle sagt det selv. Vårt tre er også individuelt, og spesielt. Med ting fra min barndom, min manns barndom og gjennstander fra vårt samliv før og etter Mazungen. Bortsett fra noen glasskongler (som jeg også husker å ha kjøpt på Illums) så er alt kjøpt enkeltvis og for sin individuelle kvalitet.

Individualisme er vel noe helt annet enn å følge trenden. Min smak er min, min mening også. Min mening kan da umulig være så viktig for noen her inne at de blir opprørt over det?

Folk kan da pynte treet sitt akkurat som de vil, men jeg håper aldri jeg kommer i den klemma jeg en gang gjorde med min Engelske "svigermor".

Jeg var der på besøk på vei hjem til Norge. Det var pyntet så "tacky" som bare middelklasses engelskmenn klarer. Mye glitter. På en skjenk stod en "plastbusk" med minst 7 forskjellige farger glitter og fargede lys. Det var jo ikke noe jeg brydde meg med. Men dama presterte da foran mange venner og spørre meg hva jeg synes om juletreet deres. Hva svarer en da?

Jeg er glad jeg slapp å lyve "very Christmassy" svarte jeg og smilte (og inni meg sa jeg (and incredably ugly and tacky). Alle var like glade.


#25

Chanett sa for siden:

Jeg oppfattet hovedinnlegger veldig annerledes enn dere. rett og slett. Også oppfatter jeg det slik som om man er mer barnevennlig om man fyller opp treet med alt ungene kan klare å klistre sammen. Det er i alle fall det jeg leser ut av innleggene her.


#26

Martis sa for siden:

Og der slapp jeg å formulere noenting. :D Jeg har dog gått bort fra barndommens fargerike diskolys på juletreet, og liker nå de hvite best.


#27

Maz sa for siden:

For en måte å beskrive det barna har lagt sjelen sin i å lage. Det synes jeg er trist.

Jeg tror det må være hyggeligere å bli møtt av foreldre som oppriktig blir glad for de gavene du lager enn de som anser det som "noe de har klart å klistre sammen". Barnevennlighet er jeg ikke så opptatt av. For meg er min datter faktisk ikke bare et barn men et menneske som fortjener å møtes med respekt for sin innsats.


#28

Teofelia sa for siden:

Jeg tviler på om jeg synes at "man" er mer barnevennlig når man har ukoordinert juletre, men at treet er det, er det da ingen tvil om.

Det er klart at et tre med plass til barnas julepynt er mer barnevennlig enn et tre uten. Det er da åpenbart. Om det er viktig med barnevennlige trær, eller om om det er galt å prioritere utseende før barnevennlighet, er noe helt annet.


#29

Toffskij sa for siden:

Jeg er helt klart i den ukoordinerte, tradisjonalistiske, barnevennlige roteharryjuletreklubben. Jeg har tross alt vokst opp med noen fullstendig uidentifiserbare pappmasjéklumper fra krigens dager og en enøyd trejulenisse med jordslått filthatt som ikke under noen omstendigheter kunne kastes. Da blir det jul. :nemlig:


#30

Chanett sa for siden:

Poenget mitt har vært at man kan ha et familietre som er fargekoordinert og med plass til barnetingene. Vi har hatt det i alle år. Jeg forsto HI at det var det hun ville frem til også, men det er mulig jeg tok feil.


#31

Chanett sa for siden:

Som kunst og håndverkslærer med en livslang lidenskap for hjemmelagde ting var det ikke på noen måte respektløse baktanker. jeg lever av å la unger få skape og bruker mange timer i uka på det både hjemme og på jobb. Dog er jeg ofte lei av at det mange lager i skole og barnehage ikke overlever turen i skken hjem. Det er disse tingene jeg kaller å klistre sammen.

jeg er for at vi kjøper skikkelige råvarer til ungene og lar dem lage ting som ikke går i stykker med en gang. For jeg må innrømme at det er trist å se på unger som har lagt sjela si i ting som er dømt til å gå i stykker. Og jeg blir oppriktig glad for ting mine unger kommer med. Hvor tar du det fra at jeg ikke blir det? Vi har fat med lys og hjemmelagde skatter fremme hele året. Ikke alt på en gang, men vi bytter ut etterhvert som det kommer nye ting.

Man kan faktisk like fargekoordinerte jultrær og barns kunstverk. prøver å nå inn


#32

Teofelia sa for siden:

Det er ingen som påstår noe annet i tråden. :) Jeg regner med at Maz reagerte på formuleringen din om å "klistre sammen". Det gjorde for så vidt jeg også.

Og jeg er helt enig med deg i at det er langt, langt mer stas med ting som ungene har laget selv, når det faktisk er laget av materialer som varer. Jeg er veldig glad for at Frøknas barnehage er flinke her. (Men de har ganske god råd da.)


#33

Frantzen sa for siden:

Er det vanlig å bruke rosa som farge til juletrepynt?

Jeg syns at det å pynte juletreet er aller hyggeligst når barna er med- og de har etterhvert fått større innflytelse på hvor ting kan henge (nei, jeg syns for eksempel ikke at alle gull-kulene skal få henge tett sammen på noen få grener, og at alt glitteret legges pent i en haug :fnise: ) Og ja - jeg prøver å farge-koordinere litt, men ikke på bekostning av barnas hjemmelagde ting. Det blir et samarbeidsprosjekt, og jeg merker fort om barna har sterke meninger om hvorfor de henger en bestemt pynt på et bestemt sted. Da får de lov til gjøre det sånn.

Treet vårt er et sjarmtre hvert år :D


#34

Maz sa for siden:

Ja det var hva jeg reagerte på, trodde det kom godt fram når jeg uthevet det jeg.

Klart materialet har mye å si. Vi lager en del selv også vi. Jeg satt forresten mer pris på ting fra småbarnsavdelingen på barnehagen for på storbarn så er de ansatte opptatt av at ting skal være så "pent". Og de hjelper til litt for mye. Jeg synes ikke julepynt laget av de voksne i barnehagen er så interesant selv om den kanskje estetisk er på et noe høyere nivå enn hva datteren min presterer.


#35

Superior sa for siden:

Jeg synes også det er trist at ting barna lager ikke overlever turen hjem.. Hittil har vi ikke opplevd å få slike lange rekker med sånne runding dingser som man limer sammen.. :rødme: Glemmer hva de heter.. Ei heller så mye annet. Tror skolen og barnehagen prioriterer litt anderledes :gruble:

Men man kan tenke litt utenfor boksen her, ( tar en torsk ) for når barna kommer hjem med noe, så kan man henge ting mange andre steder enn på juletreet. Vi henger opp ting i vinduet feks, eller de får ofte et eget plast-tre som de dekorerer til det fulleste.

Det har vært en kjempe hyggelig dag, med å lime, klippe, synge, ( banne :humre: ) og glitre av hjertens lyst. Dermed vil det være enda mer spesielt å henge det opp på treet, og de får se hele skaperverket på julaften. Harry eller ei.

Vi laget en kule til hver, hvor vi skrev navnet vårt. Eldste ble så lei seg siden minstemann ikke var her, men en kule skulle han få :rørt:
Nå det skal jeg lover deg går rett inni hjertet mitt, og skaper de gode minnene, fargekordinert eller ikke.


#36

Chanett sa for siden:

Hos oss er det. Jeg har hørt at andre mener at gull og grønt er juletrepyntfarger, men for oss er det uvanlig


#37

Chanett sa for siden:

Lenker heter de, og det ser ikke pene ut etter en hjemtur på bunn av sekken. De er ett typisk eksempel på klistre sammen og egner seg vel best som pynt i klasserom.


#38

Divine sa for siden:

Jeg liker lenker og gir beng i om de er flatklemte eller ikke. Kunne faktisk gjerne tenke meg flere til å ha på treet.


#39

Chanett sa for siden:

Og jeg er lei av unger som er lei seg fordi det de har jobbet med er flattklemt og i verst fall revnet en plass og to


#40

Divine sa for siden:

Det er sant. Hvis ungene lager pynt på skolen, bør skolen sørge for å gi dem noe å pakke pynten inn i, så den ikke blir ødelagt.


#41

Tinka sa for siden:

Her pynter vi treet med gamle ting fra barndommen etc, ungenes pynt og noe kjøpe pynt.

Men ingen tvil om at når treet er ferdig pyntet,så har vi et harry og unikt tre inne i stuen vår hvert år.


#42

Angelique sa for siden:

Vi bytter på litt vi.
Har et aldri så lite famileråd her hvor vi bestemmer hvordan juletreet skal se ut i år.
Alle er med og bestemmer

I år skal min eldste datter få kjøpe juletreet alene, dette ville hun svært gjerne.

Vi har en type pynt hvor det er alt mulig rart og masse flott barna har laget
Så har vi en annen type pynt som er bare lekkert, sort hvitt og sølv.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.