Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Grønnsakstråd 2021

#1

Floksa sa for siden:

Nytt år, nye muligheter til å bruke tid, penger og energi på å dyrke grønnsaker og se de spire, vokse, mugne, fryse, bli spist av kålmøllen, råtne innen fra, sykne hen og dø!!

Men vi gir oss ikke!
Alle nederlag fra i fjor er glemt og og i dag kom frøkatalogen!!!!

Og det eneste jeg husker fra fjoråret er at vi fikk AGURKER!!!!!
Og tomater!!! Og da er all jobben med å dyrke fram de 25 agurkene selvfølgelig vel anmeldt tid!
Melonbabyer hadde jeg også. Men de forlot aldri embryo stadiet :knegg:

Men nytt år!!

Hva skal du dyrke i år og når begynner du forkultuvering?
Her kan du skryte og grine og få råd og gi råd!!


#2

Matilda sa for siden:

Er det bare grønnsaker man får snakke om? Må vi ha egen tråd for alt annet?

Jeg burde sådd chili alt, men er litt kje og lei, så jeg trur ikke jeg sår noe som må sås før i februar i år. Trenger pause. Får tomater av mamma som hun sår i februar, tenker å droppe paprika og melon i år (mye skrik for lite ull), og venter til februar med agurk. Hadde planer om å så stauder og sette ut en periode også, men mistenker at det ikke er ork til det heller. Oi, så positiv jeg er! :knegg:

Jeg ringer ivrig rundt masse i frøtkatalogen, da, men er mest interessert i sommerblomstene.


#3

celebelen sa for siden:

Jeg har tenkt å se gjennom frøposene mine og se hva som kan sås snart. Ellers har jeg bestilt settepoteter og -løk for levering om 10-12 uker. I fjor ble det så fort utsolgt, så i år var jeg kjapp da det dukket opp mulighet for forhåndsbestilling.


#4

Heilo sa for siden:

Jeg skal øke potetavlingen min! I fjor ble det 15-16 kg. Best utbytte fikk jeg fra pallekarmen så i år tror jeg at jeg skal ha flere. Jeg har allerede to pallekarmer med hvitløk satt i høst, og så skal jeg i alle fall ha gulrøtter i tillegg. Og grønnkål? Hat bestilt settepotet og to sorter gulrotfrø.


#5

Frk_Fryd sa for siden:

Mannen og jeg har et nyttårsforsett; vi skal dyrke poteter!
Vi har en ganske stor jordlapp tenkt til området, men jeg har et spørsmål. Vil det være fornuftig at potetåkeren legges i en nedoverbakke, eller bør åkeren være så plan som mulig?


#6

Malama sa for siden:

Forholder meg ikke til topic, og snakker om ALT jeg sår og dyrker ;)

Jeg har litt lyst å prøve poteter i år.
Og gulrot i melkekartonger, det kan vi jo få til.

Tomater sår vi hvert år, med meget vekslende hell kan man si.

Agurk har jeg tilgode å få til annet enn det året jeg jukset og kjøpt en stikling og gikk en agurk...

Planen er vel chili sånn ca nå. Og blodbeger om noen av de gamle frøene spirer, det er jo fine blomster, ikke grønnsaker da.

Tomat, og sikkert et forsøk på agurk igjen sånn starten av mars, eller litt før?

Jeg har gjort et forsøk på å overvintre pellargonia, men de står litt for varmt, så vi får se. Fuchia skulle jeg også ta inn, men de står ute og har frosset i hel nå. Jeg kjøper nye stiklinger av slikt om et par mnd uansett. Stiklinger er gøy

Sukkererter skal jeg så med ungene ute når det blir varmt, eller kanskje inne litt før, vi får se.

Ulempen er at vi reiser bort et par uker i juli og da pleier mye å daue...

Vi har jordbær i en pallekarm nedenfor garasjen så der skal jeg luke og se om det ikke kommer seg til når det blir vår. Har et plommetre og to epletrær og en hel haug ripsbusker i hagen også. Plommetreet ga en plomme det året vi satte det ned, og ingen siden. I 2019 blomstret det, men ingen plommer, i 2020 blomstret det ikke engang. Epletrærne fikk vi i august 19 og satte dem ned da, de blomstret i 20 men ikke et eneste eplekart. Vi får se i 2021. Risp får vi stadig mye mer av enn vi klarer å plukke og det er mye klegg rundt de buskene så det er ikke kjekt å plukke engang.

Har et bed jeg stadig har en plan om å få sådd ringblomster i, men det året jeg prøvde fikk jeg vel EN. Får prøve igjen.

Desverre, det som gror best hos oss er mose og løvetann.


#7

Floksa sa for siden:

Helling er fint. Har dere mye nedbør kar dere fårene gå på langs slik at vannet renner unna. Har dere lit nedbør legger dere fårene på tvers slik at vannet demmes opp.


#8

Floksa sa for siden:

Så lenge de spirer og gror (evt mugner og dør) så kan de få være med #raus


#9

Blå sa for siden:

Frk Fryd: jeg har dyrket poteter i bergensk hage med nedoverbakke. Det gikk veldig fint. :D

I fjor hadde jeg stor suksess med squash og bønner, så det skal jeg gjøre igjen.

Rødbetene delte plantekasse med bønnene og ble helt utkonkurrert, så det skal jeg ta igjen og gi dem egen kasse.

Og så vil jeg, som nevnt i en annen tråd, prøve meg på gresskar.


#10

Matilda sa for siden:

:hjerter: :knegg:


#11

Tangerine sa for siden:

Jeg har lyst å dyrke urter i år. Inne.


#12

Luftslottet sa for siden:

Jeg er i gang! :hyper:
I fjor ble sesongen ganske dust, ettersom jeg hadde planlagt å kjøpe flesteparten av babyplantene på Hagemessa (avlyst), fordi jeg skulle til Italia i påsken (avlyst). I tillegg fikk vi valp, som krevde både forberedelser og arbeid. Men: Jeg fikk satt opp en drivtunnel, og håper å få fullt utbytte av den i år.

Frø er handlet inn, og i dag skal jeg hente en forsyning med nye såbrett på posten. Nå skal jeg så chili, paprika, aubergine, physalis og noen mikrotomater som forhåpentligvis skal få innlede sesongen her innendørs.

Settepoteter er spart på fra i fjor, kjøpte miniknoller med kulturarvssorter fra Kvann, og jeg har forhåndsbestilt to typer tidligpotet og en type lagringspotet.

Welcome to the green side. :humre:

Det var sånn jeg (og Matilda) plutselig endte opp med en hel bondegård. :humre:


#13

Frk_Fryd sa for siden:

Supert!


#14

Matilda sa for siden:

Ja, Heilo! Plutselig har du flere pallekarmer enn du kan telle! :hyper: Hvor mange har du nå, Luftslottet? Trur du har en del flere enn meg.

Jeg har for øvrig mange mål for hagen i år, men de involverer mer handling enn såing. Må få sådd kjempeverbena, forresten, de er så fine. Den skal sås tidlig, så da kan jeg kanskje bare kjøre på med chili og litt paprika likevel. :knegg:


#15

Luftslottet sa for siden:

Jeg ommøblerte en del i fjor, og måtte kassere noen karmer som hadde sett bedre dager, så nå har jeg "bare" 23 doble karmer. :sparke: Og en dyrkeflate på snaue 6 kvm. i drivtunnelen og et nytt bed på 2,5x1 meter i skråningen bort mot naboen. :sparke: Og en tre-fire enkle karmer med urter og salat og sånt ... :sparke:

(Jeg telte 20 doble karmer inne i hodet mitt, men oppdaget at jeg hadde glemt noen da jeg kikket ut av vinduet. :hehehe:)


#16

Luftslottet sa for siden:

:knegg:

Jeg tenkte nettopp det samme i starten av innlegget ditt. Hmm, kanskje jeg skal så kjempeverbena også, siden jeg nå likevel skal i gang med chili og paprika. :humre:

Vi to burde heller samkjøre oss og møtes på midten for utveksling sånn i starten av juni.


#17

Malama sa for siden:

Du må ha stor hage.

Eller, jeg har også stor hage, på skrå alle veier. Men den skal også romme huskestativ, trampoline, på sommeren telt og badebasseng og unger som har vannkrig. Jeg får ikke ha 20 pallekarmer i den.

(teltet er dog "mitt" og definitivt min feil at det er så svært at trampolina må flyttes fra den flateste delen av tomta for å sette det opp, så skviser vi det inn mellom dne og hekken til naboen....


#18

Matilda sa for siden:

Ja, det har vi jo snakka om før! Jeg tror faktisk den defekte retningssansen min ikke er helt ubrukelig på dine trakter, heller, så det må da være mulig! Mamma pleier å ha mye tomat til overs også, og mannen har bestemt at vi ikke kan ha like mange i år. :knegg: Sikkert nok til deg og.

Jeg har visst bare elleve doble pallekarmer. Pleier å ha ca 100 krukker (der 40-ish overvintres), der en del av dem utgjør grønnsaksavlinga i drivhuset (12 kvadrat). Fire store opphøyde bed, et lite og et stort staudebed. Blomstene tar over... 1 mål hage, sånn ca.


#19

Luftslottet sa for siden:

Den er ganske stor (1 mål), og flat, men så har jeg også flaks med at huset ligger midt på, så det er fullt mulig å ha en stor kjøkkenhage ved parkeringsplassen, uten at det stjeler av barnas og hundens boltreplass på plenen.

Men pen, det er den ikke. Jorda er altfor fruktbar, så ugresset er helt umulig å holde tritt med. :gal:

Jeg tror ikke det blir noen tomatnød her i år, hvis ikke plantevernmidlene slår til i år, som de gjorde i 2019. Det ble bestilt noen få (...) tomatfrø sammen med chilien og paprikaen. Bare noen sorter jeg ikke hadde prøvd før, og noen som hadde fine farger og noen som jeg har prøvd før og som er bænkers. :sparke: Men jeg bytter gjerne bort noen chilier mot noen blomster, der er du mye flinkere enn meg!


#20

Matilda sa for siden:

Nydelig plan!


#21

Malama sa for siden:

Har også rundt et mål, og huset midt på, og garasje og relativt stor asfaltert parkeringsplass. På fremsiden av huset er nabolagets snarvei, så det er ikke helt risikofylt å plante der, men jeg har litt planer om det. Men det er såpass skrå at det går ikke å sette pallekarmer sånn enkelt. Kan ikke grave noe sørlig, de er kort vei ned til steinene, og ikke bare å fylle opp heller for det hele kulminerer jo i ripsbuskene som står i enden av tomta. En relativt ubrukelig hage egentlig. Og en enorm samplanting som står altfor tett av en stor rododendron, en kjeglebusk av et slag og en annen sak, som vokser i hverandre og okkuperer mye av området. I tillegg til at sandkassen er der, men den er ikke mye i bruk, det vokser et tre, husker ikke om det er furu eller gran, oppi der, er vel passert halvmeteren... Men det er der jeg har min eneste pallekarm da, som dog fint burde vært dobbel i høyde ja.

Ekstra utfordring er hjorten, det var spist mye av jordbærplantene mine i fjor...


#22

Nada sa for siden:

Hvor bestiller man helst fra?
Tenker både settepotet, grønnsaker, urter og blomster.


#23

Malama sa for siden:

jeg har tidligere år handelt hos impecta, men det utgår, for de er i sverige og det ble så mye dill med fortolling som jeg ikke ble klok på, så jeg tenker jeg holder meg til norge. Men settepoteter har jeg bare sett sånn på felleskjøpet og hagesenter liksom. Jeg vil ha så lite kvanta som mulig, helst bare sånn 5-6 poteter, men 2,5 kg er vel minste jeg har sett, vi kan jo evt spise noen av dem da.... Det er jo poteter...


#24

Heilo sa for siden:

Jeg har forhåndsbestilt fra hageglede.no, fordi de har 2,5 kg settepotetpakker, og 1 kg i noen typer. Har bestilt tre ulike typer. Plukkselv.no har også, men deres pakker er større, 5 kg, og det ble for mye for meg.


#25

allium sa for siden:

I fjor prøvde jeg sånne, når jeg plukket dem inn forsvant de på et par timer:
www.plantasjen.no/jungelagurk-flerfarget-528903.html

Så skal jeg sikkert så altfor mange mini-plommetomater. Jeg er alltid redd for ikke å få nok, og ender alltid opp med å lure på hva jeg skal gjøre med alt. Fryseren er full av tomatsaus.

Klatrebønner skal jeg ha mange av, praktisk på en terrasse. Gulbeter. Masse salat. Hokkaido-gresskar, squash og agurker.


#26

Matilda sa for siden:

Jungelagurk må man ha, ja! Jeg har hatt et par år på rad, men i fjor blei det nesten ikke noe avling. Kun to stykker modna, tross store og fine planter med masse blomster. Trur jeg skal pollinere med pensel neste gang, se om det gjør noen forskjell.


#27

Luftslottet sa for siden:

Jeg fikk ingen jungelagurker i fjor. :mumle:

Jeg har bestilt frø fra tomatprat.no og plukkselv.no, tidligere har jeg bestilt fra Solhatt.

Om noen minner meg på det rundt uke 12, kan jeg donere bort en håndfull settepoteter mot porto, det ble 15 kilo totalt på meg, og det er i meste laget.


#28

Anne C sa for siden:

Jeg fikk brosjyre fra Botanisk verden og Plukkselv i går. De skal jeg kose meg med i helgen.

Jeg satser på at drivhusbroren min forsyner meg med tomater og agurker i år også. Fikk mange planter av han i fjor, og vi masse ut av de.


#29

Anne C sa for siden:

Ja jeg fikk også bare to stykker ut av en stor fin plante med masse blomster.


#30

Albertine sa for siden:

Jeg har flytta fra hagen og drivhuset mitt... :hylgrine:


#31

gajamor sa for siden:

Fjoråret var ok. Fikk bra med poteter i et hugelbed, mens de som var satt i tidligere plen ble fullstendig spist opp av kjølmark. Gulrøttene og betene ble bra, og vi hadde sukkererter hele våren, sommeren og høsten (den siste blomstret fortsatt i november).

Gikk litt berserk i frø-shoppingen i fjor, så jeg må bare få plantet i 2021. Har både egen hage, og skal bidra til en nabolagshage, så har muligheter for å få avsetning på mange småplanter.

Av matplanter har jeg så langt satt løk og hvitløk, og plantet frø til løk, artisjokk, paprika og chilli. Skal også så kvann ute så snart jeg får tak i kompost/jord der de skal stå. De trenger en frostperiode for å spire. Planen videre er å så purre og mer tomat i januar, og selleri, solhatt og tomatillo tidlig i tirsdag.

Problemet her er å få tak i nok kompost/matjord. Bakken er full av leire, så det meste dyrkes i pallekarmer. Det blir dyrt å fylle dem med torvfri posejord fra hagesenteret. Prøvde å få levert et lastebillass av kommunal kompost, men oppkjørselen var for trang. Har ikke henger eller hengerfeste på bilen, men har vurdert å leie bil og henger. Tror det vil lønne seg totalt sett.

Jeg vil veldig gjerne kjøpe settepoteter, @luftslottet!


#32

gajamor sa for siden:

Forresten: georginer er vakre, men jeg tviler på at jeg kommer til å gidde å grave dem opp og ned. Finnes det sjanse for at de kan overleve i H2 hvis jeg bare lar dem være i bakken over vinteren?


#33

GinaK sa for siden:

Jeg har latt Georginene mine stå ute i 2 sesonger. Oslo. De kommer flott men kanskje litt sent så er nok avhengig av varm og solrik høst. Tok de inn i fjor høst da så må huske å putte de ned i jorda i mai.

Jeg har prøvd chili og agurk men gidder ikke det mer. De kommer ikke skikkelig opp for jeg har ikke plantelys eller drivhus.
Tomat får jeg til men gidder ikke for vi er ikke såå glad i det.
Har notert poteter, gulrøtter, reddik, plukksalat, squash og jordskokk.

Sådde Blodbeger på nyttårsaften så får se hvordan de vokser. Prøvde en gang og de vokte fint men da jeg skulle ta de ut for å herde de i maisola så kapitulerte de. Ble så deppa så jeg orket ikke å tenke på det på etpar år men nå har jeg kjøpt nye frø så prøver igjen. :digger: Man lærer av sånne feil. :)

Har frø fra ringblomst og blomkarse fra år til år også. I fjor sådde jeg kosmos så spent på om frøene er like spirevillige. Har også sådd stokkrose, har hatt sort type etpar år og sådde enda flere i fjor så håper det kommer opp mange i år.


#34

Anne C sa for siden:

Jeg har mange frø fra i fjor, jeg kommer til å teste ut de. Men jeg vet ikke om jeg gidder å så noe inne, jeg synes ikke det var spesielt vellykket i fjor. Men det kan jo være at jeg startet for sent. Jeg kjøpte litt småplanter fra en fyr i REKO-ringen, de ble veldig bra. Satser på å kjøpe av han igjen i år hvis han er tilbake.


#35

Luftslottet sa for siden:

Jeg har veldig god erfaring med kommunal kompost, men også med hestemøkk fra en venninne med hest. Hestefolk har gjerne både bil og henger, og kan la seg bestikke til å komme med et lass til deg. Verdt å sjekke ut?

Minn meg på det i slutten av mars, så sender jeg gjerne!


#36

Malama sa for siden:

Jeg har egentlig absolutt mer enn nok frø, men fristes alltid av noen ekstra...

Settepoteter, sånn bare noen få, kan jeg også prøve å huske sånn mot slutten av mars, Luftslottet, det er jo mer fornuftig enn å kjøpe 2,5 kr på plantasjen og spise 1,7 av dem....

Tar man vare på poteter fra egen avling og bruker til settepoteter neste år? Hvordan oppbevarer man dem da? Min erfaring med middagspoteter er jo at dersom vi glemmer dem så kan de finfint ha 10 cm lange groer i en pose innerst, nederst bakerst i mørket i det kalde kjøleskapet, liksom...

Ute e er det snø og frost enda, og jeg har ikke planer om å begynne med noe UTE på en stund enda, men så litt inne skal jeg nok i år også ja.


#37

Charlie sa for siden:

Tidligere plen gir ofte mye kjølmark i potet, ja. Vi dekket med avispapir på plenen og hadde to pallekarmer oppå hverandre. Ble noen enkelte kjølmark, men greit nok. Ikke oppspist, noen. Fikk tørråte på slutten av sesongen, så kan ikke ha potet der, i år. J... smittsomt og luftbåren. Kjøpte settepotet på hageland, men her var det helt utsolgt i april overalt, så må være tidlig ute.

Setter gulrot og pastinakk i år. Prøver gresskar igjen, må regulere sted og i bedre plass og mer sol, tror jeg. Paprika ble mye jobb for lite. Tomat ble ok. Jungelagurk lite utbytte og litt bitre, har skjønt at agurker generelt krever endel kunnskap for avling som smaker godt.

Mais var gøy, men må ha mer sol. Physalis ble veldig vellykket, mye mer enn forutsett! Den trivdes godt både i sol og i skygge, ganske overrasket. Jordskokk skal også repeteres. Bladene var litt snegleutsatt, så det ene stedet må byttes ut.


#38

Tallulah sa for siden:

Heldiggris! Jeg har prøvd å få georginene mine til å overleve ute to ganger, uten hell. Det kommer sikkert litt an på sesongen.

Jeg kjøpte ganske mange chiliplanter på Heat of Norway i fjor (anbefales, veldig hyggelig og chili-nerdete svenske som bor på Ski) og tok vare på frø. Så nå skal jeg straks så dem igjen. Må prøve å ha en litt bedre plan i år. I fjor døde nesten alle spirene mine på grunn av en alt for gjødselrik jord, så i år må jeg være litt mer forsiktig. Tenker å ha chili, tomat og agurk på verandaen, sammen med blomkarse. Da blir det fargerikt og fint, og lukter godt.

Parsellen har jeg ikke planlagt helt ennå, men satte ned enorme mengder blomsterløk i høst (gikk bananas på løkmarkedet i botanisk hage), så håper det blir en vakker vår. Har gravd opp en del jordbær som aldri helt funker, også får jeg tegne litt.


#39

gajamor sa for siden:

Tusen takk - sender deg melding når den tid kommer :)

Veldig godt tips med hestemøkk. De må jo ofte betale for å bli kvitt møkka, se det kan funke!

I utgangspunktet skal man bruke sertifiserte settepoteter for å unngå å spre smitte. Men jeg har forstått det slik at hvis avlingen kommer fra sertifiserte poteter, så kan man bruke dem videre. Men kommer potetene fra butikken, så må de ikke brukes!

Det samme gjelder tomater, der finnes det en type virus vi ikke har i Norge, så hvis man tar frø fra importerte butikk-tomater så kan man skape mye skade for landbruket.


#40

gajamor sa for siden:

Så bra - da tar jeg sjansen!


#41

Blå sa for siden:

Pastinakk høres spennende ut Charlie. Hvordan er erfaringene dine med det?

Jeg lurer også på om jeg skal prøve meg på purre. I fjor hadde jeg noe som het salatløk, men de ble små og gjorde lite av seg, så jeg vil prøve noe annet.


#42

gajamor sa for siden:

Vær obs på at pastinakk og pepperrot sprer seg veldig lett, og dermed er klassifisert som stor risiko i artsdatabanken. Særlig pepperrot anbefaler man å dyrke i lukkede beholdere, og for pastinakk kan det være lurt å samle frøene/hindre den i å gå i frø. artsdatabanken.no/Fremmedarter/2018/N/2703


#43

Blå sa for siden:

Takk for innspill. Går det bra om man har den i pallekarm og høster den før den går i frø?


#44

Charlie sa for siden:

Har ikke prøvd pastinakk før, men synes det er godt. Bruker pallekarm, så ikke så farlig med spredning. Har skjønt at den og gulrot kan vintersås, og bare ligge i jorda til de gidder å komme. Akkurat gulrøttene tenkte jeg å så i kartonger, slik det er beskrevet på Det grønne skafferi.

detgronneskafferi.com/2018/03/12/sa-gulrotter-i-melkekartong/


#45

Magica sa for siden:

Ja, jeg gjør det alltid sånn! Bare at jeg har det på verandaen i plastkasse i stedet for i drivhuset.


#46

gajamor sa for siden:

Slik jeg har skjønt det, ja. Og tror at pepperrot er verre enn pastinakk.


#47

Kanutte sa for siden:

Sønnen min fikk en pottetomatplante i april i fjor som nektet å dø, og nå er det kommet flere nye gule små tomater igjen. Det har tent en liten gartner, og forrige helg plantet vi cherrytomat og chili. Allerede har det dukket opp fire små spirer og det er så gøy!


#48

Galathea sa for siden:

Her gikk det så som så med gulrøtter og sukkererter i fjor pga veldig dårlig spiring. Var ekstremt sein vår her i fjor, det snødde til 17. mai, som ble etterfulgt av rekordvarm juni, så det er mulig kulden forsinket spiringen og så ble det for tørt? Jaja, potet og grønnkål leverte til gjengjeld kjempebra, og fikk fin avling av salat også, så tar med meg gode og dårlige erfaringer videre til 2021-sesongen. Har bestilt frø til urter og grønnsaker så langt, blir nok litt blomsterfrø også etterhvert.
Settepotet skal jeg også kjøpe, fikk litt tørråte i fjor, noen som kan tipse om en sort som tåler tørråte bra?


#49

veobra sa for siden:

Vi hadde purre. De ble som små vårløk. I det minste gode.

Vi sådde rett ut etter tips fra Magica. I pkastkasser med lokk. Det fungerte som bare det! Vi gjentar suksessen.


#50

Magica sa for siden:

Gulrot og purre er topp å så rett ut i plastkasser med lokk på vinteren (i melkekartonger eller andre potter (purre). Vær obs på at purre trenger mye kompost for å vokse seg store. Og de lir først store langt utpå høsten ofte.


#51

Charlie sa for siden:

Om du har hatt tørråte på potet er det viktig å ikke bruke samme vokseplass noen år, men det vet du kanskje, alt. Tørråte er vel (også) luftbåren.

Fin informasjon - også om sorter - er denne:
www.nlr.no/media/2993493/del-2-tiltak-mot-toerraate-i-oekologisk-produksjon.pdf


#52

veobra sa for siden:

Vi hadde gilrøtter og blomster under lokk ganske tidlig. Jeg kan tenke meg det var ringblomst, praktvindel og kornblomst. Grønnkål sådde vi kanskje også tidlig, den ble spist av åmer tidlig.


#53

Anne C sa for siden:

Jeg har ikke lest alt her, så tilgi meg om dette er tatt opp før.

Er det noen som har prøvd vintersåing her?


#54

Floksa sa for siden:

Veldig bra at du spør. Jeg tenkte nettopp å spørre om det samme.
Har hentet plantelyset mitt fra drivhuset og er klar som et egg til å så tomater. Ulempen er at all plantejord der dekket av snø og bunnfrosset.
Så håper FK har plantejord i butikken.


#55

Anne C sa for siden:

Jeg har lyst til å så ute på terrassen i plastbakker. Bare prøve det for å se hvordan det går.#57

Floksa sa for siden:

Aha. Dere snakker om å så ute. Jeg tenkte å så inne. Her kan ikke noe såes ute før i juni.


#58

Anne C sa for siden:

Ja jeg vil så ute i bakker som skal stå i snøen.


#59

Anne C sa for siden:

Frøene spirer når de er klare, og de er ferdig herdet når de først kommer opp.


#60

Magica sa for siden:

Floksa: du kan så tomatfrø inne nå men de er litt tidlig. Du må i alle fall ha ekstralys og et kjølig rom (15 grader ca) til de.


#61

Floksa sa for siden:

Ja har plantelys og rom klart. I fjor var ikke tomatene klare før frosten kom.
Og det er jo litt feil. Så tenkte å komme igang tidligere å år ja.


#62

gajamor sa for siden:

Har sådd masse ulike tomater i dag, uten å markere hva som er hva. Man får ikke mer moro enn man skaper selv, og dette tenker jeg er akkurat passelig nivå av spenning for 2021.

Har også fått purre- og sellerifrø i jorda, og en type løk som heter walla walla. Husker navnet fra ei bok jeg leste i min ungdom, men er ikke sikker på hvilken bok det var. Beskrivelsen av utrolig søt løk sitter ihvertfall igjen. Blir spennende å se hvordan virkeligheten er.


#63

Anne C sa for siden:

I dag fikk jeg en pakke i posten med frø som skal egne seg for å så ute i bakker i snøen. Så fort tak-folka er ferdige med å bruke terrassen min til oppbevaring skal jeg plante i vei. Sparer også på melkekartonger som jeg skal så gulrøtter i. De skal også ut i snøen.


#64

Floksa sa for siden:

I dag har jeg sådd tomater, ruccola og bladpersille. De to siste for å se om jeg får til å produsere inne. Tomatene med håp om modne tomater før frosten kommer :knegg:


#65

Anne C sa for siden:

Den enen broren min har tilbudt meg en hylle i det fancy drivhuset hans. Han har fått i oppgave å så litt for meg når han først holder på med sitt eget.

I løpet av uka blir takfolka ferdige med taket vårt, så da får jeg plass på terrassen til utesåingen min.


#66

Luftslottet sa for siden:

:heia:

Jeg har tenkt å så basilikum nå, mens det ennå er plass under sesongstartvekstlyset (ganske lite flate, står på kjøkkenet), for det dauer alltid når jeg kjøper fra butikken.


#67

celebelen sa for siden:

Jeg har sådd aubergine, gule tomater, purre, artisjokk, paprika og chil. Og i dag hentet jeg dyrkesett til østerssopp, så når jeg har fått samlet opp litt kaffegrut skal jeg sette igang med det også.


#68

Luftslottet sa for siden:

Gleder meg til rapport i løpet av året om artisjokk og aubergine, celebelen!
Jeg har ikke lykkes med aubergine i noen særlig grad, men forsøker igjen i år, med drivhus. Artisjokk står på kanskje-en-gang-lista. :knegg:


#69

allium sa for siden:

Jeg prøvde artisjokk for to år siden. Planten kom igjen i år, til langt utpå høsten, men noen blomster ble det aldri.


#70

gajamor sa for siden:

Begynner å gå alvorlig tom for plass i plantelyshylla. Begynte å plante om tomatene i dag, men kom bare halvveis før jeg gikk tom for potter. Får se om jeg finner noe i garasjen, for hagesentrene er stengt her i ring 1.

"Heldigvis" har det ene sitrustreet på stua dødd, så jeg kan bruke den potta til noen av de største paprikaene. Og det er vel ikke så lenge til vinduskarmene kan gi litt lys og plass også. Blir litt tetris, men tror jeg skal få det til å gå opp.


#71

Malama sa for siden:

Indusksrmene gir vel ikke bok tuner med lys før uti april eller noe sånn? Godt uti mars i alle fall?


#72

celebelen sa for siden:

Tomatene, purren og auberginen har begynt å spire, og blitt flyttet til vekstlys på gjesterommet. Og østerssoppen er i gang, i hvertfall mycelet. Jeg har fyllt på med kaffegrut et par ganger, men det er nok noen uker igjen før jeg kan håpe på sopp.


#73

Floksa sa for siden:

Her spirer tomat og ruccola :hurra:
Og jeg fascineres over hvor rotet man kan være. Det spirer nemlig ruccola blant tomatene og jammen tror jeg det spirer en tomat blant ruccolaen :dåne:


#74

Tallulah sa for siden:

Sår du ruccola for å spise nå, Floksa? Den vokser jo raskt og er spiseklar i løpet av få uker. Jeg har bare sådd rett ut, jeg.

Jeg har foreløpig sådd to sorter tomat, 6 typer chili og aubergine. Venter på 3 typer tomat til, bestilt fra Tomatprat. De hadde mye spennende.


#75

Anne C sa for siden:

Det er så kaldt ute at jeg har ikke orket å plante ute enda. Mangler jord også. Men satser på at jeg får plantet ut gulrøtter og noe salatgreier i løpet av neste uke.


#76

Malama sa for siden:

Tomatprat har mye spennende ja, det har hun. Jeg har så mye frø at jeg trenger egentlig neppe kjøpe noe men.... Det blir vel litt...


#77

Tallulah sa for siden:

Spirer alt jeg har sådd kan jeg forsyne hele bydelen med tomat og chili, tror jeg. :knegg:


#78

Floksa sa for siden:

Ja tenkte det. Jeg digger ruccola mens synes den vi kjøper er så slapp. Tenkte å se om den lot seg dyrke inn. Har vært sinnsykt kaldt her siste ukene så alt har stagnert litt, men det ser ut til at de får nok lys. Har på plantelys fra 6 til 23.


#79

Floksa sa for siden:

Noen som har prøvd persillerot i melkekartong?
Den har så lang veksttid at den ikke er mulig p dyrke her jeg bor, men tenkte om jeg sådde inne i melkekartong nå, så kanskje?


#80

Anne C sa for siden:

Det burde vel gå på samme måte som med gulrot?


#81

Galathea sa for siden:

da er tomat sådd her også, tror det må en drivhusløsning til om det skal være sjanse for å få dem modne.
Vurderte å teste et fra biltema, for å sjekke om dette er noe for oss, og så investere i et ordentlig ett hvis jeg og ungene får dilla. det er dette www.biltema.no/fritid/hage/planting/plante/drivhus-2000042252?gclid=EAIaIQobChMIxZScjdHz7gIViKkYCh20GAIKEAYYBCABEgKPUPD_BwE
Noen som har erfaring med slikt, vil det tåle en sesong eller tre om dett oppbevares innendørs om vinteren eller er det bare ræl? Er jo ikke all verden å se på, men det skal ikke stå på et synlig sted i hagen, så det er ikke så farlig.


#82

Malama sa for siden:

Jeg har hatt to eller tre sånne, de varer i snitt en sesong, for de blåser i stykker her jeg bor.


#83

Floksa sa for siden:

Så lenge du forankrer det godt og tar det ned om vinteren funker de fint.
De blåser veldig lett bort :knegg: og tåler ikke snø. Men om de lagres inn i demontert tilstand holder de lenge.


#84

Galathea sa for siden:

Litt skeptisk, men skal stå inntil en vegg, så får prøvd å få festa det så det ikke blåser bort. Mulig jeg kan få snekra meg et lite hus med noen lekter og pleksiglass, burde ikke være helt umulig. I teorien ihvertfall...


#85

Kanutte sa for siden:

Da har jeg og sønn (12) pottet om tomater og chili. Litt spent på hvor mange som overlevde den urutinerte plantehåndteringen, det gikk litt hardt for seg. Det spirte flere chilifrø enn jeg hadde forutsett (artig når de plutselig popper opp av jorden), så nå har alle fått litt bedre plass i 11 cm potter. To av tomatplantene var blitt så store at de fikk egne leirvillaer og ser riktig så voksne ut i sine nye hjem. Jeg ser at plantelyset kanskje er i minste laget for alle plantene, men krysser fingrene for at det går bra.

Dette er første gang vi planter "fra grunnen" og det er artigere enn jeg hadde trodd. Det er faktisk innmari koselig å komme på kjøkkenet om morgenen og vekke dem med lys og litt vann. Og så er det koselig at gamer-sønnen er med på prosjektet :hjerter:


#86

gajamor sa for siden:

Tomatene har begynt å ta av i størrelse, så vi har funnet plass til noen av dem i vinduskarmene. Skal få hengt opp noen små lamper med lyspærer fra hagesenteret, slik at de får litt mer enn bare sollyset. Noen av dem har begynt å krølle bladene. Håper det er bare midlertidig, og at jeg ikke har endt opp med et parti med giftig jord: www.spiselig.info/okologisk-plantenaering-er-forurenset-av-sproytemidler/


#87

Tallulah sa for siden:

Gaiamor: jeg drepte alle mine tomatspirer og et par andre planter med den gjødselen fra Plantasjen i fjor. I tillegg greide jeg å plante om en del av dem i jord som var altfor sterkt gjødslet, så det tok også en del.

I år har jeg 70 tomatspirer. :himle:


#88

Malama sa for siden:

Har ikke sådd et frø enda jeg. Har tomatgjødsel fra plantasjen, men en eldre årgang, og har ikke hatt problemer med det før, så bruker det nok i år også, men ikke på en stund, først og fremst må jeg så. Ser ikke bort fra at jeg ryker på noen stiklinger også, men tomat pleier jeg vel ikke så før starten av mars uansett. (chili og paprika og blodbeger burde jeg dog sådd tidligere, så det får bli stiklinger av noe og elles prøve å ta det igjen til jul)


#89

Anne C sa for siden:

Jeg har nå plantet reddik, gulrot, noe løkgreier, ruccola og noe salatgreier ute i bakker som står i snøen. Jeg er veldig spent på hvordan det kommer til å gå. Det jeg har sådd nå står i ulike småbokser ned i plastkassa. Jeg har også tenkt å fylle en plastkasse med jord og så noen av de samme tingene i den. Og så ser jeg om det er noe forskjell.


#90

Tallulah sa for siden:

Gleder meg til å høre hvordan det går med vintersåingen, Anne!

Vi må bedrive en del jordforbedring i grønnsakshagen i sommer. Det er veldig leirete jord, så det er vanskelig med alle rotgrønnsaker.


#91

Kanutte sa for siden:

Hjelp! Mannen har oppdaget bittesmå insektdyr i jorda hos to av pottetomatspirene. De krelte frem i massevis da han vannet. De er mindre enn et knappenålshode, svartgråaktige og ser ut til å trives best nede i jorda. Noen som vet hva det kan være, om det er skadelig og hvordan man kan kverke dem? Eddik eller grønnsåpe kanskje?


#92

gajamor sa for siden:

Sist jeg telte var det 84 i kjelleren. Men siden da har jeg fått gitt bort noen, og noen flere har spirt. De er begynt å bli ganske store, så har begynt å fylle opp vinduskarmene på stua. Det skal være lyst nok her fra midten av mars, men har også hengt opp noen ekstra plantelys. Må nok finne flere å gi bort til.

Er veldig usikker på om jeg skal så kål, blomkål og brokkoli. Det tar veldig mye tid og plass, og man må beskytte dem mot kålsommerfugler. Men det er godt, og de store kålplantene er kule.


#93

Hjertensfryd sa for siden:

De som har pallekarm drivhus, kva har de oppi dei? Eg håpar å få satt opp eit i år, men er litt usikker på kva eg skal ha oppi.


#94

Galathea sa for siden:

Hvis du ikke allerede har prøvd grønnkål kan jeg anbefale det. Mine grønnkålplanter gikk fri for kålsommerfuglen i fjor, mulig den ikke er like fristende som andre kålplanter?


#95

gajamor sa for siden:

Vet ikke hvor godt grønnkålen faller i smak hos husholdningen, men nå har jeg vintersådd den sammen med en bøling av andre kålplanter, så da får vi se. I verste fall blir vi skikkelig gode på å dyrke kålsommerfugler.

Er fortsatt veldig usikker på hvordan jeg skal få forkultivert gulrøtter når jeg ikke har store melkekartonger. Kjøpte bringebærplanter i fjor, og de kom i høye potter. Kanskje jeg kan bruke dem.

Skal forså noen blomster i dag: pyntekorg, asters og tusenfryd. Tar med basilikum og eplemynte i samme runden, til krydderhagen. Humlene stortrivdes i myntebedet i fjor, og siden vi har flere ulike varianter så blomstret det nesten hele sommeren.


#96

frukt sa for siden:

Jeg har sådd i dag. Mest blomster, men også noen grønnsaker.
Av blomster har jeg månedslavatera, kornblomster i ulike farger, solsikke, røde blomstererter, dagfiol, mimosa og dragefrukt. De to siste er inneplanter da.
Av grønnsaker har jeg paprika, gulrot og brokkoli. Og så skal jeg så tomat, og sette noen poteter. Og så har jeg sådd physalis siden jeg hadde suksess med det i forfjor.

Har jeg plass til alt dette på den lille uteplassen min? Egentlig ikke, men den tid den sorg. :humre:


#97

celebelen sa for siden:

Jeg har pottet om tomater, paprika og aubergine og satt dem under vekstlys. Jungelagurk og squash har begynt å spire, så jeg må snart fram med et vekstlys til.

Jeg vurderer å kjøpe drivhustopp til pallekarmene, evt ha fiber over. Rådyr er nemlig glad i grønnkål...


#98

Molly sa for siden:

Noen som kan fortelle meg hva jeg trenger for å dyrke gulrøtter på verandaen? Pallekarm utgår, for det tar for mye plass.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.