Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Saftigere brød

#1

Taien sa for siden:

Teit overskrift, men jeg laget noen veldig gode brød her om dagen. Problemet er bare at de blir fort knusktørre, og egner seg dårlig i matpakken f.eks.
Hva gjør jeg galt? Hva kan jeg gjøre annerledes? (Det er 4 ss sirup i...bør jeg øke dette? Det står mørk sirup, men jeg bruker lys. Ellers har jeg i hvetemel, sammalt hvete, solsikkekjerner, havregryn og havremel, smør, melk, vann, gjær og salt.)#3

frukt sa for siden:

Jeg synes at brød blir bedre av å heve over natten, ca 18-20 timer. Jeg har forsåvidt bare bakt glutenfritt på den måten, men om det blir saftigere og bedre bør jo glutenbrød bli det og.


#4

IzziCreo sa for siden:

Baker også eltefritt og det er saftig selv på dag 3 :nikker:#6

tink sa for siden:

God tid på heving var det som gjorde at jeg knekte koden for saftig gjærbakst. Har øvd 4 år med spelt og surdeig, men det liker ikke ungene så vi har kjørt parallelløp med surdeig og kjøpebrød. Nå har jeg endelig fått til ok gjærbrød også, som ikke blir alt for tørt og som heller ikke smuldrer ved oppskjæring.


#7

gajamor sa for siden:

Greia med eltefritt er at det er lite mel der, da blir brødene saftigere. Du kan prøve å redusere melmengden i vanlige brød også. Et par kokte poteter eller rester av grøt kan også hjelpe.


#8

venla sa for siden:

Jeg har prøvd meg litt frem og funnet ut at jeg liker best når det er en slags grøt av frø/korn i deigen. Nå bløter jeg opp havrekli og linfrø, og har i sammen med en pakke havrebrød. Bruker et par spiseskjeer sirup i, men virker ikke som det gjør det så mye saftigere.


#9

Charlie sa for siden:

Har prøvd grøt og eltefritt brød, og det blir saftigere. Men ikke go overboard, da blir det skikkelig rått, deigete og ekkelt. Har jeg hørt av en venn. :sparke:


#10

Luftslottet sa for siden:

Enig med røkla i at eltefritt er tingen. Lettvint er det også. :hjerter:


#11

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg er enig i eltefritt, og så bruker jeg veldig mye havregryn. De sveller mye, jeg får mye vann inn i deigen da. Og brødene holder seg fint i tre dager, synes jeg.


#12

Luftslottet sa for siden:

Chiafrø er også veldig godt egnet i eltefrie brød. De holder veldig godt på fuktigheten.


#13

Luftslottet sa for siden:

(Tre dager har vi aldri prøvd. Her bor det glupske guttebarn i voksefasen, så det går mer enn et brød om dagen.)


#14

Taien sa for siden:

Da skal jeg prøve eltefritt med mye havregryn!


#15

Taien sa for siden:

Tror du jeg kan bytte ut honning med lys sirup? Det er det jeg har i huset, ser du.


#16

Lykken sa for siden:

Ja, jeg tipper det. Vet egentlig ikke hvilke egenskaper sirup eller honning har oppi deigen utover smak.


#17

Luftslottet sa for siden:

Jeg tror du bare kan sløyfe honningen også. Det der ligner på oppskriften jeg slumper til for eltefritt brød, og jeg har aldri hatt noen søtning i. Det blir godt brød likevel.#19

frukt sa for siden:

Det gir kanskje litt næring til gjæren?


#20

Lykken sa for siden:

Js, nå måtte jeg google:
Bakeren:
Hei! Søtt i form av sirup, malt, melasse, honning eller sukker brukes ofte som ekstra næring fro gjæren i en deig. Halvver gjærmengden i stede - og bruk eventuelt litt lavere temperatur på deigvæsken enn normalt - og vips er hele sukker-behovet borte. Malt/honning/melasse kan brukes for å få ekstra farge på skorpen under steiking,- og for å sikre at bakverket ikke blir blekt og lite delikat.


#21

Lorien sa for siden:

Cottage cheese eller kesam eller creme fraiche er fint å slenge i deigen for saftige brød.


#22

Magica sa for siden:

Ja, eller yoghurt naturell eller kefir hvis man har sånt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.