Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kan du anbefale en engelsk bok til en 10.-klassing?

#1

daffy sa for siden:

Så er vi der igjen, 10.-klassingen skal velge en bok han skal lese og sikkert analysere i engelsk. Det virker helt umulig for ham å finne wn bok, han liker virkelig ikke å lese. Noen som har tips til en bok som ikke er for komplisert (engelsken er god, litterær modenhet mer passe) og som det er litt å ta tak i når man skal analysere?


#2

sindrome sa for siden:

Jeg mener vi leste Boy (Roald Dahl?) på videregående? I hine hårde dager. Kan det være noe? Eller noe annet av Roald Dahl? De er mye symboler og greier i de bøkene og de er underholdene.


#3

Polyanna sa for siden:

Noe av Nick Hornby? Den om fotball og alle slags lister?


#4

IzziCreo sa for siden:

Hva med dystopi av noe slag? Det pleier å fenge i den alderen, og er gjerne mye å ta tak i når man kommer til analysen. Er han god i engelsk? Hvis det er et fag han ikke føler seg tipptopp i så kan det være smart å velge en bok som han har lest før eller kjenner historien via en film eller serie. Kjente dystopier som f.eks. The Hunger Games, Divergent eller The Maze Runner kan kanskje være aktuelle? Scythe anbefaler 16-åringen (og pappa'n) her. Harry Potter hvis han liker fantasy.


#5

Tjorven sa for siden:

Min 10. klassing stod i samme problemstilling. Hun valgte å lese "The perks of being a wallflower" av Stephen Csbosky, og det var engelsklæreren så fornøyd med at hele klassen nå leser den sammen. Da slapp hun å lese en ekstra bok med fellesskapet, og det var hun enda mer fornøyd med. Den finnes også som film (for de som trenger litt lesestøtte/motivasjon).

Tematikken er særdeles relevant for aldersgruppen.


#6

Elise sa for siden:

Animal farm? Usikker på nivået, men mye å ta tak i. :jupp:


#7

venla sa for siden:

Bibliotekene har ofte gode tipslister. Se f.eks. denne fra Sølvberget i Stavanger:
www.xn--slvberget-l8a.no/Anbefalinger/Lesetips-for-barn-og-unge/8.-10.-klasse-engelsk/Engelske-boeker-for-8.-9.-og-10.-klasse

Noen tips etter tema:

Fotball
Man of the match av Dan Freedman
Kick off av John Hickman

Spenning/dystopi
The hunger games av Suzanne Collins
Virus av Tommy Donbavand
Island X av Benjamin Hulme-Cross (lettlest)
Five hundred miles av Kevin Brooks

Fantasy
Coraline av Neil Gaiman

Fine/triste bøker
The fault in our stars av John Green
Wonder av R.J. Palacio
The boy in the striped pyjamas av John Boyne


#8

celebelen sa for siden:

Noe av Terry Pratchett eller Neil Gaiman? Discworld-bøkene til Pratchett er ikke så voldsomt lange, av Gaiman er f.eks American Gods eller Good Omens gode.


#9

daffy sa for siden:

Film for lesestøtte/ motivasjon er nok lurt. Takk for tips alle sammen. Fin tråd å ha liggende her, så kom gjerne med flere.

Lord of the Flies er mitt tips. Filmet, spennende og smart, og skremmende paralleller til politisk situasjon i f.eks USA.


#10

Polyanna sa for siden:

Vi bruker forresten audible for lydbok. Da leser hun på kindle, og hører på lydbok, litt i parallell, litt frem og tilbake. Lydboken følger boken. Kindle gjør at man kan slå opp synonymer, lydbok gir mer kontekst (tonefall, stemmebruk), og man hører ordet uttalt. Veldig fint for min med litt lesevansker!


#11

Tjorven sa for siden:

Ja, for det er jo ikke sånn at alle 10.-klasser bobler over av motivasjon for skolearbeidet. :knegg:

Snuppa skulle levere inn en oppgave, og valgte å se på forskjeller mellom boka og filmen og hvorfor det måtte gjøres på den måten. Da fikk hun tilbakemelding på at det var en fornuftig vinkling, og det trengte hun. (Engelsk er det aller tyngste faget for henne.)


#12

Vind sa for siden:

Jeg anbefaler Ready player one, og Ready player two. Den første er filmatisert, og det er en dystopi med masse å analysere ganske enkelt.


#13

daffy sa for siden:

Ready player one hørest interessant ut. Prøver å kjøpe den på amazon, men får beskjed om at den ikke er tilgjengelig i min region. Det var da merkelig. Noen som har tips til hvilken innstilling jeg må gjøre i Amazon for å få dette til?


#14

Mex sa for siden:

Hmm.. så rart. Jeg vet ikke hva man evt må endre. Men den er tilgjengelig i norske bokhandlere også. (på engelsk)

www.tanum.no/_ready-player-one-ernest-cline-9780804190138?gclsrc=aw.ds&&https://www.tanum.no/_ready-player-one-ernest-cline-9780804190138?gclsrc=aw.ds&amp;gclid=CjwKCAiAo5qABhBdEiwAOtGmboxbreFJVqL7_8LRciWjeiQdaD-9F0Llo9RJwPC6s93YNfyBufXv4BoCeE4QAvD_BwE

www.norli.no/ready-player-one-3?gclid=CjwKCAiAo5qABhBdEiwAOtGmbh6iz3OWm3an0GpgvOe8wd6OssxUsRVdEHkalNaT5_GbcHDuTXo4fRoCkDQQAvD_BwE


#15

daffy sa for siden:

Fikk det til. Fikk opp at det var en «global edition» jeg kjøpte.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.