Jeg tenkte jeg skulle lære meg å strikke, fordi babyen min er aller søtest i strikkeklær. :knegg: Men jeg er altså helt uten noen forkunnskaper, jeg kan legge opp masker og foreta selve strikktingen, men ikke noe mer enn det...
Så derav denne tråden. Den kommer sikkert til å bli full av spørsmål etterhvert. Det første spørsmålet er: når jeg ser på de klærne som babyens grandtante har strikket, synes det ikke når hun har byttet farge. Altså, det er ingen knute eller avklippet garn eller noe, det ser bare ut som om garnet har magisk skiftet farge. Hvordan har hun fått til det?
Åh, herlighet, ja! Dette er jeg svært for. Dette skal jeg gjøre alvor av når det blir mulig altså, så om dere ikke egentlig mener det, må dere begynne å skrive liste over unnskyldninger. :knegg:
Anbefaler også de enkle oppskriftene til PetiteKnit. Hun skriver de forståelig og passer sammen med videoene som nevnes over her. Det står også vanskelighetsgrad på oppskriftene.
Nei, det tror jeg ikke. For noe av poenget er jo å vise akkurat hvordan man gjør med pinner og sånt. Da må man vel ha litt mer enn et pc-kamera.
Hvis alle kan strikke, og skravlinga er målet er det overkommelig. Men nå tenkte jeg at formålet var å faktisk vise frem strikking.
Men altså; de gamle FP-strikketreffene var veldig ålreite ... og bittelitt skumle. Man møtte jo masse mennesker som man aldri hadde sett, men delt veldig mye med på nett.
Jeg vet ikke hva du har tenkt å strikke, men om du skulle slå deg på Klompelompe har jeg et par bøker. Det er mye fint til barn der, også mindre plagg, feks sånn romper. Du kan gjerne låne bøkene isåfall. Jeg kan også bidra med enkel hjelp, men er ingen ekspert.
Jeg har sett dine gjentatte hint om at du ønsker å lære å strikke, og tenkte at jeg gjerne ville lære deg. Men nå skal vi jo liksom ikke omgås fysisk i særlig grad. :mumle:
Men akkurat det med å komme i gang med strikking er egentlig bare å sette i gang. Jeg husker at jeg forsiktig dyttet FP-brukeren Camomilla utpå for noen år siden fra et absolutt nullpunkt, og nå er jo produksjonen hennes bare helt vanvittig ... både i mengde og utførelse.
Det er så gøy med de små triksene som gjør at jeg får til det jeg ønsker. Noen ganger spoler og spoler jeg i filmene for å forstå hva de egentlig forsøker vise frem. Hint om noen som er gode på filmer er veldig fint.
Jeg har brukt mye tid på å se Youtubevideoer. Særlig på felling mot høyre og venstre = raglanfelling - som også kan brukes for å få pene fellinger på ermene når man strikker genser.
Og flettestrikk.
Og å øke masker uten å få hull.
Det er mye å lære. Ta litt og litt.
Det er kanskje dristig å begynne rett på barneklær? Lurer på om Kompelompe har oppskrifter med kun rett/rillestrikk som kanskje er lettere enn å stikke mye vrangt når man er nybegynner.
Jeg ville valgt å strikke en lue. Det er overkommelig og du lærer rett og vrangt og å felle.
Jeg lærte meg å strikke i permisjon med minstebarnet. Kunne ikke legge opp, og heller ikke strikke vrangmasker. :knegg: Men videoer på internett er din venn! Jeg begynte med "begynnerjakken" fra petiteknit, det er svært utførlig beskrevet i oppskriften hvordan man skal gjøre det. Deretter strikket jeg en ankerstrøye (også fra petiteknit), den er også enkel.
Men dersom du faktisk kan både legge opp og strikke rett og vrang er du jo mer dreven enn jeg var. :nemlig:
Jeg, verdens mest introverte menneske, som ALDRI hadde vurdert å videochatte med folk fra internett, som bare grøsset av tanken - begynner faktisk å bli så sulteforet på sosial kontakt at jeg synes det virker som en god idé... :sparke:
Ja, kanskje jeg tar i mot tilbudet om å låne bøker etterhvert. Jeg tipper Klompelompe er et stykke frem i tid, men har sett at de har en del fint.
Om man kan starte med denne, da er man veldig langt forran meg altså. Men den var veldig fin!
Søsteren min prøvde å lære meg å strikke da vi var i permisjon med min eldste/hennes yngste - det ble til at jeg strikket sånn ca tusen par tovede tøfler mens hun strikket Marius-jakke til sønnen min. :knegg: Men det gjorde i hvert fall at jeg lærte det mest basic. Jeg tror jeg kan felle av også, må bare friske opp hukommelsen der.
Spørsmål:
På jakken jeg har tenkt å begynne med må man sy sammen armene med jakken. Jeg må ikke bruke symaskin til det, vel??? :skremt:
Det som er fint med novisegenseren er at det er ingen montering. Og det eneste jeg kunne da jeg startet var å legge opp, strikke rett og vrang og felle av. Resten brukte jeg videoer til. Og det er egentlig ikke så mye annet enn å øke og minske masker. Jeg kan gjerne sende deg mønsteret så du ser hvor bra det er forklart. Det er virkelig "teskje"-forklaringer.
Jeg anbefaler deg å spørre på en ordentlig garnbutikk, som kan gi deg en oppskrift, og garn og pinner som hører til. Metall eller tre er bare smak og behag, rundpinne eller løse pinner likeså.
Jeg syns du burde kjøpe rundpinne med tynn og fleksibel kabel på (KnitPro, for eksempel), og så få hjelp til å finne ut av Magic loop.
Ja, dei er veldig nybegynnervennlige. Ho skriv mønster etter samme morell som amerikanske designere, slik at det står kva du skal gjere i kvar omgang. Ikkje bare sånn «også følger du eit eller anna som er underforstått for alle som kan spørje bestemor om hjelp».
Ok, det skal jeg få til. Jeg har ikke fått garnet ennå, så det er jo sikkert en stund til. :knegg:
Så fint! Må innrømme at den genseren som ble linket til her var innmari fin, og den begynner på 1 år, noe det er en god stund til min mini-baby er i stor nok for, så da har jeg jo god tid på å kløne.
Jeg tror jeg hiver meg med i denne tråden. Jeg har bestilt et strikkeprosjekt fra Strikkemekka.. En genser, og jeg aner ikke hva jeg driver med! Jeg ble påvirket av venninna mi.
Jeg har strikket noen av disse luene i det siste i restegarn. Her trenger man å legge opp, strikke rett og vrang og strikke vrang sammen. Store pinner også, så det går fort.
Og hvis noen ønsker seg strikketreff på Teams/Zoom er jeg altså med på det, selv om det ikke blir en god arena for å hjelpe/demonstrere. Men man tager hva man haver osv.
Jeg kan melde at jeg aldri hadde fullført et eneste strikkeplagg da jeg begynte å strikke for 7 år siden. Jeg er ingen racer ennå, men har strikket flere gensere, kjoler og mange småplagg. Så det er virkelig en fin ting å hive seg over.
Apan - jeg leste at du aldri har fullført et eneste plagg, men likevel syns strikking er en fin ting å hive seg over.
Jeg har lokalisert en garnbutikk i nærheten av der jeg bor. Jeg er skeptisk, lurer på om det er litt sånn "Første nøste gratis...", jeg kjenner jo ei dame som eier sin egen vekt i garn. Det tror jeg er ganske mye, selv om hun er liten og vever.
Å eie sin egen vekt i garn er nok ikke så uvanlig. Jeg er ganske økonomisk anlagt, så jeg eier garn tilsvarende vekta på mitt yngste barn (som ikke er helt lite lenger). :nemlig:
Men det blir ikke sånn for alle, så det er egentlig bare å teste det ut.
Jeg er ikke liten og vever og har nok garn i min egen vekt til jeg tro. Men, jeg har tatt grep nå i høst og har sortert alt veldig ordentlig etter type, sånn at det er lettere å ta det i bruk og har en lang liste med prosjekter som bruker garn fra lageret.
Jeg skal, når garnbutikken åpner for bytte igjen, bytte en bok jeg fikk til jul mot garn til ytterligere ett prosjekt, men utenom det tror jeg at jeg skal klare dette året uten å kjøpe garn. Så blir det spennende å se om det holder
For noen av oss blir det skrekkelig vanskelig å ikke kjøpe garn. Det er så mye fint og det er så mange ting man har lyst til å gjøre. Men vi har jo stort sett ikke ubegrenset strikketid. :rolleyes:
Dette er sikkert et vanskelig spørsmål, men finnes det noen måte å vite hvilket garn som kan byttes ut med hvilket?
F.eks. sier en oppskrift at man skal bruke et garn som består av en høy mengde akryl. La oss, bare for eksempelets skyld selvsagt, si at jeg var unormalt glad i ull og også hadde en særdeles forfrossen unge, som derfor også var unormalt glad i ull, hvordan kan jeg finne ut hvilket ullgarn jeg kan bytte ut akrylgarnet med?
Hvis du ser på det "magebeltet" som er rundt nøstet, så står det ca hvor mange meter garn det er i nøstet og hvilken strikkefasthet det har (på det jeg har foran meg nå står det feks ca 175 m Strikkefasthet 24-26 m = 10 cm. Strikkepinner 2,5-3,5). Dersom du vil bytte ut garn er det enklest om du finner et annet garn som har omtrent de samme opplysningene som det som er anbefalt. Og, selvsagt, spesielt viktig at du faktisk lager en strikkeprøve og sjekker strikkefastheten.
Ellers har jeg veldig god erfaring med å ta med oppskriften til en strikkebutikk og be om hjelp til å finne erstatningsgarn.
:jupp: Og veldig hyggelig når man ble med på. Nå fikk jeg bare vært med på to-tre før jeg flyttet tror jeg, men disse strikketreffene er likevel savnet fra min side. :nemlig:
Jeg har litt varierende erfaring med å få tips om erstatningsgarn på garnbutikk. Når jeg erstatter garn er antall meter pr nøste det jeg ser aller mest på, så hvis jeg erstatter så må dette tilpasses med endring av størrelse hvis det er stort avvik.
Jeg vil også alltid ha ull. Men f.eks. hvis jeg strikker sokker, så bør det også være noe polyamid slik at det ikke blir hull med en gang.
Ja, jeg er svært ekstrovert, så jeg elsket strikketreffene. Men det var allikevel alltid litt skummelt i forkant når det kom nye folk ... som hver gang viste seg å være skikkelig trivelige.
Det er synd og bruke masse tid på å strikke i akryl, hvis man ikke liker det da. vi fikk en gang en nydelig hjemmestrikket genser. Mye arbeid med mønster og vedlig fin passform. Ungen kunne ikke bruke den, for det ble bare svett og ubehagelig.
Man får fine kjøkkenkluter i bomull også. :nemlig:
Litt av motivasjonen for strikking er for min del å få fine plagg uten syntet, som passer og som jeg har valgt alt til, til en brøkdel av prisen for kjøpte plagg i samme kvalitet.
Akryl er en klimaversting, så jeg ser ingen grunn til å ha det i strikketøyet, unntatt i ullsokker og som albuelapp hos den veldig tynne mannen min.
Det garnet som er foreslått i oppskriften er Phildar Partner 3,5. Det er jo bare 25% akryl og 25% ull, men det finnes kanskje noe å bytte det ut med likevel?
Desto større grunn til å være ullfantast altså! :D
Hvilken nettbutikk er forresten best til å kjøpe garn?
Eller Merinoull (ikke den tynne) fra Sandnesgarn, men legg da på et ekstra nøste, for der er det litt færre meter garn per nøste enn på det som sto i oppskriften.
Dette kan du bytte med, Input: www.sandnesgarn.no/garn/merinoull
Filcolana Pernilla er også et nydelig garn med samme strikkefasthet
Jeg elsker å strikke, og lærer gjerne bort. Alle mine tre jenter strikker hver sin Louisiana genser, og det går veldig greit. Men det er selvfølgelig mye lettere å få hjelp av en man bor med enn over nett!
Jeg kan på det varmeste anbefale videoene Adrienne lenket til. Jeg bruker de mye når jeg skal lære nye ting, selv om jeg er god på å lese mønster. De tar for seg absolutt alt du trenger.
For å strikke den genseren det ble tipset om her, og som er helt nydelig, trenger man å kunne legge opp, strikke rett oh vrang og felle av. Og så lærer man seg å ta ut underveis. Ha den på lista di, Input, jeg kan hjelpe deg steg for steg!!
Ja. Også ber du dem i butikken om hjelp til å vise deg innfargingsnummeret, og sørge for at alle nøstene har samme innfargingsnummer.
Og, ikke minst: Kjøp strikkepinner som du syns er behagelige å holde i, og hvor vaieren ikke er for stiv. Om du kjøper de billigste i plast, gjør du deg selv en skikkelig bjørnetjeneste, for da er sannsynligheten for at du syns det er pyton å strikke stor. Det ER pyton å strikke med ræva utstyr. Da vil jeg heller sende deg en rundpinne i posten som du kan låne. :nemlig:
Jeg kan heller ikke strikke, men har altså strikket meg selv en Raglangenser i høst, den har noen feil her og der, men pyttsann!
Har fått mye hjelp av YouTubevideoer.
Strikking er så gøy! :hyper: Tida strekker ikke til og lista over alt jeg har lyst til å strikke blir stadig lengre.
Jeg har strikket i mange år, og har en anselig mengde garn. Jeg er veldig tung, men har nok mye mer garn enn vekta mi. Veldig kjekt når jeg plutselig får lyst til å starte et nytt prosjekt en lørdagskveld, da slipper jeg å vente til mandag ettermiddag!
Jeg arrangerer strikkekafe på mitt lokale bedehus en gang i mnd (ikke nå for tida, da :trist: ) og synes det er kjempekjekt å hjelpe nybegynnere og andre som står fast. Kan gjerne bistå her om noen har bruk for det :jupp:
Hvordan oppbevarer dere alt dette garnet? Ett garnnøste er jo veldig lett, så 60 kg garn må jo være helt vanvittige mengder? Har dere et eget rom til garnet?
Jeg oppbevarer garnet i plastkasser med tett lokk. Garn av samme type i samme kasse. Kassene står i bokhyller, og noen store står i stabel i et hjørne. Tidligere brukte jeg gjesterommet, nå har jeg bytta om og bruker bokhyllene i "stuedelen" av rommet til mellomste som bare er heime i feriene (senga hennes står i alkoven i tilknytning til dette rommet, så jeg har ikke overtatt rommet hennes helt :knegg: )
Hugser du den diskusjonen vi hadde då eg flytta, om at du ikkje skjønte at 50 kvm. var lite plass ... :humre:
Tidlegare hadde eg eit hobbyrom, der eg hadde garn i Trofasthyller frå ikea. Nå har eg lagt inn alt i stash på Ravelry, slik at eg har oversikt der, og pakka det o vakuumposer.
Jeg tenkte på denne tråden i dag. Jeg har akkurat kjøpt garnet jeg manglet. Det jeg mangler nå har de ikke på butikken min, så jeg må uansett bestille på nett. Har to prosjekter på pinnene nå.
Nei. :( Og jeg er faktisk oppriktig lei meg for det. Har en relativt stor mengde garn til overs etter at jeg flettet strømpebånd til mannens bunad, som jeg sikkert kunne gitt noe med, men jeg har jo ikke strikkepinner.
Finnes det noen lokale strikkebutikker i nærheten? Her tilbyr strikkebutikkene både hjemkjøring og hente utenfor butikken. Står info om det på Instagram. Den ene butikken leverer hele helgen og.
Det er ikke noen FP-ere litt mer i nærheten som kan låne deg noe, da? Jeg bor dessverre i no-go-sone for Osloboere, ellers hadde det vært mulig å hente garn og pinner på trappa her.
Min lokale garnbutikk leverte garn på døra under nedstengingen i mars. Ellers synes jeg garn burde sortere under beroligende og selges på apoteket. :storsympati:
Å hente garn og pinner på trappa er nok sikkert ok hvis man kjører bil, når jeg tenker etter. Det er et tilbud. Det kan godt gjelde FP-ere generelt, bare si fra. :knegg:
Denne tråden har lurt meg til å starte strikkeprosjekt igjen. Jeg kan egentlig strikke, jeg liker egentlig ikke å strikke, men så fant jeg en oppskrift på votter ...
Så nå er jeg i gang, og lurer på hvordan man unngår krampe i hånda og at man strikker like løst/fast hver gang man tar opp strikketøyet? Jeg strikker løst/stramt basert på dagsform og da kan man liksom lese av resultatet (hvis det blir ferdig - hvilket det sjelden blir) hvilket humør jeg har vært i i strikkeperioden.
Jeg er redd det er mengdetrening som er svaret her. :klem:
Men det går an å bytte til litt større pinner hvis du har en stram dag og omvendt hvis du har en løs dag, og jeg vil på det varmeste anbefale at du da strikker begge vottene parallelt, eller at du i det minste holder et øye med størrelsen. Vottene kan fort ende opp i ulik størrelse. :knegg:
Flerfargestrikk på to votter samtidig på magic loop er ambisiøst for erfarne strikkere også, jeg gjør det ikke, for jeg surrer bare sammen fire garn. :skremt:
Det ER vanskelig å få det fint når man strikker rundt på et så lite strikketøy med flere farger, det blir fort litt stramt, men det kan rette seg en hel del ved å dampe. Men det kan jo anbefales å øve seg på ensfargede votter før man strikker mønster.
Mener du jeg kanskje overdurderer egne ferdigeter? :knegg: (Jeg syns det er så utrolig kjedelig å strikke ensfarget :sparke: ) Og så tenkte jeg at votter er overkommelig prosjekt, for det kan da umulig ta like lang tid som genser liksom (som var det siste prosjektet jeg startet på - og avsluttet før jeg var kommet 10 cm opp for det var så ufattelig kjedelig :flau: )
Det viktigste for å lære seg å strikke er å være motivert. Hvis du blir motivert av votter i flerfargestrikk, er det dét som er lurt. :nemlig:
Ellers anbefaler jeg alltid hals og lue, for det trenger man ikke å strikke to stykker av for å komme i mål. Google second sock syndrome - det fins! :knegg:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.