Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan bake brød

#1

frukt sa for siden:

Det er jo så mange måter å gjøre det på, med hevedeig, surdeig,
fersk gjær, tørrgjær, eltefrittt, i støpejernsgryte, kaldheving og jeg vet ikke hva.
Hva foretrekker du?

I min jakt på den aller beste metoden leste jeg et sted at man bør ikke ha salt i deigen før utbakingen fordi det påvirker gjæren på et eller annet vis. Er det noen som vet noe om det?

Jeg bruker helst speltmel, og det skal visst eltes forsiktig, og ikke for lenge. Sist jeg bakte brød til barna lot jeg maskinen gå i sikkert 15 min, og kan ikke si jeg merket noen negativ effekt av det. :gruble:

Surdeig har jeg prøvd en gang, og fant da ut det gidder jeg ikke å styre med. :knegg:
Jeg foretrekker å la deigen heve over natten. Synes brødet blir mye bedre, og mer holdbart av det.


#2

IzziCreo sa for siden:

Jeg baker kun eltefrie brød, og de blir alltid saftige og gode - og ikke minst med særdeles liten innsats :knegg: Det er også svært fleksibelt og ikke nøye når man putter det i ovnen, om det er 14 eller 18 timer etter er hipp som happ. Sånt passer meg utmerket. I det siste har jeg brukt kokeboken Eltefri bakst av Ine-Janine Jansen (?) fra bloggen Mat på bordet.
Jeg baker også kun med speltmel, og har ikke merket noe annerledes egentlig.


#3

kamp sa for siden:

Glutenfrie eltes i et par minutter før heves en gang

Spelt lager jeg over natta


#4

Nextlife sa for siden:

I teorien er det slik at salt er ugunstig for gjær, den bør få kommet i kontakt med vann og mel før man har den i deigen. Sukker skal ha motsatt effekt, noen sukker/søtstoffkorn i lag med gjær skal ha en boostende effekt for gjæren.
I praksis, jeg baker mye og kan absolutt ikke se noen forskjell på verken deig eller ferdig resultat uansett i hvilken rekkefølge og når salt tilsettes.


#5

frukt sa for siden:

Takk for forklaring. :)


#6

Luftslottet sa for siden:

Samme her, unntatt det med spelt. Jeg er glad i havre.


#7

Tallulah sa for siden:

Kanskje gjær var mer ustabilt i gamle dager, og ble mer påvirket av salt? :vetikke: raske karbohydrater mater jo gjæren, derfor hever søt og fin bakst bedre.

Jeg syns også eltefritt over natta gir det beste brødet. Jeg liker godt smaken av havre, og elsker nøtter i brødet. Det er jeg den eneste i familien som gjør, så det skjer ikke så ofte at jeg har det i. Jeg er ikke så begeistret for mye mel utenpå brødet, så jeg bruker ofte olje i stedet når jeg baker ut.


#8

Luftslottet sa for siden:

Hmm, jeg baker ikke ut det eltefrie, men har såpass løs deig at jeg bare heller over i form og steiker. Det blir helt nydelig, og det krever totalt 10 minutter aktivt arbeid å bake to brød. :gladspøkels:


#9

IzziCreo sa for siden:

Jeg gjør det faktisk hakket enklere enn det også, med Lekue silikonform. Setter den på vekten, heller oppi det jeg skal, rører rundt og setter til heving. To timer før steking bretter jeg den litt sammen med en slikkepott, fortsatt bare i formen, etterlever og så steker. Jeg har satt den inn uten å brette den også. Merker ikke veldig stor forskjell egentlig.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.