Jeg vil lage fantastisk tynnbunnet pizza, men opplever at den blir litt soggy i midten, i motsetning til når jeg lager klassisk åttitallspizza med mer deig. Skjønner at mer varme i bunn kan hjelpe, og ønsker meg derfor en pizzastein eller pizzastål.
Så hva er best? Er det slik at alle pizzasteiner faktisk ikke er det, men er keramiske, eller er det bare noen? Er det noen kvalitetsforskjell på står og stål eller stein og stein?
Vi har pizzastein, men jeg merker ikke så stor forskjell på bunnen før og etter den kom i hus. Mannen lager veldig god pizza, med en deig som lages i tusen operasjoner og minst 48 timer før pizzaen skal spises.
Vi fikk en fin rund pizzastein til jul for noe år siden, men for å steike pizza til 5 personer - går det jammen lang tid. Så stål eller stein, det får andre avgjøre, sørg bare for at den dekker langpanna! Det er fint at alle får varm pizza samtidig.
Jeg har pizzastål, 6mm tykt tror jeg det må være. Sliter litt med å finne plassering i ovnen, men nå tror jeg at jeg har funnet ut hva som fungerer best.
Fordel med stål er at det ikke sprekker som stein kan gjøre og det leder og holder varme veldig godt.
Jeg lette etter dette før jul, fordi mannen ønsket seg, men det var ingen som solgte 6mm. Endte til slutt med å kjøpe 3mm, siden det var det eneste som fantes. Men den fungerer bra den altså.
Hvis du vil ha sprø og god bunn, er min erfaring at det viktigste er å kjøre på med varmluft og undervarme -ikke bare varmluft, og ha varmen på ca 250. Da merker jeg ikke veldig stor forskjell på med og uten stein. Kun en pizza om gangen.
Jeg har pizzasteinen som Jålebeinet viser til, og liker den veldig godt. Viktig å la steinen varmes sakte opp og kjøles sakte ned for å unngå at steinen sprekker.
Ja, og så trenger man pizzaspade. :nemlig: Denne så fin ut:
Bare ikke, for all del ikke, vær slumsete og still et ikkerelevant spørsmål i den gruppa. Jeg ble muta i en mnd fordi jeg spurte om noe som handlet om utstyr, ikke om pizza. :knegg: Men mye bra info der, ja.
Haha, de er gærne. :D Fikk du med deg den store saltkrigen? Men sjukt mye kunnskap om pizza, og pizzappen er genial.
Jeg kjøpte stål gjennom gruppa, skikkelig, skikkelig bra. Vi hadde test hjemme med 2 ovner, og stål og stein. Steinen mistet så fort varme at bare pizza nr 1 var helt som den skulle være. Stålet holdt gjennom de 4 pizzaene vi stekte.
Jeg meldte meg inn i Pizzabakerne på FB for å finne ut hvor tykt stål jeg trengte. To måneder senere er jeg fortsatt så overveldet av nivået på pizzanerdingen at jeg har ikke klart å kjøpe stål eller bake pizza på annen måte enn tidligere. :knegg:
Jeg tror jeg har landet på 6 mm. Det må til hvis man skal steke mer enn 3-4 pizzaer (hvis jeg har skjønt ekspertene rett), og det kan jo fort skje. Tykker stål blir veldig tunge (jeg har kjent på 3 mm og det var tungt), så derfor 6. :nikker:
Like viktig som stål er mel tilpasset ønsket tekstur, smak og ikke mintes, produksjonstid (laging og ballong og heving kaldt og romtemp)
Får masse flott mel fra Oluf Lorentzen
Vi har både stein og stål. Bakdelen med stål er at du ikke kan bruke bakepapir (?). Og det blir fort for mye mel på undersiden. Fordelen er halvering av steketid og magasineringen av varme til de neste pizzaene. Mener jeg. Ungene og jeg mener at steinen er best, fordi meloverskuddet blir ekkelt.
Mannen bruker bakepapir. Og legger pizzaen med bakepapiret inn på varmt stål inne i ovnen, med en spade, også napper han papiret bestemt ut når pizzaen har stekt litt så deigen begynner å bli fast, og lar den steke resten av tiden uten papir. Det går veldig fint.
Vi har pizzastein og spade. Det funker helt fint altså. Lager deigen dagen før eller om morgenen så den får heve sakte. Bruker vanlig tipo 0 mel fra kiwi eller Coop.
Har bakepapir under de første par minuttene så ikke steinen blir så stygg. Den er litt ru. Så når deigen har fått stekt litt, nappes det papiret kjapt og greit ut. Bør være rask da, så man ikke mister for mye varme. Har ovnen på 300 grader.
Steinen skal inn i kald ovn, og stå der til den er kald etter steking. Så skal det endel til at den sprekker. Lag ferdig flere pizzaer og stek en om gangen. Det blir jo en bit eller to til hver. Når dere har spist opp en bit, er neste pizza klar. :rema1000:
Man trenger ikke å nerde på det hvis man ikke vil. Det funker helt fint å gjøre det som vi gjør det også. Det er uansett en del hakk opp fra vanlig hjemmelaget pizza. :jupp:
Vi gjør det akkurat som Bloppy forklarer. :nikker: Før med stein, nå med stål. Samme framgangsmåte. Vi har laget pizza til veldig mange samtidig på den måten, vi sitter lenge ved bordet og spiser den ene pizzaen etter den andre. Det blir ikke mye ventetid mellom hver, selv ikke med en flokk sultne tenåringsulver. Fordelen sammenlignet med å lage én stor og mettende langpannepizza er at man kan lage mange forskjellige, så det blir noe for enhver smak. Har man ikke lyst på den som er på bordet i øyeblikket venter man bare på neste, det tar uansett ikke lang tid. Sikkert ikke bra nok for nerdene, men mer enn bra nok for oss.
Jeg har vært der såpass lenge nå at jeg greier å sile ut det som er relevant for meg, jeg er ikke på mikrogram og nanonivå i det hele tatt. Datteren min er på vei dit. :ja:
Noe jeg kan si her på FP men ikke på FB: Jeg bruker ferdig pizzadeig. :knegg: Fungerer utmerket!
Jeg deler ferdigdeigen i to slik at den størrelsesmessig passer på pizzastein og med pizzaspaden min. Snur deigen opp-ned på bakepapir melet med Tipo 0-mel, slik at den klissete delen kommer opp. Flytter deretter over på nytt papir (slik at bunnen lett sklir av papiret etterpå) og har på litt saus og et lag med ost. Bretter kantene inn, slik at ikke osten renner av når den smelter. Så har jeg på litt kjøtt (kokt skinke, spekeskinke+blåmuggost, kyllingfilet) og/eller grønnsaker, og så er det inn i ovnen med bakepapir og alt. Etter noen minutter (når bunnen har blitt litt fast) drar jeg papiret ut av ovnen og steker videre uten papir. Blir kjempegod pizza!
Et tips til uventet kjapp og god pizza: Klem noen fedd hvitløk i en boks med crème fraîche. Smør over pizzadeigen og dander skrivet ost over bunnen. Brett inn kantene, og stek til osten er godt smeltet og bunnen sprø. Ta ut av ovnen, og legg på avokadoskiver og røkt laks. (Du kan toppe med dill, men det er ikke noe for meg.) Sjokkerende godt! Hvis du syns laksen er for skarp, så kan du eventuelt steke pizzaen med den røkte laksen på.
JEg ser uansett for meg at å steke en og en og en og en, hvor mnge pizzaer lager dere? medfører at en av oss ikek får sitte og spise, sånn ca? DEt ska inn en, nappe ut papiret etter et par minutter lages til e ny, ta ut en, ha inn en ny, dele opp og vips, neste feridg....
Bill.mrk to pizza med litt tykk bunn, varmluft, og maten serveres med en eller annen film som passer for unger mellom 5 og 12 år (og derfor somregel ikke treffer han på 12, så han går når han har spist, men noen ganger treffer det)
Løping inn og ut på kjøkkenet etter en og en ferdig pizza?
Vi er flere - jeg kan finne på å bruke både fersk ferdigdeig OG halvstekte bunner fra Eldorado. Jeg meldte meg inn i Pizzabakerne for å få noen tips til ditto raskt pizzafyll, og ble både lamslått og litt flau. :hehehe:
For øvrig har vi både en rund og en rektangulær pizzastein. De er så langt kun brukt på grill, og det ble fadese med skamsvidde bunner.
Vi har en rundt pizzasein, og ei relstivt lite brukervennlig pizzaspade i tre som fulgte med, som ikke er helt optimalt utformet, kan man si.
Vi bruker steinen ca aldri, men burde kanskje prøve det igjen.
Det går i hjemmelaget deig med blanding av hvetemel og tipo 0 alt avhengig av hvor mye vi har, slumpet sammen helt uten vekt eller mål på noe som helst, og fyllet er 90% av gangene kjøttdeig med tacokrydder, aka rester fra dagen før, og ost, tidvi andre rester fra nevnte taco som paprika, chili, mais eller tortillachips.
Vier mao kjedelige. Og slett ikke pizzastein/stål/fb-materiale.
Vi er fire pers, steker fire pizza. Skjønner at det ikke er noe som passer for eller interesserer alle, men her er det det som er pizzakveld. Slik foregår det hos oss:
Pizza 1: til en av ungene. Denne får kolne mens neste stekes
Pizza 2: til den andre ungen
Så får ungene pizzaene sine samtidig, mens pizza 3 alt har gått i ovnen.
Pizza 3: min sin. Den skal ha diverse salat og fjask på toppen etter steking, så den får også stå litt etter steking
Pizza 4: mannen sin pepperonipizza
Min pizza er spiseklar etpar minutter før pizza 4, men den går fint. Mannen må ta ut sin pizza selv, så jeg sitter helt stille og fredelig og spiser min.
Men ja, jeg går mellom stue og kjøkken, evt sitter jeg på kjøkkenet og spiller på mobilen mens jeg venter. Teller fint som alenetid det.
Vår/sommer/høst kan pizzaovnen brukes, da stekes hver pizza på under 2 minutter.
Høres jo egentlig helt fint ut, men ikke helt for vår familie, med en 5 åring som på ingen måte spiser mer enn 1 eller 2 små pizzastykker, men sikkert kunne delt med søstra på 9 som ikke spiser så mye mer hun heller, det harmonerer ikke helt med vår "rigge oss til med pizza og film" greie da, men... kan prøves en gang
Kan prøves en sommer vi kan gjøre det på grillen kanskje, da er vi jo mer i helhetlig setting uansett (altså, tv og kjøkken i hver sin ende av huset, liksom, derav at film og inn og ut av kjøkkenet ikke er noe god logistikk)
Og fordel, da har vi kanskje ikke et lite lass tacokjøttdeig som absolutt skal på alle pizzaene ;)
Hos oss består det gjerne av sånn som sist helg "den lille pizzaen har tacokjøttdieg og chili, den store har halvparten paprika og andre halvparten ikke. Tacochips servers til for dem som ville ha det på, for det glemte jeg å ha på/visste ikke hvilke kombinasjoner folk ville ha"
Og jeg bare håper den resten av pizzaen med chili fortsatt er i kjøleskapet, for da blir den min kvldsmt når jeg kommer hjem, nå logger jeg av jobb og setter krusen hjemover kjenner jeg, hodet jobber ikke lenger.
Vi har åpen kjøkkenløsning, og spisebordet få skritt unna stekeovnen. Mannen går litt til og fra, men er med oss likevel. Alle pizzaene er laget ferdig før stekingen begynner da. De ligger på hver sine papir på rad og rekke bortover kjøkkenbenken og venter på å bli stekt.
Nå har vi grill som står ute og brukes hele året.
Vi har stein, den ligger på grillen, setter grillen på høy varme (lar steinen bli varmet opp med grillen) , baker pizzadeig med italiensk pizzamel. Legger pizza på bakepapir, vipper den over på steinen MED bakepapiret, lar den steke i 2 min ish, drar bort bakepapiret og lar den steke 6-7-8 min. Voila. Deilig sprø bunn. Steinen avkjøles med grillen.
Hm, pizza for oss er typisk TV-mat, så vi kan liksom ikke drive å steke fortløpende. Vil det funke med to pizzasteiner/stål? For nå gjør vi det sånn at Hiawata og Høvdingen steker sin først, deretter min mens deres hviler litt. Min har gjerne litt mindre fyll og går fortere.
Jeg kjenner at jeg rent estetisk heller mot stein. :knegg:
Men hvorfor trenger du to pizzasteiner/stål? Steinen/stålet blir liggende igjen i ovnen når du tar pizzaen ut (med en spade). Så legger du den neste pizzaen inn på den samme steinen/stålet når den første pizzaen hviler.
For oss er det også tv mat, det er derfor det å løpe frem og tilbake ikke er så egnet, og derfor vi steiker to store pizza med litt halvt om halvt på når vi først steiker (spå steiker vi jo også i 15-20 minutter da), så setter vi alt på bordet (og det er et 90*90 bord hvor vi altså har dekke til 5 også, så trangt ja) og spiser pizza mens vi ser film.
Vi steker tre pizzaer, men om vi har en stor stein/stål kan to av oss dele en pizza altså.
Så da kan enten den store hvile, eller om vi har en stor og en mindre stein/stål, så kan alle tre steke samtidig. Men det er kanskje litt råflott, og funker kanskje ikke så bra. :vetikke:
Jeg har funnet ut at det viktigste er at pizzadeigen legges på en glovarm «underting». Samme hva egentlig. Har et plassparende tips: Silikonmatte fra Claes Ohlson, den litt tykke og stive typen som er så grovt at den er ubrukelig som bakepapir. Kjevle ut deig på vanlig bakepapir på toppen av Claes Ohlsonvarianten. Denne konstruksjonen er akkurat så tynn og samtidig stivet av at du får løftet den inn i forvarmet ovn. Da fungerer den vanlige platen i ovnen finfint som pizzastein.
Vi har pizzastein og etter å ha fulgt bruksanvisningen på første runde ble det en kjempejobb med forkullet mel og deig som måtte vaskes bort. Steinen har fortsatt svarte flekker fra den runden. Vi gikk over til å bruke bakepapir imellom, dvs null vask i etterkant. Det kan man sikkert gjøre på stål også.
Men bakepapiret ble jo mørkebrunt etter 2 min, og pizzaen trengte lenger tid enn det. Så vi nappet ut papiret slik det ble beskrevet lenger opp i denne tråden.
Jeg har aldri laget pizza på stål eller stein, så har ikke referansepunkt der. Men jeg har brukt metoden med oppvarmet bakeplate (maks varme i ovn, min er på 280 gr), lynrask flytting pizza (bakt på bakepapir) over på brettet og så inn nederst i ovn med kun undervarme. Funker knallbra.
Jeg har egentlig aldri skjønt hva jeg skal med pizzastål når jeg kan bruke denne metoden. Men jeg har ikke regnet på hvor mye varme bakeplaten avgir de sekundene den er ute av ovnen, og hvor mye den lar seg kjøle ned av pizzaen før den fyker inn i ovnen igjen. Kanskje det blir et lite nerdeprosjekt i helgen som overbeviser meg om at pizzastål er nødvendig. :knegg:
Mannen har laget pizzastål selv av en stålplate, på samme størrelse som et bakebrett. Den er så tykk og tung at jeg ikke klarer å løfte den ut av ovnen. Ovnen står på 300 grader i en time før vi begynner å steke pizza. Inni ovnen med pizza på bakepapir, lempet inn med pizzaspade. Etter 40 sekunder fjerner vi bakepapiret og pizzaen steker videre i 5 minutter. Den blir veldig god.
Det er helt sikkert mulig å lage et eget pizzastål, men da må man ha tilgang på stål. For oss ble det enklere å kjøpe. Nå lar vi papiret ligge hele steketiden, men kutter det litt i kantene, slik at det ikke går så langt utenfor pizzaen. Det gjorde rengjøringsjobben betydelig enklere.
Jeg fikk pizzastein til jul! Firkantet og ganske stor. Så nå gleder jeg meg skikkelig til å de om vi kan lage pizza som blir sprø under og ikke soggy i midten.
Jeg har trua på deg, Talullah. Mannen min lager nå NYDELIG pizza med sitt stål. (Vi spiser pizza litt for ofte etter at han fikk den presangen. :sparke: )
Så anbefaling nr. 2: Kjøpe halvstekte bunner fra det italienske supermarkedet på Vulkan. De er virkelig fantastisk bra, og vi har sluttet å bake selv etter at vi fant dem. Oppå der har jeg pizzasausen til Mutti (også så bra at jeg ikke engang lager selv) og revet ost. Og så topper jeg med digg fyll fra nevnte supermarked, f.eks. spicy salami på en og italiensk gorgonzola og mozzarella (igjen fra det supermarkedet) på en annen. Jeg skal sende deg bilder. Det er himmelsk godt. Ferdige på ca. fem minutter. Vi lager en og en så de er rykende varme når de serveres. Nyyyyt
Å søren. Gammel tråd. Jaja. Regner med at du kan følge anbefaling nr. 2 også på stein. Hvis ikke får du rett og slett ønske deg stål neste gangen. Har møtt smeden som lager det, og kan ikke få lovprist det høyt nok.
Jeg tenker at det ikke er så stor forskjell på stein og stål, men at de to begge lager pizza som blir spesielt gode. Jeg synes pizza med tynn bunn er så utrolig mye bedre.
Ved første steking er den lite forskjell på stein og stål, de blir Crispy og får god bunn og skorpe.Hvis man skal steke flere bunner ser man helt tydelig forskjell. Steinen taper rått mye varme mens stålet holder relativt greit på runde 3 og 4.
Nå har jeg funnet en deigoppskrift jeg tenkte å prøve. Leste gjennom en av oppskriftene i den pizzabakergruppa, men det blir jo helt parodisk. Jeg vil ha en pizza slik en tradisjonell pizzabaker ville bakt den, og jeg tror ikke noe på at en slik står med narkovekt for måle opp 1,05 gram gjær, hever den i 17 ulike omganger med termometer i og hva har du.
Mannen min lager fantastisk pizzadeig uten å bli fanatiker. En halv kilo pizzamel, godt med olje og en halv pose pizzagjær. Elter i 20 minutter og heve i minst en time.
Ser jeg glemte å legge inn oppskriften mannen min bruker, men kan spørre ham om det fremdeles er interessant. Han begynner i hvert fall med å blande litt vann, mel og gjæret, og la dette stå en stund. Det bobler når han tar i resten av melet og elter i kjøkkenmaskin. Og så hever dette i 2-3 døgn. Smaker aldri mel av hans pizza, men jeg synes ofte det gjør det av den tykke pizzabunnen nordmenn ofte brukte før.
Pizzadeig skal vel egentlig lages på en surdeigsats. Mulig Input metoden gjør samme nytten. Jeg bruker Bølgen og Moi sin oppskrift. 320 gr tipo O hvetemel, Dallari er bedre enn Møllerens, men for en pris. 2 dl vann, 3 ss olje, 2 ts eller mindre tørrgjær. Hever mer enn to timer. Disse blir tynne og stekes sprø på 250 grader. Jeg ønsker meg pizzastål.
På Meny har de ofte «pizzauker» og da er alle pizzaingredienser på halv pris. Så vi kjøper skikkelig pizzamel i større kvanta da. Caputo heter det visst (håper ikke det bare er «mel» på italiensk, men det faktiske merkenavnet).
Knerten er ikke så glad i pizza med tynn bunn på restaurant fordi den «smaker tørt mel», men det gjør ikke pappa sin pizza. :nemlig:
Pizzastål er veldig fint. Mannen byttet ut sin pizzastein med pizzastål, og liker det bedre, men jeg har ikke spurt nøyaktig hvorfor. Jeg får ikke lov å lage pizza, så da får han styre på selv. :knegg: