Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Såpestykker

#1

banana sa for siden:

Jeg ser at det er "in" å lage slike, og at fancy gårdsbutikker lager og selger. Men kjøper folk det? Jeg er nysgjerrig. Selv synes jeg de er veldig upraktiske og blir stygge der de ligger i en såpekopp. Sistnevnte må vaskes ofte (svinn), og slutten på såpestykket må vel kastes (mer svinn). Så ofte som en butikk nær meg annonserer for "hjemmelagede" såpestykker må det jo være et marked, samtidig som jeg ikke kan huske å ha sett såpestykker i praktisk bruk på flere tiår.

Bruker du det? Hva gjør du med restene? Har du kastet deg på lage-såpe-sjøl-trenden? Vil gjerne høre om folks forhold til såpestykker.

av alle uviktige ting


#2

LilleT sa for siden:

Jeg har flere liggende som jeg har fått i gave, men de er ikke tatt i bruk. Jeg må innrømme at jeg synes de er litt ekle.


#3

Tallulah sa for siden:

Jeg har tenkt på det samme. Jeg syns såpestykker er ufattelig ekle, og det er det sikkert enda fler som syns nå med pandemi, tenker jeg.


#4

Nenne sa for siden:

Jeg bruker ikke såpestykker. Jeg husker at de flytende såpene begynte å ta over, faren min var i den bransjen en stund, så hjemme hos oss brukte vi ikke annet en flytende såpe fra jeg var liten (70-tallet) og vi fikk lange utgreiinger om hvilke bakteriebomber såpestykkene var. Så såpestykker har jeg aldri kjøpt selv og har ikke brukt det på over 40 år.


#5

venla sa for siden:

Jeg kjøper av en kollega og liker å bruke den siden den er mild og lukter godt. Nå er det bare jeg som bruker den, så da blir det ikke like uhygienisk. Når den nærmer seg slutten prøver jeg å spleise den på et nytt stykke.

Har flytende såpe ved siden av på badet, så bruker den når jeg er mer skitten. Og ungene og gjester bruker av den.


#6

tink sa for siden:

Vi har i perioder (før korona) hatt litt bruk av såpestykker som lukter godt. Det kan være at det er litt svinn i et såpestykke, men sammenliknet med flytende såpe så er de drøye i bruk, koster ofte mindre og man sparer emballasje og det å kjøre rundt på vann.

Jeg har shampo i fast fom og ofte et stykke lano til meg selv i dusjen. Det blir ikke ekkelt dersom man lar det tørke mellom bruk. Og i den grad vi har hatt det til håndvask, så har vi brukt det innad i familien. Dersom man bruker såpestykket korrekt skal det heller ikke være en bakteriebombe.


#7

Input sa for siden:

Vi bruker såpestykke og rasp til oppvasken. Da blir såpen aldri våt, og det blir mindre svinn enn det blir av en flaske zalo. Såpestykke til håndvask er ikke aktuelt.


#8

sindrome sa for siden:

Jeg forsøker å gå over til såpestykker til håndvask på ett bad i alle fall pga miljø. Det er mindre emballasje og de varer lenge. Har to såpekopper som jeg kan bytte på og for meg er såpe pr def rent (ref Joey i Friends).


#9

banana sa for siden:

Spesiell oppvask-såpestykke, og dertilhørende rasp, eller noe du har "satt sammen" selv?

Jeg har et stykke gallesåpe som jeg bruker på flekker på klær, det er det eneste såpestykke som er i jevnlig bruk her i huset. Så har jeg et par stykker årgangs-Sunlight. Disse siste hadde det jo være fint å få brukt opp.

Her er forøvrig litt vitenskapelig påfyll til saken: forskning.no/bakterier-hygiene-virus/er-sapestykket-ditt-en-smittebombe/1715966



#11

Nextlife sa for siden:

Jeg er mer og mer gått over til såpe i fast form. Dels pga. miljøperspektiv, og dels pga. jeg synes fast såpe oppleves som mye mer behagelig å vaske seg med. Ikke spør hvorfor. :knegg:
Mine såper er mine, og er på mitt bad, så det er ikke noe som deles med andre mennesker. Jeg har også flytende såpe stående ved vasken som andre som er innom bruker.
Jeg bruker såpene, også shampo, balsam og husholdningssåpe fra Grims Have. De er veldig faste, ikke glatte, og tørker fort.
www.beeorganic.no/categories/grims-have


#12

Tallulah sa for siden:

Å bruke såpestykker til hår, eller i dusjen syns jeg ikke er like ekkelt. :knegg: Det er nok heller det såpestykker som ligger ved vasken som vekker dårlige minner. Jeg husker jeg byttet skole i femte klasse, og på den nye skolen måtte vi alle vaske hender før lunsj, med det samme såpestykket. Jeg har alltid syns at det er ekkelt å ta såpe på tørre hender, og må alltid fukte dem først. Det var så ekkelt å bli svuppet det såpestykket fra den foran i køen, og måtte ta i mot den klissete greia uten vann på hendene. Så jeg er skadet for livet, tror jeg. :knegg:

Ser absolutt miljø- og forbrukspoenget, men jeg får ta kampen et annet sted, tror jeg.


#13

Bluen sa for siden:

Jeg er ekstremt lite fintfølende på mye sånt - ja, egentlig på grensa til sjuskete, men akkurat såpestykker synes jeg også er ekkelt. Sprukne greier med brune render. :kvalm:


#14

Nextlife sa for siden:

Jeg er motsatt, jeg kalles både hysterisk og fobisk og hva_har_du, men akkurat såpestykker fikser jeg. Men kun til enpersonsbruk. Det skal jeg ha. :knegg:


#15

tink sa for siden:

Ja, jeg som har argumentert for såpestykke er enig i at slike såper og historien til Tally er ugne. Men hjemme hos oss så blir de altså ikke slik. På kjøkken og på gjestetoalettet vil jeg nok fortsatt ha flytende såpe. Men som artikkelen til banana konkluderer: det viktigste er at man vasker hendene skikkelig.


#16

Tallulah sa for siden:

Jeg ble interessert i å bruke såpestykke til oppvask, det kunne vært noe. Da kan jeg jo bare gnukke kosten på stykket, eller kluten. Jeg har for øvrig også gallesåpestyrkke til flekker på ullklær, med da prøve jeg mitt beste å holde delen jeg holer i tørr, slik at jeg ikke får såpeskum på hendene.


#17

liefje sa for siden:

Jeg har fått to i gave. Rene kunstverkene. Jeg har dem stående til pynt. De lukter godt og ser pene ut, men jeg kunne ikke fått meg til å bruke dem. Både fordi jeg ikke liker såpestykker til håndvask og fordi jeg regner med at de hadde blitt seende ekle ut etter kort tids bruk. Ville aldri kjøpt selv, heller. Men fått er fått.


#18

veobra sa for siden:

Såpestykket blir som regel liggende i vann og blir helt bløtt. Da er miljøgevinsten fort borte når store deler løsner hver gang. Har såpeholder, men den blir stygg etter hvert av såperester. Jeg liker ikke såpestykker. Har brukt opp noen vi har fått, men hatt flytende stående ved siden av.

Det er vel som mange andre kule ting. Så stilig at man lever med ulempene en studn, men ikke noe man fortsetter med.


#19

Nextlife sa for siden:

Derfor er såperist genialt.

www.beeorganic.no/products/sapeholder-i-tre


#20

veobra sa for siden:

Den var fin. Jeg har en mer klassisk såpeskål. Det fungerte på et vis.

Jeg kom til å tenke på disse magnetene man festet i såpa og hang såpa opp over vasken.


#21

frukt sa for siden:

Jeg har såpe og sjampobar fra Grims have i dusjen, og flytende såpe ved vasken.


#22

Elise sa for siden:

Såpestykker minner meg om min barndom og min ekstremt gjerrige far, hver gang vi var i svømmehallen spurte han i disken om de hadde noen gjenglemte såpestykker, som han kunne få låne, så da vasket vi oss med noen andres brukte såpestykker. :grøsser: :dåne: :gal: :iiik:


#23

banana sa for siden:

Sånne henger igjen i leiligheten vi overtok etter moren min. Jeg er også vokst opp med sånne. Når man hadde mistet magneten funket en øl- eller bruskork fint.


#24

Bluen sa for siden:

:humre:

Nå kom jeg plutselig til å tenke på merkenavnet Fenjal. Stort, mintgrønt såpestykke med innebygd, flettet hank, var det ikke? Det glade 80-tall.


#25

Tallulah sa for siden:

Jeg ønsket meg sånn soap-on-a-rope! Men det passet ikke i såpekoppen og var for parfymert, mente min mor.


#26

Polyanna sa for siden:

Såpestykker er jo både like renslig (virus lever ikke der, bakterier dør om såpen får tørke i blant og om de overlever så blir de ikke med over på hendene) og vesentlig mer bærekraftig, men vi har dessverre vennet oss til flytende.

Eventuelle gavesåpestykker ligger og pynter til vi er tomme for refill. Og brukes dermed veldig langsomt opp.


#27

Robyn sa for siden:

Jeg bruker såpestykke. :jupp:
Ikke en sånn klassisk gul sak som sprakk opp og ble brun og ekkel, men gode såper kjøpt på div spesialforretninger.
Har en såpekopp med dype riller sånn at såpestykket holder seg tørt. Denne: www.norskflid.no/til-bordet/saapeskaal/

Nå har jeg brukt såpestykket Nordlys fra Alveland i snart et halvt år og det har kun blitt litt mindre. Ellers ser det like bra ut som når det var nytt.

Har flytende såpe stående til gjester.


#28

Nextlife sa for siden:

Ja, det er stor forskjell på hvor lenge et såpestykke holder i forholdtil flytende såpe.


#29

Millen sa for siden:

:iiik:
Det der var bare ekkelt.


#30

Malama sa for siden:

Jentene fikk søte såpe stykker, altså hjemmelaget i en form, og de brukte dem, men hvert sitt altså. Vi har ikke sånn fin såpe-tørkeplass i tre, og de varte ikke så lenge. Var ikke kjempestore heller da.

I barndommen hadde vi såpestykker, men den magnet - løsningen har jeg aldri hørt om.

Egentlig kunne vi godt hatt fast såpe (og sånn plass den kan tørke) men er skremmende tilvendt flytende ja.


#31

Tallulah sa for siden:

Jeg syns man blir så gnukkete i huden av såpestykker.


#32

millact sa for siden:

Jo!


#33

Myria sa for siden:

Barna bruker såpestykker når de dusjer etter gymtimene i alle fall. Det er ene og alene fordi vi ble lei av gymbager fulle av såpe etter korker som ikke er lukket ordentlig eller hvor hele flasken ble ødelagt fordi noen slengte gymbagen rundt. Utenom det bruker ingen av oss såpestykker og jeg kan ikke se for meg at jeg noen gang kommer til å bruke det heller.


#34

polarjenta sa for siden:

Jeg bruker såpene fra alveland. Knallgode såper. Har ikke tenkt på at det er ekkelt. Vi har i tillegg flytende såpe også.


#35

veobra sa for siden:

Vi kjøpte en dunk ned 5 liter såpe i sommer. Fyller på pumpeflaskene fra den. Den er mer eller mindre tom må. Tør nesten ikke tenke på hvor mange små flasker vi hadde kastet hvis vi hadde brukt det.


#36

Robyn sa for siden:

Atte, hæ? Gnukkete i huden? :lol:

Den såpen jeg bruker nå er knallgod. Beregnet på tørr og sensitiv hud, også eksemhud. Men nå vet jeg ikke helt hva gnukkete betyr da. :gruble:


#37

millact sa for siden:

Jeg kjøper som regel lano refillposer. Det hjelper litt føler jeg.


#38

Tallulah sa for siden:

«Trå» liksom. Blanding av klebrig og tørr på samme tid.


#39

Robyn sa for siden:

Vil tippe det kommer an på type såpe og ikke konseptet såpestykke.

Akkurat som med håndsprit. Det er stor forskjell på de ulike typene alt ettersom hva de er tilsatt. Noen av de bygger seg som lag på lag til man føler man har på hansker. :gal:


#40

Charlie sa for siden:

Husker de magnet-greiene til såpe, soap on a rope og Fenjal. Innrømmer at jeg ikke er så begeistret for såpestykker lenger, skjønt ser av lenken til Banana at det ikke nødvendigvis er noe mer uhygienisk. Så det er vel mest en følelse. Håndklær er nok mer å være obs på, og at de skiftes ofte nok. Tenker ihvertfall på det når noen har omgangssyke o.l., da fjerner vi hånd-håndklær og legger ut en stabel kluter til engangstørking.

Endel såpestykker er veldig fine mot huden, synes jeg.


#41

Tallulah sa for siden:

Det kan godt hende at det finnes såpestykker det ikke skjer med, men har ikke funnet et. Og det skjer aldri med flytende såpe.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.