Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Parkett eller laminat - og hvorfor?

#1

My sa for siden:

Vi skal skifte gulv i stua, har en utslitt gammel parkett fra før. Mannen og jeg trodde vi ville ha parkett, men både byggevarefolka og håndtverkeren som skal gjøre jobben sier at laminat er tingen, og det er vi som er gammeldagse. Ut over at jeg liker tre, og ikke plast som later som det er tre, så har jeg egentlig ikke peiling.

FP har peiling, derfor spør jeg FP: Hva vil vi ha, og hvorfor?

NB: Vi har ikke hund eller små barn.


#2

Pelle sa for siden:

Vi byttet akkurat fra parkett. Trodde vi skulle ha ny parkett, men det ble laminat. Billigere, og vi likte utseendet. Og vi har varmefoile under helt nydelig lunt.


#3

Selma sa for siden:

Jeg ville valgt parkett fordi jeg innbiller meg at det er lunere og at det gir mindre "klikk-klakk"-lyd når man går på den. Har nettopp valgt parkett i stedet for laminat på hytta basert på dette, men det er godt mulig at jeg har tatt valget basert på en gammeldags oppfatning av laminat. Jeg tror egentlig at laminat har blitt veldig mye bedre de siste årene


#4

Charlie sa for siden:

Har begge deler, og mener at parkett er bedre kvalitet, det er penere, lunere og mykere å gå på. Laminat er hardt og kaldt, og kan være praktisk og rimeligere. Om man mister en kopp, f.eks., er det litt større sjanse for at den overlever mot et parkettgulv enn mot et laminatgulv.

Håndverkere anbefaler etter min erfaring noen ganger det de synes er enklest å legge. Mosaikkfliser, tapet og parkett er det ikke alle som er så glad i. Glassfiberstrie, laminat og store fliser går fort å legge og kan gi bedre inntjening. Greit å ha litt i bakhodet.

For min del ville jeg valgt et tregulv på stue, det er det vi har hatt alle steder vi har bodd, egentlig. Har brukt både laminat og vinylbelegg til andre rom, så jeg er ikke "gift" med tregulv. :knegg: . Men det er smak og behag.


#5

sindrome sa for siden:

Jeg har en veldig fint laminat i hele huset nesten: gang, kjøkken, stue, soverom og loftsstue. Jeg er kjempefornøyd! Det ble lagt i 2007 og er like pent, ikke noen hakk, lett å holde rent. Får mange komplimenter på det også av gjester. Foreldrene mine har parkett og jeg kan ikke si at jeg merker så stor forskjell på deres og mitt gulv. Veldig få ting har knust når det har falt på det.
Greia med laminat (som nok er det samme med parkett) er at du må kjøpe et bra gulv, ikke det billigste.
Jeg har dette gulvet.



#7

Tallulah sa for siden:

Vi har noen laminatgulv og noen parkettgulv, og jeg er egentlig ikke så fornøyd med noen av dem. :knegg: Til laminatgulvenes forsvar så har vi nok ikke de dyreste, men jeg syns de har blitt stygge i kantene fort og har vært kalde. Men jeg syns egentlig ikke eikeparketten vi har på stua, eller den rustikke eikeplankparketten vi har på kjøkkenet er særlig fin heller. Eikeparketten på stua er ganske "busy" i utrykket, det er vel tre staver, tror jeg. Men den er mye mer behagelig å gå på enn parketten, og mindre glætt i utrykket.

Så for å svare på noe du slett ikke har spurt om: jeg ville hatt plankegulv. Evt. ruteparkett eller fiskebein.


#8

Shun sa for siden:

Jeg har nettopp lagt Svanemerket våtromslaminat (Pergo Sensation) med varmefolie under i hele leiligheten.
Er fornøyd med utseende og følelsen av å gå og stå på gulvet, men er sjokkert over hvor forsiktig jeg må være med å skyve ting bortover gulvet. Jeg hadde laget flere dype furer i laminaten allerede første dag jeg flyttet inn møbler.
Jeg valgte laminat blant annet på grunn av at jeg ikke skulle trenge å være så forsiktig med gulvet som om det hadde vært parkett.


#9

Robyn sa for siden:

Jeg tror det viktigste er å velge et gulv av kvalitet, enten du velger laminatgulv eller parkett.
Jeg ville nok gått for et bra laminatgulv, men jeg har hund.


#10

Divine sa for siden:

Hva passer best på kjøkken da? Hva er mest robust og krever minst vedlikehold?


#11

Tallulah sa for siden:

På et kjøkken ville jeg ikke hatt noen av delene.



#13

IzziCreo sa for siden:

Vi har Alloc laminat på kjøkket og det er like fint på det 11. året.


#14

Pelle sa for siden:

Laminat er nok mest robust. Vi har Berry Alloc.


#15

IzziCreo sa for siden:

Har du reklamert? Jeg synes det er veldig rart. Alloc laminaten vår er ekstremt ripesikker og vi drar virkelig tunge ting uten en scratch. Pergo er jo god kvalitet så ville ha forhørt meg.


#16

Charlie sa for siden:

Ville hatt et bra vinylbelegg, det tåler vannsøl og er lett å vaske. Men ikke sånn vinyl med tekstilbakside som skal være mykt å gå på. Det ER mykt å gå på, men blir fort skadet. Fordi det er mykt.

kjempemye fine vinylbelegg nu til dags.


#17

Pelle sa for siden:

Divine: utrolig mye gulv på Maxbo Vækerø.


#18

noen sa for siden:

Vi har parkett nesten over alt. På kjøkken, spisestue og stue (som går i ett) la vi litt ekstra penger i den, og jeg synes den er penere og gir en annen følelse enn laminat. Dessuten er jeg stort fan av tre som byggemateriale og mener at mange flere bygg burde lages med mest mulig treverk.


#19

sindrome sa for siden:

Dette, men høyner med 14 år. Har det i gangen også, og har hatt 3 barn fra 0-15 år inn i gangen med snø, regn - hva har du. Det er fremdeles like fint. Har tålt vannsøl og alt. Har ikke vært spesielt forsiktig med å tørke opp vannsøl heller.


#20

IzziCreo sa for siden:

Ja, det med vannsøl overrasker meg veldig. Gulvet tåler jo alt! Det er ikke sjelden jeg glemmer en full, våt klesvask på gulvet fra en dag til neste - null stress.


#21

Myria sa for siden:

Jeg ville valgt parkett over laminat. Vi har begge deler (parkett i hovedetasjen og laminat i kjelleren) og merker veldig godt forskjellen. Parkett er mer behagelig å gå på. Imidlertid har vi heltregulv i soveromsetasjen og det synes jeg slår både parkett og laminat. Det er pent, lunt og slitesterkt så jeg ville gått for det. :jupp:


#22

Madicken sa for siden:

Vi har prøvd "alt" av gulv, men det vi har vært aller mest fornøyd med er askeparketten vi bruker i store deler av huset nå. Den er lys og fin i fargen (og gulner ikke slik som f. eks. eik), er veldig slitesterk og god å gå på.


#23

Shun sa for siden:

Nei, har tenkt at jeg bommet på kvaliteten selv.
Jeg orker ikke tanken på å flytte alt av møbler og bokhyller og alt mulig for å legge nytt gulv én gang til.


#24

Neket sa for siden:

Vi har parkett i stue, kjøkken og gang, laminat på soverom. Liker helt klart parketten best, selvom vi har laminat i god kvalitet. :jupp:


#25

meisje sa for siden:

Fordeler med parkett: varmere å gå på, ser finere ut. Ulemper med parkett: Sårbar for hakk

Fordeler med laminat: Mere motstandsdyktig mot skader. Ulemper: Kald og hard følelse, kan noen ganger se litt plastikk aktig ut

Fordeler med gummigulv: Varmt og myk å gå på Ulemper: Knottende gjør at det kan være utfordrende å få helt rent. Bør bones regelmessig.

Så kommer det jo an på hva man liker best sånn estetisk. Tipper at dyrere kvalitetslaminat kan være et meget godt valg. Min favoritt er gummigulvet.


#26

frukt sa for siden:

Hva med korkgulv?
parketteksperten.no/produktkategori/gulv/korkgulv/

Jeg kan ikke noe om det altså, men det skal være slitesterkt og miljøvennlig. Vi hadde det på stue og kjøkken i et hus jeg bodde i som barn, og jeg husker det som veldig behagelig å gå på ihvertfall.

Selv har jeg hvitoljet eikeparkett i hele leiligheten utenom badet, og det er både fint og behagelig og gå på. Gulner ikke heller tror jeg. Men det blir lett hakk og riper, ja.


#27

Madicken sa for siden:

Min erfaring med korkgulv er at det tåler lite sammenlignet med andre gulv, men det er nydelig å gå på. Vi hadde kork på kjøkken og soverom, på førstnevnte var det håpløst selv om vi lakket korken i flere lag, mens jeg godt kunne hatt kork på et soverom igjen.


#28

My sa for siden:

Takk for veldig nyttige innspill! :jupp:
Jeg tror fortsatt vi heller mot parkett i stua. Det er noe med å bygge i tre, ikke i plast, som tiltaler meg. Skulle gjerne hatt heltregulv, men akkurat nå tror jeg det blir for dyrt.

På kjøkkenet derimot, kunne jeg tenke meg vinylgulv, gjerne vinylfliser, gjerne i fine farger. Men jeg synes det er så vanskelig å finne. Det meste jeg finner på nettsidene rundt om er sånt som later som om det er tre eller stein e.l. Skal jeg først ha vinyl vil jeg ikke at det skal ligne på noe annet enn vinyl. :sær: Det er snakk om et forholdsvis lite areal, der gulvflaten i tillegg er oppdelt pga en stor kjøkkenøy, og det er ganske nøytrale, rolige farger ellers, så det "tåler" et litt knæsjt gulv. Men alt jeg finner er bare kjeeeedelig, enten fake tre, fake stein eller bare grått. :sukk: Og noen få som er fake tyrkiske fliser, som heller ikke er noe fine. :sukk: Gummigulv er også en mulighet, vi har det på barnerommene i 2.etg, og i ene trappa og jeg liker det godt. Men på kjøkkenet vil jeg ikke ha med opphøyde sirkler, og jeg finner ingen alternativ uten.

Og alle byggevarefirmaene har det til felles at de har helt elendige nettsider, som det er umulig å finne fram i (de har liksom 1700 ulike vinylgulv, og ingen mulighet for å filtrere på utseende, farge etc, kun på produsent), og alle produktene har elendige bilder, som gjør at du overhodet ikke får noe inntrykk av hvordan det vil se ut i et faktisk rom.
Det er så vanskelig, og jeg hater å pusse opp! :gaah:


#29

Fersken sa for siden:

Søk på Mamroleum Click. Det er en 2,5 mm linoleum lagt på en HDF-kjerne med 1 mm kork bakside.

Vi la et mønster i lime, sort og to forskjellige gråfarger på et soverom. Vi synes selv det ble kjempekult.


#30

Appelsin sa for siden:

Jeg har bodd i hus med laminat et par år, og syntes det føltes for hardt, selv om det var både pent og tålte alt i verden.
Nå har jeg parkett, for jeg liker natur og følelsen tre gir. Det krever litt vedlikehold fordi det er oljet, og får vel noen hakk på kjøkkenet, eller andre steder med tiden, men vi bor jo her og det kan evt slipes ned om det blir for ille.

Jeg blir for øvrig sprø av håndverkere med meninger.. :knegg:
Altså, faglige råd er jeg helt avhengig av å få, men jeg synes ofte de blander seg i ting som rett og slett er mer spørsmål om smak.


#31

IzziCreo sa for siden:

Dette har vi i annekset på hytta, og det er veldig fint irl også:


#32

My sa for siden:

Ja, dette har jeg akkurat sett på, og kunne gjerne tenkt meg noe sånt på kjøkkenet. :hyper: Prøver å finne ut hvem i byen her som selger det ...

Veldig fint gulv Izzi, men tror ikke det vil passe inn hos oss.
I mitt neste hus kanskje ... :knegg:


#33

-ea- sa for siden:

Skulle inn og anbefale dette. La det i forrige kjøkkenet mitt, som 30x30 klikk-fliser (dvs snekkeren la det). På kjøkkenet før der igjen, lå jeg på kne og limte marmoleum-fliser på støpt golv med varmekabler i.

Nåværende kjøkken har parkett, full av riper og skader.


#34

Cuyahoga sa for siden:

Dra f. eks på Reinaas på Heimdal for å se på vinylgulv.


#35

My sa for siden:

Takk for tips Cuyahoga!


#36

Charlie sa for siden:

For vinyl ville jeg absolutt gått på en ordentlig fargehandel eller et stort byggvarehus med interiøravdeling og sett på mappene deres.


#37

My sa for siden:

Fasit:

Det ble tre i stua, enstavs parkett, naturfarget eik. Jeg er bare så utrolig fornøyd! Det er vakkert i fargen og står veldig fint til veggfargen (Jotun Laurbær), og nydelig å gå på. Angrer ikke! Vurderte en stund lysoljet, men landet på at jeg ønsker et lunere inntrykk, og mistenker dessuten (uten at jeg følger veldig mye med) at dette med lysoljet parkett har vært en stor trend i de siste årene, og at jeg kommer til å bli fort lei. Nymalt kjøkken (lyse vegger i Jotun Kokos, i stedet for nesten sorte som det var før) gjorde uansett alt mye lysere.

På kjøkkengulvet endte vi opp med Marmoleum Click som Fersken reklamerte for. Fargene "Rosemary green" og "Cloudy sand". Ble veldig fornøyd med det også! Trønsdal farvehandel på Singsaker ble vår redning. :hjerter:

Her er bilder som vil forsvinne om en stund, her vises både parketten og linoleumsflisene:


#38

Blondie sa for siden:

Åh, vakkert! :elsker: Jeg noterer, siden jeg har lauvbær i hele leiligheten. Flott kontrast!


#39

millact sa for siden:

Så utrolig flott det ble!


#40

gnuri sa for siden:

skikkelig fint :hjerter:


#41

veobra sa for siden:

Veldig fint. Jeg liker at dere har valgt noe helt annet på kjøkkenet og at det henger sammen også fordi kjøkkenet deres er i tre.


#42

My sa for siden:

Her er før-bilde av kjøkken forresten, ganske stor forskjell, selv om kjøkkeninnredninga ikke er byttet ut. Det var som om kjøkkeninnredninga også kom bedre til sin rett og ble finere med nytt golv. Golvet vi hadde før var helt skrekkelig. :skremt: Det var her da vi flyttet inn, og jeg har alltid hatet det (hvem i alle dager legger speilblanke fliser på et kjøkkengulv? :gaah: Lager de aldri mat?).

Utrolig glad for å endelig ha fått bytta det ut.

Her altså, før:


#43

-ea- sa for siden:

Veldig fine gulv, My. Som du sier, kjøkkeninnredninga virker også som ny nå.

Fliser på kjøkkengolv og stue(!) ser jeg noen ganger i boligannonser og lurer alltid på hvorfor.


#44

Blondie sa for siden:

Fremdeles fornøyde med fargen, My? Dere gikk for parkett?

Jeg leter etter et gulv til maks 200 kr kvm og lurer på om det i det hele tatt lar seg gjøre. (Uten at det oppleves som billig og dårlig).


#45

My sa for siden:

Fortsatt veldig fornøyd ja. :hjerter: Blir bare mer og mer glad i det!

Og ja, det ble parkett.


#46

Carrera sa for siden:

Vi har parkett på stue, kjøkken og loftstue, og laminat på soverommene. Har igrunn aldri tenkt over forskjellen, siden det er forskjellige bruksområder,men parketten ser helt jævlig ut. Soverommene er uten skader i det hele tatt. 21 år gammelt hus.

For et års tid siden så ble vi nødt til å bytte gulv i sokkelleiligheten etter en vannskade, og da gikk vi for laminat. Anbefalt både fra selgere, forsikringsselskapet og snekker. Mye mer slitesterkt.

Når den dag kommer så blir det laminat på stue og kjøkken hos oss også. Vi har hund, men ser feks når vi er på hytta så er det null merker etter henne. Parketten hjemme har mye sår etter henne, og hun er en rolig hund som ikke løper villmann omkring inne.


#47

Blondie sa for siden:

Det er et godt poeng! Jeg har både hund og litt utemte ungdommer.


#48

Kirsebær sa for siden:

Du får god klikklaminat til under 200kr/kvm, Blondie. :jupp:
Følg med på tilbudene på byggvarebutikker i nærheten.
Da jeg la nytt gulv kjøpte jeg gulv til 179 kr/kvm på Obs bygg. Det var i merket Pergo.
De hadde jevnlig tilbud under den prisen også, men de aller rimeligste var av merkbart dårligere kvalitet.

Jeg liker laminat fordi det gir et kjøligere «renere» inntrykk.
Og det tåler virkelig alt.


#49

Benzo sa for siden:

Obs bygg har tilbud på laminatgulv til 199 kr. Vi har dette i underetg. Fornøyd med kvalitet, men litt hardt og som andre laminatgulv blir det,»dødt» i forhold til parkett. De har en lysere farge enn den i linken også.
www.obsbygg.no/gulv-og-tilbehor/laminatgulv/2315291?v=ObsBygg-5415125488865.


#50

Stompa sa for siden:

Jeg har akkurat byttet ut skikkelig stygg parkett med den lyseste av de Obs har på tilbud på et av soverommene. Må bare innrømme at jeg kjenner ingen forskjell når det gjelder hvor hardt det er, og ikke skjønner jeg hva folk mener med "dødt" heller. Jeg ser ikke forskjell på parkett og laminat når jeg er hos andre. :vetikke:



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.