Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Friskusferie for innegriser

#1

Luftslottet sa for siden:

Vi blir nødt til å prøve noe nytt i sommerferien i år, og jeg trenger innspill. Vanligvis reiser vi på byferier eller til nød småby med piazza, men byferie i Norge gidder vi ikke.

Kan dere hjelpe meg å foreslå litt spennende og morsomme reisemål i norsk natur som passer for noen som aldri har besteget en eneste topp, eid en eneste hytte eller lagd et eneste primusmåltid?

  • To barn (10 og 12,5) og en hund.
  • Far nekter totalt alt som er uten innlagt do og vann.
  • Mor blir mannevond av å sove vondt, altså ingen telt eller skumgummimadrasser på golv.

Jeg kunne godt tenke meg å padle, yngstemann har lyst til å fiske, hunden har lyst til å løpe, mannen har lyst til at det skal være kort å kjøre dit og eldstemann er en friskusaktig type som er med på det meste. Det er dog under 10 % sjans for å overtale noen av oss til å vandre mellom DNT-hytter i fjellheimen. :hehehe:

Går det an å dra på leirskole for familier, der noen forklarer oss alt dette og tilrettelegger? :knegg:
Hvor bør vi dra?


#2

tink sa for siden:

DNT har diverse familieaktiviteter, vi var på familiecamp med all inklusive da guttene var små. Riktignok telt/lavvo, men det finnes mange fine høyfjellshotell med høy standard og kort vei til ulike aktiviteter utenfor. Hva med familiedager på Glitterheim? www.dntoslo.no/aktiviteter/126984/889365/?_ga=2.137049968.1555210331.1612422811-1577570069.1593690546

Et par år tilbake var hele storfamilien samlet på Beitostølen ei helg. Dagstur og aking i bob-banen, mener et var noe go-kart der også. De fleste vinterfjell-steder har gode hoteller og morsomme familieaktiviteter også på sommertid. Fra Geilo er det kort vei til både Langedrag og Bjørneparken.


#3

Tjorven sa for siden:

Det finnes leirskole for familier. DNT har familiearrangementer tilpasset forskjellige alder på barna.

Jeg har hatt lyst til å være med, men ungene mine ser på meg som om jeg kommer fra en annen planet når jeg foreslår noe sånt.


#4

C3PO sa for siden:

Leilighet på Gaustablikk er ganske rimelig og absolutt komfortabelt, med fullt kjøkken. De har basseng, minigolf, og kajakk. Jeg tror det også er sykkelutleie. Fine turmuligheter i nærområdet - alt fra veldig enkelt til mer komplisert. Gaustatoppen kan man enten bestige til fots eller man kan ta Gaustabanen. Ifjor var det et bra opplegg med Stolpejakten der.

Ellers hadde vi også fine dager i Geilo ifjor sommer. Der har man også det meste. Vi leide billig kajakk gjennom en lokal friluftsorganisasjon.


#5

Najade sa for siden:

En god venninne dro med hele familien på familieleir på Langedrag i fjor. De var strålende fornøyd!


#6

banana sa for siden:

Fast opphold på en betjent DNT-hytte, Luftslottet. Det koster en del og det blir gjerne en kjøretur dit, da. Allikevel, hvis dere kan stå i det så finnes det plenty med muligheter.


#7

Luftslottet sa for siden:

Jeg må omformulere meg. Jeg ønsker at vi kan reise på ting hvor man kan betale for å lære aktiviteter/ha en voksen til å holde oss i hånda underveis.

Det er 0 % sjans for at noen av oss vil dra på GRUPPEFERIE. :rofl:


#8

Lavender sa for siden:

Hallingdal Feriepark i Ål. Luksus camping i fine hytter og aktivitetssenter i ett.
www.booking.com/hotel/no/hallingdal-feriepark.no.html?label=gen173nr-1DCAEoggI46AdIM1gEaKoBiAEBmAEduAEXyAEM2AED6AEBiAIBqAIDuAKVv9-ABsACAdICJGY1Y2ZmMDgzLWEyOTgtNDAwNy04ZDM1LWIxZTRiMjdiYjZkNNgCBOACAQ;sid=50e3f07e1006b9a7c3d05444b2fbad0b;age=15;age=15;all_sr_blocks=56984905_204363902_4_40_0;checkin=2021-12-28;checkout=2022-01-01;dest_id=-260092;dest_type=city;dist=0;group_adults=2;group_children=2;hapos=9;highlighted_blocks=56984905_204363902_4_40_0;hpos=9;no_rooms=1;req_adults=2;req_age=15;req_age=15;req_children=2;room1=A%2CA%2C13%2C15;sb_price_type=total;sr_order=popularity;sr_pri_blocks=56984905_204363902_4_40_0__859999;srepoch=1612177306;srpvid=d8b34d8c073a0177;type=total;ucfs=1hotelTmpl

Det er virkelig flotte hytter å leie i nærheten med Airbnb. Da kan dere besøke Langedrag og Bjørneparken.


#9

Luftslottet sa for siden:

Gaustablikk ser veldig aktuelt ut. Har noen av dere vært i Flåm?

Takk for veldig gode svar! Og kanskje særlig disse som jeg skjønner at er totalt utelukket for oss, det er ikke så dumt, det heller. :D


#10

venla sa for siden:

Sånne typiske vintersportssteder bruker å ha mye friskus-aktiviteter også om sommeren. Da booker dere inn det dere har lyst til å bli med på. Og da kan dere bo i leilighet eller hytter.


#11

Minerva sa for siden:

Må det være så friskus-aktig da? På aktivitetssentre er det garantert mye folk...

Er det ikke greit å kanskje leie en hytte ved kysten et sted, med gode senger? Lange frokoster. Og så utforske området litt på dagen? Jeg har tips om en veldig fin hytte vi leide i fjor sommer, ikke langt fra Lindesnes. Kan sende deg link på prikk. Kanskje for langt å kjøre for mannen? Fine veier da!

I området var det flere små topper vi kunne gå på, med nydelig utsikt. Vi leide oss inn på en fiskerbåt i Spangereid for en dag, og prøvde havfiske, fikk napp på 1.kast! Hytta hadde kajakker til fri disposisjon.



#13

banana sa for siden:

Åh, dere vil ha friskus-PT? :knegg:


#14

Luftslottet sa for siden:

JA! :hyper:


#15

C3PO sa for siden:

Vi hadde en overnatting i Flåm i mai for noen år siden. Vi rakk en tur opp en nesten tom Flåmbane. Det var fint. Jeg mener at vi kjørte forbi Flåm om sommeren samme år, og så hvor fullt det var i toget, med alle de utenlandske turistene. Så 2021 må være et bra år å besøke Flåm.


#16

Luftslottet sa for siden:

Det er nok egentlig det vi trives best med, men alle forsøk så langt på å gjøre noe litt friskusaktig på egenhånd har vært godt under middels vellykket, så derfor er jeg skeptisk til ting som fordrer at vi klarer oss selv. Vi kan finne på å bruke tre timer på å finne parkeringsplassen til den lille toppen og så gå feil vei for å finne den, så det må være ganske idiotsikkert. :rolleyes:

Fisking er f.eks. ikke noe jeg gidder å prøve på egenhånd. Jeg har ikke filla peiling, og mannen likeså. Mannen ser for seg spektakulære plask hvis han skal klemme de kilometerlange beina sine i en kano, og vi er klønete begge to. Verken han eller jeg er noen kløppere på svømming heller, men ungene er heldigvis det.

Men vi har lyst til å prøve likevel! :humre:

Ingen av oss orker en totalt mislykket ferie der alt vi voksne opplever er spektakulære mageplask, selv om ungene sikkert kommer til å få sånne ferieminner de kan le av av denne turen.

Men altså: Minigolf og gocart er også fin-fine aktiviteter, hvis det finnes det og fisking og en liten fjelltopp på samme sted, for eksempel. Vi har hatt en super hyttetur i Porsgrunn før, hvor vi nettopp dro på minigolf og badeland.


#17

Neket sa for siden:

Jeg har lurt litt på Geilo. Man kan ta stolheis litt opp i fjellet så det ikke blir så pes. :knegg: Og de har rafting mener jeg? Sikkert minigolf også. :hehehe:


#18

tink sa for siden:

På den fjell-leiren vi deltok så opererte vi familievis, man valgte aktiviteter dag for dag. Måltidene ble laget i fellesskap, men vi sov og spiste familievis (vil tro at dette blir enda strengere i sommer). Noen familier reiste sammen, vi var mest for oss selv, men ungene fikk noen lekekamerater som de hang med mellom aktivitetene.

Et annet år leide vi fjellfører for å gå over Folgefonna. Jeg tipper de som jobber med sånt også kan ta på seg mindre krevende oppdrag, som fisketur med friluftfersk familie. Steder som leier ut kano og kajakk kan også finne på å ta betalt for kurs for nybegynnere. Hør med turistkontoret i et område dere ønsker å besøke. Det finnes mange små tilbydere der ute, og de jobber hardt med å nå ut til det norske publikumet i år også. Utlendinger betaler ofte for slik ekstraservice.


#19

Taien sa for siden:

Jeg vil GJERNE ha link om ikke Luftslottet trenger det! :blafre:


#20

Shun sa for siden:

2021 er året du skal besøke Flåm og ta Flåmsbanen.

Til vanlig er Flåm et turisthelvete du (jeg) bare vil vekk fra så raskt som mulig. I år vil det være mulig å bevege seg fritt rundt, og å få plass på toget.


#21

Mex sa for siden:

Vi var i Flåm i fjor, og det var helt tipp-topp.
Da tok vi Flåmsbanen både opp og ned, men har tenkt at vi kanskje skal ta et stopp i år også hvor vi tar banen opp og sykler ned.
For de som er tøffere enn oss kan man også kombinere sykling og zipline;
www.flaamzipline.no/
Og kanskje ta en fjordsafari;
www.fjordsafari.com/
Eller kanskje SUPe i fjorden (men her tror jeg det er ganske fullt opp allerede);
www.fjordnorway.com/things-to-do/sup-norway-fjord-expeditions-p3861323
supnorway.com/expedition/


#22

Mex sa for siden:

Eller kanskje dere kan ta en tur opp i Gudbrandsdalen og prøve dere på rafting?

www.sjoarafting.no

Her er det mulighet for overnatting, og man får et opplegg man ønsker.


#23

Galathea sa for siden:

Ja! Dette er er et flott stykke Norge, hva med å gjøre "Norway in a nutshell" på egenhånd, det fins gode muligheter for overnatting med god standard, i Nærøyfjorden kan man padle og fiske, og det fins flust med turoperatører som helt sikkert står i kø for å serve norske turister med guiding og kursing, kajakkutleie, sykkelutleie, utleie av sognebåt , fjordcruise på Nærøyfjorden osv.

www.visitnorway.no/planlegg-reisen/transport/ferjer-og-bater/fjord-tours/norway-in-a-nutshell/


#24

Charlie sa for siden:

Gaustablikk/ Rjukantraktene gir mange muligheter for aktiviteter. Har dratt det opp i flere tråder, her, med forslag.

Flere av de klassiske leirskolene leier ut til ferierende i feriene.

På Tjøme er det noe som heter Aktiv Fritid som driver med slike friskus-PT-ting.

www.a-fritid.no/


#25

Tallulah sa for siden:

Vi gikk jo på guidet moskussafari i fjor sommer, og syns det var fint. Rent praktisk kunne vi jo ha vandret innover fjellvidda på egenhand, men det var fint å få med kunnskapen til guiden. Jeg leste et intervju med det firmaet vi brukte, og de sa at tidligere år meldte nordmenn seg aldri på slike guidete turer, men i fjor var det (naturlig nok) bare nordmenn.

Jeg fikk sansen for den type tur, rett og slett fordi jeg både er en kunnskapsjunkie og liker effektivitet. :knegg:

Utfordringen med Norgesferie er at jeg syns det er lite å gjøre på hvert sted (særlig når vi snakker utenfor byene), så skal man fylle opp med litt så må man nesten reise fra sted til sted. Vi så på Geilo i fjor sommer, nettopp fordi det er en del aktiviteter der, både fjellturer, gokart, klatrepark osv.


#26

Luftslottet sa for siden:

Jeg visste at FP var stedet å spørre! :hjerter:

Tusen takk for mange svar!
Sånne ting som turister gjør er perfekt for oss. Vi er i bunn og grunn turister når det kommer til friluftsliv og fjellheimen og den typen ting.

Jah!! :hjerter:


#27

millact sa for siden:

Vi var to familier på Rjukan i fjor sommer og hadde det helt supert! Leide rimelig, men flott hytte på finn som lå omtrent i slalåmbakken. Var på Vemork, på kafe nede i sentrum, gikk tur i slalåmbakken, gikk selvsagt til Gaustatoppen og var på to setre. Alle koste seg.

Året før var vi på Preikestolen. Bodde i separat hytte rett ved Preikestolhytta og kjøpte pakke hvor det var inkludert all mat, kano mm. Fint badevann nedenfor. Der går det også an å sove ute; finnes ulike opplegg. Kan kombineres med Stavanger.
www.visitnorway.no/listings/preikestolen-basecamp/186133/

Ellers kan jeg anbefale Setesdalen, Hovden kombinert med Evje. Mye å finne på! www.visitnorway.no/reisemal/sorlandet/setesdal/planlegg-reisen/


#28

banana sa for siden:

Når dere finner ut hvor dere skal dra kanskje dere skal høre om dere kan ha en lære-sønnen-å-fiske-date med en FP'er?


#29

Luftslottet sa for siden:

:hehey:

Det minner meg egentlig på at jeg lurer på om jeg skal forsøke å få en FP-er eller fler til å ta med meg på en litt lang gåtur med overnatting i hengekøye. Det har jeg nemlig lyst til å prøve, men nekter å prøve alene eller sammen med resten av gjengen her. :knegg:


#30

Tallulah sa for siden:

Sjekk også Airbnb, det er mange som tilbyr ulike former for aktivteter. Så om man ikke får en frilufts-PT til alt, kanskje man finner et sted der det går an å sy sammen litt ulikt selv, et par guidete turer, noen aktiviteter man kan gjøre på egenhand osv. Syns de ulike visit-sidene også kan være gode.


#31

Toffskij sa for siden:

I høstferien var vi innom Rondane River Lodge som noen her inne anbefalte, og det kan kanskje være noe for dere. Man bor i veldig koselige og komfortable hytter, spiser veldig god mat og blir vartet opp av utrolig hyggelig belgisk vertskap som kan arrangere alle slags utflukter og friskusaktiviteter inkludert moskussafari à la Tally (vi prøvde ingen av dem, men jeg har trua på at de er flinke til dette).


#32

Tallulah sa for siden:

Ja, det er jo rett ved der vi var! :jupp: Har hørt mye bra om det stedet.


#33

Kaprifol sa for siden:

Jeg er litt sånn friskus, og har vært rundt omkring. En sommer for noen år siden, tror barna mine var 10 og 14, dro jeg til Breisjøseter i Alvdal vestfjell. Vi parkerte bil og gikk inn til fots med ryggsekker, men de har også mulighet for å hente folk og/eller bagasje. Så bodde vi der i to netter, idyllisk og enkelt sted, veldig hyggelig. Dyr på setra, fiskevann, turmuligheter som er merka opp. Aner ikke om de har guiding, men de har skilting og utlån av kano osv. Det er nok bare å spørre om man kan få hjelp.

Små steder vil gjerne ha folk på overnatting, og de tilbyr gjerne henting og hjelp med alt som er. De trenger gjester i alle aldre. De som driver slike steder er gjerne veldig glade i omgivelsene sine, og elsker å gi turtips. Ofte ligger disse stedene på de nest mest spektakulære stedene, og mange drar aldri dit fordi det er sånn hype rundt Galdhøpiggen, Rampestreken, Prekestolen, Gaustatoppen osv. Hemmelig tips fra meg er at turene er litt mindre slitsomme, mindre folksomme og minst like flotte på de mindre kjente stedene :knegg:


#34

Blånn sa for siden:

Åhh, for en idé! :elsker:


#35

C3PO sa for siden:

Det var sikkert jeg som anbefalte Rondane River Lodge. Vi deltok på moskussafari (det var bare meg og barna i gruppen), og jeg var veldig glad for at vi hadde guide. Nesten helt på slutten av turen lå en moskus langs stien og solte seg. Altfor nært i forhold til det som anbefales. Guiden tok en omvei, og den hadde vi nok ikke funnet uten ham.


#36

Luftslottet sa for siden:

Takk for mange gode tips!

Herlig! For min del høres dette helt perfekt ut. Jeg har absolutt ingen trang til hale hele familien opp på en berømt topp. :stuart: Jeg er bare opptatt av å prøve noe nytt og hyggelig.


#37

Luftslottet sa for siden:

Hvor langt var det å gå til Breisjøseter, Kaprifol?


#38

Kaprifol sa for siden:

Vi gikk den lengste veien, fra Atnsjøen. Tror heller dere skal gå fra Flatseter, det er kortere. Kanskje 3-4 km?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.