Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Selskinnsko

#1

Hyacinth sa for siden:

Burde kanskje laget en poll. Har du selskinnsko, og hvor gammel er du?

Jeg fikk mine da jeg var 14. Kjøpt på postordre. De ble kjøpt for å vokse i(!), så de er fremdeles litt store. Bruker raggsokker i.

Jeg tror ikke folk under 30 har sett selskinnsko.

Kollegaer (unge):
-Kule sko!!! (Ja, med akkurat så mange utropstegn.)

Elever:
-Kule tøfler!
-Er du same?


#2

veobra sa for siden:

Jeg har ikke selskinnsko, ikke Nesnalobber heller.


#3

Hyacinth sa for siden:

Var det et 80-tallsfenomen? Eller holdt det seg også utover den tiden? Stemmer det at det kom litt tilbake for noen år siden? Men jeg ser slike sko stadig sjeldnere.


#4

millact sa for siden:

Nei og har heller ikke hatt som ungdom.


#5

Neket sa for siden:

Jeg har, har arvet av en tante. :jupp: Brukes ytterst sjelden, glemmer litt at jeg har de.


#6

allium sa for siden:

Jeg hadde på 70-tallet.


#7

Heilo sa for siden:

Jeg bor i selskinnsland, men har aldri hatt. Har litt lyst på. Det selges mange ulike varianter av selskinns-sko på skobutikkene her i byen.


#8

Fintdethei! sa for siden:

Har aldri hatt, men min mor hadde. De står sikkert på loftet enda.


#9

My sa for siden:

Jeg har ikke, men så det for et par år siden på 05-jentas jevngamle venninne. Da var hun kanskje 12. Hun er den eneste jeg har sett med slike sko på sikkert 20 år (men det må sies at jeg er elendig til å legge merke til hva folk har på seg, så jeg kan sikkert ha hatt en helt selskinnskoliga stående på samme bussholdeplass som meg uten å få det med meg).


#10

Hyacinth sa for siden:

Hvordan er skinnet i forhold til dyrevelferd? Mine sko er overhodet ikke merket på noe som helst vis.


#11

-ea- sa for siden:

Tromsø-boots!
Har sel(v)sagt selskinnssko, de er minst femten år gamle og like gode enda. Da hadde de vært av moten i noen år. Husker at ei venninne av meg dro hjem til mor og fant sine gamle selskinnsko fra nittitallet og tok de i bruk igjen.


#12

GinaK sa for siden:

Jeg har. Fikk i 1987. Husker det for det var da mamma og pappa ble skilt og pappa skulle liksom gi meg en avskjedsgave. (vi fikk ikke så mye ellers..)
Jeg har hatt de i alle år og da jeg traff mannen så lånte jeg de bort til svigermor og hun bruker de fortsatt.

Jeg hadde forresten lobber da jeg var liten. På 70tallet. Grå med blå kant.


#13

Myria sa for siden:

Aldri hatt selskinnsko (født og oppvokst i Nord-Norge forøvrig).


#14

-ea- sa for siden:

Her er info på Topaz sin hjemmeside:
topaz.no/materiale/


#15

My sa for siden:

Samme her, men hadde skaller og nesnalobber. :stolt:


#16

Hyacinth sa for siden:

Takk! Men mine er ikke fra Topaz. Vet ikke hvor de er fra. Rart at de ikke er merket.


#17

-ea- sa for siden:

Det var et italiensk skomerke som hadde fargede selskinnsstøvletter før, i begynnelsen av dette århundret. Grønne, røde, sorte, lange i skaftet.

Hvordan ser dine ut?


#18

Sissel sa for siden:

Nei, det har jeg ikke. Det har aldri vært et tema. Bor i Rogaland, og der er det jo vanligvis milde vintre, ihvertfall nå, det var jo ikke helt det samme da jeg var barn/ungdom.


#19

polarjenta sa for siden:

Nei, har ikke. Hadde litt lyst på når jeg studerte i Tromsø, men mener jeg syns de var for dyre.

Har hatt nesnalobber.


#20

Myria sa for siden:

Ja, Nesnalobber hadde jeg også. :jupp:


#21

løve70 sa for siden:

Jeg har ja. Fikk da jeg var tenåring - de er nå parkert på hytta.


#22

Kanutte sa for siden:

Ja, jeg har to par, litt ulike design. Det ene har jeg hatt i 17 år og bruker de fortsatt. De er perfekte når det er kalde og tørre vintre, jeg har aldri frosset på bena etter at jeg begynte å bruke de.


#23

Hyacinth sa for siden:

Helt «vanlige». Men ikke merket.


#24

Maverick sa for siden:

Vi hadde selskinnsstøvletter hjemme da jeg var tenåring, de var mine foreldre sine tror jeg, men jeg og mine brødre lånte dem jevnlig.

Tror ikke de hadde blitt spesielt godt mottatt hos den ganske store mengden anti-pels'ere og veganere i min omgangskrets.


#25

-ea- sa for siden:

Kan være Topaz likevel, hvis de er noen år. Tror ikke mine er merket, må sjekke senere siden jeg ikke har dem på idag.


#26

-ea- sa for siden:

Hihi, en gang var jeg i Oslo mens det var skikkelig januar-frost der nede. Bodde på Opera og tok heisen ned til frokost, ikledd skjørt og selskinnssko. Sto et par fyrer i heisen og skravla som bare det, inntil de oppdaga skoene mine og ble helt stille, sto bare og stirra. :p


#27

Hyacinth sa for siden:

Jeg liker ikke oppdrett av pelsdyr, men jeg synes likevel at det er innafor å bruke 31 år gamle sko som er fullt brukbare.


#28

Maverick sa for siden:

Ja, jeg mener også det er innafor, men mange av mine mener ikke det.

(Nå driver man ikke med seloppdrett, da. :knegg: Det er knerting av vill-sel.)


#29

Hyacinth sa for siden:

Ja, det er jo sant. :knegg:


#30

Tallulah sa for siden:

Jøss, jeg ser jo selskinnsko på folk i Oslo hver vinter. Senest i dag. De er ganske vanlige her, både hos unge og gamle. De solgte dem på Lille Vinkel for ikke mange årene siden.


#31

Zulu sa for siden:

Jupp, jeg solgte titt og ofte et par i mine glansdager som skoselger på Oslo øst. De koster det hvite ut av øyet, da, så det kan jo legge en begrensning på omfanget, selvsagt.


#32

Tallulah sa for siden:

Ja, de er kjempedyre så ser dem aldri på barn. Men fra unge voksne og oppover er det et ganske vanlig syn, syns jeg. Det er selvsagt ikke de mest utbredte, men er man ute ser man minst et par vil jeg tro.


#33

Pøblis sa for siden:

Keg ønsket meg på åttitallet. Fikk kalveskinn istedet for, selskinn var dyrere. Men samme typen støvlett, hvor tuppen går opp i en spiss og de snøres på med en spraglete lisse?

Slike? (Herlighet, de koster 3.000,-!)

trapessko.no/produkt/topaz-sami-50/?attribute_attribute=41&dTribesID=49ca4ccdf0a31c727cbf7532ea39b8d0%7Cadtribes%7C49600&utm_source=Google%20Shopping&utm_campaign=Google%20Shopping&utm_medium=cpc&utm_term=49600&gclid=EAIaIQobChMIpIjHyPXS7gIVlNV3Ch2bXAYSEAQYASABEgJrEvD_BwE


#34

My sa for siden:

Ja, det var vel selve "knertingprosessen" som fikk sterk kritikk i sin tid. Mulig dette gjøres annerledes nå (har ikke lest Topaz-linken over her). Hvis dyret ikke er utrydningstruet, og avlives på ok måte, så bør det vel ikke være stort annerledes enn andre skinnsko eller skinnprodukt. Stor forskjell på å leve et fritt liv på Grønland for så å plutselig bli avlivet, og på å leve hele livet sitt i et trangt bur.

Men for veganere er det vel uansett ikke aktuelt med skinnprodukt da, verken skinnvesker eller selskinnsko.


#35

Neket sa for siden:

Folk spiser jo sel, så fint om skinnet kan brukes? Smaker forøvrig høgg, fikk det servert på bøgda på sunnmøre. Men eksotisk da, om ikke annet :hehehe:


#36

Camomilla sa for siden:

Ja jeg har Selskinnstøvler og Nesnalobber, vokste opp med skaller.
Familie fra Tromsø.
Skaller var vel noe av det varmeste jeg hadde på beina, men og så de glatteste.....


#37

Musemus sa for siden:

Vet vi har noen små Nesnalobber fra jeg var liten, men mener vi har hatt noen selskinnsko i hus også.
Da jeg begynte i barnehagejobben så kjøpte jeg meg Lapikas-sko. De også er veldig varme.


#38

Musemus sa for siden:

Forresten hadde jeg bittesmå Lapikas-sko som liten også, vi har verdens søteste små sko i størrelse 30 eller noe.


#39

Elise sa for siden:

Jeg har! Har omtrent aldri brukt de, men kanskje de bør opp fra kjelleren nå i dette været. Kjøpte de på finn.no etter ei dame som døde. Tror det var et kupp, men det hjelper jo ikke når de ikke blir brukt.


#40

Nenne sa for siden:

Jeg hadde som barn, men gudene vet hvor de er blitt av. De var veldig gode og varme og jeg har vært litt fristet til å kjøpe nye når jeg ser annonser for dem. Jeg endte opp med å kjøpe Røroslabber i stedet. De er litt mer diskret og også veldig gode og varme og lette. :elsker:


#41

My sa for siden:

Skallene var varme ja, og så lette at det var som å løpe rundt i sokker, men mamma fikk fnatt av det gresset som var inni, som hang fast på sokkene etterpå og lå igjen overalt i huset. :knegg:

#mammamedstøvpåhjernen


#42

-ea- sa for siden:

Det er minst tretten år siden jeg var i Oslo med dem, og det var dessuten hotellgjester som ble tause, de snakka ikke norsk.

Prisen har dobla seg siden mine ble kjøpt, ja.


#43

007 sa for siden:

Jeg fikk mine i 1984, og kastet dem i sommer. Jeg har brukt dem 2-3 ganger de siste 20 årene.


#44

Billa sa for siden:

Ha-Ha, dette minner meg om at jeg hadde KU-skinn i stedet for SEL-skinn. Som med alt annet, var (og er) min mor ekstremt lite snobbete og lite opptatt av merker eller trender, og mens "alle" en periode hadde selskinnsko, fikk jeg altså sko i ku. Det samme skjedde når jeg ønsket meg mer enn noe annet i hele verden (og ble litt ertet for at jeg ikke hadde) HVITE Cherrox. Jeg hadde arvet min brors brune, og skulle omsider få en annen farge. Min mor bestemte at det var mer praktisk med røde enn hvite, og da ble det en laaaang vinter med kommentarer fra jentene med de fineste Cherroxene i Blendahvitt. Det samme skjedde med hockeyskøyter vs ballerinaskøyter, og steinvaska Levis-jeans vs vanslige mørkeblå jeans far et ukjent merke. Alltid nesten, men ikke helt.


#45

liefje sa for siden:

Jeg hadde selskinnsstøvletter da jeg gikk på barneskolen. Sånne med tupp som gikk oppover. Det var veldig hippt den gangen, noe alle hadde. Etterpå kom vel sånne treskostøvletter. Det fikk jeg ikke. :skuffet:


#46

Lyppa sa for siden:

Treskostøvletter? Er det kanskje Biekso du mener?


#47

Lyppa sa for siden:

Jeg har intet mindre enn tre par med selskinnsko. Et par gamle grå til stallbruk, og et par grå og et par svarte som er i bruk hele vinteren såfremt det ikke er mildvær. De er i to forskjellige størrelser, så temperaturen bestemmer om jeg skal ha et eller to par ullsokker inni dem. Her i huset har det også vært selskinnsko i barnestørrelser, men synes det fort blir for dyrt med små føtter som vokser raskt.
Jeg har også skaller, men synes det er en ulempe at de er glatte og at de ikke tåler noe særlig med fukt. I tørt og kaldt vintervær på fjellet er de gode.Nesnalobber har jeg hatt i flere størrelser som barn. Jeg er en frossenpinn som blir kald uansett skotøy.
Bor i nord, her er selskinnsko helt vanlig.
Jeg er født omtrent midt på 70-tallet.


#48

daffy sa for siden:

Jeg har arvet mamma sine gamle. Men de er skuffende kalde, så de har ikke vært luftet mer enn en gang per tiårbi snitt de siste 50 årene.


#49

Hyacinth sa for siden:

Synes heller ikke mine selskinn er sykt varme, akkurat.


#50

Drømmedama sa for siden:

Født på slutten av 60-tallet. Hadde både selskinnstøvletter og nesnalobber, senere kom Isba med syltetøystrikk. Tror jeg sleit ut alt(sliter veldig skjevt på skotøy, da varer de ikke så lenge), de forsvant ihvertfall fra skapet etterhvert.


#51

Tallulah sa for siden:

Ah, de var utenlandske. Ja, det er jo noe annet enn nordmenn slik jeg forsto innlegget ditt som. Om de kjente det igjen som sel er jo det frowned upon i andre deler av verden. Jeg syns støvlettene er flotte!


#52

My sa for siden:

Isba med syltetøystrikk var hot da jeg gikk på ungdomsskolen. Alt for dyre til at jeg kunne få slike. De litt mer heldige hadde råd til både isba-sko, rufsepermanent, lyse Levi's og Millet-dunjakke. :sukk:


#53

Canisa sa for siden:

Jeg bor i Tromsø, og har også selskinnsko. De ble kjøpt da ungene var små på 90-tallet og er brukt i maaaange timer ute i snøen, og er fremdeles like fine. Nå bor de på hytta i indre Troms. Datteren på snart 17 har også et par hytta som jeg kjøpte (u)brukt for noen år siden, og hun elsker dem. :hjerter:


#54

Anne C sa for siden:

Jeg tror egentlig ikke jeg vet hva det er for noe. Jeg er definitivt ikke under 30 år.


#55

liefje sa for siden:

Neida. Disse treskostøvlettene hadde tresåler som tresko også skinn oppover. Rund over tåen. Var kanskje en lokal motegreie i en Bergensbydel. :knegg: Har uansett ingenting med selskinn å gjøre. Bare mimret generelt til skomoten på den tiden (født i 1968).


#56

Malama sa for siden:

Jeg passerte 30 for noen år siden, men selskinnsko hsr jrg vel knapt sett i praksis og muligens ikke kjent igjen om jeg så.

I min barndom gikk der mer i cherrox, altså rett og slett fordi jeg er oppvokst på sunnmørskysten og mildt og vått er rimelig normal vinter her.


#57

Hyacinth sa for siden:

Cherrox hadde vi også. Røde. Men det var da jeg var 5. Selskinnsko var mer 15. Og så hadde jeg grønne Peter Pan-støvletter. :haha:


#58

Malama sa for siden:

Ahh, 15, da var det vel mer goretex. Men jeg hadde nok cherrox langt forbi fem. Og husker dem egenelig som mørkeblå.

Cherrox og snøjoggere. Det glade 80-tall. Men 15 var jeg på 90-tallet og ikke særlig moderne av meg. Men ingen hadde selskinnsko eller nesnalobber


#59

Hyacinth sa for siden:

Jeg kan ikke huske at Goretex fantes, og skulle til å si at du nok er yngre enn meg. Men jeg var også 15 i 1900. Eh, 1990!!


#60

Malama sa for siden:

Om du var 15 i 1900 er du nok eldre enn meg, men jeg var der midt på 90-tallet, jeg er født i 79.
Jeg har ikke helt konkret minne om hva jeg hadde på beina da jeg var 15 må jeg innse. Men jeg var trolig ikke så innmari mye eldre da jeg fikk de skoene jeg i dag innså at må kastes. Mellomste fikk låne dem i går og sålen går i oppløsning. Kanskje ikke så rart om de er 25 år gamle. De er over 20 år i alle fall, for de skoene har jeg ikke kjøpt og betalt selv, det er jeg rimelig sikker på. Ecco goretex vintersko.


#61

Hyacinth sa for siden:

Jeg hadde ikke Peter Pan-støvler da jeg var 15, altså! Ser det kan se sånn ut...


#62

Neket sa for siden:

Jeg er født i 78, og bodde i dr Martins på vinteren når jeg var 15. Selskinnsko hadde nok vært mye smartere. :hehehe: De var både sykt kalde og sykt glatte - kunne stå stille nesten hjemmefra til skolen og bare skli nedover bakkene. :knegg:


#63

Bloppy sa for siden:

:highfive:

10 hulls dr.Martens her. Sorte med røde lisser.

Mamma kjøpte seg selskinnstøvletter husker jeg. Og pels. Og vi var aldri rike på noen måte. Så jeg aner ikke hvordan de fikk til det. Selv husker jeg nessnalobber, brune cherrox og de grusomme snowjoggsene. Som fader ikke tålte snø. Ble jo kliss vått etter ca fem minutter. Fy søren, jeg har fryst mye på beina ass. :mumle: Og gjør det fortsatt. :knegg:


#64

Hyacinth sa for siden:

Jeg brukte jo aldri selskinnskoene, da. Vi bor jo tross alt i Stavanger. Fatter egentlig ikke hvorfor moren min bestilte til alle. Jeg kan ikke huske at det var noe jeg ønsket meg.


#65

Nenne sa for siden:

Jeg kjøpte Isba-støvler og Millet-dunjakke for konfirmasjonspengene, det var det jeg ønsket meg mest i hele verden!


#66

amo sa for siden:

Jeg kjøpte mine for kr. 50 på romjulssalget i 1987. Husker jeg syns de var knallbillige. Bruker de med ujevne mellomrom, sist var vel på isen i 2013. Tenkte å bruke de imorgen.


#67

Camomilla sa for siden:

:knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.