Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kontorfolk: Hvordan er din drømmearbeidshverdag

#1

Adrienne sa for siden:

Mange tradisjonelle "kontor"-bedrifter ser på korona som en god katalysator for å diskutere hvordan arbeidshverdagen skal organiseres etter korona. Noen, som for eksempel Telenor, har vel gått så langt at de sier at arbeidstakere selv skal få bestemme om de jobber hjemmefra eller fra kontoret.

Hvis du fikk bestemme, hvordan ville du gjort det? Ville du vært på kontoret hver dag? Jobbet hjemmefra hver dag? Hybrid? Og hvorfor?


#2

Millen sa for siden:

Ice har hatt det sånn lenge at de kan bestemme selv.
Jeg er for å bestemme selv. Tenker det viktigste er ikke lår eller hvor jobben blir gjort så lenge den blir gjort. :enkel:
Men ser utfordringer for de som sitter med kundesupport.


#3

Neket sa for siden:

Blanding. :jupp: Jeg hater å bare ha hjemmekontor, det er så kjedelig, men jeg liker å slippe å dra på kontoret. :knegg: Jeg likte det da det var annenhver uke i sommer, men jeg tror at når korona er ferdig kommer jeg til å ha hjemmekontor et par dager i uka, styrt av hva som står på kalenderen.

Man sparer jo mye tid på å ikke reise inn hver dag.


#4

Mikkeline sa for siden:

Vårt firma har skissert at "new working normal" blir 2-3 dager på kontor/hjemmekontor hver uke.

Jeg tror det er en løsning jeg kan bli veldig fornøyd med. Jeg har tradisjonelt sett hatt ca 1 dag på hjemmekontor hver uke, så forskjellen blir ikke enorm.


#5

Serafin sa for siden:

Nå jobber ikke jeg på kontor, men jeg har lyst til å synse og mene litt uansett. ler

For meg hadde en situasjon med hjemmekontor vært genialt. Jeg kunne greid å jobbe med noe der jeg har hjemmekontor, fordi et punkt som ville ført til stress og mindre toleransevindu hadde vært fjernet. (folk).

Men jeg ser jo også at i det lange løp så hadde det nok ikke vært gunstig, men hvis jeg kunne valg mellom sånn det er nå, med uføretrygd, eller hjemmekontor, så hadde jeg valgt hjemmekontor, hvilken som helst dag.
Pr i dag er det ikke mulig, for jeg har ikke utdannelsen.

Men jeg håper litt på at nå som man har oppdaget at hjemmekontor funker fint, så er det kanskje lettere etterhvert?


#6

millact sa for siden:

Jeg hadde nok valgt en hybridløsning; litt kontor og litt hjemme.


#7

Erica sa for siden:

For meg så er det optimalt å møte på jobb stort sett hver dag, men ha mulighet for å jobbe hjemmefra når det passer best. jeg har bedre kontorfasiliteter på jobben, sitter bedre, trenger miljøskifte og trives best med kollegaer rundt meg. Likevel er det dager der det skjer ting hjemme, eller jeg ikke er helt i form, der hjemmekontor ville være å foretrekke.

Det skal legges til at jeg har en veldig uavhengig stilling, og har friheten til å ta fri et par timer midt på dagen for å gå på ski feks, for så å jobbe litt ut over kvelden. Dette fordrer naturlig nok at jeg forvalter denne friheten på en god måte og er tilgjengelig når det trengs. Jeg setter veldig pris på dette, og vet at også arbeidsgiver gjør det, for de vet at jeg stiller opp utenom arbeidstid om det trengs også.



#9

Tallulah sa for siden:

Jeg liker best å møte på kontoret hver dag, men syns selvsagt det er greit å kunne velge en hjemmedag i ny og ne, slik det var mulig for meg pre-korona også. Jeg konsentrerer meg best når jeg har et tydeligere sceneskifte mellom arbeid og fritid, og jeg brainstormer bedre med kollegaer i rommet enn på teams.


#10

Tjorven sa for siden:

Det er forskjell på hva slags jobb man skal gjøre. Hvis man skal konsentrere seg om å lese eller skrive mye/sammenhengende, er det best å jobbe hjemme. Men det er noe med samhandlingen som vi går glipp av når vi bare sitter ved hver vår skjerm.

De få dagene jeg har vært på kontoret siden mars i fjor har jeg hatt mange opplevelser av "dette hadde jeg ikke fått til hvis jeg hadde sittet hjemme", fordi jeg tilfeldigvis møter noen som har informasjon til meg som jeg vet at jeg ikke hadde fått gjennom formelle kanaler.

Jeg er prosjektleder, og vil veldig gjerne kunne gi føringer for prosjektdeltakerne mine slik at vi alle er samlet på kontoret innimellom. F.eks. en fast dag i uka hvor alle i prosjektet er på kontoret. Men ettersom de fleste er med på flere prosjekter på en gang kan dette fort innebære at mange må møte opp nesten hver dag. (Men jeg spår at mandag og fredag da lett blir hjemmekontordager.)


#11

Malama sa for siden:

Hybrid, mer hjemmekontor enn jeg hadde pre korona, hvor det var forbeholdt type syke barn, venter en håndverker eller skal kjøre en unge til tannlegen klokken 1230 type situasjoner.

Ikke 100% hjemmekontor, det går ikke, men å ha det litt oftere, jatakk, men da bør vi egentlig finn en annen plass å ha et enn enden av spisebordet. I mangel på det/inntil det kan ordnes, så blir det nok trolig reelt sett at jeg drar inn på kontoret. Men jeg skulle grunent ettermiddagslogistikken gjerne hatt noen flere dager hjemme og utnyttet timene bedre der, kjenner jeg. Mlig jeg derfor ender med legge om tl noen timer kveldsarbeid igjen, slik jeg hadde en periode før, for å kunen ha kortere dager og mer fleksibilitet der.


#12

Blå sa for siden:

Jeg ville ideelt sett vært på kontoret tre dager i uken og sørget for at så mange møter som mulig var lagt til de tre dagene. Så ville jeg hatt to dager hjemme der jeg kunne tatt med meg hjem mer konsentrasjonskrevende arbeid.

Jeg ville helst at så mange som mulig av mine nærmeste kollegaer var på kontoret de samme dagene som meg, slik at det skjedde noe hyggelig både faglig og sosialt de dagene jeg var på kontoret.

Det vi hadde hos oss (til vi nå plutselig ble sendt hjem igjen (Bergen)) var to dager i uken på kontoret, men det var selvsagt ulike dager for ulike personer, så selv om jeg hadde glede av å være på kontoret og hadde min nærmeste kollega der, så var det likevel mindre sosialt.

Vi skal til høsten flytte over på aktivitetsbasert arbeidsplass og når vi har med oss disse erfaringene så tror jeg at det kommer til å bli utstrakt bruk av hjemmekontor. Det jeg er redd for er at det kommer til å føre til at arbeidsmiljøet blir dårligere fordi vi aldri er alle på jobb samtidig. Ny leder har innført kontormøte annenhver uke (en nyvinning hos oss) og jeg håper at hun kommer til å være streng på at vi skal ha det og at folk skal delta fysisk så snart det blir mulig slik at vi i hvert fall ser alle to ganger i måneden. Vi er en ganske liten avdeling og det er sånn sett uproblematisk å samle folk, samtidig som det veldig lett pulveriseres.


#13

Lavender sa for siden:

Hvis jeg får beholde eller kjøpe ut den store PC skjermen så velger jeg sikkert to til fire dager på kontoret, resten hjemme, litt varierende med møtevirksomhet og sykkelføre. Hjemmekontor med bærbar er et alternativ i nøden, som da jeg hadde syke småbarn.

Jobben har flyttet og avstanden er økt fra 13 til 20 km. Kollektivtilbud er det, men det tar 65 til 70 min hver vei, uaktuelt. Jeg skal sykle. Vi kan parkere gratis nær 2 km fra jobben og ta matebuss. Men det koster ihertfall seks bompasseringer, går i nøden. Det er ett stort åpent landskap hvor det ikke er plass til alle samtidig. Jeg aner ikke hvordan det fungerer, har ikke vært på arbeidssted på snart ett år.


#14

Cabrel sa for siden:

Jeg ville vært på kontoret hver dag. Vi sitter i landskap og er avhengig av å ha tett kontakt og kommunikasjon, så det fungerer best når vi sitter sammen.
Det går an å gjøre en del ting hjemmefra også, men det føles mer plundrete, så det er ikke en løsning jeg ville valgt flere ganger i uka. Men av og til er det greit.
Nå er alle permittert enten helt eller delvis, og vi savner både jobben og å være sosiale sammen.


#15

Maverick sa for siden:

Jeg vil bestemme selv når jeg er hvor. :nemlig:


#16

Primrose sa for siden:

Hybrid, gjerne 2 dager hjemme hver uke og 3 dager på jobb.


#17

venla sa for siden:

Hvis jeg kunne bestemt hadde det blitt en hybrid. 1-2 dager i uka med hjemmekontor passer meg bra. Har mye samarbeid og opplæring i min jobb, så den egner seg best på jobb. Mens mer administrative og daglig arbeid kan jeg gjøre hjemmefra.


#18

Pasta sa for siden:

Hovedsaklig på kontoret. Jeg er mer effektiv, det skiller jobb/privatliv og jeg får møte kolleger.
Dersom jeg har hele dager med møter, kan jeg ha hjemmekontor.
Jeg håper møter over skjerm har kommet for å bli.


#19

Fersken sa for siden:

De jeg jobber tettest sammen med sitter uansett ikke i samme by som meg, så noen dager hjemmekontor og noen dager på kontoret hadde vært perfekt. De dagene jeg har mange møter kan jeg like godt sitte hjemme, de er stort sett digitale.


#20

Galathea sa for siden:

har litt pendlevei, så 2 dager hjemmekontor og 3 dager på kontoret passer meg bra. Gjennom pandemien har det vist seg at de fleste av de jeg jobber sammen med også fortrekker noe liknende, så håper vi får samkjørt så vi er på kontoret mest mulig samtidig så vi får møttes.


#21

Luftslottet sa for siden:

Samme her. Fri flyt av når man har hjemmekontor tror jeg ville skapt et håpløst samarbeidsklima, fordi vi ville vært så i utakt på hvem som hadde fått hvilke beskjeder, hvem som husket å fortelle hvor de var osv.

Vi er ikke så mange.

Men å ha faste oppmøtedager og -tider 3 dager i uka, for eksempel, tror jeg kunne fungert veldig fint.

Personlig savner jeg det å jobbe på kontoret mitt, og vil ikke slutte med det selv om jeg er pendler. Men jeg hadde en hjemmekontordag i uka som utgangspunkt før korona også.


#22

Milfrid sa for siden:

Jeg vil bestemme selv, og bestemme at jeg skal være på kontoret. :nemlig: Jeg trenger den strukturen og endringen det er å komme meg ut av huset og på kontoret. Hjemmekontor er sånn nødgreie fordi jeg må.


#23

Retz sa for siden:

Kontoret hver dag. Hjemmet mitt er hellig, her skal det ikke drives med jobbrelaterte saker.


#24

Nenne sa for siden:

Jeg vil i hovedsak gå på jobb og at det er normalen at folk går på jobb. Der jeg jobber har vi cellekontorer og kan lukke døra når vi trenger ro så det er veldig fint å gå på jobb og kunne møte andre, men samtidig kunne jobbe konsentrert når det trengs. Det er best for de uformelle møtene å ha flest mulig folk på kontoret. Jeg synes også at vanlige møter flyter bedre når vi sitter sammen rundt et bord i stedet for å sitte ved hver sin skjerm. Så jeg foretrekker absolutt å møtes og jobbe på jobben.

Av og til er det kjekt å kunne jobbe hjemmefra, så jeg vil gjerne ha den muligheten når det passer sånn, men jeg vil at det skal være unntaket og ikke normalen. Det er deilig hvis man er halvgruff en dag å kunne jobbe hjemmefra, jeg har god stol og pult og ekstra skjerm, så det er veldig greit å jobbe herfra når det passer sånn. Av og til må man kombinere jobb og privatliv også, legen min har kontor tre minutter hjemmefra for eksempel, sånne ting.


#25

løve70 sa for siden:

Jeg er enkel og kan igrunnen tenke meg tilbake til slik jeg hadde det for et år siden; en fin blanding av å være på kontor, være på reise og jobbe hjemmefra.


#26

veobra sa for siden:

Jeg ønsker meg en hybridløsning. Tidligere har vi kun hatt hjemmekontor i nye og noe hvis noe er planlagt i løpet av dagen, typ lege eller håndverker eller for spesielle oppgaver som krever at jeg ikke blir avbrutt. Nå jobber vi på en annen måte, vi samarbeider mye mer digitalt enn før. Det gjør at vi kan jobber mer sammen selv om noen er hjemme. Det fordrer at mine ledere og kolleger fortsetter å samarbeide digitalt når vi er tilbake. De må huske å informere alle når de snakker om noe i gangen og huske de som sitter hjemme. Jeg tipper dette kan bli noe av utfordringen på sikt. Noen kommer raskt tilbake til praten i gangen og husker ikke/ønsker ikke å huske de som sitter hjemme. Jeg så tendenser til den uviljen allerede i høst, da var vi en del fysisk tilstede.


#27

Storm sa for siden:

Jeg trives best med "fit-for-purpose" tilstedeværelse på kontoret. Hadde det slik i min forrige jobb. Da dro jeg inn for møter, for å møte kollegaer, sosialt/ulike happenings og sånt, mens det meste av konsentrasjonsarbeidet og telefonmøter med eksterne ble gjort hjemme. En typisk dag kunne være å jobbe meg gjennom eposter på morgenen hjemme før et telefonmøte med eksterne, og så inn til jobb til lunsj og et møte.


#28

Minty sa for siden:

Jeg er en av de som stortrives på hjemmekontor. Har rullert litt etter sommeren men merker rett og slett at jeg er i mye bedre form når jeg jobber hjemmefra. Har en jobb der man sitter svært konsentrert stort sett hele tiden. Synes også at avd som helhet har blitt mer effektiv etter coronaens inntog. Åpent landskap er nok ikke mest gunstig for denne typen jobb rett og slett. Håper vi kan få til en hybridløsning etter hvert.


#29

shute sa for siden:

Jeg skulle gjerne hatt muligheten til å ta med jobben og reise et helt annet sted i verden i 3-4 uker eller lenger, men har mye møter i kontorjobben som ikke lar seg ta digitalt.

Sett bort fra det har jeg nesten full selvbestemmelse for tiden og trives godt med det. Tar for det meste en til to dager hjemmekontor - behovet er større de ukene jeg har barna. Trives også med at kjernetiden er oppløst og jeg endelig har karret meg til egen bærbar PC slik at jeg kan jobbe inn skrivearbeid på kveldstid og ha korte dager når jeg har barna.


#30

tink sa for siden:

I løpet av høsten og vinteren har jeg hatt flere perioder der jeg har kunnet velge "fritt" og tildelt meg ca 2 dager kontor og 3 dager hjemmekontor i uka. For min del er det ideelt, til vanlig har jeg noen arbeidsoppgaver som er stedbundet slik at jeg MÅ på kontoret. En del møter og samhandling gjør seg definitivt best på ekte, i tillegg til de opplagte praktiske oppgavene.

Det er fint å komme seg ut av huset, skifte mello stue og jobb og få litt reisetid til å stille om hodet mens jeg hører på radio, musikk eller podcast. Samtidig er det deilig å spare noen av timene med reising og være til stede hjemme når ungene kommer hjem fra skolen (tenåringene setter ikke like stor pris på at mamma vokter kjøkkenskapet etter skolen).

Utfordringen med å bestemme hvilke dager man skal på kontoret fritt selv, er jo at det er vanskeligere å avtale møtetid med de andre kollegaene.


#31

ingling sa for siden:

Jeg ville hatt det som jeg hadde det før pandemien, hovedsakelig på kontoret men kanskje 1-2 dager i uken hjemme. Da tilpasset jeg så jeg ikke hadde møter som krevde fysisk tilstedeværelse de dagene - så enten Teamsmøter eller møtefri. Jeg vil tro det blir vanlig en god stund fremover når vi får slippe litt mer fysisk til på kontoret igjen.


#32

Kanutte sa for siden:

Tja. Vi er i en litt krevende situasjon på hjemmebane nå, med barn som krever mer og tettere oppfølging, og da er det "perfekt" med pandemien som gjør at vi er på anbefalt hjemmekontor. Om ikke, tror jeg vi hadde endt med sykmelding. Ellers setter jeg mest pris på å være på kontoret, og at alle andre er det også. Særlig de man samarbeider mest med, er det kjekt at vi har "kontroll" på/ kan samsnakkes med.


#33

Addison sa for siden:

Jeg signerer dette, eksakt sånn har jeg hatt det pre-korona, og ønsker meg tilbake til dette.


#34

Strå sa for siden:

Jeg har alltid trivdes med hjemmekontor og har hatt det helt eller delvis fra 2001 til jeg begynte i denne jobben i 2015. I den perioden møtte jeg folk fysisk innimellom av jobbgrunner. Overraskende nok for meg så var 10 måneder med kun hjemmekontor (2 fysiske sosiale greier i l.a. tiden) nok. Så min drømmearbeidshverdag er nok å jobbe fra hjemmefra 70-80 % og på kontor 1 til 2 dag i uka, men da måtte jeg vite at det var andre relevante kollegaer til stede.


#35

-ea- sa for siden:

Vet ikke om jeg faller helt under betegnelsen "kontorfolk", men jeg er en av ytterst få på jobben som kan ha hjemmekontor. Det er ikke kultur for det, så erfaringen min fra sist vinter er at hjemmekontor = gjemt og glemt.

Men for egen del ønsker jeg å være på jobben, det er der jeg ser og prater med folk (kolleger og kunder). Hjemme er det bare meg = kjedelig.
Jeg har hatt hjemmekontor av og til før, når jeg har hatt sykt barn, så en dag innimellom går greit.

Dette er eksakt det som skjer hos oss.


#36

ingling sa for siden:

Jeg kunne egentlig svart dette også. Akkurat nå kunne vi ikke vært fysisk på kontoret hver dag begge to, vi ville måtte bytte på. :sukk:


#37

Marla Singer sa for siden:

Jeg håper virkelig dette fører med seg mer hjemmekontor på sikt, og at man ikke faller tilbake til gamle vaner "bare fordi" (eller fordi lederne trenger noen å lede). Jeg ønsker meg hjemmekontor som utgangspunkt, men kanskje med noen faste fysiske møtetidspunkter f.eks. annenhver uke? Det varierer også litt med arbeidssted, jeg jobber to steder og det ene er definitivt mer attraktivt å henge oftere fysisk enn det andre, på grunn av faglige diskusjoner og sånt som oppstår uformelt men som er viktig og gøy.


#38

Simone sa for siden:

Eg blir litt skremt og deppa av denne tråden og håpar virkelig at FP ikkje er representativt for mine kollegaer. Men eg er stygt redd for at det er det.
Eg jobbar på eit universitetet.
Eg syns heimekontor er drepen for arbeidsmiljøet og eg ser mørkt på det dersom alle mine kollegaer skal sitte heime 2-3 dagar for veka etter at pandemien er over. Eg trur også at det på sikt vil få alvorlige konsekvenser for kvaliteten på undervisning og forskning. Spesiselt forskning. Det vil føre til at vi 99% av tida forholder oss til personar vi jobbar tett med til daglig og kunnskap vi allereie har uten å utvide horisonten vår. Det er utrulig mykje viktige kontaktpunkt som vi aldri tenker over. Ein liten fem-minutters uformell prat ved kaffemaskina eller kopimaskina eller ei ein pause i eit seminar med nokon ein ikkje jobbar med til daglig kan bety utrulig mykje på lengre sikt.
Og så er eg veldig glad i kollegaene mine også. Dei er eigentlig ein stor del av grunnen til at eg jobbar der. No er det berre arbeidsoppgåvene som er igjen. Moroa og det sosiale er vekke!
Mulig eg reagerer litt ekstra på det sidan kollegaene mine også er vennane mine. Eg har ikkje så mykje sosial kontakt med andre enn kollegaer og nær familie.


#39

Timar sa for siden:

Jeg er i grunnen fornøyd med hjemmekontoret nå. Elsket å ha en og annen dag hjemme før korona for å få unna arbeid. På jobb er det så utrolig mye forstyrrelser. Jeg er veldig mye i møter, så føler jeg får dekket litt av det sosiale behovet der. Men på dager med få møter ser jeg fort hvor ensomt det kan være, altså.

Ideelt sett så er jeg på kontoret halve uka framover, og hjemme resten. I praksis ser jeg ikke hvordan det skal fungere, da jeg samhandler med folk i hele organisasjonen. Og møter delvis fysisk og delvis på Teams kommer ikke til å fungere noe i nærheten av så bra som rene Teams-møter gjør.


#40

Toffskij sa for siden:

Jeg er ikke noe glad i å jobbe hjemme, og vil helst på kontoret (selvsagt et med dør og ro og fred) hver dag. (Jeg har stor frihet i jobben min og kan sitte hvor jeg vil når jeg vil, men jeg velger ganske sjelden å være hjemme.)


#41

Fløyel sa for siden:

Jupp!
Jeg har hatt hjemmekontor i 18 år, men aldri slik som nå. Nå er jeg stuck på hjemmekontor med resten av familien rundt i huset og kollegaer på Teams. Jeg vil ha friheten til å være på kontoret mitt, ute å treffe folk, lunsjmøter, hjemmekontor når det passer meg og ikke restriksjoner satt av andre. Jeg er avhengig av folk rundt meg, samtidig avhengig av arbeidsro.

Det jeg syntes er mest slitsomt nå er hvor tilgjengelig man forventes å være. Teams er vel og bra, men når kalenderen er fylt til randen av møter og du rekker knapt å gå på do eller hente deg en kopp kaffe mellom møtene blir det litt i overkant.


#42

Ruslebiffen sa for siden:

Uavhengig av korona, så har jeg en stilling nå der 95 % av møtene uansett ville foregått på Teams. Så i min ideelle verden ser jeg for meg at jeg tar dagene med masse møter hjemme - da sitter jeg jo bare på Teams uansett, og så drar jeg inn på kontoret når jeg skal fokusere og jobbe. Dette er selvfølgelig gitt at jeg har et skjermet sted hjemme for møter; nå har jeg inndredet kontor på gjesterommet i foreldrene mine sitt hus... :knegg:

Jeg har cellekontor på jobb, men om jeg kunne fått muligheten til å sitte i en stillesone i åpent landskap, med god tilgang til stillerom for å ta ad hoc-samtaler, de dagene jeg er på jobb vil jeg gjerne det. Eventuelt samhandlingssoner når det er behov for fysisk samandling - tegne på tavle osv. Pre-korona satte jeg meg gjerne hjemme når jeg skulle jobbe med noe som krevde ro og fokus, men om vi endrer oppsett på jobb med stillesoner kan jeg like gjerne bytte om.

Så 2-3 dager i uken hjemme, og at jeg i stor grad kan velge hvor jeg vil jobbe fra. Fleksibiliteten det gir er gull! Men jeg tror rett og slett vi kommer til å endre måten vi er på jobb på - hvor vi sitter og jobber er mer avhengig av type aktivitet vi trenger / ønsker å gjennomføre, rett og slett behovsbasert. Det er noe jeg har savnet i mange mange år!

Så klart vi går glipp av mye ved å ikke dumpe borti hverandre ved kaffetrakteren. Men kanskje skal vi tenke på en helt annen måte når det gjelder sosiale intreraksjoner på jobb; firmaene - som vil spare på å ha mindre kontorlokaler - kan kanskje investere mer i løsniner og aktiviteter som gjør at vi møtes på andre måter. Jeg tror rett og slett vi bare må innse at vi ikke vet helt hva som er den ultimate løsningen ennå, og at en del av veien blir til mens vi går. Vi må nok rett og slett prøve oss frem.


#43

My sa for siden:

Ideelt sett vil jeg ha hjemmekontor når jeg har behov for det (når det er stygt vær f.eks), men når jeg er på kontoret skal alle andre være der også, slik at jeg kan gå bort og snakke med hvem jeg vil. :fjaser:


#44

Charlie sa for siden:

Jeg liker hybrid, men det irriterer meg at kostnadene ved virksomheten dyttes over på meg. Arbeidsplass, slitasje, telefon og bredbånd, kaffe/te (som er gratis på jobb) og strømforbruk - ikke bare med pc osv, men huset må varmes opp på dagtid hvor vi ellers ville hatt termostatsenking. Så er det også sånn at om man skades på jobb hjemme stiller man svakere ifht yrkesskade o.l.


#45

Adrienne sa for siden:

Det er dette jeg frykter skjer hos oss også når vi en gang slipper inn på kontoret igjen. Vi merker det veldig godt at fravær at kontorjobbing gjør at den uformelle praten, de tilfeldige møtene man får ved kaffemaskinen og i kantina er nesten ikke-eksisterende på hjemmekontoret. I tillegg sliter vi med at vi samhandler med store deler av organisasjonen, og det er mye tyngre når alle sitter bak en skjerm.

For meg så er kontorjobbing best, og jeg vil helst tilbake så mye som mulig. Likevel merker jeg at det er behagelig å kunne sove litt lenger om morgenen, slippe å kave meg ut og ta toget til jobb. Det merkes at jeg har mer tid til andre ting når jeg slipper reisevei på 1,5 time om dagen.

Det som blir utfordringen, tror jeg, er når halvparten sitter på hjemmekontor og halvparten er på kontoret. Det stiller for eksempel store krav til utforming av møterom, sånn at man lett kan ha hybridmøter der noen er på kontoret og noen hjemme. Og hvor stor styringsrett skal arbeidsgiver ha på tilstedeværelse? Og hvordan løser man praktiske ting som god ergonomi og forsikring på hjemmekontoret?


#46

Addison sa for siden:

Jeg tenker veldig likt som deg her. Jobber ikke med forskning, men med problemløsning, ledelse, kundepleie, innenfor nokså komplekse områder av IT-bransjen. Teams fungerer praktisk og teknisk sett, har alt jeg trenger hjemme, men frykter virkelig langtidseffekten. Er avhengig av fleksibiliteten og det å kunne velge, har uansett mange teams-møter som et resultat av at vi ikke sitter samlet på en lokasjon, men ser at mange fortsatte å sitte hjemme selv mellom mai og oktober da vi kunne jobbe fra kontoret. Kan ikke sove lengre, folk starter tidligere nå når ingen har reisetid, det blir mer tid på jobb i sum, og skillet mellom jobb og fritid er nærmest ikke-eksisterende.


#47

Snippa sa for siden:

Hvis jeg hadde bodd nærme jobb, tror jeg at jeg ville foretrukket kontoret. Max 1 dag hjemmekontor i uka. Men jeg bruker ca 2 timer på reising hver dag, og det merker jeg er en stor lettelse å slippe. Det føles litt bortkasta å dra på jobb for å sitte på et kontor hvis jeg like gjerne kunne gjort den jobben hjemmefra. Jeg foretrekker imidlertid å ha alle møter der møtedeltakerne skal delta aktivt fysisk. Infomøter, foredrag, gjennomganger av systemer osv synes jeg er bedre hjemmefra. Jeg har bedre skjerm, AV-utstyr og kontorfasiliteter hjemme...
Jeg er sjef, så jeg har også et behov for å se mine ansatte og være tilgjengelig for dem på kontoret en viss andel av uka. Sånn som avstand, arbeidsoppgaver osv er i dag, tror jeg derfor at hjemmekontor ca 2 dager i uka vil være det jeg foretrekker.


#48

allium sa for siden:

Jeg trives på hjemmekontoret, spesielt nå kulde og vintermørke. Jobben kan jeg gjøre like bra her, så eneste grunn til å gå på kontoret er å treffe de andre. Så da blir det jo vesentlig hva de andre velger å gjøre. Ingen vits i å dra på kontoret hvis resten av avdelingen sitter hjemme.

Vi har allerede fått beskjed om at det blir bygget om til free seating og mer vekt på møteplasser, slik at det regnes med at vi fortsetter å være en del hjemme.


#49

Pøblis sa for siden:

Jeg savner veldig uformell prat, informasjonsutveksling og muligheten til å konferere med kollegaene mine om hva vi driver med.

VI er en landsdekkende organisasjon som før pandemien var relativt godt utstyr med fasiliteter til videomøter, og jeg har kollegaer i mon avdeling som jobber i ander deler av landet i større eller mindre deler av arbeidstiden sin.

Etter pandemien har jeg gjerne en dag i uken hjemme - jeg har mye arbeid som krever ro og konsentrasjon og muligheter til å jobbe uforstyrret. Men feltet jeg jobber med er stort, og vi har ulike ansvarsområder hos oss - men trenger å samhandle og det er vanskeligere nå. Så jeg vil nok gjerne ha en kombinasjon.

Vi har veldig gode lokaler, jeg deler et stort kontor med to andre, vi har heve-/senke-pulter, gode stoler, muligheter til å trene i arbeidstiden, bra kantine og god kaffe.


#50

Nextlife sa for siden:

Jeg er med på alt bare den jævla Teams/whereby/skype/whatevervideomøteløsningsterroren roer seg litt ned. Djizzes, man får jo ikke et sekunds fred til å tenke en tanke inni hodet sitt, vaner man har i fysiske møter om benstrekk og tissepause er helt glemt, javisst, 3 timer med blablabla går helt fint. Det er som om alle tror at man på magisk vis har fått all verdens tid siden mange sitter på hjemmekontor.
:gaah:

Okei, den skulle kanskje heller blitt postet i såpekassetråden.


#51

veobra sa for siden:

Småtingene som lett kan løses når man møtes eller overhører noe og legger sammen to og to savner jeg. Jeg er overbevist om at noe av det krever bevissthet og at vi ta mer ansvar for at disse tingene skal skje. Det er høyere terskel å ringe noen på zoom enn det er å stikke inn på kontoret. Kanskje er det en vanesak og holdningssak vi kommer bort fra? Jeg vet ikke, men håper det. Jeg har en leder som også før korona var notorisk på ikke å informere alle. Så det er ikke gitt at alt fungerte så godt over kaffekannene heller . :knegg:

Jeg sparer mye tid på reise. På godt og vondt, alenetiden på banen gir meg noe den også.

Dette har vært en utfordring hos oss. Jeg vet ikke hvordan vi skal løse det videre. Vi har nytt og fint møterom med stor videoskjerm. Lyden var så dårlig at kun en kunne snakke om gangen, og det tydelig, om gangen. De som satt lengst unna mikrofonen hørte man ikke. De som sitter hjemme ser alle på en gang og da ser man ikke mimikk eller ansiktuttrykk. Men ser heller ikke hvem som prater, noe som er en stor ulempe hvis man ikke kjenner hverandre ganske godt. Vi endte opp med å ta alle møter fra cellekontoret så alle var på samme plattform.

Det er mange fordeler med å ha møte sammen. Det hender vi møtes fordi en del prosesser rett og slett er enklere i samme rom.

En stor fordel rundt møter er at det er enklere å invitere noen inn til del av et møte. Jeg har blitt invitert inn spontant en del ganger. Fått avklart ting og så gått igjen. Veldig effektivt for alle parter.

På samme måte kan jeg jobbe gjennom deler av møter som ikke angår meg og poppe inn når man kommer til mine saker. Ikke like demonstrativt som en kollega av meg som leste avis i møter, det gjør noe med settingen for alle. :knegg:


#52

Adrienne sa for siden:

De to tingene har jeg merket også. Det er lett å dra noen inn i en teamssamtale, fordi man trenger å låne hodet til vedkommende og er man opp til en tre-fire stykker fungerer teams-idemyldring ganske bra. Mer enn det og man får en suppe.

Jeg har også hatt noen møter der min eneste rolle har vært å lytte, og da har jeg kamera og mikrofon av mens jeg gjør andre ting (rydder kjøkkenet, henger opp klesvask, strikker, går meg en tur etc.). En del ledermøter i fjor som ble gjort på den måten. :knegg:

Men for meg så veier ikke disse positive tingene opp for tapet av sosial kontakt, samhold og spontan idemyldring ved kaffemaskinen. Spørsmålet er om jeg får det tilbake hvis flertallet av kollegaene mine foretrekker å jobbe hjemmefra etter pandemien.


#53

Luftslottet sa for siden:

Jeg tenker det samme, selv om jeg, som Snippa, syns det er deilig å la være å bruke 2 timer av livet mitt hver dag på reising. Jeg savner intenst å skravle litt med kollegaene mine og spise lunsj med dem hver dag. Når rundt 10 timer av dagen går med til jobb og pendling, sier det seg selv at jobben blir min viktigste sosiale arena.

Min egen trivsel og arbeidsplassens produktivitet ville nok gått ned hvis utgangspunktet ble permanent hjemmekontor, men det ville være veldig fint med en hybrid der det var rom for å være mer hjemme, uten å miste flyten helt.


#54

veobra sa for siden:

Jeg frykter vi mister noe der med det spontane. Jeg ser også at vi ikke blir kjent på samme måte på digitale plattformer. Jeg har fått nye kolleger mens vi har vært stengt. Jeg har møtt dem lite og vi blir ikke kjent utover arbeidsoppgaver. Selv mellom kolleger som har jobbet sammen en stund oppstår det konflikter og uenigheter på en annen måte enn når vi møtes. Det hadde vært greiere å rydde opp i med en gang hvis man var sammen også.


#55

My sa for siden:

For meg er transporten til og fra jobb også noe av det jeg savner når jeg har hjemmekontor. Jeg bor i gangavstand, og jobbveien for meg er en 15-17 minutters rask gåtur i frisk luft. Jeg merker at jeg trenger det, samtidig som jeg ikke har selvdisiplinen til å ta denne turen utenom, når jeg har hjemmekontor. Det er alt for behagelig å bare tasse bort til pc-en med kaffekoppen i hånda om morgenen.

Ellers, det jeg savner aller mest er det Pøblis beskriver, den uformelle praten, informasjonsutvekslingen, stadige avklaringer med kolleger om faglige spørsmål og råd. Ting som ikke er store og viktige nok til at jeg ringer dem opp eller kaller inn til digitalt møte. Og dette er grunnen til at jeg ville foretrekke å være mest mulig på kontoret. Vi er en liten avdeling og et lite fagmiljø, og vi trenger å snakkes relativt ofte. Oftere enn vi gjør nå. Men en dag med hjemmekontor kunne vært fint.

Det jeg håper blir videreført er fleksibiliteten de digitale løsningene gir, med deltakelse på møter, seminar o.l. uten at det involverer reising. Jeg skal arrangere et seminar utpå våren en gang, og tenker nå mye større når det gjelder hvem jeg kan invitere til å holde innlegg (det er ikke noe budsjett for å betale reise for eksterne), siden de nå kan presentere digitalt, selv hvis forholdene og restriksjonene skulle tilsi at seminaret kan holdes fysisk.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.