Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hønsesnakk

#1

Hjertensfryd sa for siden:

Eg er så heldig at eg har fått muligheten til å starte med høns igjen. Julepresangen frå huseigar (og fetter) var 5 høns. Desse 5 er verpehøns så eg får 5 egg om dagen. Meeen, hønsegalskapen har tatt meg litt, så eg kikker etter kyllinger. Vil ha nokre høns til. Og vaktler :sparke:

Eg er vel ikkje den einaste som har høns her? Me var ein liten gjeng før.
Og i desse rare tider så er jo høns og/eller vaktler ein kjekk hobby.


#2

Hannah sa for siden:

Eg har høns.
Mest gatemix, men har nokon Dekalb White, Isa Brun, eit par islandshøns, ei Dverg Kochin, eit par digre Brahma haner som eg dessverre trur eg må ta, ei faverolle og ei som legger grønne egg.

Det har lett for å balle på seg har eg erfart. Spørs om ikkje rugemaskina må fram igjen no, slik at det vert kyllingar til påske i år også.


#3

Hjertensfryd sa for siden:

Eg skal ikkje ha rugemaskin.

Basta.

Neida, jada... Er på utkikk etter høner som legger egg i gøye farger. Veit om ei som har her i nærleiken, så eg håpar eg kan få kjøpe nokre kyllinger frå ho.


#4

Charlie sa for siden:

Har litt lyst på høner. Det som avholder meg er 1. musefrekvens og 2. livets exit. Avliver dere høner selv? :gruble:


#5

Hannah sa for siden:

Vi fikk en nabo til å avlive og hjelpe oss å slakte den hissige hanen vår. Tror nok jeg og mannen klarer å ta oss av de digre hanene vi har nå, etter å ha sett på hvordan naboen gjorde det.

Minstemor som da var 5 år var med på hele prosessen, og jublet da sinnataggen av en hane ble vlivet. Han var veldig lite populær siden han fløy på alle som nærmet seg hønene hans.
Dagen etter ble hanen spist til middag, og minstemor syns det var helt greit å spise hanen.


#6

Zulu sa for siden:

Jeg har! Bare to silkefrøkner nå, da, men tenkte å få tak i noen befrukta egg og ruge fram kyllinger til våren, hvis frøknene legger seg klukk.


#7

Hjertensfryd sa for siden:

Bank i bordet. Det har aldri vert mus i og rundt hønsehuset. Vil tru dei (tilsammen) tre kattane våre har litt med det å gjera.

Eg er litt innom tanken på nokre dverg kochin sidan dei legger seg klukk i tide og utide. Så kunne dei tatt kyllingjobben.


#8

Pelen sa for siden:

Jeg kan sende egg i morsomme farger til ruging om noen vil ha. Jeg har 2 Cream legbar (turkise egg) men hanen er dverg kochin så jeg vet ikke hvilken farge eggene på ev kyllinger får, men noe grønnish burde det vel kanskje bli. Jeg har ikke sjekket hvor godt hanen gjør jobben sin på en stund så kan ikke garantere hvor god kvalitet de er. Jeg har også en Silverudds blå (grønne egg), men hun begynner å bli oldis så hun legger ikke så mange egg.

Resten av hønene er 1 dverg Orpington, flere dverg kochin, 1 mille fleur og 1 chabo. Chabo og Silverudds blå er snart 6 år gamle.

Om dere betaler porto så kan jeg sende 12 egg av diverse typer om det er noen som vil ha, men jeg vil gjerne se bilder om det blir kyllinger av dem. :D


#9

Pelen sa for siden:

Jeg har avlivet haner, ikke noe gøy, men måtte til når jeg ikke klarte å bli kvitt alle. Nå har jeg en fantastisk hane så han blir.


#10

Pelen sa for siden:

Her er noen bilder. Lys hane til høyre. To Cream legbar som er rundt en dverg kochin.


#11

Pelen sa for siden:

Cream legbar nærmest kamera, mille fleur nede til høyre.


#12

Pelen sa for siden:

Cream legbar oppe til Venstre, to dverg kochin nærmest kamera, chabo bak den sorte og mille fleur til høyre


#13

Pelen sa for siden:

Den store grå i front er Silverudds blå. Dverg Orpington er ikke med på bilde (mer enn noen fjær), hun er brun.


#14

Hannah sa for siden:

Jeg vil gjerne ha rugeegg fra CL Pelen. Araucanamix høna vår begynner å bli gammel og legger sjelden egg nå.


#15

Pelen sa for siden:

Da kan jeg sende etter at jeg har samlet opp egg etter at vi er tilbake fra vinterferie. Jeg kan sende 6 eller 12 egg i en eggekartong eller mindre antall om du ønsker det. Blir da blanding mellom CL og DK (ettersom hanen er DK).


#16

Hannah sa for siden:

Det høres supert ut. Bare send meg en PM så vippser jeg og sender deg adressen min.


#17

Hjertensfryd sa for siden:

Åhhh, ei I "nærleiken" har høns for salg. Både kobberhalsa Maran og Ayam Cemani. Sistnevnte er så kule. Maran er i tilfelle for dei mørkebrune fine egga.


#18

Zulu sa for siden:

Ayam Cemani er veldig kule, ja! Maran har jeg hatt. Veldig fine egg, men det er jaggu noen schvære drog! Eter som hester gjør de også.

Ellers har det vært lite muse- eller avlivingsproblematikk her også. Mulig katten har et pote med i spillet på musene, da. Hun er en dyktig jeger. Avliving skjer en sjelden gang når det dukker opp haner i kyllingkullene som jeg ikke får gitt bort på finn. De resterende har dødd enten av alderdom eller blitt tatt av rovdyr (har egentlig bare opplevd ett angrep, og det mistenker vi var skjærer som fikk fatt i noen små Dverg Kochin-kyllinger som ruslet en runde på plenen). :leppe:


#19

Hjertensfryd sa for siden:

Eg har hatt maran før, så eg veit korleis dei kan vera ja. Det frister igrunn mest med Ayam Cemani. Dei har eg ikkje hatt før. Trur eg må senda ei lita melding :knegg:


#20

frukt sa for siden:

Litt småskumle de svarte der. :fnise:


#21

Pelen sa for siden:

Ja, de er veldig svarte, men spesielle på en kul måte.


#22

Hannah sa for siden:

Eg har også hatt Maran. Kjekke rolege høns, og gøy med sjokoladeegg.


#23

Galathea sa for siden:

Jeg holder fortsatt på med høns, er etter haukeangrep i høst og sykdom nå i vinter er jeg nede på 3 høner og 2 haner. Den eldste høna blir 5 år til våren og er pensjonist. Har Rhode Island Red og en hvit Lohman som er superverper men veldig flaksete og redd.

Måtte for første gang avlive forrige uke, da en av hønene hadde vært syk over tid og ikke viste tegn til bedring selv etter et par dager inne på vaskerommet. Var mannen som var bøddel, men hadde nok klart det om jeg var nødt.

Så når våren komme må jeg få tak i noen kyllinger. I fjor kjøpte jeg verpeklare Lohman og fikk egg ganske kjapt, og ingen haner. Praktisk. Men ulempen er at man ikke får tamme og koselige høner som spiser av hånda og kommer og setter seg på fanget, så kommer nok til å heller til å kjøpe kyllinger framover.


#24

Pelen sa for siden:

Galathea, du har ikke en høne som ruger lett? I tilfelle så kan du få egg av meg, men det blir ikke så store høner av det og litt mer pes om du pleier å kjøpe litt større kyllinger. Små kyllinger må passes på mer med vann, for og ev. varme om man ikke har høne som passer på. Lohman ruger vel ikke og husker ikke hvordan RIR er. Jeg har alltid noen høne eller to som slenger seg på eggene om de blir liggende mer enn noen dag.


#25

Galathea sa for siden:

Pelen, jeg har prøvd å lure RIRene inn i rugemodus hver vår, men det blir ikke noe av det dessverre, hadde vært så moro med hønemor og kyllinger - og spesielt om vi kunne fått fram noen farge-eggleggere :)


#26

Hjertensfryd sa for siden:

Kjøp ei dverg kochin høne, så har du ei rugevillig høne. Eg vurderer det sjølv.


#27

Zulu sa for siden:

Ja, de legger seg klukk for et godt ord. :knegg: Jeg har bare unge silkehøns foreløpig, men det virker som de er temmelig rugevillige også. De har allerede hatt én skikkelig seig klukkperiode, og de er ikke året enda.


#28

Galathea sa for siden:

Ja, burde sikker få tak i en rugevillig høne, hadde vært så koselig for ungene. Evt tar jeg i mot gode tips for å få RIR-høner til å bli klukk:)

Hønene går fritt om sommeren og vi har katt. Katta tok en nesten voksen kylling en gang, så jeg er litt skeptisk til små høner. Hvilke andre raser er det som er rugevillige?


#29

Pelen sa for siden:

Orøington tror jeg er rugevillige også. I hvert fall er min dverg orpington det. Min Silveruddd blå er det også.
Ellers skal vel Brahma, Aracauna australorps, stor kochin også være bra.



#31

Pelen sa for siden:

Jeg har dem bare i hønsegården under tak så hos meg er det safe. Vi har ganske stor hage, men hønene kan komme seg ut på veien. Det er vel mer risiko med fugleinfluensa nå når trekkfuglene kommer, har jeg lest.

Hannah, vil du at jeg begynner å sanke egg nå? Jeg tenkte sende dem på en mandag så at vi er sikre på at de kommer frem før en helg. Jeg har sjekket litt temperatur i dag ettersom de skal ligge og vente på nok egg i riktig temperatur.


#32

Zulu sa for siden:

Ja, vi har også hønsegård med tak, men der er det jo ikke grønn plen. :hehehe: Mine frøkner er litt bortskjemte med å kunne gå fritt rundt i hagen vanligvis, og nå står de smekk inntil døra til gården når jeg kommer om morgenen og forsøker å sprette ut mellom beina mine. Som om ikke det var nok at menneskene måtte være i karantene, liksom. :gal:


#33

Hjertensfryd sa for siden:

Her blir det praktisert strengt. Så mine tupper har ikkje vert ute sidan november. Kun vert inne i hønsehuset. Utegården er gjerda inn, men det er berre nettingtak og det er ikkje bra nok dessverre. Eg merker at dei gjerne skulle vert ute, og eg skulle gjerne latt dei få gå ute å rote, men inntil vidare så blir dei inne. Håpar reglane blir endra snart.


#34

Zulu sa for siden:

Ja, jeg så det var lagt inn kart med påviste tilfeller for noen dager siden, og det var stort sett på Vestlandet det var innmeldt.


#35

Hjertensfryd sa for siden:

Hjå mattilsynet du såg det kartet Zulu?



#37

Pelen sa for siden:

Hjertensfryd, du kan ev legge rilleplasttak over, men slike plater koster ganske mye. Sjekk om det finnes på Finn. Nettingen må være kraftig nok til å tåle tyngden.


#38

Hjertensfryd sa for siden:

Dei har god plass inne, så det går fint. Inntil vidare i alle fall. Håpar det blir lov til å sleppe dei ut snart.


#39

Hannah sa for siden:

Pelen, ja takk, gjerne.


#40

Pelen sa for siden:

Hannah, jeg har fått time til operasjon på torsdag så jeg venter med å samle inn egg til jeg er helt i form.


#41

Pelen sa for siden:

Hannah, det er veldig lite egg for tiden, de myter. Jeg avventer en uke og ser hvordan status er da.


#42

Hannah sa for siden:

Det går helt fint Pelen. Du ser om du har egg til overs eller ikke.


#43

Pelen sa for siden:

Den er grei. Jeg må bare få nok egg til deg på så få dager som mulig så at de ikke blir liggende for lenge før jeg sender. Jeg sier ifra når de begynner å legge egg igjen.


#44

Zulu sa for siden:

Nå har vi også klukkhøne, Pelen, hvis du har noen egg til overs. :blomst:


#45

Pelen sa for siden:

Zulu, jeg skal sjekke i morgen, åpen for det meste av raser? De som legger minst egg er de med turkise egg, de myter begge to, men det kan jo være at det kommer et eller to uansett. De andre legger ikke mange heller, men har lagt noen få i det siste. Jeg sjekker ståa i morgen tidlig. Hvis du bare vil ha turkise så kan jeg sende når de begynner å legge og jeg har fått sendt til Hannah.

:D Hyggelig at mine høner får spre sine gener litt.


#46

Zulu sa for siden:

Mix av Cream Legbar og DK høres jo nydelig ut, da. :love:


#47

Pelen sa for siden:

Ingen egg i dag. Typisk. :knegg:


#48

Zulu sa for siden:

Kanskje de kjenner på presset. :knegg:


#49

Hjertensfryd sa for siden:

:lykkelig: Me var så heldige å komme over ein annonse med ei som solgte 6 vaksne vaktelhøner og ein hane. Dei er no våre. Kostar meg litt meir enn å kjøpe kyllinger, men då har eg ingen garanti på kor mange av kvart kjønn, + eg slepper å fore opp kyllinger og kjøp av varmelampe og slike ting. Tur det samla sett blir ganske lik pris.


#50

Hjertensfryd sa for siden:

Eg hadde gløymt kor artige vaktelegg er. Så søte og små. Dei tok ikkje noko pause etter flytting, så eg henter 6 små egg kvar dag no.


#51

Zulu sa for siden:

Så kult!

Vi har kjøpt rugeegg på finn og lirket innunder klukkfrøknene, så nå blir det spennende å se om det blir noe resultat! :hyper:


#52

Pelen sa for siden:

Så gøy med vaktelegg. Så bra at du har fått fatt i egg, Zulu. Her har det kommet to egg på en uke


#53

Floksa sa for siden:

Her piper det i rugemaskina :hjerter:
Seks kyllinger hittil. Potensielt sju til!
Islandshøns!


#54

Pelen sa for siden:

Så spennende, Floksa! Islandshøns er flotte og passer på en gård (litt for aktive for å ha i "byen"). Skal du ha dem inne en stund?


#55

Floksa sa for siden:

De blir på kjøkkenbenken til støvet jager dem ut. Erfaringsmessig omtrent til over påske.


#56

Hjertensfryd sa for siden:

Liker ikkje at fugleinfluensa no er over heile landet. Hadde jo håpa å kunne sleppe mine ut snart. Ser dårlig ut


#57

Zulu sa for siden:

Det blir visst en kasse med kyllinger på kjøkkenbenken hos meg i påsken også. :sparke:


#58

Pelen sa for siden:

Hannah, er ikke hjemme nå så har ikke styr på om det kommer noen egg, men ser når vi kommer hjem.


#59

Floksa sa for siden:

Da er 13 små nøster i full gang på kjøkkenbenken. Den siste trodde jeg var død. Men jammen var det liv. Så han eller hun fikk litt hjelp siste biten ut av egget.
Jeg vet man egentlig ikke skal gjøre det. Men slik er ikke jeg skrudd sammen :sparke:

Så da ble det 100% klekk av de som det var liv i på dag 20. men stort frafall fra dag 7 til 20. Lysing dag 20 viste at nesten halvparten hadde stoppet utviklingen under veis. Det var dumt og noe vi må finne ut

[img]http://https://youtu.be/hAmT1W0l1No[/img]

youtu.be/hAmT1W0l1No


#60

Zulu sa for siden:

Herlig, Floksa! Hva slags raser er det?


#61

Zulu sa for siden:

Åja, sorry, du skrev jo Islandshøns lenger oppe. :flau:


#62

Hannah sa for siden:

I år er første år på lenge at vi ikke har påskekyllinger i hus. Fant it at det ble nok med kopplam og valp akkurat i år. :hehehe:

Søsteren min har klekket ut kyllinger i barnehagen hvor hun jobber, så de ender nok opp her i løpet av påsken.


#63

Pelen sa for siden:

Mine høner har ikke lagt noen egg på flere uker nå. Det er i hvert fall noen av dem som myter ettersom det ligger en del fjær i hønsehuset. Alle har bleke kammer, så tegn på at de ikke er i eggleggermodus. De begynner virkelig å bli eldre, 3, 5 og 6 år gamle, men det var alltid noen egg hver dag før mars. Jeg har sjekket for midd og lus, men så ikke noe. Hanens kam er veldig rød, så han er i form. Ja, ja, bare vente og se.

Mitt mål er å flytte og da kan jeg trolig ikke ha høns lenger så jeg har ikke noen ambisjon til å fylle på med yngre høner nå.


#64

Hannah sa for siden:

Mine høner har også redusert veldig på mengden egg i det siste. Håper det tar seg opp snart. De yngste er ca 1 år nå.


#65

Pelen sa for siden:

Nå, endelig har de begynt å legge egg igjen! Egg fra Silverudds blå (6 år gammel høne) er ikke befruktet, men CReam Legbar er befruktet. Hannen er lysgrå Dverg Kochin. Det er mulig at de andre hønene har lagt egg også, men de eggene har nok hønsedamen tatt i tilfelle. Det er i tilfelle Dverg Kochin eller Dverg Orpington med DK far. Si ifra om det er noen som vil at jeg sender egg nå i juni.


#66

gajamor sa for siden:

Lurer på om vi skulle fått oss noen høner, men er usikker på hvordan vi skulle gjort det med hus. Vi har låve og uthus, så ser for meg at vi kan rydde ut et område i ett av dem og gjerde det av. Men hva bør jeg tenke på når vi skal velge område?
-lett å skufle ut møkk? Hvor ofte gjør man det, og hvor mye møkk blir det av noen få høner?
-enkel tilgang til uteområde? Hvor stort bør det være, og hva bør det inneholde?
-avgjerdet fra kjøkkenhagen


#67

Pelen sa for siden:

Gajamor, jeg skal svare deg når jeg sitter ved PC.


#68

Galathea sa for siden:

Høner er koselig og nyttig, og ikke mye jobb, vil absolutt anbefale det!
Vi har gjort det sånn:
har delt av rom med egen dør i isolert uthus, har varmerør og varmelampe på vinteren. Rommet er kanskje 5 kvm. Vagle ca 1.5 meter opp, med en gammel bokhylle under, har lagt høy inni de nederste hyllene som fungerer som verpekasse. Mesteparten av møkka kommer oppå toppen av hylla, så rengjør her ca annenhver dag. Vi har 5-6 stk, det blir ikke mye møkk om man gjør det på denne måten. Kaster møkk i kompost eller rett i blomsterbedet = frodige stauder. Har flis på golvet, denne trenger ikke skiftes så ofte, kanskje en gang i måneden om sommeren fordi de er så mye ute.
Det er også luke ut fra hønsehuset, her går de ut og inn som de vil på sommeren. Men de graver i det de finner av bar jord, så grønnsaker og blomsterbed må gjerdes inn ja, eller ha netting over.
Det er støtt og stadig portforbud for fugl pga fugleinfluensa, så inngjerdet utegård med tak over må nok også planlegges for. Rovdyrsikring er lurt å tenke på, etter hva som er sannsynlig i området, rev, mink, hønsehauk.


#69

Pelen sa for siden:

Jeg har også ca 5 kvm isolert. Vi har også varmerør på veggene og vår hønsedame (hun som veldig frivillig har meldt som som hønsepasser) har på en hel del varme, men det er nok mer for henne enn for hønene ettersom hun er der mye (hun kan sitte der flere timer per dag). Uansett, det er greit å kunne ha det varmt nok så at ikke vannet fryser for det skaper plunder for deg. I tillegg er det hyggelig for hønene å ikke ha det for kaldt.

To vagler (tykkere enn hva du tror (gjerne 10 cm i diameter, hønene skal kunne hvile brystbeinet på dem) over en plate der det ligger en presenning og strø på så at det er enkelt å plukke hønsebæsj med en hanske. Om ikke hønsedamen er her så gjør jeg det hver annen eller tredje dag. Bæsjen er fin å ha i vannet når du vanner plantene eller rett i bedene. Ellers legges strøet med bæsj i en kompost eller kjøres bort som hageavfall. Jeg har linoleum eller muligens vinyl på gulvet. Kjøpt som restbit. Helt rent gjør jeg kanskje en gang i måneden. Ellers tar det ca 5-10 minutter per gang når jeg er der. (Hønsedamen bruker flere timer, men det er nå opp til henne, hun syns det er kos. :humre: )

Redekasser er en slik, men med bare halvparten så høye bokser: www.ikea.com/no/no/p/trofast-oppbevaringskombinasjon-med-bokser-hvit-hvit-s79228571/ Kjøpt på den avdelingen der de har demovarer så jeg fikk det rimelig. Jeg har høy i boksene. Jeg har hatt opp til 12 høner og det har vært nok med tre. Som regel vil alle uansett i den øverste og de samarbeider om det og de ligger jo ikke alltid der samtidig heller. Litt høy her og der der de liker å ligge også.

Vannbeholder anbefaler jeg sterkt noe med nipler eller små "vattenkoppar". De vanlige som markedsføres ellers syns jeg fungerer særdeles dårlig, det kommer spon og dritt opp i dem og de søler ut vann. Jeg har kjøpt disse: www.enochannangroda.se/vattenforsorjning-hons-mfl/vattenkopp-till-hons-kalkon-ankor-vaktel og en beholder på Ikea (fant den ikke når jeg søkte raskt, men de har den sikkert fortsatt) som har lokk. Så har jeg satt den på veggen, men så at det fortsatt er enkelt å fjerne den og gjøre den ren.

Når det gjelder mat anbefaler jeg også noe som sitter skrudd fast på veggen. De andre går også tett med spon og søler på gulvet. Jeg har en som henger på veggen, men det finnes varianter som bare åpner seg når de tråkker foran maten og det kan være en bra løsning.

Jeg har også luke ut, mine har en hønsegård med bølgeplasttak på 13 kvm.

For er greit å tenke på, det er mye bedre om de har skjellsand tilgjengelig og ikke har for mye kalk (dvs verpefor). Da kan de balansere selv hvor mye kalk de trenger gjennom å spise skjellsand. De må også kunne bade i sand/jord for fjærene, men har de fri tilgang til hagen så ordner det seg på sommerhalvåret.

Det som koster er å få hønsehuset i stand (og spesielt utegård med tak og isolering. Hønseforet og strøet og litt høy koster ikke så mye. Så får de stort sett alt av restmat foruten avokado (tåler de ikke), kylling-/kalkunrester (føles ikke riktig), appelsinskall, kjøttbein og lignende.

Til tider har de fått midd/lus, ikke farlig for mennesker og ganske naturlig for dem å få, vilde fugler får det jo også. Men, jeg har alltid behandlet det, ikke så mye mas, men greit å vite. Jeg merker at de ikke tåler det så godt om de er litt eldre eller ellers ikke er i form. Rød kam = høne som legger egg og er i form. Lys kam = myter, eldre som ikke legger så mye egg eller ikke i form.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.