:gruble:
Når jeg baker brød med den grove glutenfrie melmixen fra Toro hever deigen fint. Jeg har oppi litt ekstra greier, og steker litt lengre, men null problem der altså.
Når jeg derimot bruker melmixen fra Møllerens som heter «Fiberbrød m/solsikkekjerner» så hever ikke deigen noe særlig. Jeg gjør det samme som jeg gjør med Toro sin.
Og hvorfor vil Toro at jeg skal bruke en halv pose gjær, mens Møllerens vil at jeg skal bruke en hel pose?
Jeg kan egentlig ikke å bake, så for meg gir det ingen mening at de skal oppføre seg forskjellig.
Prøv med schar melmiks heller. Utrolig mye bedre deig å jobbe med og å bake med. Kan kjevle 1/2 cm tynne deiger med den og lage utrolig gode rundstykker som gjerne holder seg et par dager på benken.
Kan både langtidheves med lite gjær og kort tid med mer gjær
Sånn er det med glutenfritt mel. Ulike meltyper oppfører seg veldig forskjellig. :nemlig: Men jeg synes Jyttemel stort sett oppfører seg bra.
Kanskje fiberbrødet hever dårlig pga. fibermengden. :gjetter:
Grunnen til at ulike melblanding hever ulikt er logisk. Forskjellig blandinger inneholder forskjellige mel og det finnes flere meltyper uten gluten enn med faktisk. :digger: Det er bare at hvete har glutenet som bindemiddel og derfor er lettere for folk flest å bake med.
Men som sagt, etter å ha oppdaget schar brukes det utelukkende her.
Drev bakeri før jeg ble syk og brukte kun det der. Kjøpte på store paller direkte fra importør :)
Jeg bruker stort sett bare oppskrifter med fiberhusk nå, de er litt mer forutsigbare. Jeg baker ikke brød, men pappautengluten.no har flere. Det er der jeg henter oppskrifter til rundstykker, boller, nan etc.
Jeg klarer ikke smaken på jyttemel, men hører at mange sier at det oppfører seg bedre.
Vi er ikke glutenfrie her i husstanden, så jeg nøyer meg med å kjøpe melmixer når det skal lages glutenfritt.
Kanskje jeg må jobbe mer med fibermixdeigen?
Jeg kan selvsagt bare holde meg til Toro, men når Møllerens er på tilbud så hadde det vært kjekt å få til den mixen også.
Som de andre sier; glutenfritt mel oppfører seg som det vil, og er lite forutsigbart. Man må rett og slett kjøpe det som funker og droppe det andre. Vi kjøper ingen ferdige mikser.
Du kan jo prøve med fersk gjær og en teskje bakepulver i deigen. Det kan hjelpe.
Nei, bokhvete er ikke for alle. Jeg liker den nøtteaktige smaken og bruker bokhvetemel til pannekaker, og lager grøt av flak
Jeg er forøvrig ikke noen fan av Schär. Smaken er som baken. :knegg:
Jeg bruker mest Semper mel og noe havremel/Jyttemel. Føler at jeg har lært dette melet å kjenne etter 7år med prøving og feiling. Jeg synes det er stor forskjell om melet inneholder hvetestivelse eller ikke. Lager mest rundstykker og helst eltefritt. Setter deigen kvelden før og bruker 1 ts tørrgjær og har i litt fiberhusk. Jeg har funnet en oppskrift som funker også lager jeg forskjellige variasjoner på denne (grove eller fine etter dagsformen). Dessverre noen ganger får man en overraskelse og resultatet blir ikke som forventet.
Om man ikke har hele natten til hjel så har jeg observert at med glutenfritt mel er at det er viktig å elte deigen godt. Bruke en kjøkkenmaskin eller lignende. Når jeg baker boller så bruker jeg deigprogrammet på en gammel brødbakemaskin. Tar litt tid, men da får jeg fin og luftig deig hver gang.
Prøvde meg med Møllerens mel i sommer til en kake da butikken var usolgt for Semper. Ble ikke samme resultat selvom kaker skulle være enkelt. Om du ikke baker glutenfritt ofte ville jeg holdt på det som funker.
Jeg tenker også at om du bare ønsker ferdige melblandinger, ville jeg gått for det som funker selv om det andre er på tilbud. Glutenfri gjærbakst er ikke akkurat helt rett fram.
400gr GF mel (bruker minst 100gr SemperMix også tar jeg det jeg har)
1 ts tørrgjær
1 ts salt
1 ts fiberhusk
4 dl kaldt vann (litt mere om deigen blir veldig grov)
Rører sammen det tørre inkludert fiberhusk, har så i vannet og rører til det blir en deig. Lar stå på benken 10-12timer. Lager 9 rundstykker (bruker slikkepott). Etterhever det jeg har tid til. Steiker på 240-250grader i 20-25min.
Med andre ord jeg tar det jeg har i skapet. Sist uke laget jeg grove rundstykker og da hadde jeg i ca. 100gr Semper Mix, 100gr jyttemel blå, 100gr havremel og 100gr av en gammel TORO knekkebrødmix (som fant langt bak i skapet). De ble veldig gode.
Jeg har bakt mye langtidshevet glutenfritt brød med lignende oppskrifter og det fungerer helt utmerket. Blir veldig godt brød som smuler lite og holder i flere dager. :jupp: Og det er jo veldig lettvint.
Jeg pleier å la det heve i 18-20 timer da.
Siden jeg ikke kommer til å ta opp baking aktivt selv igjen pga denne dumme sykdommen så gjør jeg det.
Rør ut 1 rød fersk gjær og 3ss sukker i 1l 37g lunket vann
La stå noen minutter
Tilsett 3ss matolje
Ha oppi
1kg schar melmiks b (nei, Toro, semper,finax funker ikke)
3 dl linfrø
1 dl sesam frø
Rør sammen med k spade i stor kenwood
Ha litt mel på en hard slikkepott (silikon) og dytt deigen ned i kantene
Hvelv over på benken (noen ganger bruker jeg litt mel der også men sjelden)
Del i 10 emner
Ha litt olje hendene og kna ut 20 rundstykker
Heves i 40 minutter på 35g i ovn
Stekes på 200 i ca 20-25 min
Avkjøles på rist
Samme deig kan også brukes som pizzabunn , til Horn osv bare uten frø
Enkel deig å bake med.
:skeptisk: Fria er vel noen av de jeg opplevde smakte verst. Det er dog lenge siden jeg har smakt, de er så himla dyre. Jeg har innfunnet meg med knekkebrød.
Kamp: Er deigen spesielt tung, siden du presiserer at den skal eltes med Kenwood? Jeg har bare en liten billig-variant av en kjøkkenmaskin, vil den slite med den?
Jeg bakte jo i storskala når jeg drev bakeri, derav kraftig (1700watt) maskin. Jeg syns ikke deigen er spesielt tung. Kunne nok fint tatt den for hånd også. Men jeg har som sagt lite erfaring med mindre kraftig maskiner.
La ut oppskriften på ncf sine sider for en stund siden og har fått over 100 tilbakemeldinger og antar ikke alle har kraftige kenwood maskiner.
Super oppskrift Kamp :riktig: Den skal jeg prøve, men må bare finne en plass de selger Schar melmix først.
Fra frysedisken så handler vi bare Hatting eller Elda. Tenåringen elsker Eldas ostebaguette og jeg liker Hatting sine fiberrundstykker. Vi mener at Hatting sine hamburger brød er helt OK når de blir tint i mikroen (har som oftest litt dårlig tid). Vi liker også Hatting sine pitabrød. Det brukes som erstatning til nanbrød (lager ofte flatbread når vi har tid - bytter ut hvetemel med GF mel og steker i tørr stekepanne).
Jeg har spist et brød som jeg så oppskrift på i some de siste dagene.
1 dl havregryn/havremel (kjører bare grynene i blender til det er sånn noenlunde malt)
1 egg
0,5 dl vann
1 ss kesam
0,5 ts bakepulver
1 klype salt
Rører det bare sammen med en skje, sveller i 15 min, spres ut til to sirkler på bakepapir, og steikes på 200 grader i et kvarters tid. Cøliaki-ungen synes riktignok ikke det var så godt, men jeg likte det! (Har laga større porsjon også, og bare gitt det en runde i brødristeren når jeg ikke har spist det ferskt.)