Denne kunne også vært lagt i rantetråden (:gaah:), men jeg håper på flere svar (eventuelt bare ett fasit-svar) her:
Jeg har bakt sjokoladekake, men den blir så flat! Ikke helt krise-flat, men så flat at jeg synes jeg bør bake en til og sette oppå.
Jeg har ikke åpnet døra for tidlig. Men det kan hende jeg bommer på hvordan man "vender inn" stive eggehviter i røra, for det skjønner jeg ingenting av. Jeg endte opp med at jeg "vendte" til det ikke var noen eggehviteklumper igjen, og røra ble ganske fin. Og det er kanskje feil? Hvordan gjør man egentlig dette? Jeg tok litt og litt.
Høres ut som vendingen din var ganske adekvat, altså. Poenget er å være varsom slik at du ikke «slår» luften ut av eggehvitene; altså rolige skjærebevegelser, vennligsinnet redskap (gjerne slikkepott) og myk nynning mens du holder på. :nemlig:
Men er du sikker på at kaka er gjennomstekt? Den faller typisk en del sammen hvis den fortsatt er litt rå i midten.
Jeg var superrolig og myk og god og zen, men jeg tror kanskje at jeg slo lufta ut av eggehvitene siden røra ble helt glatt til slutt (siden jeg fjernet klumper)? Er nesten helt sikker på at kaka var gjennomstekt, var ikke noe røre på pinnen (eller spaghettien, som jeg bruker).
Framgangsmåte Steg 1
Smelt smøret i en kasserolle på svak varme. Bland inn vann, kakao og vaniljesukker.
Fjern kasserollen fra varmen. Bland inn 4 eggeplommer.
Hell blandingen over i en stor bakebolle og tilsett sukker. Bland sammen mel og bakepulver og sikt dette inn i blandingen. Rør godt.
Pisk eggehvitene stive i en helt ren glass- eller metallbolle. Med en slikkepott rører du inn ca 1/3 av eggehvitene i resten av røren. Deretter tilsetter du resten av eggehvitene og blander de forsiktig inn røren. Ikke bland mer enn nødvendig.
Steg 2
Kle bunnen av en rund form, 24 cm, med bakepapir. Smør bakepapiret og sidene av formen. Fyll røren i formen og stek kaken nederst i ovnen i ca 45 minutter, på 175 grader.
Jeg baker den ofte, både privat og jobb, og bunnen blir bra.
Legg de stivpiskede eggehvitene oppå massen du har kokt, bruk en slikkepott til å vende de inn, rett og slett brette de inn. La slikkepotten gli langs veggen, så inn midt midten, ned i bunnen og vend opp det som ligger i bunnen. Gjenta til det er en nogenlunde homogen masse, men brett den inn forsiktig, ikke pisk eller slå.
Om det er klumper med eggehvite er det ingen problem, de løser seg opp i varmen.
Aha! Jeg var som sagt superforsiktig, men holdt på til alt var glatt. Da virker det som om det er problemet, at det rett og slett skal være en klumpete og rar masse? Og, kan forresten eggehviter bli for fluffy? Jeg var veldig stolt over at de ble så bra, men etter å ha vendt inn var det ingen fløff igjen.
Passer forresten kremen i linken din til små barn? Jeg har bare oppskrift på krem med masse melis, og det synes jeg er litt kvalmende, så skulle gjerne brukt en annen.
Jeg tror ikke man kan overpiske eggehviter, det skal i så fall mye til. Men heller pisk de på ikke helt full speed og litt lengre, da får boblene tid å utvikle seg.
Vend de sånn høvelig inn og la småklumper være.
Den kremen er knallgod, mine barnebarn bestiller denne til barnebursdagene.
En helt annen liga enn de smør/meliskremene.
Har du tilfeldigvis en god krem til vaniljemuffins/cupcakes også (må kunne farges rosa)? Må fortsatt fungere til små barn, men helst ikke være kvalmende med melissmak.
Jeg har ikke sukkertermometer, er det verdt å skaffe seg? Ellers kan jeg kanskje bruke gulrotkakekrem, ja, det er kjempegodt. Vil tro at barna liker det!
Ja, jeg går for gulrotkakekrem! Det er jo fantastisk. Jeg hadde egentlig en idé om at jeg ville bruke en annen type krem enn det fordi jeg liker at den ikke siger, og da skulle visst smørkrem være bra. Men det hjelper ikke når man er kvalm i to dager etterpå. :knegg:
Hvis du vil ha gulrotkremen usigende :knegg: ha smøret mykt og pisk det og melisen lenge. Ha så i kremost og hva du bruker (jeg bruker lime) og pisk enda litt mer. Sett kremen i kjøleskapet en 20 minutters tid, da er den lett å jobbe med, lett å forme om du vil bruke sprøytepose, og siger ikke.
Vil veldig gjerne det. Så fint med tips. Når det gjelder lime el så bruker jeg bare oppskriften til krem på R.O.O.M. gulrotkake, og det er 200 g smør, 500 g melis, 400 g kremost og 3 ss vaniljesukker. Erstatter lime vaniljesukker? Eller i tillegg?