Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vinterferie

#1

Cumulus sa for siden:

Vi jobber... barna gamer og er på shopping..skulle ønske de var mer aktive. Men de har kanskje behov for å sløve?

Tenker dere at det er innafor å gjøre ingenting?


#2

Pelle sa for siden:

Ja, det tenker jeg. Vi har ingen planer og junior har i dag vært med på en skitur. Ellers bare gamet og sløvet.


#3

Luftslottet sa for siden:

Jeg tenker det er forskjell på å gjøre ingenting og kose seg, og å gjøre ingenting og bare være på oppbevaring. Jeg elsker jo dager hvor jeg får pusle med mitt uten noe mas, og da mener jeg ikke det å skrolle i sofaen hele dagen. :sparke:

Mine barn har også hatt ganske lite program i vinterferien, men på tirsdag satt den eldste en hel dag og laget hobbyprosjekter og den andre en hel dag med å finne ut av Lego Mindstorms. Vel anvendte timer hvor de fikk sammenhengende pusletid som det ikke er rom for til hverdags. Minsten hadde en uttalt ambisjon om å tilbringe hele dagen i bare underbuksa. :knegg:


#4

Blånn sa for siden:

Det høres ut som hos oss. Hvor jeg også har fri og gjør null fornuftig.


#5

star sa for siden:

Jeg har ingen planer om å legge føringer for hva gutta skal gjøre i vinterferien. Jeg har uansett ikke ferie så ikke mye jeg får gjort.


#6

apan sa for siden:

Dette var jo et veldig åpent spørsmål. Og hva er å gjøre ingenting? Gaming og shopping er jo noe det også. Og det varierer også med alder hva som er greit.

Min tiåring får ikke sitte foran skjerm hele dagen, men hun får slappe av og ta det rolig. Hun er med venninner, maler, spiller, overnatter med venninner. Hun har vært på ski med meg en dag, mildt press.

Storebror styrer seg selv, akkurat denne ferien går han trafikalt grunnkurs. Men henger også med venner, spiller, går på Macern, overnatter med venner. Vet ikke om det er å gjøre ingenting.


#7

Luftslottet sa for siden:

Glemte noe viktig: Det GÅR HELT FINT med suboptimale vinterferier også. Jeg svarte ut fra idealet, men det er viktig å si at verden ikke er Instagram, hvor alle har 10 uker ferie i året, hytte på fjellet og er glade i å gå på ski.


#8

Pøblis sa for siden:

Jeg tenker at å gjøre ingenting, er helt innafor. Å sløve, gjøre det man har lyst til, se en serie, skravle på nett, se ut i lufta, sy noe, se fotballkamp på TV, som er det vi gjør her i huset i dag, er innafor. VI trenger å ha litt nedetid, alle sammen.


#9

millact sa for siden:

Jeg jobber. Yngste på 12 gamer. Han spiller med den ene klassekameraten som er hjemme. Ikke ideelt, men han koser seg så jeg sier ikke noe.

Eldste på 16 gjør fint lite hun også. Alle vennene er bortreist. I morgen skal hun visst begynne å lese til en prøve. Hun har trengt å roe ned og gjøre ingenting. Jeg tipper hun har spilt fløyte, munnspill og gitar, hørt musikk, sett serier mm.

Ingen av dem har ringt meg og mast, ingen kjeder seg.

Første del av ferien tømte vi hele farens hus; alle jobbet som helter til sene kvelden, så de trengte å gjøre noe de ønsket selv nå.


#10

Nera sa for siden:

Jeg har ferie, men er hundevakt for en syk hund og en valp på snart seks måneder. Mannen jobber skift, men har litt fri innimellom, så han har vært på svømming og skitur med yngste, på skitur med meg og valpen, og enda flere skiturer med bare valpen.
8-åringen har tre fotballtreninger denne uka, men ikke fotball-SFO, og ellers er han sammen med en venn 75% av tida, enten hos oss eller hos dem.
11-åringen har hatt sin første konkurranse i RG, og har dessuten to (normalt) tre treninger denne uka, og har ellers hatt overnatting og skal på overnatting. Ellers blir det mye gaming (yngste) og TikTok (eldste), og det er greit når det er is med vann oppå ute, og regnet pøser ned.


#11

Malama sa for siden:

Vi jobber.

Ungene får ikke sove lenge, for de nappes ut av sengene, kle på dere, så kjører vi. De får være hos mine foreldre, mellomste syr seg genser, eldste spiller på nettbrett ned fetteren og yngste koser seg med morfar (mormor er opptatt med de to som syr)

De går seg en tur hver dag, gutta spiller pokemon, jentene har en lekeplass som mål.

Jeg har unger på 12, 10 og 5 år. Dette er så bra som vinterferien blir for dem.


#12

Madicken sa for siden:

Vi har vært litt på hytta og litt på jobb. Og så har vi en regel her i huset at alle skal ut og lufte seg litt i løpet av dagen. Nesten uansett.


#13

Chablis sa for siden:

Ja, det er helt lov å gjøre ingenting. Min kommer til å game det meste av tiden , det er hent greit for oss.


#14

millact sa for siden:

Min ler så han rister nå mens han gamer. Han har det visst svært gøy. Han som han har spilt med denne uken går i klassen hans, men det er en som han aldri treffer annet enn på skolen. Fint å kunne spille med nye tenker jeg.


#15

polarjenta sa for siden:

Vi har vinterferie neste uke, og jeg har i utgangspunktet ikke tenkt å legge meg bort i hva ungene gjør da. Mulig jeg foreslår en kafetur en av dagene.


#16

Timar sa for siden:

Tja. Jeg merker forskjell på oppbyggende avslapping og nedbrytende her i huset.

Eldste er veldig flink til å pusle rundt og finne på små hobbyprosjekter, gjerne med en lydbok på øret. Hun er ofte aktiv og sosial, og jeg ser at hun trenger pusletid for seg selv innimellom.

Yngste, derimot, kommer seg aldri forbi skjerm hvis det ikke settes grenser for ham. Og selv med grenser så kan det være vanskelig å finne på noe, for skjermene roper på ham.. Vi tester det gjerne en dag, da, med frie tøyler, men jeg syns ikke ungen blir oppladet av en slik dag. Heller småstresset med abstinenser.

Hvis jeg har mulighet og ork prøver jeg å ta dem med på ting som er viktige for meg at de opplever. Eller en tur av noe slag, det er hyggelig når vi først har kommet oss ut.

Men innimellom får de gjøre ingenting, det trenger jeg selv også. Og hvis vi voksne jobber og ungene har fri så må de jo klare seg selv. Jeg legger ikke opp til pedagogisk opplegg i kaffepausene mine, foråsidetsånn. :hehehe:


#17

Blondie sa for siden:

Jeg driver med utagerende ingenting i min vinterferie, jeg tror ungene trenger det minst like mye.


#18

Maverick sa for siden:

Jeg jobber. Tenåringsguttene (15 og 17) får gjøre hva de vil så lenge de husker å hente lillesøster i barnehagen, tar oppvaskmaskinen i ny og ne og går med søpla, og kommer og henger litt med meg når jeg trenger slampeselskap. I dag dro jeg rett fra jobb til stallen, så da var de barnevakt til et stykke utpå kvelden, og jeg fikk bilde tilsendt av den største gameren som hadde tatt med seg lillesøster ut på lekeplass. :hjerter:

The kids are alright.


#19

Myria sa for siden:

Ja, det tenker jeg. Her er det også utstrakt gaming (blant de to eldste i alle fall) og det er helt greit.


#20

Pasta sa for siden:

Vinterferie neste uke, og da har 15 åringen planlagt en dag med venninne og fire dager hos mine foreldre med søskenbarnet. Det er bra det ikke bare blir skjerm. Hun blir så daff av det.


#21

Tjorven sa for siden:

Man kan ikke sløve hver dag under en 8 ukers sommerferie, men vinterferien er bare en uke. Så min minste (13 år) tar livet med ekstrem ro. Han sover mye og gamer nesten like mye. Jeg tenker at det er helt greit. Vi tvinger ham til å se litt på "Kongen befaler" sammen med oss, og det synes han er stas når han bare er på plass i sofaen.

Eldste er litt flinkere til å sysselsette seg selv, men noe voldsomt til aktiviteter er det ikke på henne heller. Men hun er ute og treffer noen stort sett hver dag ... og ser uendelige mengder med serier på pc når hun er hjemme.


#22

Nenne sa for siden:

En ukes ferie går fort og det er helt innafor å gjøre ingenting.


#23

Blondie sa for siden:

Dessuten, mulig det har blitt nevnt i tråden allerede. Gaming er defintivt ikke ingenting. Tvert imot er det en viktig sosialiseringsarena for mange og jeg synes det er på tide at det blir sidestilt med å møtes ute i gata.


#24

Tjorven sa for siden:

Jo da. Jeg er sånn delvis enig, men gaming er verken fysisk aktivitet eller frisk luft. Så knerten tvinges litt mer enn snuppa som faktisk henger utendørs med vennene sine.

Men at det er en viktig sosial arena er jeg fullstendig enig i. All roping fra rommet hans tilsier at det regnes som samvær. :knegg:


#25

Chablis sa for siden:

Enig med deg. :jupp:


#26

Malama sa for siden:

DErfor er kombinasjonen av "sitter i kjellerstua til mine foreldre og spikker minecraft med fetteren som sitter i samme rom" finfint for min eldste, for det kombineres med "går tur sammen med fetteren og spille pokemon". Sosialt, spilling, frisk luft og mosjon i en og samme suppe. (Ja, også får de tomatsuppe av mormor når de kommer tilbake fra tur, kan det bli bedre?)


#27

Pelle sa for siden:

Min 13-åring er nesten hele døgnet inne på rommet, med lyset av, gardinene nede og under dyna. Så at det er sidestilt er jeg ikke helt enig i. Noe annet er det når han snakker og ler med andre fordi de er sosiale.


#28

Luftslottet sa for siden:

Det spørs jo hva du sammenligner med.

Sammenlignet med å sitte i sofaen og se fire timer Simpsons i strekk, er jo gaming i alle former mer engasjerende. Gaming sammen med venner er hyggelig samvær.

Men gaming i stedet for alle andre slags opplevelser er jeg motstander av, kjenner jeg, en smule preget av å være guttemamma og å møte på ganske mange gutter i beste lekealder som ikke har en eneste annen interesse og som blir helt himmelfalne av forslag om å gjøre noe sammen med en venn som ikke involverer skjerm. Da har man mistet en del dimensjoner i livet.

Mine er jo mindre enn dine, så jeg ville nok sett på det som mer ok jo eldre de blir.


#29

Elise sa for siden:

Mine får gjøre omtrent hva de vil i vinterferien. :jupp: Det er noen økte krav til husarbeid siden de er hjemme hver dag og vi voksne er på jobb. Og de får ikke bråke om natta når jeg skal sove.


#30

veobra sa for siden:

Der satt du ord på noe jeg har tenkt på. Vi er i en periode der lite skjer til daglig og det er lite sosialt. Da blir det ikke avslapping å gjøre ingenting. Det blir sløving som ikke er godt for så mye. Det blir en bøyg å komme seg ut eller gjøre noe. Det er ikke det vi trenger her i huset nå i alle fall. Normalt er det fint, men denne pandemi-ferien blir bare en forlengelse av den litt for sendrektige hverdagen.


#31

Input sa for siden:

Jeg er veldig enig i dette. Og jeg er nok dessverre mammaen til en sånn du beskriver. :( Det har blitt ekstremt gjennom korona, alle aktiviteter har vært stengt veldig lenge. Er det én ting min tiåring virkelig ikke trenger mer av er det ingenting.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.