Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva bør man tenke på når man tegner/bygger hytte?

#1

Høns sa for siden:

Når man skal tegne hytte selv har man mulighet til å gjøre som man vil, med dertil fare forbi glemme noe. Hva er det viktig å huske på når man tegner hytte? Hvilke lure løsninger og funksjoner bør man ha? Hva ville du ønskert deg og hva ville vært must for deg og din familie? Forslag til gode planløsninger?

Foreløbig ønskeliste:

  • 3 soverom i 1 etg og 2 soverom på hems
  • kombinert utstyrsrom og vaskerom
  • Bad med badstue
  • Ekstra wc
  • Stue/kjøkken i vinkel eller halvveis addkilt
  • Hems

Og bår vi er inne på Hems, åpen rett ned, helt lukket, glassvegg ut mot vinduer?

Stil- Tradisjonelll med smårutete vinduer eller moderne med store høye vinduer?


#2

Fløyel sa for siden:

Peisen et godt stykke unna sofagruppen, hvis man skal klare å nyte den. Det blir fort varmt i en hytte, men peiskos er likevel hyggelig.


#3

mkj sa for siden:

Nå har vi bare en bitteliten hytte, men husk bodplass. En god utebod til ski, grill, spader, ++ og en innebod/garderoberom med plass til alpinsko, skisko, vintersko, store jakker.


#4

Frk_Fryd sa for siden:

Jeg ville hatt lukket hems. Varmen stiger, og det blir fort uutholdelig varmt der oppe dersom hemsen er helt åpen.
God plass til å henge fra seg yttertøy og sko. Varmekabler i yttergang slik at sko tørker raskt.


#5

Mikkeline sa for siden:

Stor gang. Det bommet vi på. Det fungerer greit når vi er bare kjernefamilien, men med besøk så blir det fort kaos. 14 par slalåmstøvler tar veldig stor plass....
Definitivt lukket opp til hems. Et ekstra oppholdsrom på hemsen vil kunne være gull verd. Vi har en bitteliten tv-stue mellom soverommene på loftet, og den har vært enormt mye i bruk.

Og et inngangsparti med god vindskjerming dersom det er behov for det.


#6

annemede sa for siden:

Vi har relativt stort vaskerom, med mulighet for tørking, og lagring av sko etc, jeg skulle kanskje ønske at det var mulig å gå inn til vaskerommet uten å måtte gå ut.
Samtidig, det at vi må ut gjør at vegglagringsplassen er bedre i yttergangen.


#7

Selma sa for siden:

Jeg ville valgt moderne med store, høye vinduer fremfor tradisjonell stil med småruter. Jeg tror også at jeg ville valgt vinduer med grå omramming (og tilhørende grå innerdører)


#8

venla sa for siden:

Basert på erfaringer fra helgens hyttetur i et lite hus fra 1800-tallet: Vaskerom eller stor gang med gode tørke- og lagringsmuligheter. Stort spisebord.

Eksempel på planløsning jeg hadde likt: lundhytta.no/hytter/troll-funkis-hytte/ (det er flere alternativ der)


#9

Timar sa for siden:

Jeg ville sett på planløsningen til bestselgerne til ulike hytteprodusenter, og hentet det beste derfra.

Lukket hems, så går det an å dele seg eller at noen sover der mens andre bråker i stua.

Varmekabler i gulvet.

God innvendig bodplass til alt av utstyr og klær. Ihvertfall hvis det er vinterhytte.

Godt med tørkeplass og opphengsplass.

Mulighet for flere soner å oppholde seg, så ikke alle må sitte oppå hverandre i stua.


#10

Tussa sa for siden:

Dette er noko av det vi har som eg er fornøgd med:

Toalett som ikkje har dør mot oppholdsrom men mot en gang. Det kan høres veldig sært ut å tenke på at det er viktig men for meg er det strake veien til forstoppelse om eg skal gå på do når en heil bøling sitt og spiser eller ser tv rett uttafor :rabla:

Rom/hems med mulighet til å lukke dør, gir følelse av mange soner som ikkje forstyrrer kvarandre.

Om du får mulighet, tv-krok i tillegg til sofa. Eg er så glad vi har plass til å kunne sitte i sofaen å lese ei bok, sjå på utsikt, ta livet med ro osv uten at en tv er i fokus.

Plass til STORT spisebord!

Oppbevaring av støvsuger og vaskeutstyr "out of sight" ellers blir det stående i gangen som jo ikkje er så pent.

Overbygd uteområde utvider utebruken enormt!

Det eg skulle gjort annaleis:

Vi har stort glass i ytterdør som gir deilig lys men som også gir innsyn i gang mellom bad og soverom og rett inn på vårt soverom om vi ikkje lukke døra. Sjølv om vi ikkje har mange som er uttafor ytterdøra i tide og utide kjenner eg det angrer eg på. Blir nok frosting av det glasset ASAP.

En gang blir aldri stor nok og når vi er fleire enn vi to voksne blir det veldig fullt der. Vi har ikkje hytte med skimuligheter og snø men likevel samlar det seg opp meg jakker, sko og rot.

Ellers hadde eg valgt store vindu foran småruta men er heilt enig i å velge mørk farge og ikkje kvitt. Husk god solskjerming! Eg trudde det ikkje var så viktig men tok ikkje lang tid før vi måtte bruke en del tusen på det...


#11

Olifant sa for siden:

Jeg ville definitivt prioritert gode med plass til å lage mat, det er for meg noe av det som er stas med å være på hytte. Det å kunne samles på kjøkkenet og ha god tid til å lage mat.

Og som nevnt over her, plass til stort spisebord. Hadde ikke nødvendigvis hatt så stort bord stående fast, men for meg ville det vært viktig å kunne dekke langbord ved behov. Synes overraskende mange planløsninger har rare vinkler og inndelinger som gjør det vanskelig.

Og som flere andre sier, lukket hems. Både mtp varmen, men også fordi det er så godt med flere soner.


#12

IzziCreo sa for siden:

Først av alt: Bli kjent med området dere skal bygge i. Mange kommuner har klare begrensninger på fritidsboliger. Dette kan gå på m2, gesimshøyde etc.

Så ville jeg fått tilsendt hyttekataloger fra diverse hyttebyggefirma. Det gir et godt innblikk i både stiltyper, arkitektur, romløsninger, størrelse etc.

Egne erfaringer vi har gjort oss:

  • Store vindusflater gir enormt med naturlig lys samt naturen inn. Stort pluss!
  • Velg vinduer som gir enkel lufting. Nordans sikkerhetsvinduer savner vi veldig på hytta. De velges innover med åpning oppe. Da kan man lufte selv i heftig regn og blåst. Nå har vi typ vanlige hyttevinduer som åpnes utover og festes med haspe i to stillinger. Regner inn selv ved lett yr, og er alt annet enn innbruddssikkert. Husk luftespalter i vinduene.
  • God ventilasjon.
  • Ingen soverom smalere enn 2.15m. Da får man inn sengestamme uten problem. Pass på at ikke stikk er i veien.
  • Må dere ha vedfyring? Vi valgte det bort grunnet erfaring med det på vår andre hytte (men der har vi ikke strøm, så ikke noe valg). Det gir veldig sjelden ønsket varme - altfor ofte for varmt, eller for kaldt. Men koselig er det. Dog ikke såpass at vi har installert vedovn på vår nye hytte.
  • God nok kjøleskapsplass. Vi har innbygget kombiskap på kjøkkenet, og et i boden.
  • Høyde på hems. Så høy takhøyde som mulig, men igjen avhenger det av hvor dere skal bygge.
  • Strand eller fjell? Det har litt å si på plass man trenger til utsyr.
  • Tidvis mange gjester? Spisebord som kan trekkes ut til å romme en schvær flokk, men som ikke tar mer plass en nødvendig til vanlig. Vi valgte oss et eikebord som er 2,20 m til vanlig, men blir over 5 meter med alle lemmene. Og viktig med gode spisestuestoler, for når vi har besøk av f.eks. en familie med 5 medlemmer så får ikke alle plass i sofaene. Så tipset er å tenke helhet. Vi har f.eks. 6 gode spisestuestoler og 6 ok som vi kan stable og som vi også bruker til spisebordet ute i sommerhalvåret.
  • Mulighet for hjemmekontor? Vi har skrivebord/pc pult på et av rommene. Gull!
  • Vi har åpen hemsløsning. Vi hadde kanskje valgt lukket, men på en annen side så har ikke vi full takhøyde, så jeg tror det hadde blitt stuffy og lite optimalt. Det går fortsatt greit å ha tv der oppe og nede, men det kommer jo litt an på hvordan løsningen er.
  • Viktig å kunne spre seg - både innad i familien og når man har besøk. Alle rommene brukes flittig her, samt hems, stue og anneks. Alle rom har multi purpose preg.

#13

Tussa sa for siden:

Vedovn glømte eg, tok litt tid før vi fikk installert vår og det er så fantastisk! Vi har valgt ovn med liten kapasitet så det fungerer veldig fint og blir ikkje for varmt. Hadde ikkje valgt hytte uten vedfyring. Gjer også at vi slepp ringe hytta glovarm for med bruk av ved får vi varme frå 16 til 22 veldig fort.

Når det gjeld plassbehov på sjø vs fjell er det viktig å tenke at sjø har også masse dingsar. Gangen vår er full av fiskeutstyr, padleårer, våtdrakter og redningsvestar som eg prøver mase ut i ei bod.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.