Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvilken av disse kokebøkene til tenåring som skal lage middag?

#1

Tallulah sa for siden:

Vi har begynt Operasjon gjør tenåringen til godt partneremne, og skal utvide middagsrepertoaret hans litt. :knegg:

Han er veldig glad i vanlig tradisjonsmat; tomatsuppe (der har han en god oppskrift allerede), lapskaus, kjøttkaker, fiskeboller i hvit saus, fiskegrateng osv. og det hadde vært fint å innarbeide noen raske, hverdagsmatretter. Siden det er mammutsalg ser jeg på disse to:

Familiekokeboka og Hverdagsmat.

Er det noen av dere som har dem og kan si noe om de kan passe?


#2

Tjorven sa for siden:

Nei, kjenner ikke disse bøkene.

Men lykke til med «operasjonen». Vi startet et lignende middagsprosjekt for halvannet år siden. De ukene vi ikke har matkasse, så må ungene lage en middag hver. Snuppa har alltid kunnet lage mat, men knerten har hatt en voldsom utvikling. Han kunne virkelig INGENTING da vi startet, men nå blir det bedre og, ikke minst, går fortere. For ham er det viktig å lage noe han selv har tro på at han liker.

Hans høydare er Sloppy joes. Det hadde han virkelig ikke klart for halvannet år siden.

Snuppa finner nye oppskrifter på TikTok, men Hiawatha er kanskje ikke så aktiv der?


#3

Tallulah sa for siden:

Nei, Hiawata boikotter sosiale medier. Hva med Knerten, hvor finner han repertoaret sitt? Jeg tenker at Hiawata skal få velge hva han skal lage, men det hjelper veldig å ha noe å velge fra. Tomatsuppa hans er fra Matstart, men utover den føler han at han har vokst fra den siden.


#4

Bokormen sa for siden:

Ikke det du spør om (:knegg: ), men vi har en bok som jeg tror rett og slett heter Hellstrøm Junior. Det er ikke en typisk barnekokebok, jeg har brukt den selv et par ganger, og likte den godt. Dette er noen år siden, men jeg tror den fortsatt er i salg. :)


#5

Tallulah sa for siden:

Den har vi, den hadde jeg glemt litt. Kan ta en ekstra titt i den. Ellers tar jeg gjerne i mot tips om andre bøker også, altså! :jupp:

(Må le litt av Hellstrøm Jr. Første oppskrift i kapitlet "Etter skoletid" er dampede blåskjell. Not happening. :latter: )


#6

Tjorven sa for siden:

Knerten boikotter også sosiale medier. :knegg: Så han holder seg mest til ting jeg har lagd før. Men han jobber etter oppskrift, ikke mine instruksjoner. (Å lese oppskrift er en del av øvelsen.) Vi googler oss frem til en oppskrift som stemmer overens med min teknikk.

Men knerten må jeg være tilgjengelig for spørsmål, men snuppa klarer seg egentlig best uten meg i nærheten. (Hun gjør ting i ekstremt snodig rekkefølge og ofte blir deler av måltidet blir kaldt før andre deler kan serveres, men jeg gjør best i å ikke poengtere det underveis.Hun skjønner det jo selv til slutt og neste gang gjør hun ikke samme feil med samme rett.)


#7

Tallulah sa for siden:

Poenget her er også at han skal jobbe etter oppskrift. Han har laget en del mat, men det er gjerne i forbindelse med ulike skoleoppgaver, og er ikke nødvendigvis mat han liker. Så han trenger å lære seg et lite repertoar som han kan ha med seg. Ikke nødvendigvis utenat, men noe han føler er hans greie er fint.


#8

Bayone sa for siden:

Har dere sett på matstart? Der er det mange oppskrifter som ikke er for avanserte, men ok middagsoppskrifter med god beskrivelse.


#9

Anikka sa for siden:

Familiekokeboka er veldig ålreit, synes jeg. Allsidig, ikke jålete og variert mat, men det er ikke så lett å vurdere egnetheten fra tenåringsståsted.


#10

Palmen sa for siden:

Jeg skulle inn og anbefale Alfsen, men det var jo begge bøkene dine. Vi har Familiekokeboka, den spenner fra tradisjonskost til mere tidstypiske retter. Gode gjennomarbeidede oppskrifter. Så ja, kjør på!


#11

Matilda sa for siden:

Vi har Hverdagsmat og liker den godt, det er flere kjappe og gode fiskeretter der vi ofte bruker, blant annet! Torsk med brokkolisalat, ørret med sellerirotmos med mer. Det er både mer tradisjonelle og litt mer spennende smaker, og nesten alle rettene har tips til hvordan man kan endre litt på retten eller hvordan man kan bruke restene, i egne små avsnitt nederst.


#12

Charlie sa for siden:

Vi har Kokebok for alle - fra boller til burritos. Det er vel ment som en skolekjøkkenbok, har fått den en annen vei. Dette er ofte min go-to-bok. Siden den er beregnet for skolekjøkken, er det «små» porsjoner som passer til 1-2 personer, alternativt kan man doble dem. Dvs passer fint til etter skolen-mat og sånn.

Står på nettsiden til boka at elever skal ha tilgang til den gjennom Feide-pålogging eller noe sånt.

Ellers liker jeg Matprat og Trines matblogg. Synes de er gjennomarbeidet og enkle.


#13

Stompa sa for siden:

Frøkna brukte ei kokebok de fikk utdelt i mat og helse. Da hun ble mer dreven, laget hun oppskriftene i mstkassen vår. Nå er hun kjempeflink, og lager mye som hun komponerer selv.


#14

Geitrams sa for siden:

Her er vi fremdeles på Mikke Mus kokebok.


#15

Eia sa for siden:

Hva med denne? Jeg kjøpte den til våre barn, men har visst ikke tatt den i bruk enda. Den må jeg finne frem igjen. Det er en tilrettelagt bok, og det skal visst være veldig lett å følge oppskriftene, som ser fristende ut.

Så godt!


#16

Tjorven sa for siden:

:haha: Denne hadde jeg som barn og jeg virkelig ELSKET den. (Tror dog jeg var ca halvparten av Hiawathas alder.) Men det er jo ikke egentlig noen god kokebok.


#17

Bokormen sa for siden:

:haha: Dette her har jeg helt glemt! De trauste ungene mine har vært mer på toast og denslags etter skolen gitt. :humre:


#18

Tallulah sa for siden:

Jeg har jo en ganske velfylt bokhylle. :himle: Så i går fant vi fram Fra boller til burritos (den er faktisk veldig god på basisoppskrifter), Oppgaveheftet han fikk selv på skolen, Hellstrøm Jr. og en Donald Duck-kokebok han fikk som barn (etter at jeg prøvde å finne den Mikke Mus-kokeboka, jeg drømmer fortsatt om de pannekakene! Jeg og venninna mi lagde alltid det etter svømmetimen). Så Hiawata fant ut at han ville lage lapskaus fra Boller til Burritos.

Også bestilte jeg like godt begge bøkene i HI. :sparke:

Ikke sant? Toast og nudler her i gården. :knegg:


#19

Tjorven sa for siden:

Bare så det er sagt - Knerten ble skrekkelig overveldet da han fikk beskjed om at han hadde ansvar for middagen en gang annenhver uke. Men dette er en oppgave han virkelig har vokst på, og han har funnet ut at han egentlig liker matlaging. Det tar fremdeles utrolig lang tid, og han er svært forsiktig med både kniver og varme ting, men resultatet blir bra. Og han kjenner på at han får til.


#20

Tallulah sa for siden:

Ja, jeg ser at jeg må jobbe med meg selv her. Jeg er det største hinderet, fordi jeg lager middag mer effektivt enn alle andre i familien. Og liker dårlig ineffektivitet. Men jeg vil jo ikke at han skal bli en hjelpesløs mann uten middagsrepertoar.


#21

Malama sa for siden:

Men altså, slik jeg kjenner svigermor (og svigerfar som hun dengang bodde sammen med) så er det absolutt ikke veldig sannsynlig at mannen min fikk noe opplæring i å lage mat da han borde hjemme.

Men han er en habil kokk og kan lage mat til familien, han var en helt grei "lage mat til dama"-fyr da jeg traff ham også :) Da hadde han bodd hjemmefra som student i 2-3 år, det gjorde nytten det. Ingen av oss hadde ansvar for å lage mat hjemme, men begge har vi sannelig klart å lære oss det. Det kan gå bra.

Det være sagt så kom 12 åringen og spurte hvor lenge det er til han kan få lage mat. Det var dog oppskrift fra skolekjøkknet på "browniemuffins" han mente... så ansvar for middag er han ikke helt motivert for, men DESSERTEN tar han trolig gjerne.

(Etter skolen mat er dersom noen av oss er på hjemmekontor og tvinger ham til å spise, en banan. Aller helst lever han på luft mellom frokost og middag )


#22

Isolde sa for siden:

Pannekakene fra mikkemus sin kokebok er de beste. Eneste oppskriften vi bruker. De er faktisk magiske.

Boller til burritos og matstart synes jeg er gode.


#23

Einhyrningur sa for siden:

Lær ungen og koke kraft, da kommer han langt her i livet! :hjerter:

Og nei, mine vil ikke. :hylgrine:


#24

Tjorven sa for siden:

:haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

Der har du meg også. Du aner ikke hvor vondt det gjør meg å være i samme rom som knerten når han lager middag. Jeg har hele tiden lyst til å komme med små tips og råd ... og ofte faktisk ta over. Men jeg stålsetter meg. Jeg vil også at han skal kunne dette.

Men jeg klarer det. Og så må jeg passe på at mannen ikke er på kjøkkenet, for han klarer ikke la være å blande seg. (Mannen min er også veldig ineffektiv på kjøkkenet, men han lager jo ekstremt god mat, så jeg skal ikke klage.)


#25

Stompa sa for siden:

Det var den dere kaller Boller til burritos Frøkna brukte også - jeg har aldri lagt merke til undertittelen. :knegg:


#26

Tallulah sa for siden:

Den har hatt litt ulikt design oppgjennom, for på den vi har er det definitivt ikke undertittel.

Men har sett at en variant ser sånn her ut også:


#27

Malama sa for siden:

Jeg tror kanskje vi har den i det nederste designet. Fått fra skolen for en av ungene? får en annen for den andre ungene, men de sto ikke oppå kjøkkenskapet etter at mannen ryddet plass til noe annet der, så jeg vet ikke hvor de er så jeg får ikke sjekket i farten. Men vi har noe sånt ja


#28

Isolde sa for siden:

Jeg fikk den selv når jeg gikk på ungdomsskolene. Tror den er gitt ut i 9 klasse de siste 20årene.


#29

Tallulah sa for siden:

Nå har jeg hentet dem og ser at Hverdagsmat kommer til å bli MYE brukt. Den består av mange oppskrifter som vi allerede bruker, men som er spredt her og der. Lett å finne fram i, og lett å bruke.

Familiekokeboka syns jeg er mer for folk som er vant til å lese kokebøker, med mye tekst, lite bilder og ekstremt mange oppskrifter. Jeg har også Grønnsakskokeboka som er bygget over samme lest. Den er mer et matleksikon, med litt snåle sammensetninger av oppskrifter på samme side. Choucroute (surkål), empanadas og leverpostei på samme side, liksom. :gruble:


#30

Stompa sa for siden:

Vi har den nederste varianten. Ganger 2, en for hver av ungene.


#31

Tallulah sa for siden:

Jeg fikk Ingrid Espelids rutete kokebok da jeg flyttet hjemmefra. Fra Boller til burritos har litt samme funksjon, egentlig. Bra grunnbok.


#32

rajraj sa for siden:

Nå må du faktisk dele oppskriften! :nikker:


#33

rajraj sa for siden:

Her i huset er vi veldig ujevne på det med å involvere barna i matlagingen, og de er veldig ujevne i motivasjonen. Men begge er sånn tålelig flinke til helt basic ting, som kutting og steking (f.eks. wok) og enkel baking (brownies og muffins, hveteboller med litt hjelp). Kanskje de rett og slett er modne for å lage middag et par dager i måneden?

For en tid tilbake fikk jeg det for meg at storebror skulle lære seg å lage skikkelig brun saus, fra bunnen, med bruning av smør og mel på lav varme over tid. Det er ikke så ofte vi har sånn middag, men tanken var at han skulle få lage det hver gang vi har det sånn at det blir en sånn gammel matkultur-skill som han har. Det gikk bra de tre-fire første gangene, da ga jeg instrukser og så gikk jeg ut av huset. Men sist gang (i går, faktisk) sto jeg over ham og kommenterte og veiledet hele tiden. Jeg tok også over røringen på et tidspunkt. Helt til han ropte "NÅ GJØR DU AKKURAT SÅNN SOM NÅR DU SKAL HJELPE MEG MED MATTELEKSENE! DU BARE TAR OVER!" :flau:


#34

Gaia sa for siden:

Jeg slår et slag for oppskriftene til kolonial.no. :jupp: Hvis du i tillegg bestiller derfra, og velger funksjonen hvor du putter nødvendige ingredienser i handlekurven, er det bare for avkommet å klikke seg inn på riktig oppskrift og lage i vei. Ellers bruker yngste TikTok som inspirasjonskilde. Eldste brukte matstart.no før vi begynte med fast ukeshandling hos Kolonial. Han har spaghetti med kjøttsaus, kylling tikka masala med Saritas på glass, burgere, taco eller biffmiddag på sin faste liste, og man kommer jo langt med det.


#35

Isolde sa for siden:

Magiske pannekaker:

Vi lager stort sett 5 porsjoner. Da blir det 1L melk.

1,5 dl mel
1/4 ts salt
1 egg
2 dl melk
3 ss smør


#36

rajraj sa for siden:

Hjertelig! Dere ganger altså denne oppskriften med 5? Hvor mange pannekaker blir det, sånn cirka?


#37

Isolde sa for siden:

Nok. Vet helt ærlig ikke. En sånn porsjon per person pleier jeg å lage.


#38

Malama sa for siden:

I så fall må det være en annen, som ligner, vi har, for vi har fått kokebok fra skolen (eller, via skolen, fra myndighetene), og ingen av våre er begynt på ungdomsskolen enda.


#39

Isolde sa for siden:

Vi fikk en når de startet i 1 klassen. Mathjelpen eller noe sånt.


#40

Malama sa for siden:

Var når de startet i første vi også fikk, men vi fikk en annen med 08 modellene enn med 11 modellen, bare den ene var en kokebok mener jeg, den andre var mer "gode råd for at foreldre skal gi ungene mat etter nasjonale retningslinjer" om jeg husker rett, litt ala de vi fikk fra helsestasjonen når ungene skulle begynne med fast føde.

Den andre var mer en kokebok. Dog ikke brukt da, vi lager lite mat etter oppskrifter her i huset. (utenom baking av kaker etc)


#41

Tjorven sa for siden:

Ungene også? Jeg lager det meste av mat jeg har laget før uten oppskrift, men ungene er på ingen måte der enda. Men det er jo dit jeg ønsker å få dem.


#42

Geitrams sa for siden:

Den trigger matlagingslysten, så da er den god nok :nikker:


#43

Malama sa for siden:

Ungene mine lager ikke mat. 5 åringen "hjelper til", rører i gryta etc, 10 åringen bidrar med å kutte salat og grønnsaker av og til, men jeg er for dårlig på å inkludere, hun sitter somregel med leksene og maten skulle helst vært ferdig straks, og 12 åringen bidrar knapt nok med å spise den...

Jeg burde sikkert være flinkere til å be dem lage mat, ja. OG da skulle de skkert hatt oppskrifter eller i alle fall veiledninger.


#44

Turban Smukk sa for siden:

Jeg har begge kokebøkene. Hverdagsmat er mest inspirerende, mens Familiekokeboka er kanskje mer omfattende og kan være mer en slags grunnbok. Jeg ga den siste til min datter da hun var i slutten av tenårene eller akkurat hadde flyttet hjemmefra (husker ikke).

Så: godt valg å kjøpe begge!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.