Jeg har tenkt å overraske døtrene til min venninne i Sveits (10 og 13 år), og sende dem hvert sitt påskeegg i posten. Jeg tenker at det alltid er litt stas med "utenlandsk" godteri, men når alt kommer til alt er det vel der det meste av godteri kommer fra. Men uansett hvilke Sveitsiskbaserte konsern som har kjøpt opp hvilke fabrikker, og hvor mange typer deilig sjokolade de har der i landet, så er det vel fortsatt noe godteri som er typisk norsk, og som man ikke får tak i der. Det jeg allerede har tenkt på er f.eks
KvikkLunsj
Freia Melkesjokolade og Firkløver
Laban seigmenn
Stratos
Knott?
Diverse drops, som bringebærdrops, Kongen av Danmark e.l.? ... også tror jeg de har noe souvernir-pastillesker i metall med motiv fra Nidarosdomen o.l., som jeg sikkert kan putte oppi.
Andre tips til godteri/snacks/kjeks eller annet som de neppe har i vanlige butikker der, som det kan være litt gøy å få herfra? Det må ikke bare være godteri, kan også være andre småting, men må få plass i et normalt stort påskeegg. Om de har noe lignende der er ikke så farlig, men jeg er usikker på hva som er norsk og hva som er "internasjonalt", slik som Snickers, Haribo etc, som de også vil finne masse av i butikkene der. Dumt hvis jeg går i ei felle og sender dem Toblerone liksom. :knegg:
Gamle norske brands fra Nidar og Freia. Begge har god oversikt på Wikipedia. Nidar marsipan, Smørbukk og Dundersalt er gode alternativer. Matsipanbrød og Cuba er ikke så barnevennlig. Kvikk Lunsj er lik KitKat og mye er inspirert av utenlandske varer, så typisk norsk er litt vanskelig.
Ja, Kvikklunsj ligner Kitkat, men det gjør ikke noe. Annen innpakning, norsk påskrift, same but different liksom, det er bare gøy. Mange gode tips her! :jupp:
Mine amerikanske nieser og nevøer elsker og får tilsendt følgende:
Småtuber nugatti
Kinderegg (mulig det er særamerikansk at de ikke får kjøpt disse der)
Laban seigmenn
Smørbukk
Kvikk Lunch
Draumur
Cloetta viskelær
Skolekritt
Gullvafler
Oboy
Møsbrømsjokolade
Kolibriegg (det MÅ være gul marsipan inni)
Jordgubblisser
I retur får jeg Lifesavers og de der sure ormene.:hyper:
Ja, det er nok en lokal zpeziell spesialitet, det tenkte jeg ikke på.
Tuftet på smaken av den helt grusomme møsbrømlefsa de driver å eteri saltenområdet.
Men lefse er populært.
Amerikanerne elsker å få de Vestlandslefsene man bløter og smører selv.
Lakris er det eneste jeg vet med sikkerhet at de absolutt ikke forstår seg på. Verken de voksne eller barna i familien. De ser på det som en uspiselig skandinavisk greie og vi synes de er noen raringer. :knegg:
Mine amerikanere syns potetgull med paprikasmak er veldig eksotisk, og syns spesielt de paprikahjertene fra Maarud er gode. Evt. Supermix med paprika. Også syns de norsk sjokolade er i særstilling, og spesielt Firkløver.
Nå har jeg vært på handletur, og har fylt opp med masse greier. Det ble til at jeg kjøpte et DIGERT egg til hele familien (det største de har på Nille), og ett mindre egg til hver av jentene, som fikk plass oppi dette, sammen med en masse greier til alle. I det store fellesegget ble det, i tillegg til de to mindre eggene, 200g-plater med Freia Melkesjokolade og Firkløver, en liten eske med fænsisjmænsi håndlaget sjokolade fra Jentene på Tunet, som liksom skal se ut som nordlys, poser med Laban seigmenn, Bamsemums, Smørbukk, Nidar påskemarsipan, to små pakker med noe oppskåret spekepølse av elg, med ulikt krydder, noen multedrops (som sikkert smaker fælt), en boks med Øl-sprøtt, en pakke Gjendekjeks, en boks med Stabburet leverpostei og en med makrell i tomat :knegg: (min venninne elsker det), og diverse annet småtteri.
I hvert av jentenes egg fikk jeg plass til en liten solkrem og leppepomade med solfaktor, en pose frø (markjordbær), en boks Solo, en liten smurt lefse, noen småsjokolader (melkesjokolade, kvikklunsj, firkløver), en kjærlighet, og en tyggegummipakke.
Det er ganske tungt og kommer sikkert til å koste ei formue å sende, men gøy da. Vi kom aldri så langt at vi fikk kjøpt julegaver til dem i år, men vi fikk fra dem, så da bli det dette i stedet.
Til slutt fikk jeg til og med stappa oppi en reklamegympose med logoen til mannens firma til hver av jentene, (nevnte jeg at egget var DIGERT?). :knegg: Så ble det helt fylt opp, slik at alt holder seg på plass.
Passer kanskje ikke i et påskeegg,men kanskje en annen gang; utenlandske barn og ungdommer er veldig fascinert av Vestlandslefsa. Spesielt den tørre pakka som man skal væte og smøre selv. Det er nærmest magisk. Etter å ha fått lage det hos oss, kjøper de gjerne esker å ha med hjem. Hvis man trenger noe annet en annen gang.
Ja, kanskje vi har med det neste gang vi skal treffe dem. Vi har vanligvis brukt å feriere sammen, og planen i fjor var at vi skulle besøke dem. Det ble selvsagt ikke noe av, og ikke ser det ut til at vi treffer dem i år heller. :sukk:
Jeg tror jeg har fått pisket krem til i oppveksten.
Men hvorfor tror dere at Tupperware lager geléform om ikke det er vanlig i USA? The Pioneer Woman har forresten en kul oppskrift jeg aldri har turt å lage.
Da jeg gikk på skole der fikk vi ofte gelé til dessert. Det var sånne begre. Tror kanskje det var pisket krem på, husker ikke. Er gelé vanlig her, utenom barnebursdager? Verken Hiawata eller jeg er så glad i det, så vi har det aldri. Vet ikke hva som er vanlig ellers.
Både Mexico pg England har noen tradisjonelle geledesserter, forresten. Den mexicanske har frukt i seg, og et lag med melkegele.
Jeg ser det ofte i slike desserthyller på tradisjonelle kafeteriaer/veikroer i alle fall. Skåler med gelé og vaniljesaus, sammen med skåler med riskrem og rød saus etc. Jeg har heller aldri likt det, heller ikke da jeg var barn.
Ja det er sant! Det er nok en ganske typisk etterkrigstidsdessert?
Når man fikk pulveret så ble det jo veldig mye enklere å lage og mer allemannseie enn tidligere. Jeg har en del (veldig) gamle kokebøker, og der er gele skikkelig fancy dessert. Ikke så rart, det var jo ganske vanskelig å lage. Men når man fikk gelepulver og gelatin så ble det isipisi, og spesielt i amerikanske oppskriftshefter gikk man helt bananas. I sørstatene har man blant annet noe de kaller "gelesalat" som er en avart av vår kabaret. Den er ganske gyselig. :knegg:
Også må jeg si: for et fantastisk egg! :hjerter: Veldig hyggelig ting å gjøre. Jeg pleier å sende en liknende pakke til USA i julen. I år tok det så lang tid, så jeg har ikke turt å lage en påskepakke. :sukk:
Tupperware lager mange produkter som er lands spesifikke. Så akkurat det er ikke et argument. Det er helt andre produkter i USA enn i Norge. Noen er like.
Men man får kjøpt pulver pakker med gele i USA. Husker jeg kjøpte blå. Fordi blå gele får man ikke tak i Norge.
Nei, jeg aner ikke om dette kommer fram til påske heller, og i selve påskeuka er de trolig på hytta/chaletet på fjellet, så det er mulig de får det etter påske. Men da har de litt å kose seg med ut over våren. Skisesongen er vanligvis over der når påska kommer, og tradisjonen for de fleste sveitsere i påskeferien (dvs vårferien, kommer som regel, men ikke alltid, samtidig med påske) er egentlig å dra til Italia eller Ticino (og stå opp midt på natta for å rekke å komme gjennom Gotthard-tunnelen før det blir kø) når det ikke er korona. Men "mine" sveitsere drar trolig på hytta uansett, kjenner jeg dem rett.
For et fantastisk egg! :hjerteøyne: De er superheldig som får påskeegg fra deg.
Mine amerikanere er veldig glad i kvikk lunch, sånn melkesjokolade med kvikk lunch og litt havsalt, påskemarsipan i store mengder, så vi kjøper inn masse før påske og sender en pakke i starten på april. Min bror har bursdag helt i slutten av april, så da blir det overaskelsespakke til bursdagen. Vi putter også oppi posebetasupper, kålrotmos i pose og lignende. Ja, og sjokoladepudding i pulverform og vaniljesaus i pulver. Det er noe de ikke får tak i der borte. Ikke som den norske i alle fall. Jeg har også sendt blokker med marsipan, for min bror elsker marsipankake, så da får han skikkelig marsipanlokk. :knegg:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.