Man får jo ikke gjort noe i påska annet enn å enten være hjemme eller på hytta med de i samme husstand. Jeg tenker at matlaging kan man jo bruke tid på. Junior ønsket seg kyllingvinger, ris og saus en dag så må vi da ha. Mini har ønsket seg tortellini al brodo til middag en dag. Det er litt mer jobb siden det da innebærer både å koke kraft og lage tortellini. Jeg ønsker å høre hva dere har tenkt på! Både av middager, kaker og dessert.
Det blir taco og pizza "som vanlig". Andre middager er
marokkansk lammegryte med søtpotetmos
panert torsk, potet, råkost og yogurtdressing
biff med diverse grønnsaker, potetvariant og rødvinssaus
pinnekjøtt (det hives på grill eller bålpanne hvis været er ok), rotmos og vigramør
I tillegg har vi planlagt en dag med take away og så skal vi på middag hos foreldrene mine en dag.
Jeg bakte gulrotkake her om dagen. Den er i fryseren og er tenkt til påske. Desserter og slikt ellers jeg ikke lagt opp til, men det er alltids noe is i fryseren.
Tenkte å handle litt i ettermiddag og har i alle fall planer om god lammestek en av dagene samt hjemmelaget pizza. Tror også vi kunne tenkt oss kjøttkaker en dag. Det er det jeg har kommet på til nå.
Barna vil bake noe. 12-åringen ønsker seg brownie med vaniljeis til dessert en dag og 16-åringen vil bake noe påskeaktig.
Vi skal ha lammestek en dag, Salmalaks på ett eller annet vis, grille om det er vær til det, også blir det nok noe hverdagslig de første dagene type Findus fisk og lignende. Må spise det vi har i fryseren og.
Vi kommer vel kanskje til å lage et herremåltid med tapas en dag. Kanskje påskeaften. Da har vi sikkert nok mat til første påskedag og. :jupp: Langfredag blir det taco, fredag er fredag. :nemlig:
Pinnekjøtt og lammestek to av dagene. En after-ski-middag med pølser grillet på bålpanne, og så må vi få brukt av matkasse-innholdet, noen glemte visst å avbestille. På 20-årsdagen til mellomste bestiller vi fin mat fra den restauranten vi egentlig skulle spise på. En ostekake, gulrotkake og mulig flere er i planleggingsfasen.
Vi skal ha asparges en dag. Enten med skinke eller wienerschnitzel til. Og hollandaise, såklart. :elsker:
Jeg skal også bake gulrotkake.
I tillegg håper vi på en dag med grilling samt at jeg synes at tapas en dag høres bra ut. Vanlig lammelår har vi ikke så lyst på, men kanskje noe annet godt med lam. Marokkansk hørtes kanskje godt ut Syrinx. Oppskrift? :blafre:
Jeg har allerede brukt en del tid på å tenke på dette. Jeg har også spurt familien hva de forskjellige ønsker å spise. Her blir det: chili con carne med nachos, kyllingbryst med pepperoni og mozzarella opp på spaghetti, pizza på lammekjøttdeig og (hvis jeg får tak i det rimelig) rullet svineribbe fylt med pesto. Desserter har jeg ikke planlagt ennå, men jeg satser på å gjøre det enkelt og gjøre innhug på det som ligger i fryseren. Ellers skal jeg lage rocky road.
Her må du ikkje la deg skremme av den lange ingredienslista. Ta sjansen, og du får ei utruleg smaksoppleving.
800 g lammelår i skiver (eller fårikålkjøtt)
salt og pepar
olje til steiking
1 bunt koriander med røter
3 cm ingefærrot
3 kvitlauksfedd
2 raude chili
3 raudlauk
1 kanelstang
1/2 ts korianderfrø
1/2 ts heil spisskummen
1/2 ss anisfrø
5 heile kardemommekapslar
2 stjerneanis
1 liter kyllingkraft
1 dl soyasaus
1/2 dl lønnesirup
200 g svisker
2 lime
600 g søtpotet
100 g smør
1 sitron
2 dl yogurt naturell
Del kjøtet i bitar. Krydre raust med salt og pepar og brun kjøtet i olje. Legg kjøtet til side.
Surr grovhakka raudlauk, finhakka korianderrot, ingefær, kvitlauk og chili blank i oljen etter lammet. Støt kryddera (utanom kanelstang og stjerneanis) i morter, ha dei i laukblanding og steik nokre minutt til.
Tilset kjøt og kyllingkraft, la putre i ein liten time.
Tilset soyasaus, lønnesirup og svisker og la koke minst ein halvtime til. Kjøtet må vere lenge nok på varmen til å bli godt og mørt.
Smak til med limesaft.
Del søtpoteten i terningar og kok den mør. Mos den saman med smør, smak til med salt og pepar.
Har ikke fått planlagt skikkelig enda, tar påskehandelen mandag morgen. Men jeg vil iallefall ha klubb en dag, klubb med full pakke. Vi bruker å ha dampepølse og kålrabistapp til. Mannen er ikke begeistra for klubb og siden vi har rester av ribba (pinnekjøttet) i fryseren tenkte jeg ta det til også. Har allerede alliert meg med klumpen (altså, jeg må seriøst finne på noe annet å kalle de her inne enn kallenavnet fra babytiden) om at han blir med å lager.
Ellers har snuppa ønsker om å lage vafler og ta med på piknik/ut i hagen. Og klumpen vil grille på den vesle transportable gassgrillen sin.
Har visst kjøpt inn fenalår og spekeskinke allerede også, suppa elsker slikt men er litt dyrt til hverdags så til jul og sånt. Blir nok koldtbord/tapas en dag da. Jeg har lyst til å lage barndommens boysenbærfromage også. Eller bake en ny kake med snuppa som karamellkake med salt karamellsaus. Og... Vi er bare 4 stk. Kommer til å spise oss ihel høres det ut som. Inviterer nok en kamerat av oss som har blitt litt onkel til ungene, bruke han som unnskyldning til noe av maten. :knegg:
Jeg skal være alene hele påsken, så noen stor forandring blir det ikke. Lager stort sett god mat som jeg liker, og kanskje det blir mer av asiatisk mat i påsken.
Tja. Ungene er her i første del av påsken, så det er da det blir «feiring» her. Tipper det blir grilling en dag, lam en annen dag og litt ymse taco/pizzamat.
Sånn ser middagsplanen ut fra og med i morgen. Her er litt "bestillinger" fra studenten og etter hvert festmat i helligdagene.
Fredag: Taco
Lørdag: Kyllingspyd i peanøttsaus
Palmesøndag: Fransk kjøttdeigpai
Mandag: Stekt laks med pasta og ostesaus
Tirsdag: Tomatsuppe og pannekaker
Onsdag: Lasagne og fyrstekake
Torsdag: Påskeskinke + appelsiniskake
Fredag: Biff, soppstuing, brokkoli, ris og bearnaisesaus + appelsinfromasj
Lørdag: Andebryst med asparges, bakt sjalottløk og rotmos + marengsrullekake med mango
Søndag: Lammelår med ovnsbakte grønnsaker og fløtegratinerte poteter + appelsinkake med valnøtter
Mandag: Afternoon tea med biscotti, gule bomber, sitronformkake, scones og sandwicher
Vi skulle jo egentlig til mamma og bli matet etter alle kunstens regler, men nå utgikk jo det, så jeg må vel begynne å tenke litt selv. :knegg:
Det eneste som er bankers er bacalao på påskeaften, og så må vi vel ha lam i en eller annen form, eller er jeg blank. Muligens tapas en dag, det har faktisk de noget sære ungene trykket til sitt bryst, og det er jo lett å tilpasse sånn at alle finner noe de liker.
Ellers er det jo ikke som om vi skal så mye annet i påsken, så det er god tid å eksperimentere litt med noe nytt - tror jeg må sette meg ned med noen kokebøker og Pinterest. :)
Vi sakl ha pinnekjøtt og lammelår. Jeg har ikke tenkt så mye lenger. Vi lever en del etterinnfallsmetoden med hva vi finner på en dag og hva som da passer til middag. Egentlig bør jeg sette opp en plan med forslag til middagsretter.
Takk for tips. Må prøves.
Fikk tips om Fransk lammegryte fra Trines matblogg så skal prøve den i påsken.
Nam, den menyen til Nenne ser jammen digg ut. Tar gjerne imot oppskrift på alt sammen.
Påskeaften blir der badsturøkt lammelår fra Smedstuen gård med potetmos, grønnsaker og saus til.
Ellers blir det grilling et par dager da det ser ut til å bli ok vær.
I tillegg har jeg kjøpt ny kokebok og skal teste ut oppskrifter fra den. Gleder meg!
Fasiten blir:
Tirsdag: hjemmelaget sushi
Onsdag: pizza
Skjærtorsdag: grille diverse pølser
Langfredag: prøve å lage dumplings for første gang
Påskeaften: Badsturøkt lammelår med diverse tilbehør
• Bland ingrediensene til paideigen sammen. Kjevle ut og legg deigen i en form, ca. 26 cm i diameter. Sett paibunnen kjølig i ca. 30 minutter.
• Vask purreløken godt og skjær i tynne skiver. Hakk hvitløk og stek sammen med purre i smør i en panne. Rens, hakk og tilsett paprika, salt, krydder og vin. La det koke i ca. 5 minutter.
• Prikk paideigen med en gaffel, og forstek den ved 225° midt i ovnen i ca. 10 minutter. Legg fyllet i paiskallet.
• Pisk sammen egg og melk. Riv osten og bland i. Hell eggeblandingen over fyllet. Stek paien i ca. 30 minutter.
• Rør sammen ingrediensene til sausen. Server paien nystekt med sausen og salat.
Dette trenger du
Eggeblanding
4 stk Egg
3 dl Melk (eller matfløte)
100 g Vellagret ost (revet)
Fyll
500 g Kjøttdeig
1 stk Purreløk
1 ss Smør
1.5 ts Salt
1 ts Svart pepper
2 ts Provencekrydder
1 dl Rødvin
1 stk Paprika (rød)
Paideig
3 dl Hvetemel
100 g Smør
2 ss Vann
Saus
3 dl Lettrømme
1 fedd Hvitløk
2 ts Dijonsennep
1 ts Paprikapulver
Denne serveres med salat ved siden av og da er sausen god som dressing. Hvitløksbaguetter er også godt.
Fredag: Taco
Lørdag: Lasagne, salat, baguetter
Søndag: Torsk med chilisalami og lun potetsalat
Dessert: Minipavlova med sitronkrem, bringebær og basilikumcoulis
Mandag: Kremet kyllingform med paprika
Tirsdag: Fiskegrateng med parmesan og basilikum
Onsdag:
Torsdag: Andebryst m/saus og tilbehør
Dessert: Sjokolademousse med sjokoladecrumble, bringebær og physalis + gule bomber (makroner med suksesstertefyll) + appelsinsorbet med gulrot og ingefær
Fredag: Ribbe m/div tilbehør
Lørdag: Kveite
Søndag: Lammelår
Mandag: Pizza m/spekeskinke, ruccola og pinjekjerner
Har handlet inn mesteparten i dag, så slipper vi dra noe særlig på butikken i selve påsken.
Jeg har ikke lager planen enda. Taco i morgen og trolig pizza på lørdag, men lenger vet jeg ikke.
Kanskje pinnekjøtt om vi får tak i en dag. Eller kalkun. Noe av lam hadde vært godt, frøys jeg ned noe an lammet i høst? Eller var det i fjor? (kjøper et halvt lam til jul. Tørker lår og ribbe og lager lammerull og da er det vel ikke mer enn at jeg saltet på resten til ball eller lapskaus.)
Må planlegge. Muligens utfra hva jeg får på kiwi /bunnpris /REMA eller en ganske liten spar-butikk om vi skal holde oss på rett side av kommunegrensa. Vi får se.
Onsdag: grille
Torsdag: hjemmelaget pizza el noe pastagreier
Fredag: nachos (som alltid hver fredag)
Lørdag: pinnekjøtt
Søndag: Lapskaus
Mandag: mulig takeaway siden eldstemann drar på avlastning
Onsdag: Pannekaker (blæh, men det spiser ungene uten krangel)
Torsdag: Chorizo- og kyllingform fra Supermat for hele familien (ikke prøv før)
Fredag: Pizza, som alltid. Min med tomat, rødløk og mozzarella, og så spekeskinke, ruccola og pinjekjerner på etter steiking.
Lørdag: Lammesteik med ratatouille og bakt sellerirotpuré, fra Trines matblogg.
Søndag: Torsk med dijonsennep-persille-smør og gulrot, fra Hverdagsmat (Ole Martin Alfsen)
Mandag: Lasagne
Plan har vi ikke. Det er kun innfallsmetoden som gjelder. Skal tømme fryseren, så i dag ble det både spinatpai og rabarbrapai. Har mer enn nok av begge, så det kan gjentas. Bestiller lammestek og cream catalan fra restauranten vi støtter en dag i påsken, mulig noe en av de andre dagene, også. Sånn går no dagan.
En helt konkret plan har jeg ikke. Men jeg har handlet kalkun, oksesteik, lammelår-skiver og svinefilet, og det slo meg akkurat nå at jeg derfor har en dag for lite.
I dag serverer jeg taco, som jeg nemlig ikke vil ha på langfredag, men muligens går vi for pizza på påskeaften, så er vi i mål.
Onsdag: Skinke og brokkoli i fløtesaus med pasta
Torsdag: Koteletter med poteter og grønnsaker
Fredag: Lasagne
Lørdag: Pizzabaguetter
Søndag: Pinnekjøtt
Mandag: Pinnekjøtt rester og komle
I dag har jeg bakt Nennes rundstykker, så det blir middag for bonussøs og meg. :knegg:
Skjærtorsdag: Hjemmelaga pizza
Langfredag: Lammelår
Påskeaften: Biff
Jeg får helt hetta hvis det blir for mye tung kjøttmat flere dager på rad, men har to som elsker det i lag med meg, så prøver å lage noe som fenger alle, og som kan gjøres litt «lettere» eller kjøttfritt uten masse styr.
Tentativ plan, men ettersom det er jeg som lager maten kan det fort bli noe helt annet hvis jeg finner det ut etter dagsformen.
Onsdag: Gyros i hjemmebakt pita
Torsdag: Gratinerte grønnsaker, stekt pølse ved siden
Fredag: Huevros rancheros
Lørdag: Kalkun med masse godt tilbehør som foreløpig er ukjent
Søndag: Empanadas
Mandag: Aner ikke
Edit:
Har både ribbe og pinnekjøtt i fryseren så det kan muligens komme inn som erstatning en dag.
Disse koreanske innbakte pølsene var veldig populær i familien, blir det bra være kan det hende jeg lager slike og varmer opp på bålpanna.
I dag: Andebryst
Torsdag: Grilling (sommerkoteletter, div pølser og grønnsaker)
Fredag: Lammelår
Lørdag: Pinnekjøtt
Søndag: Grilling igjen (sjømat)
Mandag: Rester
Ny plan, siden jeg skal være alene hele resten av påska. Da blir det litt heftig med smågodt og surmuling hver dag.
Planen er påskeskinke med rotmos en dag, grønnkålsalat en anken dag, kylling tikka masala en tredje og muligens en risotto etter det.
Jeg har også frossenpizza hvis det skulle røyne på med motivasjonen.
Idag ble det pasta med grønnsaker, skinke og fløte.
Torsdag: Åpent
Fredag: Lammestek med fløtegratinerte poteter og grønnsaker ( mamma kommer til middag)
Lørdag: Grilling av pølser og burgere til lunch, middag åpen
Søndag: åpen
Mandag: åpen
Men vi har middag til hver dag så det kommer an på hva vi har lyst på, og gidder å lage.
Konkret et planen ikke fortsatt. Men dagens er landet
Det blir lammelårskivene som stekes lett og legges i ovnen. Hvor da ds blir liggende på en seng av å og et og gulrot som først er stekt og deretter havnet inn der først.
Sånn for å ikke ha tre "saus og kote poteter & gulrot" middager.
Svinefileten blir meget mulig baconsurret, vi får se hvor mange ganger vi spiser egg og bacon først. Det blir etter lørdag. For jeg har kjøpt for lite tomat og agurk (til den tenker jeg altså å servere en salat)
Ungene har stemt på pizza på lørdag. Så det blir det nok
Tirsdag: Klubb, dampepølse og kålrabistapp.
Onadag: Rester pluss boysenbærfromage
Torsdag: Full frokost med rundstykker, sylteflesk (rester etter jul fra fryseren), roastbeef, fenalår, kokte egg og spekeskinke. Juice/sjokolademelk. Lunsj, etter liten tur i skogen, på altanen med teppe og jakke, så idyllisk og iskald vind. :knegg: Hadde varma kanelboller med vaniljekrem og solo super til. Skikkelig påske og vår! Og nå har vi hel ribbensstek på grillen. Blir enkelt tilbehør type ferdig potetsalat, noe som grønnsaker og noe. Må snart finne ut av det.
Fredag: Grille pølser på tur (eller i hagen dersom noe skjærer seg for utflukt. Viktigste er at Klumpen får brukt den vesle gassgrillen sin)
Så blir det koldtbord/tapas en dag og foreløpig er de to andre dagene litt åpne. Har mye i fryseren.
Vi har hatt lamgtidsstekt kylling. Biff. I dag er det lammelår, med marrokansk? marinade.
I morgen pita med rester, og så blir det nok pizza på lørdag.
Torsdag: Hjemmelagde ravioli med kjøttfyll og salviesmør
Fredag: Taco (fredag er fredag)
Lørdag: Lammecarré, potetmos, sellerirotpuré og grønne bønner
Søndag: Pølser på engangsgrill? Luksussmørbrød? I hvert fall skal vi ut på tur.