Jeg lager alltid tomatsild til jul etter denne oppskriften:
8 Krydder eller saltsildfileter
2 små løk (eller 1 stor)
6 laurbærblad
Saus:
1 dl nøytral olje (jeg bruker solsikkeolje)
4 ss eddik
2 dl sukker
1 dl tomatpuré
1/2 ts grovmalt pepper (smak til!)
Vann sildefiletene ut over natten. Skjær dem i små biter (ca 1 cm bredde). Rens og skjær løk. Velg selv om du vil ha ringer, biter eller finhakket løk. Rør sausen sammen og smak til med pepper. Legg sild, løk og saus lagvis i en krukke og hell resten av sausen over. La silden stå kjølig 3-4 dager til den skal serveres.
Den er og blir helt nydelig, kanskje enda bedre med et par spiseskjeer sherry i sausen!
Denne tomatsildoppskriften er kjempegod. Slenger med oppskrift på rømmesild hvis det skulle være av interesse.
TOMATSILD:
1 dl olje
1 dl eddik
4 ss vann
1 dl tomatpurè
3 dl sukker
Pepper
8 spekesild
Løk
Bland alle ingredienser godt til sukkeret har "smeltet" helt. Skjær sild i skrå skiver og legg de lagvis i krukker/glass med hakket eller skivet løk. Hell over laken og pass på at den dekker silden helt. Sett på tette lokk og la stå i kjøleskap.
RØMMESILD:
3 dl rømme
1 ss soyaolje
2 ss sukker
Pepper
1/2 kork eddik
2 ss sennepsfrø
Bland dette sammen.
Skjær 1 løk, 2 epler og 4 spekesild i biter og ha i. Ha i krukker med tette lokk og sett kaldt.