Her får sjuåringen og tolvåringen 50kr i uka. Gjør ikke så mye for det utenom å rydde rom. Trettenåringen får 100kr fordi de har kantine og han ikke har skolemelk lenger. Dette er penger til ting de vil kjøpe/gjøre på egenhånd. Feks hadde de eldste en periode de ville mye på kino/bowling/trampolinepark og måtte da betale selv.
Tolvåringen har begynt å lage middag en gang i uka. Hun etterspør øking i ukepenger. Jeg tenker det er fair, da hun også hjelper til med å hente lillesøster på SFO.
Jeg er egentlig fan av at hver ting de gjør skal utløse penger, da jeg tenker at det å hjelpe til hjemme er en del av pakke når man er i en familie. Dessuten synes jeg det er veldig vankelig å prise oppgavene. Hvor mye er en klesvask verdt liksom? :knegg:
Hva slags opplegg har dere? Både barn og ungdom/unge voksne.
Storebror er 16 snart og får bare 100 i uka. Han henter lillebror 1 gang i uka og støvsuger hele huset annenhver uke. I tillegg diverse forefallende som han forventes bidra med. Lillesøster forventes kun bidra forefallende og har ikke ukelønn. Hun bruker knapt penger.
Storebror får tilskudd til mye av det han skal siden beløpet ikke er superhøyt.
Pengene er ikke koblet til oppgavene, men vi har innført faste større plikter samtidig som ukelønn.
Fra høsten må nok storebror få mer og lillesøster bør få oppgaver og faste større oppgaver.
Min får 900 i måneden. Han tørker støv , vanner blomster , vasker do , speil, vask på begge badene og støvsuger andre etasje. Han skal egentlig både lage middag en gang i uken og lufte hunden en gang om dagen , men det har sklidd litt ut nå i coronatider siden min mann er på hjemmekontor.
Ellers gjør han ting når vi spør om hjelp utover faste plikter også.
Her får de foreløpig 10 kr per skoletrinn i ukelønn. Så 2. klassingen får 20 kr, 4. klassingen får 40 kr og 7. klassingen får 70 kr. De får absolutt alt de trenger (og ikke trenger, som lørdagsgodt) fra oss så ukelønnen er til ting de vil kjøpe ellers.
De har faste oppgaver i huset, men disse er ikke knyttet til ukelønnen da vi mener at alle i familien skal være med på å holde huset i orden uten å få betalt for det. 7. klassingen må vaske det ene badet + koste trappene, 4. klassingen vasker det andre badet og 2. klassingen støvsuger gangen og kjellerstua. I tillegg må de dele på å tømme oppvaskmaskinen hver dag, alle må holde egne rom sånn noenlunde ok samt holde kjellerstua (som bare de bruker) ryddig.
Vi tenker at vanlig forefallende arbeid i huset, som oppvask, rydding, klesvask, gå ut med søpla, måke etter snøfall etc ikke skal knyttes opp mot betaling.
Men dersom de tar helgevasken får de betalt 100 kr/timen. Samme om de tar og vasker bilene.
Mine får 300/400 kr i mnd (13/16 år), hvis de ikke gjør mer enn å holde rommene sine ryddig og litt oppvask og søppel. I tillegg får de 250 kr for "full helgevask" hvor jeg har en liste med oppgaver som skal gjøres hver uke pluss ekstraoppdrag som rullerer hver tredje uke. De bytter på, så de får da totalt 800/900 kr per mnd mot 3-5 timers arbeid, med fratrekk hvis de ikke fullfører helgevasken. Jeg er opptatt av at de får disponere egne penger, men oppfordrer til å flytte litt over på sparekonto innimellom. De får ikke ekstra hvis de er tomme for penger og vil i badeland, kino, kjøpe nye (unødvendige) klær, e.l.
De begynte å disponere egne penger til en viss grad da de var ganske små, men først som feriepenger til godteri og is. Det skremmer meg at mange unge folk ikke lærer å disponere og prioritere penger før de har mulighet til å få seg kredittkort og forbrukslån, så dette har vært viktig for meg. :jupp:
Eldste (15 år) får 250 kroner i uka. Han gjør det han bli bedt om her hjemme, lager middag stort sett en gang i uka, rydder og støvsuger når han blir bedt om det. Dessuten har han begynt å rydde ut av og inn i oppvaskmaskinen helt av seg selv. Vi dekker ikke noe annet enn nødvendige klær, mobil og utgifter til trening. Dvs. at alt han gjør med kompiser dekkes av ukepengene.
Han får et såpass stort beløp for at han skal skjønne verdien av penger, og setter jevnlig over penger på sparekontoen sin, og vi overfører det han har spart til fondssparing et par ganger i året.
Yngste (snart 13 år) får 150 kroner i uka fra og med nyttår i år. For ett år siden var det 50 kroner, så økte vi til 100 før sommerferien. Hun gjør også ganske mye her hjemme, men ikke like mye som eldste. Forskjellen er at hun lager mat oftere enn eldste. Hun må også dekke det hun gjør med venninner, i tillegg til det meste av "skjønnhetsprodukter" og unødvendige klær (der kan vi være litt uenige om hva hun trenger og hva hun har lyst på). I pandemien har hun også fått spart ganske mye, og hun begynner å få en bedre følelse av verdien av penger.
Vi begynte med såpass store overføringer til dem fordi det stadig vekk var noe de skulle ha penger til, og det forsvant ut ganske store summer. Jeg syns det er viktig at de lærer seg å ha et forhold til hva ting koster, og at det kan gå tomt for penger hvis de ikke disponeres riktig.
17åringen får 450 kroner uka, og gjør ikke et slag. Hun må kjøpe sminke og klær selv (får noe innimellom), og i tillegg kjøper vi vipper til henne for en tusing i måneden. Hun synes hun får lite sammenlignet med venner. Vipper får hun til hun er ferdig på abup og lommepenger til hun er ferdig på skole. Hun er kravstor, men jeg holder igjen der jeg kan, og når hun er ferdig med skole og tjener egne penger er det full stopp. Skulle hun droppe ut av skole så er det kun mat/bosted/mobil.
Min 18-åring får 500kr annenhver uke. I tillegg betaler jeg busskort, mobil og treningsabonnement. Jeg betaler vel stort sett klær også, men der er han ikke veldig kravstor. Ønsker seg stort sett til jul og bursdag, og vi handler gjerne til skolestart.
Han søker på sommerjobber og deltidsjobber, men det er ikke lett å få noe for tiden.
Min snart 18 åring får 400 kroner i uken, men da må han selv dekke månedskort, sky-lagring på mobil og all skolemat (han har sluttet med matpakke). Han har spart en del i koronatiden. :knegg: Han får ikke dette som betaling for husarbeid, men har faste plikter hjemme.
Min 18-åring har hatt helgejobb siden hun var 15, så hun får sjelden penger av oss. Hun må holdet eget bad, rom og loftstue ryddig og rent, og ellers bidra med matlaging, støvsuging og rydding.
Hun får mobilabonnement og treningsabonnement av oss, og ellers bidrag til vinterjakke, joggesko og turtøy/alpinutstyr.
Tariffen hos oss er 5 kr året.
Altså får 14åringen 70kr i uka og 11åringene får 55kr i uka.
Da forventes det at de rydder egne rom og tømmer oppvaskmaskin / tar ut søppel / henger opp vasket tøy når de blir bedt om det. I tillegg lager de middag (noen ganger med litt hjelp) en gang hver i uka.
Nå har 14–åringen begynt å støvsuge og vaske gulv i hele leiligheten med unntak av søsknenes rom og det får han 100kr ekstra for når han gjør det.
Så er det mulig å be om litt ekstra hvis man skal på kino/bowling etc.
når det en vakker dag blir aktuelt igjen.
Eldste hadde tidlig jobb. Han var fotballdommer fra han var 12-15 og måkte snø for eldre da han gikk på vg. Skaffet seg selgerjobb da han begynte på vg for å tjene til russebuss. Nå tjener han egne penger som lærling da. Men det gikk 100,- i uka inn på kontoen hver mandag fra han begynte på ungdomsskolen. Han har brukt penger mer enn minsten.
Han får ikke penger av oss lengre. Han sparer på BSU og noe til annen sparing. Kjøpte en MAC som kostet en formue som han har spart til.
Minsten er mye hjemme. Nå har det jo vært et spesielt år men han bruker nesten ikke penger. Har også fått 100,- i uka fra han begynte på uskolen.
Han har ikke jobbet sålangt men det er muligheter for at han kan få sommerjobb i år via firma til mamman til en kompis, dersom samfunnet åpnes igjen i sommer.
Begge ordner eget rom med rydding, vasking, støvsuging og å skifte på senger.
Eldste har deltidsjobb, så han får ingenting fast fra oss.
Jeg vippser han noe lunsjpenger av og til.
Han kjøper det han vil av klær og annet. Jeg er med å spleise på klær av og til, klær som jeg mener at han trenger.
Han kjører og henter broren på trening når vi ber om det.
Vi holder mobilabo og treningsabo for han.
Minste får ingenting fast av penger,han får det han trenger når han trenger.
Ellers bruker han bursdagspenger, og penger fra tannfeen....😊
Begge forventes å hjelpe til hjemme når de blir spurt om det, og gjør det. Eldste har sågar begynt å gjøre ting uoppfordret ... det er helt absurd deilig. Knerten må fremdeles mases på.
Minsten bruker ikke penger overhodet. Mens eldste bruker alt. Hun har i tillegg «jobb» som fotballdommer og i fotballsesongen tjener hun ganske greit. Og bruker det også. På mat, klær, sminke og alt mulig rart.
Har 12-åringen din tenkt på muligheten for fotballdømming? På cuper for de aller minste er dommerne ofte bare 12-13 år.
I flere år har ungene mine fått 10X klassetrinn i uka. Dvs akkurat nå at 8.klassingene får 80 kr og 10.klassingen får 100 kr. De gjør det de får beskjed om når de får beskjed om det, uavhengig av ukepengene. Ukepengene skal gå til småting som de ellers måtte spurt oss om penger til, og er da ment å skulle lære dem å prioritere litt. Det varierer hvor gode de er til dette. En er konstant blakk, ukelønna spises opp (bokstavelig talt) etter hvert. En annen bruker sjelden noe i hverdagen (kun småsummer til diverse tillegg i dataspill o.l.), sparer og kan bla opp cash hvis det er behov for å kjøpe noe større.
Husarbeidet er ulønnet arbeid som alle må delta i, både voksne og barn, til beste for felleskapet. Det kan de like gjerne bli vant med i god tid før de flytter på hybel og må bo i kollektiv. Alle må ta sin del, og ingen får betalt ekstra for å tømme oppvaskmaskinen eller støvsuge.
Vi har ellers regel om at den som gidder å pante flasker får beholde panten. Så der har de mulighet til litt ekstra småpenger. Til tider er det store mengder tomflasker i kjelleren. Også hjelper vi dem med annonser, ekspedering etc hvis det er noe de vil selge.
Arvingen på 17 får 200,- i uka. Det skal også dekke det hun kjøper av lunsj på skolen. Det siste året er det jamen ikke mye penger hun har brukt - sitter jo stort sett hjemme eller er i stallen. Hun har ingen faste plikter, men bidrar når jeg spør.
De to eldste får 100 kr uka, yngste får 60. De har ingen faste plikter, men forventes å svare ja når vi spør om hjelp. Det gjør de alltid. De får penger til alt de trenger, så ukepengene går til sparing (eldste og yngste) og unødvendig forbruk (mellomste).
Vanlige ting i hjemmet (sette i inn i oppvaskmaskinen, tømme den, gå ut med søppel, gå tur med hunden rydde, støvsuge, vaske sitte eget rom, skifte sengetøy og annet vi ev ønsker at han skal gjøre som er mer hverdags) forventes han å gjøre uten å få betalt. Han er 18 og får 600 kr i måneden. Han får mobilabonnement og Ruter-kort (når det trengs, nå henter vi Og kjører ham til skolen). Klær/gavekort til klær får han som regel til jul og bursdag, men vi kjøper nok litt i tillegg når vi føler for det. Normale toalettartikler kjøper vi stort sett også. Resterende betaler han stort sett selv og det har han gjort en god stund og det har vært mye god læring i å planlegge hva som skal brukes og hva som skal spares. Da lærer man f.eks. at det er lurt å kjøpe godteri på matbutikken og ikke på kinoen. Han er flink med penger.
Ungdomsskoleeleven får 100kr uka mens han som går på vgs får 150kr. De får det meste hjemme som klær, mobil, busskort og lørdagsgodt hjemme. Ukepengene er til fri benyttelse, men begge er flink til å spare. Eldste har en fast oppgave som er å ta ut av oppvaskmaskinen hver dag mens minste skal hente posten og vanne blomster. Begge skal lage middag en gang per uke, men det har sklidd litt ut i det siste.
Dei på 11 og 15 får 100,- pr. veke. Ho på 17 får 120,-. Desse pengane brukast til småting i kvardagen, kle som er utanom det eg som nødvendig osv. Begge dei to eldste tjener litt pengar i tillegg, den eldste ein del meir enn mellomste. Alle tre sparer litt langs med, altså har dei ikkje så stort forbruk. Det er forventa at dei held orden på eigne rom, er med å rydde/vaske hus, og alle lager middag ein gong i veka.
Yngste får 1000 kr/mnd. Dette skal dekke alt han vil gjøre på fritiden sin. Blant annet må han fylle bensin på bilen min av disse pengene siden det er han som bruker bilen mest.
Han søker jobber, men det er ikke så lett for tiden.
Han kunne nok gjort mer for pengene han får, men han lager middag av og til, han handler for meg, går med søpla, lufter hunden osv.
17-åringen får 1000 kr / mnd, og da skal hen dekke alt selv av trening, klær, forbruk, gaver til venner til bursdager og annet, osv. Det eneste jeg dekker, er sko, fordi barnet har spesielle behov som gjør at de er dyre, og det gir også meg mulighet til å kvalitetssikre. Det jeg betaler, kan jeg bestemme over. Kjøper vanligvis ikke godteri o.l. til 17-åringen selv om hen er med i butikken, men henviser til at hen har eget budsjett som hen disponerer. Dette er regelmessig oppe fordi barnet sparer, men sier da at det er en god og viktig prioritering som har til konsekvens at hen ikke har penger. gir ikke mening for meg om prioritering bare er å skyve utgiftene over på meg. :knegg:
Yngstebarnet har en arbeidsliste, og ved maks. innsats kunne nok barnet tjent det samme, men så mye gidder hen ikke å gjøre. Jeg kjøper da også lørdagsgodt, klær osv., men barnet er da belemret med mine meninger om det er nødvendig (sjelden) om hen virkelig trenger det (ditto) og at jeg sier nei (hele tiden ). Yngste ønsker seg samme frihet som eldste, og får nok det når det nærmer seg 10. kl.
Begge hjelper til hjemme, og også eldste kan få betalt, i fjor betalte vi for få malt en vegg hvor det ble skiftet kledning. Vi snakker om av og til at det de kan påregne at noen betaler dem for å gjøre, er det folk ikke har lyst til å gjøre selv, slik at de må tåle å vaske do, rense sluk og denslags. Når lønn fastsettes er det viktig for meg at lønna de får hjemme skal tilsvare det de ville fått i en jobb ute (rundt 100 kr / t er det ufaglært ungdom kan påregne her uten erfaring). Da kan man ikke tjene 50 kr her ved å gå ut med søpla, som tar 60 sek., men tar et tidsestimat basert på 100 kr/ t. Det er sånn vi tenker rundt det.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.