...og fem som skal ete. Eg har kjøpt sånn ferdig skinke som eg skjærer opp og som varmes i ovnen. Spørsmålet er: er dette nok til to menn, ei dame og to jenter? Dette er folk som et godt, og eg lirer på om 245 gram pr person er nok. Tilbehør er fløtegratinerte poteter og masse grønnsaker og saus.
Jeg synes det høres lite ut; men så er vi glade i lam her i huset. Men i følge internettet skal det være nok, så ikke hør på meg. Mennene kan sikkert spise mye, mens damene kanskje spiser noe mindre?
Jeg tror det er nok. Hvis man tenker at en biff er 150-200 gram, så vil jeg tro at 245 gr. lammestek er nok. Hadde det vært bein i hadde det vært annerledes.
Det hadde vært nok i min familie iallfall. Man trenger ikke spise seg fullstendig stappa på kjøtt, spesielt ikke når det er så mye godt tilbehør. Fløtegratinerte poteter er dessuten mektige greier. Lag eventuelt to typer grønnsaker/grønnsaksretter hvis du er redd det er for lite. Eller en god dessert.
Nei, eg skal ha fløtegratinerte og det er jo mektig. Eg trur eg satser eg. Det er ei ni år gammel jente, ho et ikkje så masse. Og kanskje eg kan lage vafler til dessert.
Jeg synes det høres ut som om du har mer enn nok. Jeg hadde ikke bekymret meg. Det er uten ben? 150 g med ben er kanskje ikke så mye, hvis det står i beregningene.
Smørsteike gulrøtter og løk på middels varme. Der er knallgodt. Asparges, brekkbønner, blomkål og brokkoli er også grønnsaker som går godt til lammesteik.
Brekkbønner bør stå på lista. Det har vi hatt før. Koker, skviser hvitløk på med en gang vannet er helt av og har på viagrett. Svisj i butikken med meg.
En gang jeg hadde lyst på fløtegratinerte poteter (men ble nedstemt) så lagde jeg en variant av gratinerte grønnsaker. Ga grønnsakene et kjapt oppkok for å få varmen i gang, lagde en bechamel med fløte og hvitløk som jeg helte over grønnsakene. Ost på toppen og i ovnen. Funka gull.
Litt rotgrønnsaker, men helt annerledes likevel, betesalat:
Bak hele beter i ovnen og skrell de når de er litt avkjølt. Del i biter og anrett på et fat.
Rist grovhakkede valnøtter på panna, ha i en god klatt honning og skvis over lime eller sotron. Hell dette over betene.
Lukk folien og bak til de er ferdig.
Langtidstørkede halve tomater, strø på bittelitt melis og gode urter og la de stå på stek på lav temp i 2-3 timer.
Tomatsalat.
Halve små tomater, finstrimlet rødløk, salt, pepper og urter som passer til det du krydrer lammelåret med.
God olivenolje ringlet over.
Ovnsbakte gulrøtter; Del gulrot i passe, lange biter, legg i ildfast form med lokk og ha på en klatt smør, grovmalt pepper. Del opp en lime, skvis ut litt saft på gulroten og ha limen i lag med. Dette er skikkelig godt å ha koriander i også om man liker det.
Ja, det går helt fint, men vær obs hvis den er lav, det har lett for å renne over når det koker.
Når jeg skal lage til mange synes jeg det er greiest å koke i kasserolle til det er stort sett ferdig, ha over i langpanne eller stor ildfast form, strø på ost og ha i ovnen til osten er som den skal være.