Er på jakt etter sticky marinader. Jeg har planer om å grille hver eneste dag framover. :nemlig: Kylling er greit, og mannen er god på å få den helt perfekt. Fisk er også aktuelt.
Jeg vil ha smak. Mye smak. Jeg trenger tykke og klissete marinader, ikke sånne som man knapt kjenner smaken på. Slike som farger kyllingen mørk og smaker intenst. Kan gjerne kjøpe helt ferdige marinader, men kan også lage selv.
Mannen blir nok takknemlig om marinaden ikke setter seg totalt fast i grillen, da. Men jeg synes ikke det er så nøye.
Jeg lager selv etter hva jeg finner i skapet. Must haves er hvitløk, sesamolje, soyasaus, honning, brunt sukker, eddik. Så kan jeg variere med å tilsette peanøttsmør, Hoisin, hakket chili, fiskesaus, sriracha og oystersaus. Smaker meg fram til passe blanding. Kan lage saus av de samme ingrediensene, tilsetter da oftest litt maizena og av og til kokosmelk.
Her i denne tilbudsavisen ser du bilde av flasken. Men du har nok helt rett i at de aller fleste har den som sesongvare. Mannen har dog funnet den på enkelte butikker også vinterstid.
Har du vært innom Det Gode Brygg som ligger på Kvadrat? De har noen helt fantastiske barbequesauser, er sikker på at noen av de kan brukes til marinader også.
Jeg laget noe a la dette i går: Hvitløk, sesamolje, honning, brunt sukker (mulig det er overkill med begge deler), soyasaus, sriracha, hoisinsaus, fiskesaus, riseddik, ja, det var vel det.
Riktig god smak, men det ble ikke sticky. Hva gjør jeg galt? Hadde masse brunt sukker i. Pinlig masse.
Hmm, det vet jeg ikke, selv pleier jeg alltid å fritere kyllingen (eller det som er marinert) og så lager jeg sticky saus som jeg vender stykkene rundt i. Sausen blir jo sticky når den får koke inn. Håper noen med bedre ferdigheter på kjøkken enn meg kan stikke innom tråden!
Du må karamellisere (koke feks sukker) for at det skal bli sticky marinade. Men du kan også lage emulsjon for å få tykkelse på marinaden, feks når man rører honning/sennep sammen med eddiken til den blir tykk, og så tilsetter oljen i en tynn stråle mens du fortsette å røre.
Nå har jeg ikke prøvd å lage denne på grill, så jeg kan ikke stå inne for hvor godt akkurat dét funker, men denne er sjukt god: food52.com/recipes/82027-chile-chicken-with-pineapple-recipe (jeg reduserer litt på chilimengdene, det er MYE sånn som det står) :nam:
Ble fristet til å teste ut den fra siljespiser, og jaggu!!! Den var altså så godt. Og sticky kan man trygt si. Men den vil vel ikke funke på grill med alt det sukkeret?
Uansett, takk for at den oppskriften ble delt her. Den har nå havnet på kyllingrett-lista her i heimen.