Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Døde sauer i naturen

#1

frukt sa for siden:

Jeg går mye tur, og kommer av og til over døde sauer. Det jeg lurer på er om det er mulig å finne ut om bonden vet om sauen eller ikke? Jeg har ikke så lyst til å mase om døde sauer som allerede er kjent for eieren.

I går kom vi for eksempel over en død sau som må ha ligget siden i fjor. Ørene var borte så ingen merker. Men det lå en bjelle med navn på i nærheten. Burde jeg prøve å få tak i vedkommende?


#2

annemede sa for siden:

Seriøse bønder ønsker ikke at sauekadavre skal ligge i naturen. Ta kontakt med bonden, evt mattilsynet.


#3

Lhi-My sa for siden:

Ja, ta for all del kontakt. Kadaver skal ikke ligge rundt om i naturen. De aller fleste seriøse bønder henter døde dyr og får levert de til destruksjon. Jeg tror nok du kan tenke at bonden ikke vet om kadaveret, så gi beskjed. Fjernes det ikke relativt raskt, så er Mattilsynet riktig instans. De kan også varsles via nettsiden deres, tror jeg. De er også riktig instans å varsle hvis du ikke vet hvem som eier dyret.


#4

frukt sa for siden:

Takk for svar begge to. :) Har både sendt melding og fått svar.


#5

zinatara sa for siden:

En venninne av meg hadde en hund som var trent som kadaverhund og de fikk betalt for å finne døde sauer, så vil tro det er interessant for bonden å vite.


#6

frukt sa for siden:

Såpass. Ante ikke at det fantes.
Bonden var glad for å få beskjed, og nå vet jeg ihvertfall hva jeg skal gjøre neste gang. :ja:


#7

Floksa sa for siden:

Kadaveret kan nok ligge. Dersom ørene er borte, eller merkene/bjella er fjernet er sannsynligvis info gitt. Men en seriøs bonde blir ikke sint eller oppgitt over å få beskjed. Og særlig ikke om du har funnet bjella. De er dyre og veldig greit å få tilbake.
Jeg kan søke opp navn via nr (det lille nr med syv siffer) og hjelper stadig bekjente med det.
Så du kan sende meg en PM så skal du få telefonnr mitt og kan sende sms om du finner flere. Så kan jeg søke opp eier for deg.
Det er altså det nr jeg har ringet inn som identifiserer eier.
Jeg klipper alltid ut øremerkene når vi kommer over døde dyr, nettopp for å markere at de er funnet og sjekket ut. Så lenge de ikke ligger tett på vei/sti eller bekk/elv/vann lar vi dem ligge. Er de til sjenanse drar vi dem unna. Døde dyr forsvinner som oftest fort( 1-2 uker) og utgjør ingen fare for noen, bare mat for mange, mange ville dyr.


#8

Blånn sa for siden:

I følge mine bybarn er øremerket prislappen på sauene. Og de med rød øremerking er på tilbud. :lol: De var riktignok små den gangen. I tillegg hadde de en diskusjon om hvorvidt den store søya på veien var en sau eller en ku. Vi gikk tur ned på setervollen for å vise dem oksene der samme dag. :knegg:


#9

Floksa sa for siden:

Herlig :hjerter:
Jeg har rikelig med bybarn i nær familie og det er fantastisk å ha dem med og at de spør og graver om. Men slike misforståelser kan oppstå. Min eldste trodde lenge det var dyrlegen som laget babyer og proklamerte i barnehagen at dyrlegen hadde laget babyen i magen til mamma :rofl:


#10

frukt sa for siden:

Takk Floksa! Skal huske på det til neste gang for vi kommer nok over flere.

Den forrige gangen vi fant en sau var på sommeren, og den hadde både navn og telefonnummer på øremerket. Da var vi langt til fjells uten mobildekning, men på vei til neste hytte traff vi faktisk datteren til eieren. Hun var ute og så til sauene så da fikk vi fortalt henne hvor den lå. Skikkelig flaks der altså.


#11

frukt sa for siden:

Barn altså. :ler:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.