Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Den store grilltråden 2021

#1

Hyacinth sa for siden:

Ja, for vi trenger det? Sant?

:værsågod:


#2

Hyacinth sa for siden:

Vi griller som tidligere nevnt mye. På gassgrill.

I dag lurer jeg på grilling av fisk. Det henger fast og går i oppløsning. Vi løser det ofte med alu-folie, men da blir fisken bakt og ikke grillet. Jeg vil ha sprø skorpe.

Tips?


#3

frukt sa for siden:

Har du prøvd med sånn fiskeholderdings? Aner ikke hva det heter.


#4

frukt sa for siden:

Jeg griller bare et par ganger i året, og synes vel egentlig at grilling er oppskrytt. Men det skyldes kanskje at jeg ikke har en hage der det er hyggelig å være.


#5

frukt sa for siden:

Fiskerist så klart. :humre:


#6

Syrinx sa for siden:

Jeg ville også prøvd slik fiskerist som frukt nevner, ja. Eller du kan kjøpe grillnetting, det har de på Biltema, Rema og sikkert over alt ellers også.


#7

Malama sa for siden:

Vi skal etter planen innlede grillsesongen i dag. Vi spiser trolig inne. Så varmt er det ikke på den forblåste verandaen vår desverre.

Vi griller mye. Og spiser oftest inne. Kombiner meg som elsker grillmat og mannen som ikke er fan av å spise ute....

Fisk griller vi ikke ofte (jeg er ikke glad i fisk i det hele tatt) men ville prøvd fiskerist ja.


#8

Hyacinth sa for siden:

Takk for tips! Har vurdert fiskerist, ja.

Vi griller minst 6 måneder i året, ofte mer. Sitter inne nesten alltid, også om sommeren, for når været er fint er terrassen for varm.

Hvis jeg var alene, frukt, hadde jeg nok syntes det var stress. Da måtte jeg jo løpe ut og inn hele tiden. Nå er det slik at en av oss griller (ofte litt kjøtt, fisk og alltid mye grønnsaker) og den andre står inne. Når mye av maten legges på grillen, er der mye mindre å gjøre inne. Og ekstremt mye mindre oppvask! Det liker jeg.

Vi griller aldri (som i ikke én gang i året, engang) pølser og annen typisk grillmat.


#9

Malama sa for siden:

I griller mye typisk grillmat vi. Gjerne gode pølser med diverse smaker, chilipølse, brattwurst og hva annet vi finner, gode burgere (av og til lager vi dem selv, ofte kjøper vi diverse), vi griller kylling, svinekoteletter, nakkekotelrtter (på menyen for i dag) og grillribbe og grillskiver og svinefilet og diverse storfe (men velsog glad i svin som du ser)

Å gjøre det alene hadde vært litt stress ha, særlig om jeg måtte ut i hagen, men med en som står ved grillen og en som gjør annet inne, så er det mindre stress og mindre oppvask ja. Også er jeg glad i smaken


#10

meisje sa for siden:

Vi griller fisk med skinnsiden ned til fisken er nesten gjennomstekt, deretter snur vi for å få stekeskorpe. Husk olje, høy varme og fast fisk.


#11

Floksa sa for siden:

Jeg elsker grillmat!
Fisk har jeg ikke prøvd noe særlig, men ser for meg at det må være skikkelig godt?
Vi griller på ved, vi da. Tenner opp i bålpanna og lar det brenne lenge.


#12

Floksa sa for siden:

Nå sist grillet vi entrecôte av sau, krydret og rullet i bacon. Det var skikkelig godt!


#13

Syrinx sa for siden:

Klippfisk med skinnsiden ned. Risle over olivenolje og strø på raust med finhakka hvitløk og chili. Noe av det beste som fins å grille.


#14

Dali sa for siden:

Vi skal grille pizza i dag.


#15

frukt sa for siden:

Barna liker å grille så de hadde satt pris på om det ble mer av det. Er det stor forskjell på de ulike grilltypene? Altså blir maten like god, og hva er mest praktisk?
Jeg har bare en bitteliten gassdrevet turgrill, men har mulighet til å ha både kull og elektrisk.


#16

Fintdethei! sa for siden:

Vi skal grille i dag. Har strimlet kyllingfilet som nå ligger i marinade. Jeg skal tre dem på grillspyd. Så lærte jeg av Hyacinth i fjor, å grille søtpotet i skiver. Det skal vi også ha i dag. Ellers blir det vel noe enkel salat til, og kanskje et par pølser som lå i fryseren, og litt båtpoteter, til de som ikke liker søtpotet.


#17

Kanutte sa for siden:

Første grilledag! Grillben og hamburger med grønnsaker. Jeg har løk, brokkoli, hvitløk, chili og småtomater i aluminiumsboks på grillen. Så varmer vi nanbrød og foccacia til. Godværet kom litt brått på, så det ble det vi hadde i skapet.


#18

Malama sa for siden:

Første grilldag her også. Kjempegodt.


#19

Taien sa for siden:

Jeg skulle ønske jeg var bedre på å grille fisk! I dag er det røkte svinekoteletter, grillribber og masse grønnsaker på grillen. (Mais, løk, asparges, paprika, brokkoli, gulrot og squash)


#20

amylin sa for siden:

Kjøpte ny grill tidligere i uka, Weber gassgrill, og innviet den i går. Ble grønnsaker og grillben. Skal grille pizza til uka, tenker jeg. Griller mest kjøtt, og marinert kjøtt.


#21

Hyacinth sa for siden:

Jeg aner ikke, håper noen andre kan svare. Kullgrill gir jo en annen smak, men jeg har vondt for å tro at det kan være smaksforskjell på feks gass og elektrisk. Det er nok mest oppvarmingskilder som er ulik. Tipper jeg.


#22

Hyacinth sa for siden:

Vi griller ikke mye fisk, altså. Eller jo, en god del fiskeburgere. Sånne 80 %-greier. Ferdigkjøpte. Av og til laks.

Vi prøver å spise lite kjøtt, og jeg er ikke så glad i svin. Så det blir mye grønnsaker og litt kylling. Egentlig litt forskjellig.


#23

Syrinx sa for siden:

Årets første grillmåltid i dag. Baconsurra svinefilet, ovnsstekte poteter, råkostsalat og rosmarinsaus.

Jeg ordner alltid hele måltidet alene og ser ikke helt at det kan være potensielt utfordrende. (Men, i all beskjedenhet, så er jeg rågod på kjøkkenlogistikk også da. :knegg:)


#24

Malama sa for siden:

Spørs hva slags elektrisk, de nyere er bedre, jeg har smakt grillet på elektrisk for mange år siden som var som det var stekt i en ovn egentlig, ikke grillet på noe vis.

Kull gir en annen smak, men det tar mye mer tid . Kull skal brenne seg grått før du griller. Gass (og elektrisk, men det har jeg ikke erfaring med utover det nevnte) fyrer du opp, går og finner frem maten og gjør den klar, og så er det bare å grille. Senker terskelen for å grille i hverdagen veldig. Vi griller gjerne middagen selv om den skal rekkes mellom lekser og håndballtrening.


#25

Syrinx sa for siden:

Teller ned til nykålen kommer i butikk. Det er så godt på grillen og kan passere som et eget måltid for meg.


#26

Hyacinth sa for siden:

Ja, de nye elektriske er helt som gass. Har spist hos folk som har ny el-grill.

Spiste også mat laget på elektrisk grill på 90-tallet. Stor nedtur.


#27

Malama sa for siden:

Jeg er ikke rågod på logistikk, men jeg kan lage all maten selv dersom jeg 1) lager salaten først, og 2) koker risen på gassblusset ute, i stedet for å gjøre det inne, for ellers er enten den eller kjøttet plutselig "oi da" ;)

Så det passer bedre at en av oss lager salat, koker ris, dekker bordet mm, og den andre passer på å slukke de små brannene som starter i grillen av olje som tar fyr. Det er dog en langt roligere jobb enn den første, og tilfaller urettferdig ofte mannen ;)


#28

Malama sa for siden:

Ja, det er det jeg har hørt. Sånn ny elektrisk kunne jeg sikkert hatt. Elektrisk på 90-00 tallet.... var ikke gillmat


#29

Lhi-My sa for siden:

Kan noen gi meg en kjapp innføring i å steke pizza i/på gassgrill? Trenger man stein?


#30

Syrinx sa for siden:

Du trenger en pizzastein, ja. La den varmes godt og lenge før du hiver pizzaen på. Kan være lurt å ha en pizzaspade (eller bruk et stekebrett, det gjorde jeg i flere år før jeg fikk spade). Det går an å la bakepapiret være med og evt nappe det ut etter et minutt eller to. Kan være litt styr hvis/når det tar fyr.

Minuset med pizza i grill er at den ikke får overvarme og blir litt bleik sånn sett, men godt i alle fall.

Anbefaler å bruke en god pizzadeig. Vardøens pizzabunn er fin å starte med. Det er en del andre oppskrifter som er ganske nerdete, det kan føles litt overveldende i starten.


#31

meisje sa for siden:

Vi grillet i går. Paprika, asparges, tomat, haloumi, og vårrull. Pluss lammekoteletter med grønnkål stampot til. Lagde også 2 deilige salater til.


#32

Hyacinth sa for siden:

Boerenkool? Godt!


#33

meisje sa for siden:

Jepp, meisje mannen syns det passet til lammekotelettene. Vi hadde en grønnkål som måtte brukes opp. Resten av grønnkålen lagde jeg smoothie av til frokostidag. Den ble bra, men måtte sile den, for blenderen min klarte ikke å mose grønnkålen fin nok, tror jeg hadde hatt for mye væske i.


#34

amylin sa for siden:

Jeg bruker ikke stein for å grille pizza. Kjevler ut, pensler bakepapir med olivenolje, sklir pizzadeigen over på grillen og steker til undersiden er stekt. Tar den av, pensler siden som ikke er stekt med olivenolje, snur den så den stekte siden er opp, tar på pizzafyll og ost, sklir den av bakepapiret og på grillen og steker til den er ferdig.


#35

Fløyel sa for siden:

Vi griller hele året, flere ganger i uken. Jeg liker best når proteinene er tilberedt på gass. Favoritten er entrecôte med urtesmør.

I dag brukte jeg dagen til å rengjøre grillen skikkelig, skrape og stålbørste, aldri vann. Webergrillen er 23 år gammel og jeg frykter at dens siste sommer har kommet, den steker ujevnt, men jeg gir den en liten sjanse til.

Det viktigste med grill er å aldri rengjøre den med såpe og vann. Jeg varmer opp grillen på full varme, alle brennere på i 5-7 minutter, så tar jeg stålbørsten og malingsskrapen (viktig at det er en skikkelig stålbørste beregnet til grill), og fjerner matrester fra forrige grilling (gjøres også før man evt setter den bort om høsten) . Så senker jeg temperaturen avhengig av hva jeg skal grille, men heller på lav eller medium og litt lengre tid. På denne måten er risten alltid smurt, vasker du med såpe, fjerner du fettstoffene og maten svir seg fast.

Løft ikke på lokket i tide og utide. Stol på temperaturen og steketiden. På samme måte som du stoler på stekeovnen din. Når kjøttet slipper risten er det ferdig, hvis det ikke slipper må det steke litt til. La kjøttet hvile i 10 min etter at det er ferdig stekt.

Fisk griller jeg i aluminiumsform, evt 3-4 min med skinnsiden ned for å få den sprø.

Grønnsaker griller jeg i en panne beregnet for grill, ser ut som en wookpanne, men med masse hull. Bortsett fra poteter, de har jeg i folieform.
Bakte tomater og løk i foliepakker. Blomkål kan grilles på samme måte som kjøtt, i skiver med god marinade.

Pizza på stein. La den grille i 1-2 min på bakepapiret, så napper du det bort når deigen har fått en liten skorpe.

Jeg bruker mye smør! De rullene med ulike krydder/urte/hvitløk, de har jeg mange av I fryseren, alltid. Skjæres i 0,5 cm og legger de jevnt fordelt på kjøttet, når jeg snur kjøttet legger jeg på ny ladning smør.


#36

frukt sa for siden:

Tror ikke jeg vil ha gassgrill. Det blir dyrere og mer vedlikehold regner jeg med.
Det er forresten overraskende mange som gir bort gassgriller på Finn. Flere enn kullgriller, men det er det kanskje ikke så mange som har nutildags.


#37

Hyacinth sa for siden:

Interresant å lese, Fløyel!

Kan du skrive litt mer om fisk? Må visst ha det inn med teskje. Er interessert i sprø skorpe på fisken. Også når den ikke har skinn.

Vi rengjør grillen etter hver grilling, på samme måte som deg. Men jeg opplever likevel ikke at «grillen er smurt», som du skriver.


#38

Malama sa for siden:

Vi rengjør også grillen ved å kjør den varm og bruke børste før grilling, mannen gjorde det i går etter å ha sjekket at slangen ikke var lekk, så var alt klart til grilling litt senere.

I dag blir det kjappgrillet og kjappspist middag (må være kjappspist for den meget saktespisende 10 åringen vår) før håndballtrening. Burgere, mannen har kjøpt inn ferdige burgere og ferdige brød så da er det virkelig fort gjort mellom foreldreamtalene på skolen og den håndballtreningen, akkurat det som trengs idag.

I morgen skal det dessverre begynne å regne, og vi har ikke tak over grillplassen, så da blir det nok innemiddag noen dager.


#39

Elisabet sa for siden:

Hvordan gjør du det når du griller den? Elsker nykål, men ender med å smørdampe den i kjele bare.

Vi kjøpte ny grill for 1 år siden. Og jeg synes det er veldig kjekt med gassgrill siden en kjapt kan komme i gang med å grille om en bestemmer seg for det. Vi spiser ofte ute når vi griller, men hender en kjapt steker noe og spiser inne også. Høy varme og børster rent med stålbørste før hver gang vi griller. Har ikke fått frem grillen i år ennå, men den dukker nok snart frem fra garasjen. Fikk frem hagemøblene i helga i alle fall og fått nytt litt uteliv innimellom all jobbingen med å sette opp rekkverk.


#40

Lhi-My sa for siden:

Min gassgrill er like gammel som eldstejenta, dvs 19 til sommeren. Vi griller mange ganger i uka fra begynnelsen av april til september/oktober. Vi bruker ca en stor flaske gass i løpet sv en sesong. Den koster vel 250 kr eller noe? Jeg tror definitivt vi hadde brukt mer penger på kull og tennvæske i løpet av en sesong. Det er også etter min mening et must med gassgrill når man bruker den til middagslaging på hverdager der man har det litt travel og ikke kan vente den halvtimen det tar å varme opp en kullgrill.

Jeg trenger flere ideer til kjapp grillmat som heller ikke krever mye forberedelse. Vi spiser selvsagt pølser, burger, fiskeburgere og den slags, men ønsker meg variasjon. Noen som har tips til raske, lettvinte og helst rimelige grillmiddager?


#41

Syrinx sa for siden:

Jeg skjærer den i tykke skiver, risler over litt olje (har brukt chiliolje blant annet, det ble bra) og griller på medium varme.


#42

Tjorven sa for siden:

Jeg er veldig glad i grillmat, men må ærlig innrømme at jeg synes det er mye jobb.

Når vi griller, så står mannen min og steker kjøttstykker utendørs, mens jeg gjør en KJEMPEJOBB på kjøkkenet med alt tilbehøret. Og så står han der, svært fornøyd med seg selv og føler at det er han som har lagd middag.

Men litt av greia er at jeg vil gjøre det enkelt mens han "skal bare". Og hele den "skal bare" delen er jobb som tilfaller meg.

Men det blir jo godt da. Kjempegodt. Jeg lager f.eks. en brokkolisalat som er helt fantastisk til litt salt grillmat.


#43

Hyacinth sa for siden:

Jeg lager ikke mye tilbehør. Jeg synes derfor at grilling er befriende lettvint. Slik kan en vanlig middag foregå i hverdagen hos oss:

Klokka 16 kommer mannen hjem. Han skrur på grillen og går på do. :knegg: Like før han kommer, har jeg skrelt og skåret en søtpotet i skiver og lagt den på et fat sammen med paprika i store biter, en avokado delt i to, en lime eller sitron delt i to og en halv bunt asparges. Har litt olje, salt og pepper på dette.

Mannen går ut og griller alt dette, og jeg sender med ham enten en pakke fiskeburgere, fire laksestykker, en pakke vegetarburgere fra Liv Laga/Hoff eller tre store kyllingfileter skåret i to på langs og marinert eller krydret. Sistnevnte går jo kjapt, men ikke så kjapt som det andre jeg beskriver.

Å grille alt sammen tar kanskje 10 min. Imens lager jeg en uhyre enkel salat: Crispisalat, en appelsin i biter og en halv pakke feta. Smell sammen, litt bringebæreddik over og salt og pepper.

Middagen er på bordet 16.15.

Det er det. Grilling er fast food.


#44

Hyacinth sa for siden:

Fløyel:

Du skriver om å grille i alu-form. Gjenbruker du dem, og hvordan er de i tilfelle å rengjøre? Ser for meg at de lett blir veldig bøyde? Og svidde inni og under?


#45

Fløyel sa for siden:

Det er ikke alle fisker det er lett å få sprøtt skinn på. Jeg foretrekker å grille fet fisk som laks. Krydre med salt og pepper, lag noen fine snitt i skinn siden. Legg den på grillen, jeg bruker gjerne medium varme. Viktig at du ikke "rører/piller" for mye på fisken. Løft litt forsiktig for å se om den har fått stekeskorpe, 2-3 min på direkte varme. Fiskefilé trenger ikke lang tid på grillen uansett. Maks 10 min på min, indirekte varme. Er det litt tykk filet er det greit å bruke aluform. Jeg vasker dem og bruker flere ganger om de ikke har blitt grisete. Vi bruker mye av den grillfisken butikkene selger også, og da ligger de i form kan legges rett på grillen. God erfaring med Rema1000 og Kiwi sin grill laks. Tirsdager er blitt fiskedag her, da kjører Meny 40% på all fersk fisk og de har mye godt.

For å få stekeskorpe på fisk uten skinn må du pensle på med fett. Smelt smør med mye godt krydder og pensle på jevnt og trutt. Vær raus.

Grill er den raskeste måten for meg å lage middag på. Men jeg hiver gjerne alt på grillen. Grønnsaker, sopp, poteter, kjøtt/fisk. Eller en rask salat. Minimalt med oppvask av kjeler og former.

Saus, dressing, coleslaw, mangosalsa (godt til laks!) lages inne. Og maisstuing.. Det er et krav her til rødt kjøtt. (1 stor boks mais, 2 rause ss med meierismør og Philadelphia ost, varmes raskt i en kjele. Rør under oppvarming.)

Det jeg opplever at mannen min f.eks gjør feil er å grille på for høy varme og legger alt på direkte varme = grillkullsmak på kjøtt. Jeg legger ikke pølser på grillristen, vi har 3 etg med rist og pølsene ligger på 2. etg. Ting som bare skal varmes, f.eks sousvide maiskolber, ligger i hengeristen i lokket.

Laksepakker er også en hit her, kan også brukes til skrei eller torsk. Alle får hver sin alu pakke med grønnsaker(jeg syntes rotgrønnsaker tar for lang tid), men squash, tomater, broccoli, blomkål, olje, krydder, alt kuttes i passe terninger (+/- 2x2 cm ish) legges på grillen i 10-15 min på Medium varme.


#46

Fløyel sa for siden:

Ett annet tips. Har du en gammel jerngryte er den også fin å bruke på grillen. Jeg arvet noen etter svigers og oppdaget at de var ideelle på grillen når strømmen gikk og var borte i mange timer, midt i middagstiden. Jerngryten brukes til å bake grønnsaker/poteter. Jeg har aldri brukt mine fine emaljerte jerngryter på grillen.


#47

Hyacinth sa for siden:

Tusen takk! :)

Jeg er enig i at rotgrønnsaker tar lang tid i en fiskepakke. Fiskepakker legges derfor like gjerne i stekeovnen hos oss.

Jeg tror jeg skal glemme å få skorpe på et lite torskestykke... Jeg vil gjerne ha det slik som i stekepannen. Men akkurat der er stekepannen å foretrekke.


#48

frukt sa for siden:

Kan en gassgrill stå ute (under tak) hele året?


#49

frukt sa for siden:

Og hvor mye koster gassflaske og påfylling? :noob:


#50

Shun sa for siden:

Ja, både gassgrillen og gassflasken står ute pakket inn i trekk. Under tak er sikkert enda bedre.


#51

Shun sa for siden:

Jeg tror jeg betalte rundt 1000,- på bensinstasjon for en stor gassbeholder. Det skal koste mindre å skaffe ny når man kommer med panten en tom gassbeholder er. Men det har jeg ikke trengt å finne ut av ennå.


#52

frukt sa for siden:

Det var litt for mye for min lommebok. Det er mange gassgriller som gis bort på Finn, men beholderen følger sjelden med.



#54

frukt sa for siden:

Takk. :)

Nå har jeg visst kjøpt en brukt kullgrill, men kanskje det blir gass etterhvert.


#55

Fløyel sa for siden:

Vi bruker gassgrillen ute hele året. Den flyttes under tak (pergola med tak), og jeg måker en sti fra verandadøren til grillen. Vi griller mye! Det går nok 2-3 gassflasker i året. 1. gangs kjøp er de litt dyrere, men vi har en automat på senteret her så vi tar med den tomme tanken, betaler og får ut en ny.


#56

Charlie sa for siden:

Har en elektrisk Weber, kjøpt på Finn. Den er ikke så stor, men det er også en fordel, vi har grillet inne, og, vi! :knegg: Holder fint til vårt bruk.

Hadde stor gassgrill før, men er ikke noe glad i å bruke gass.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.