Musemus sa for siden:
Ungene spiser knapt på skolen for tiden og vi prøver å variere, men det hjelper ikke.
Så - hva har deres barn med i matpakka?
Brødskiver utgår, det har de aldri likt.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Musemus sa for siden:
Ungene spiser knapt på skolen for tiden og vi prøver å variere, men det hjelper ikke.
Så - hva har deres barn med i matpakka?
Brødskiver utgår, det har de aldri likt.
millact sa for siden:
Kjent problem med yngste.
Kjøttboller og pasta i mattermos
Salat, pasta og kylling
Kylling nuggets og pasta, i mattermos
Pizza
daffy sa for siden:
Det går i mattermos. Middagsester og havregrøt stort sett. Av og til en nudelpakke med buljong fra MrLee eller en pasta carbonara rett i koppen som gjøres ferdig i mattermosen.
Myria sa for siden:
Billa sa for siden:
Brødskiver.
frukt sa for siden:
Bananlapper
Pannekaker
Vafler
Matmuffins
Kjøttboller, grønnsaker og ostebiter
Fiskekaker
Minipizza
Wraps
Yoghurt
Frukt
Molly sa for siden:
Lillebror har alltid det samme i matpakken:
Fjols sa for siden:
Mine er seriøst kresne, spiser ikke brødskiver...
De bruker å få ciabatta, eldste bruker ost og skinke på, yngste bruker kun smør på. :stuart:
Frukt og grønt til.
Har vi pannekaker til middag, kan de spise rester til lunsj.
Zulu sa for siden:
Null brødskiver her også. Pastasalat med kylling, tortillawraps med forskjellig fyll, minibaguetter med ost, skinke og salat er sikre vinnere. Og ulike former for yoghurt. Og mellombar. Til yngste er det ofte plukkemat:
apan sa for siden:
Brødskiver
Polarbrød
Knekkebrød
Frukt og grønt
Kjøleskapsgrøt
Av og til bygglunsj, smoothie, yoghurt, rester fra middag
Av og til pizzasnurr om jeg har bakt
Jeg har matpakke selv også, stort sett proteinrundstykker eller knekkebrød og kjøleskapsgrøt eller skyr.
Noe mer avansert er ikke aktuelt her, for noen, jeg regner med de spiser om de er sultne. De to eldste har melk på skolen.
Tjorven sa for siden:
Knerten (13 år) har hatt samme matpakke i 8 år. :nemlig:
En brødskive med salami
En brødskive med brunost
En brødskive med leverpostei
En vitaminbjørn
Snuppa (16 år) har jeg ikke peiling. De har ikke kantine på skolen, så jegantar at hun har med mat hjemmefra.
IOA sa for siden:
Mine liker wraps, pizzasnurrer og innbakte horn. Etter tips her inne har jeg bakt koreanske innbakte pølser. Det er også en vinner. De har frukt og/eller bær til.
Acino sa for siden:
Ungene har variert matpakke, men flest dager med vanlige skiver/hjemmebakte grove rundstykker. Pålegget er også høyst variert. De er bortskjemt med at jeg lager niste, men det er greit. Av og til blir det enkelt type dobbeltdekker med leverpostei, andre ganger full pakke med favoritter som remulade, roastbeef og sprøstekt løk. Avveksling med grove hjemmebakte baguetter fylt med salat, agurk, paprika, ost og noe kjøttpålegg. Eller grove pizzasnurrer eller horn med ost og skinke/pepperoni. De setter også pris på wraps. Eller "hamburger" (bruker da karbonade) eller eller. Så noe frukt og eller grønt tilpasset hvor mye mat det ellers er med. I morgen har de dobbeltdekker hver med halv lunsjkake, ost og sylteagurk til ene og vanlig agurk til andre.
Floksa sa for siden:
Potetmos med ketsjup
Potetmos med pølse
Havregrøt
Rett i koppen suppe
Karbonade med potetmos
Wraps
Salat
Fruktsalat med yoghurt
Bruker mattermos eller termokopp
Har spist noen kameler mothårs før dette utvalget kom på menyen. Men nytter ikke lære når du ikke spiser fra klokka 22 kvelden før og til klokka 17:00 dagen etter. Alle blir slitne av det.
Så det ble det slik.
Isolde sa for siden:
Pizzaboller. Alltid. Bakt på nennes rundstykker.
Kirsebær sa for siden:
Poden (16) har enten med én Go Morgen joghurt og én brødskive uten pålegg, eller ingenting. Da går jeg ut ifra at han handler mat på butikken.
Det hender jeg har overskudd til å bake pizzasnurrer/ostehorn/matmuffins, da har han med seg det
Trulte sa for siden:
Rester fra middagen i forveien. Ostehorn. Pizzahorn. Epler. Mellombar.
Madicken sa for siden:
Jeg har heldigvis unger som synes det er greit at brødskiver er basis, men det hender selvsagt at det ligger andre ting i boksen.
Smash sa for siden:
Eldste på 18 tar helst med seg middagsrester, hvis det ikke finnes tar hun brødskive eller rundstykker. Han på 17 får med seg som regel et grovt rundstykke, hvis det er tomt får han et par brødskiver, han handler som regel litt på Kiwi i tillegg. Han på 13 har 2 grove kanelsnurrer med seg, hvis det er tomt, er det krise. Hun på 10 har som regel knekkebrød og gulrot med seg.
Jeg må innrømme at det er matpakkestyret jeg gleder meg aller mest til å bli ferdig med når ungene blir voksne. :knegg:
millact sa for siden:
Min på 12 lar heller være å spise (også om han er sulten) enn å spise brødskiver, så jeg MÅ gi ham noe annet. Han har aldri vært glad i brød og liker kun et par typer pålegg; det er kanskje grunnen.
celebelen sa for siden:
Pizzasnurrer.
Hun lager dem selv (med ferdigkjøpt pizzabunner) og legger i fryseren. Så plukker hun ut et par hver morgen når hun skal på skolen.
Martis sa for siden:
Eldste spiser ingenting. :sukk:
Yngste spiser ikke brød, men har med lefser eller pasta og inni mellom nudler og varmt vann.
Hvordan fungerer mattermosen? Det er en ide til min som er mer varmmat person enn brødmat! Tar de med en tallerken eller spiser man fra termosen?
polarjenta sa for siden:
Eldste har et knekkebrød med salami. Yngste aner jeg ikke.
Jeg har noen elever med mattermos, de spiser fra termosen.
Martis sa for siden:
Jeg googlet den og har bestilt en for å teste. :knegg: Enn at jeg ikke har oppdaget dette før.
millact sa for siden:
Spiser fra termos, ja.
Miromurr sa for siden:
En banan
Et knekkebrød uten noe på
En halv agurk
En paprika
En skyr i klemmepose
MrLee nudler av og til
Det er ikke alltid det blir spist av det som er med, men han får ikke dra avgårde uten mat uansett, når de ikke har kantine. Så da ligger det noe i matpakken. Det er ikke vits i å sende med mer fancy tilrettelagt mat, det blir uansett ikke spist. :vetikke:
liefje sa for siden:
Jøss. Lager dere til sånne greier i matpakkene? Nå føler jeg meg som dårlig mor, altså. Jeg har laget til brødskiver. Punktum. Har han ikke spist det, har han ikke spist. Og ja, det har skjedd. Etter at han begynte i 8. klasse, har han fått penger til å kjøpe på supermarkedet i nærheten av skolen. Før det fikk de ikke lov til å gå ut av skolegården.
Tjorven sa for siden:
Jeg tenkte som deg. Men siden mine unger har spist brødskivene sine og ikke klaget, så har jeg ikke tenkt mer over det. Det er jo godt mulig at du og jeg hadde lagt mer energi i matboksene hvis det hadde vært et behov. :vetikke:
Og nå som de går på ungdomsskolen har jeg egentlig mistet kontrollen siden avtalen da er at de skal smøre sin egen mat. Men knerten ber stadig om påfyll til de tre påleggene han trenger, så jeg antar at rutinen hans er lik fremdeles.
apan sa for siden:
Tipper mange som går for brødskiver og frukt ikke skriver i tråden for å si det sånn, det var jo en tråd for matpakkeforslag og ikke egentlig en debatt, så man tenker kanskje at ikke man trenger si det mer opplagte (HI sier jo også at barnet ikke liker brødskiver). Jeg sa likevel antagelig det opplagte selv, siden mine har brødskiver, polarbrød eller knekkebrød så det var vel ikke så givende.
Myria sa for siden:
Mine spiser brødskiver vel så ofte som de får andre typer matpakker altså, jeg så bare ikke behovet for å nevne det i innlegget siden HI sier brødskiver ikke er aktuelt. Mine barn spiser gjerne brødskiver til lunsj så jeg lager ikke "fancy" matpakke fordi jeg må, men fordi de blir glade for det. :jupp:
liefje sa for siden:
Min har klaget, sagt at han ikke vil spise brødskiver, men jeg synes ikke at det er noe annet enn trass, så da har han heller ikke fått noe annet. Han har jo spist brødskiver ellers på dagen. Har han vært sulten nok, har han spist det. Såklart er det sikkert bedre med pizzasnurrer og pannekaker, overfylte baguetter og you name it, men jeg synes faktisk ikke at det hører til servicen som jeg har villet tilby. Jeg prøvde med yoghurt og oppskåret frukt og grønt og mer "luksuriøse" brødskiver en stund, men tror faktisk ikke han var sulten nok på matpausetidspunktet. Noen er bare sånn. Han spiste alltid brødskiver til frokost før han dro hjemmefra og det var kanskje nok?
Spoon sa for siden:
Mine spiste brødskiver tidligere, men nå lager de matpakka si selv og da er det større variasjon. Det går mye i kjøleskapsgrøt, egg, salat, tortillalefse med fyll osv.. Av og til også brødskiver.
celebelen sa for siden:
Det er ikke en del av servicen jeg tilbyr, heller. Det er sikkert fler enn mitt barn som lager matpakken selv, enten de har brødskiver eller andre ting oppi.
Zulu sa for siden:
Nå var jo dette en inspirasjonstråd for matpakkeinnhold for barn som ikke spiser brød, så da er det kanskje ikke så rart at flertallet av de som svarer lager matpakker som inneholder noe annet enn brødskiver.
Jeg synes det er et tullete premiss at alt annet enn brødskiver i matpakka er fancy og luksus og mom-of-the-year-nivå. Eventuelt curling-kameler. Mye av det som beskrives her er både kjapp og enkel basismat. Når jeg slenger et hardkokt egg, en yoghurt, en gulrot og en neve nøtter oppi matboksen, så føler jeg ikke akkurat at jeg lager til noe «greier». Den der undertonen om at de spiser nok brødskivene sine om de blir sultne nok, synes jeg også er merkelig. Hvorfor skal det gjelde akkurat for brødskiver, men ikke annen mat man ikke liker? Du sender ikke med pølser hver dag til noen som ikke liker pølser, liksom. Om noen hadde sendt med meg tunfisksalat hver dag i matpakka, hadde jeg fortsatt ikke spist det. Jeg er ikke noe glad i tunfisksalat. Da hadde jeg ventet med å spise til jeg kom hjem. Det er ikke farlig det, så klart, men heller ikke særlig gunstig.
Høst sa for siden:
Jeg har to unger hvor jeg glatt hadde valgt den tilnærmingen, og så har jeg en unge hvor det bare var om å gjøre å få i henne mat - fordi alle hadde det bedre den dagen om hun bare spiste. Så da måtte det fikses ekstra til den ungen. :)
I dag fikk Junior med baguett med egg og bacon (steker alt kvelden før slik at det bare monteres på morgenen) og det er superluksus for ham. Av og til grove vafler, grove pannekaker. Stort sett brødskiver som basis, og så noe ekstra ved siden - drikkeyoghurt, pepperonipølse i skiver, kalkunpølse i skiver eller lignende. Pleier å kjøpe sånn "godterifrokostblanding" (sånn som smaker sjokolade, den ene er kuler eller rundinger og den andre alfabet tror jeg) og så får de med ett lite beger med det for å plukkespise. :)
Myria sa for siden:
Veldig enig i alt dette.
(Og så lurer jeg på hva de som mener barna må klare seg med brødskiver spiser til lunsj selv hver dag. Jeg tror ikke det er brødskiver.)
Billa sa for siden:
Ok
Veldig enig i alt dette.(Og så lurer jeg på hva de som mener barna må klare seg med brødskiver spiser til lunsj selv hver dag. Jeg tror ikke det er brødskiver.)
Det er helt sant, jeg spiser knekkebrød med smøreost eller skinke.
Jeg synes folk er superkreative og bruker mye mer tid på å tenke ut matpakkeinnhold enn jeg er villig til. Dem om det, tenker jeg - jeg har også sikkert områder hvor jeg er mer all inn og mer villig til å tilrettelegge enn snittet. Lillebror spiser det han får og fancy tilbehør kommer i retur. Jeg svarte mest for å følge tråden, ikke fordi jeg antok at mine brødskiver var kilde til inspirasjon. Jeg VILLE bli inspirert.
Tjorven sa for siden:
Jeg oppfattet ikke dette som noen inspirasjonstråd, men et spørsmål om hva som var vanlig at ungdommer har i matboksen. Derfor fortalte jeg om den ekstremt enkle og like ekstremt lite varierte matboksen til knerten.
Han er glad i god mat til middag, men matboksen skal være fullstendig standardisert.
Selv spiser jeg mye forskjellig når jeg er på kontoret. Ofte salat fra kantina. På hjemmekontoret det siste året er det brødskiver, brødskiver og atter brødskiver. Og så skeier vi ut med en kebab fra gatekjøkkenet over gata en gang i måneden eller så.
IOA sa for siden:
Presisering: mesteparten av dette lager de selv.
Zulu sa for siden:
Men her forutsetter du at å putte noe annet i matpakka enn brødskiver er tilrettelegging og «all in». Hvis noe annet enn brødskiver skal være tilrettelegging, så må brødskiver være hovedregelen. Jeg tror det er mange som tenker annerledes enn at brødskiva er default matpakkeinnhold. For meg er ikke brødskiver en del av repertoaret, rett og slett. Verken i matpakka eller til andre måltider.
Zulu sa for siden:
Really? Mer som en spørreundersøkelse, liksom? Hun skriver jo at ungene ikke spiser matpakka om dagen, at de har prøvd mye forskjellig og at de ikke liker brødskiver. Det er jo i den konteksten hun spør hva andre barn har med seg.
apan sa for siden:
Jo. Jeg spiser knekkebrød eller proteinrundstykker stort sett. De to yngste kunne også fått proteinrundstykker om de ville det, men de liker ikke. Eldste kunne nok tenkt seg det, men der har jeg sagt at isåfall får han være med og bake litt, det vil han ikke. Jeg har det bare når jeg gidder bake til meg selv.
Middagsrester kan alle hos oss få, men stort sett bare jeg som vil ta dem.
Min minste vil ikke ha brødskiver og får derfor en blanding av polarbrød og knekkebrød. Han er middels fornøyd med det, men det går bra. Ofte får han kjøleskapsgrøt til måltid nummer 2.
Jeg baker en god del, både med og uten gluten siden vi har en jente med cøliaki. Vi baker rundstykker til helgene, brød og polarbrød på fast basis. Det er en enorm jobb å holde familien med bakst rett og slett, så bare tanken på at jeg fast skal bake pizzasnurrer eller fylte horn er helt uoverkommelig. En del andre alternativer er for meg rett og slett for usunne til at jeg vil at barna skal ha det med stadig vekk (wraps, baguetter, nudler, pasta, mellombar). Jeg synes også det blir for dyrt hele tiden å putte oppi noen av de gode ferdigkjøpte alternativene, så en basis med type brødmat og noe ved siden av, der dette "noe" kan være en innkjøpt småting, men stort sett oppskåret frukt, er vår løsning. De to eldste lager matpakka selv, men jeg hjelper til ved å sørge for et greit utvalg, og jeg skjærer opp frukt når vi feks har mango som skal deles på tre etc.
Jeg mener at man ikke har vondt av noe er hverdagsmat og noe er spesialmat / helgeturmat / feriemat. Og noen ganger kan man overraske i hverdagen også. Men alt trenger ikke være like godt rett og slett, det gjelder både voksne og barn og det gjelder de fleste måltider. Noe er helt grei mat til hverdags og det kan barn også venne seg til. De aller fleste. Så vil vel alle tilrettelegge til en viss grad (man forsøker jo finne alternativer når det er konkrete ting barnet ikke liker) og så er det noen barn med helt spesielle behov som man selvsagt vil ønske tilrettelegge til på andre måter.
Jeg er imidlertid enig i at det ikke var dette hovedinnlegger spurte om. Jeg anbefaler varmt kjøleskapsgrøt med ulike bær dersom man ønsker seg et enkelt og sunt alternativ til brød.
Tjorven sa for siden:
Ja, jeg oppfattet rett og slett HI i denne tråden annerledes enn deg.
liefje sa for siden:
Jeg spiser brødskiver selv, bare så det er sagt. Og han spiser brødskiver ellers. Da syntes JEG at varmmat eller ting man må lage til ekstra, altså ikke bare rester eller noe man ville laget uansett/noe man har i skapet, var langt i overkant av hva JEG hadde tilbudt. Jeg ser absolutt at det ble spurt om alternativer til brød og at min overraskelse over hva som faktisk finnes i de 1000 matpakker rundt omkring, kanskje ikke var riktig å komme med i denne tråden, men jeg trodde at tråder hadde lov til å utvikle seg litt.
apan sa for siden:
Mine barn kan forøvrig gjerne lage seg salater og sånn hvis de ønsker det selv. Selvsagt. Men om det hadde blitt noe de gjorde ofte, måtte vi diskutert ingrediensene, i forhold til pris, innkjøp og hva vi har tilgang til rett og slett, og hvor ofte vi vil handle / hvem som skal ta ansvar for det. Det har gått 5 agurker her siden lørdag til middag, så dersom salatlaging gjorde at jeg måtte kjøpt 10 stk i uka tror jeg at vi måtte pratet litt om det. For eksempel. Selv om agurk er en utmerket ingrediens.
millact sa for siden:
Enig. Eldste på 16 spiser skiver og lager seg matpakke med det. Men yngste har aldri vært glad i skiver og går heller uten mat enn å spise, så han må jeg tilrettelegge for. Han er slank, vokser og trenger energi.
De dagene han får varm mat varmes det i ovnen mens jeg dusjer. Tar ikke lenger tid å lage det enn skiver (men koster selvsagt mer). Han spiser stort sett bare bær til frokost; egg i helgene og da kanskje en snau skive.
Får han med seg brødskive går de i søpla rett og slett, spises ikke. Det går ikke i lengden.
Elisabet sa for siden:
Tortillawrap med Philadelpia krydderost, ruccola og røkt laks. Eldste vil helst ha stekte kyllingbiter istedenfor laks i denne. Wrap er en stor favoritt.
Eggerøre i liten boks også et av Nennes rundstykker ved siden av. Gjerne med greddeost.
Minstemann spiser fortsatt brødskive med smør og hamburgerrygg/skinke noen av dagene. Også har de gjerne litt oppkuttet grønnsaker ved siden av og mellombar.
Når ungene er hos oss lager jeg gjerne matpakker til dem kvelden før. På morgenen nå som jeg har hjemmekontor. Eldste tulla tar ikke mat med seg ellers, og hopper gjerne over frokost også.
Zulu sa for siden:
Nå driver jeg med utstrakt kjepphestridning, merker jeg, men denne hverdagsmaten må altså ikke være brødskiver. Det finnes annen enkel, sunn, billig, hverdagslig, temmelig kjedelig mat i kategorien «grei» som ikke er brødskiver. Det er poenget mitt. Og noen av dere snakker som om det bare er brødskiver som faller innenfor den kategorien. Det er jeg himmelropende uenig i, hvis noen skulle være i tvil. :knegg: Hm, grove baguetter, fullkornswrap og -pasta mener jeg er fullverdige alternativer til grovbrød ernæringsmessig sett. Fair enough. :) Jo, sant nok. Og det bidrar jeg visst til selv også. :sparke:frukt sa for siden:
Det trenger ikke å ta mye ekstra tid altså. Har vi pannekaker en dag blir det som regel noen igjen som blir med i matboksen. Samme med vafler. Bananlapper lager jeg ofte til frokost og steker noen ekstra til matboksen. Da har jeg laget røren dagen før.
My sa for siden:
Jeg lager ingenting. :knegg: Her har ungene hatt ansvar for matpakkene sine selv i mange år. Den ene 8.klassingen nevnte det faktisk for noen dager siden, litt sånn humrende over oppdagelsen at noen i klassen fortsatt får smurt matpakke av foreldrene sine. For henne var det like absurd som om jeg skulle børstet håret eller knytt skoene hennes.
Jeg må også innrømme at jeg ikke har helt kontroll på hva de tar med seg. Jentene tar vel vanligvis med seg brødskiver, tror jeg, men eldste tar av og til med en salat i stedet, eller lager seg en smoothie. Yngstejenta slenger ofte oppi litt paprika eller agurk, sammen med skivene. Hun foretrekker vanligvis polarbrød, og favorittpålegget er ost, skinke og salat. I dag er jeg usikker på om hun i det hele tatt tok med matpakke, jeg kan ikke huske at jeg så henne lage noe (jeg fikk med meg at hun spiste frokost). Men hun slutter 13:30 i dag, så det går sikkert bra.
Guttungen har null matlyst om morgenen, og er ofte rådvill når det gjelder hva han skal ta med seg. Han er ikke glad i brødskiver. Der må jeg passe litt mer på at han faktisk tar med seg noe, særlig når han har lang dag. Mandager begynner de 10:30 og slutter 15:30, da gjør han som han vil (jeg er jo vanligvis heller ikke hjemme når de står opp den dagen, med mindre jeg har hjemmekontor). Men tirsdag er skoledagen fra 08:10-15:30, og han har både gym først på dagen, og valgfag FYSAK på slutten av dagen, så da er det litt viktig. I dag ble det en boks nudler og en termos med vann. I går også, men da tvingte jeg han til å ta med noe frukt og yoghurt i tillegg. Noen dager blir det bare en God Morgen yoghurt og en banan e.l. Hvis jeg har giddet å bake sånt som ost- og skinkehorn (skjer ofte i forbindelse med turdager, så baker jeg litt ekstra) så tar han med seg det. Han har også hatt med seg f.eks varme kjøttboller i mattermos. Da varmer han dem i airfryer, det tar nesten mindre tid enn å smøre brødskiver. Problemet er at når han ikke har matlyst om morgenen, så klarer han ikke å forestille seg at han skal få lyst på noe sånt senere på dagen heller, det gjelder nesten samme hva jeg foreslår. Så noen ganger gir jeg bare opp.
Zulu sa for siden:
Ja, at jeg de fleste dager lager matpakke til en sjette- og en niendeklassing innrømmer jeg gjerne at er curling, altså. :knegg: Men nå i hjemmekontortilværelsen synes jeg det er hyggelig å gjøre for dem når de skal ut av døra om morgenen og ikke jeg. Og det hadde ikke vært brødskiver i de matpakkene uansett hvem av oss som lagde dem. :hehehe:
apan sa for siden:
Og det er jeg enig i, derfor har jeg for eksempel foreslått kjøleskapsgrøt. Det er også flere andre alternativer som har kommet fram i tråden, men der flere av oss påpeker at det ikke er alternativer vi mener at vi kan tilby hver dag av hensyn til arbeid og også pris for mitt vedkommende (jeg synes feks det blir ganske dyrt med pizzasnurrer i tillegg til mye arbeid), ikke fordi det ikke er fullverdige alternativer.
Mens jeg er uenig i det. Nå baker jeg altså en del grovbrød og polarbrød selv, så det påvirker selvsagt vurderingen noe. Grove kjøpebaguetter er stort sett lagd mørkere med farge og både det og wraps har uforholdsmessig mye kalorier i forhold til næringsinnhold. Mener jeg. Pasta også vil man, med mindre man spiser veldig lite av det, se at det skal ingenting til for det samsvarer med hva man har stappet i seg i en brødskive.
Vi er en familie som spiser ganske mye mat og mine vurderinger påvirkes nok av det. Dersom et barn spiser veldig lite uansett, har det selvsagt lite å si med kaloriinnhold kontra næringsinnhold.
Floksa sa for siden:
De første ti årene mine som skolebarna var det brødskive med brunost, leverpostei eller hva vi hadde. Da jeg hadde sultet den ene i et år og innsett at skolehverdagen ikke ble noe bedre av i ikke spise fra kl 22 til kl 17 dagen etter spiste jeg den kamelen. Det satt langt inne. Men nå blir det spist både frokost og skolemat og gutten virker langt bedre. Og den svært overvektige lillebroren får også med seg mat han liker og bli mett av men som jeg sørger for at inneholder færre kalorier. Så sånn sett er det vinn vinn.
Zulu sa for siden:
Til det første vil jeg si at skillelinjen du trekker opp der går mellom kjøpebrød/-baguetter og hjemmebakt brød/baguetter. Grove, hjemmebakte baguetter kan være like sunne som hjemmebakt grovbrød. Og kjøpegrovbrød kan være luregrovt det også. Så kan man jo også spørre seg om hva som faktisk er forskjellen mellom brød, baguetter, rundstykker og pizzasnurrer for den del. :knegg: De kan jo lages med nøyaktig samme deig og pålegg/fyll. Det blir varmebehandling og fasong, da.
Når det gjelder «tomme» kalorier som ikke fortrenger næringsinnhold, så er det sikkert riktig som du skriver i siste avsnitt, at det blir litt farget av hvor storspiste barna er. Hos oss er ikke slike kalorier noen ulempe.
Billa sa for siden:
Brødskiver er default hos OSS Og for meg så ville en del av løsningene som er beskrevet ulike innlegg være å tilrettelegge og gå all in. Hverken lommeboka eller jeg gidder å legge så mye i en niste, og det må jo være greit det?
Myria sa for siden:
Da kan hun himle riktig godt av at jeg fikk matpakke laget for meg til jeg flyttet hjemmefra rett etter vgs. :eek: Jeg var selvsagt i stand til å gjøre det selv, akkurat som barna mine er, men Pappa syntes det var hyggelig å gjøre og jeg synes det er hyggelig å gjøre for barna mine. At noen sammenligner det med hårbørsting eller skoknyting synes jeg er absurd all den tid dette ikke handler om uselvstendighet, men om å gjøre noe koselig for andre.
Ellers er jeg veldig enig med Zulu. At mange synes brødskiver er god matpakke er selvsagt helt i orden, men at alt annet enn det skal være noe utenom det vanlige eller fancy kan jeg heller ikke forstå.
apan sa for siden:
Ja, hvis man baker selv blir det mye av det samme (da er vi tilbake til "hvor enorm kapasitet har man til å bake selv"). Og hvis man kjøper blir det mye av det samme for en del mat. Men man kan få tak i grovbrød som er grovere enn kjøpebaguetter altså.
Så vil de fleste spise veldig mye mer av mat servert som baguetter og pizzasnurrer. Mulig mange synes det er en fordel, men det synes ikke jeg. Det er også en rekke andre sider ved dette som jeg ikke tror jeg skal gå inn på siden vi allerede er langt utenfor trådens tema.
My sa for siden:
Litt komisk egentlig, at du føler behov for å forsvare det, på grunn av hva min 8.klassing tenker. :hehehe: Men ok, jeg skal si det til henne, at du synes det er hyggelig å lage matpakke til barna dine. :jupp: Jeg er sikker på at hun lar deg få lov.
Mitt svar var mer ment som en "trøst" til liefje, som følte seg som "dårlig mor" fordi hun bare smør vanlige brødskiver, og ikke lager noe ekstra. Det var bare en påminnelse om at det finnes dem av oss som ikke engang lager brødskiver, men som lar ungene ordne det selv, og har gjort det såpass lenge at ungene synes noe annet er utenkelig, og at her ville også smøring av brødskiver være unormalt høyt sørvisnivå. Det var ikke ment som en kritikk av at folk ordner matpakke for ungene sine.
Zulu sa for siden:
Og for andre vil det ikke være det. Begge deler er like rimelig. Jada, det er jo gjerne et større utvalg i brødhylla enn i baguettehylla. Og når det gjelder næringsverdi i kjøpebakst handler jo kvalitet ofte om pris. For noen barn er det jo en fordel å legge til rette for at de spiser mer mat. For andre vil det ikke være det.My sa for siden:
Ja, når det gjelder guttungen her så er jeg snart der at jeg er glad bare han spiser noe i det hele tatt, samme hva. Ofte gjør han ikke det, uansett hva han har med.Frøy sa for siden:
Jeg aner ikke hva mine har med seg, etter mye klaging på matpakkene jeg laget fra de de var ganske små så har de hatt ansvaret for matpakkene selv. Jentungen ber om innkjøp av mellombar og agurk så jeg antar at dette er med.
Har hatt omganger med begge to med lærer på telefonen at jeg må passe på at de får med seg mat, men det har gått over og nå tar tilogmed snart 17 åringen å smører mat med seg hver dag, selv om det både er kantine og butikk lett tilgjengelig, han tror jeg er ganske lett i matveien så der mistenker jeg at det ofte går i skive med ost på.
En boost for å få alle til å ta med seg mat har vært daglig levering av brød på døren fra morgenlevering, det hjelper med ferskt brød.
Billa sa for siden:
Men du, hvem i denne tråden sier at det ikke er rimelig at det er ulikt hos ulike folk (mødre) :undrer:
apan sa for siden:
Ja. Men på et tidspunkt er det for de fleste uheldig at man har vent seg til å spise store mengder lettvin mat der det fort blir mye kalorier. Særlig i det ingen baker denne maten til dem mer.
Wix sa for siden:
Jeg har en 13åring som vil spise de samme brødskivene, alltid, så han får det. Og en 14åring som er mer typisk ser jeg fra denne tråden - hun hopper gjerne over måltider hvis hun ikke har så lyst på det som er tilgjengelig. Spesielt lunsj på skolen. For tiden er det wraps med smøreost, salat, agurk, ost, skinke/kylling (kjøper ferdig stekte biter), som fungerer best. Men plutselig går hun lei av det, og vi må finne på noe annet.
Zulu sa for siden:
Ingen. Det har jeg heller ikke påstått. Jeg var bare ute etter å balansere utsagnet ditt. Og det var et slags svar på dette spørsmålet:
Magica sa for siden:
Vi har sluttet å smøre matpakker når ungene har vært sånn ca... 9-10 år? Men vi er jo tilstede og ser hva de tar med seg og spiser frokost sammen. Nå har vi vesla som er 7 år og hun lager vi (mannen) matpakke til.
Det viktigste for meg er at vi har et godt utvalg av ting som kan tas med til skolematen. For meg så er det (av og til) pizzasnurrer i fryseren, go-morgen-yoghurter, brødskiver, tacolefeserester med ymse fyll og ikke minst knekkebrød. Knekkebrød er populært her, da tar de med seg en skinkeosttube i tillegg til knekkebrødene. Og frukt selvsagt, banan særlig, og eple. Polarbrød var populært blant guttene i mange år.
Vi har kjøpt sånn havregrøt-termos men det var ikke noe stor suksess her.
Billa sa for siden:
Mens jeg henviser til meg og min situasjon - argumenterer du som jeg putter mine klistrelapper på andre. Det trenger du ikke :)
Zulu sa for siden:
Jeg snakker ikke om barn som spiser store mengder, uansett hva slags mat de blir tilbudt. Jeg snakker om småspiste barn. Som fortsetter å være småspist som ungdom. Da er det jo selvsagt ekstra viktig at det de spiser har tilstrekkelig næring, men det er jo ikke boller og junk food vi hovedsakelig snakker om i denne tråden, det er sunn, næringsrik mat. Jeg vet ikke helt om jeg forstår problemstillingen?
apan sa for siden:
Nei, tror ikke det. Foreslår vi lar det ligge, det har ikke noe med HI å gjøre.
My sa for siden:
Slik er det her også. Utfordringen er å finne hva det utvalget skal bestå av, der håper jeg på å få tips i denne tråden. Som sagt gjelder det spesielt guttungen, jentene synes brødmat er ok, og i det minste klarer de å finne alternativ de gangene de vil ha noe annet. Han har rett og slett ikke matlyst om morgenen, og klarer heller ikke å tenke ut hva han kan finne på å få lyst på senere på dagen.
Zulu sa for siden:
Trenger og trenger. Jeg kommenterte på premisset du la til grunn for bruk av begrepet «tilrettelegge», og presiserte at dette premisset ikke var gyldig for alle.
zinatara sa for siden:
Som oftest brødskiver som de smører selv.
Men utenom det liker de (men dette er langt fra hver dag):
pizzasnurrer
innbakte pølser
wraps med ulike fyll, f.eks. kremost, serranoskinke, ruccola og tomat
couscous salat
pastasalat
middagsrester
grøt i mattermos
mac n cheese i mattermos
garlic noodles og kylling
rislapper
pannekaker
havrevafler
Minste har skolemelk, så hun har noen ganger med seg frokostblanding. Hun kan også finne på å lage yogurtparfait eller fruktspyd. I det siste har jeg kjøpt de større begerene med havrelunsj og da liker hun å ha det i en boks sammen med litt syltetøy og bær.
Zulu sa for siden:
Det kan vi. :nikker: Jeg ble nysgjerrig da, selvsagt. :knegg:
My sa for siden:
Jeg synes ellers det er unødvendig å ri kjepphestene sine her, hva matpakkeinnholdet angår, og det bør heller ikke være nødvendig å kritisere eller forsvare hvor mye tid en selv eller andre legger i matpakkelaging. For mange (i alle fall meg) er alle forslag som kan finne på å falle i smak kjærkomment, uansett hvor tidkrevende det måtte være å lage det, eller hvor lite næringsinnholdet er sammenlignet med antall kalorier. Det er jo bare å droppe å lage det man ikke har sansen for, enten det er for usunt, dyrt eller tar for mye tid, de fleste greier å tenke selv.
Synes ikke det gjør noe om folk skriver om brødskviene ungene vanligvis har med seg heller, selv om ungdommen ikke liker brødskive synes jeg likevel det er nyttig å høre hva slags pålegg andre foretrekker. Kanskje kommer jeg på noe vi ikke har prøvd på lenge, og pålegget kan jo også brukes andre steder, på lefser/wraps, i salater, eller bare for seg selv, for den saks skyld.
Billa sa for siden:
Ok, tenker jeg bare sier takk for nyttig presisering, og foreslår at vi ikke fortsetter denne avsporingen :)
Katta sa for siden:
Jeg aner ikke. Han på 9 får fortsatt assistanse og der er det snakk om 2 brødskiver med yohyurt og eple i tillegg. Hva de eldre gjør aner jeg ikke. Den dagen det er bekymring rundt temaet, enten fordi de blir for tynne eller fordi det blir for mye mas om å finansiere så tas det jo opp, men inntil da tenker jeg det er ivaretatt. Med mindre jeg får et barn men spesielle behov på det området ser jeg ingen grunn til å stresse med det.
Geitrams sa for siden:
Eldstemann bruker evigheter på å spise og har mer enn nok med et par skiver med pålegg. Niåringen har brød eller polarbrød med pålegg, og har alltid masse tomater, knaskegulrøtter og paprika med i tillegg. Han trenger mye mat på skolen, og har noen ganger med seg to matbokser.
Charlie sa for siden:
Kidsa har vanen med brødskiver, og et vel begge (14,17) oppe i tre skver på et måltid. Går mye i vanlig gulost, kyllingpålegg, salami. Visstnok er leverpostei og makrell «sterktluktende» og ikke sosialt akseptert å spise på skolen. Litt overrasket over posteien, det er den gule boksen, synes selv den er «bleik» i smaken. :knegg:
Peppermakrell, varmrøkt laks osv er godt, tynne skiver fiskepudding (gjerne litt majones og reker). Det nye laksepålegget til Mills i glass var godt, fanget det opp, her inne. Har prøvd den med svart pepper, det finnes en til, tror jeg.
Kiden lagde seg wrap i går. Vanlig lompe med guacamole (boksen fra grønnsaksdisken, den milde av dem) og med salat. Salaten var lagd til middag dagen før. ruccola, crispisalat, cherrytomater delt, agurk, litt paprika og et eple snittet smått. Ja, eller rasket sammen det vi hadde. :knegg:
Har en som ikke er så glad i brød, men kan spise. Brød er mer atttraktivt når det er «middag» på, feks fiskekaker, karbonader o.l. De har også likt «matpakke-kit» hvor de får med «ingredienser» i boksen og bygger sandwichen selv. Særlig med hele egg og eggedeler. :fnise: Hender jeg koker opp en gjeng egg, så vi har hardkokte egg tilgjengelig på kort varsel. Da de var små, tegnet jeg ansikter med tusj på dem, noen ganger. Kan funke på store barn, også. For noen barn er det mer stas å spise mat de selv har lagd (andre suser bort hele spisefri med å plukke og pelle).
Musemus sa for siden:
Nå har det løsnet litt, denne uka her. Hun har nå med tyrkiske wraps med ost og skinke. Hun elsker tyrkisk mat, så om det er noe i nærheten av det, så går alt ned.
Fikk hjem fulle matbokser i forrige uke, da hadde hun polarbrød. Da ble det spist druer og en mellombar hun hadde putta oppi selv.
I dag har hun tyrkiske wraps og masse jordbær inntil.
Benzo sa for siden:
Nå vet ikke jeg hvor du bor, eller om dere har tilgang til tyrkiske butikker, men ofte selger de Börek med ulikt fyll. De har noen supergode i den lokale slaktebutikken her. Forskjellige fyll, kylling, potet, feta/spinat, og kjøttdeig.
mkj sa for siden:
Minstemann har brødskiver, pepperoni og baconpostei er slagere her.
Eldste pakker med seg middagsrester som regel. Salat/ris/kylling osv.
Zulu sa for siden:
Oh, hva er tyrkiske wraps?
Fluke sa for siden:
10-åringen: brødskiver med ost og skinke
19-åringen: brødskiver med brunost
millact sa for siden:
Denne uken har 12-åringen fått pizza med seg hver dag. Stekte karbonadedeig og la i en boks mandag morgen. Kjøpte pitabrød samt små, runde pizzabunner, hadde på tomatsaus, karbonadedeig og ost. Fornøyd gutt.
Fornøyd mor også, for jeg slapp kaste brødskiver og er glad han har spist. Han har hatt oppkuttet melon i boks ved siden av. Populært det og.
Lyppa sa for siden:
Jobber på skole og kan melde om at leverpostei lukter fælt når en romtemperert matboks åpnes. Ellers reagerer jeg aldri på lukta av leverpostei hjemme.
Musemus sa for siden:
Det er litt som Nan-brød, men mer lefse og mye luftigere, liksom. Vi bruker dem til kebab, egentlig. Må prøves!
Musemus sa for siden:
Takk, det skal jeg sjekke ut! Vi har tyrkisk butikk her, og den er helt fantastisk bra. Var innom senest i kveld. :love:
Serafin sa for siden:
Storebror: Han har med en pakke tortilla-lefse på mandag + noe frukt. Og te. Det er hans skolemat. :knegg:
Bonusgutten: En flaske saft og to rundstykker som er med hjem, som spises når han kommer hjem.
Lillesøster: Middagsrester 90% av tiden. Når vi har spist middag, legger jeg rett opp i matboksen til henne, og da er det klar til neste dag. Har vi ting som ikke egner seg som restemat (er vel nesten bare grøt tror jeg, eller hvis det er kjøttkaker etc), så får hun tortillalefse med noe i, eller til nød brødskiver.
cora sa for siden:
Her går det i wraps med middagsrester eller omelett med skinke.
Engasjert sa for siden:
Hele det siste skoleåret har de spist horn med innbakt ost og skinke. Har i fryseren hele tida, og de tar med seg horn frosne i matpakken. Til lunsj er de tint.
Og er de ikke spist i løpet av skoledagen, spises de før middag eller varmes til kvelds.
Så avanserte matpakker som flere av dere beskriver, har aldri mine hatt. De har laget matpakker selv i mange år, fordi det aldri var bra nok det jeg laget. Da måtte de ordne det selv. Men så startet jeg med å bake horn, og de anser seg som heldige som alltid har det i fryseren (det er sagt; "Vi er privilegerte" <3 ).
Bestemora bidrar også gjerne med en ladning horn i ny og ne.
Madicken sa for siden:
Har du oppskrift på disse? :vilha: Jeg har bakt noen horn av tilsvarende type, men disse egner seg dessverre ikke så godt til frysing.
Engasjert sa for siden:
Jeg har en oppskrift som mamma har notert ned til meg, som hun har kalt "Bestemor (og fru Lund) sine verdens beste horn". Jeg vet ikke hvem fru Lund er, men bestemor er min mamma <3
Jeg baker horn og små "supperundstykker" med orginaloppskrifta til festbruk, mens når jeg baker til skolehorn, blander jeg i grovere mel og reduserer sukkermengden litt. Ikke grovmalt mel, for da blir de ikke så lettspiste lenger, og guttene mine er ikke så begeistret for hele korn. Prøv deg fram med hvor grovt som er ok for dine barn.
Oppskrift til 16 horn (jeg firedobler):
400 gram hvetemel
40 gram sukker (120 gram sukker ved firedobbel deig)
70 gram margarin (jeg bruker meierismør, 200 gr ved firedobbel deig)
1/2 ts kardemomme
3 dl melk/vann (jeg bruker halvt om halvt)
50 gram gjær (jeg bruker tørrgjær)
10 min på 250 grader (jeg steker på 220 når jeg har ost og skinke i)
Når jeg lager fylte horn, bruker jeg ferdig skivet Norvegia og kokt skinke, og deler hver skinke i to og hver osteskive i to. Legger halv osteskive og halv skinke på hvert horn og ruller sammen. Etterhever godt.
Fryses når de er kalde.
jolie sa for siden:
Eldste vil helst ikke ha med matpakke, men jeg smører og hun tar med - og spiser stort sett opp. Det er det samme hver dag; tacolefse med enten hamburgerrygg og ost, eller eggerøre og laks/hamburgerrygg, agurk/paprika. Ved siden av er det et eple i båter og evt paprika, gulrot, minitomater eller agurk. 1-2 ganger i uka en mellombar eller kjeks. Det er nok et poeng for henne at det er likt hver dag så hun slipper å bruke energi på å tenke på om hun greier å spise det.
Minsten har så korte dager at han ikke har med matpakke akkurat nå, men vi skal øke tilstedeværelsen og da blir det matpakke igjen. Han har som regel med seg to polarbrød med majones og hamburgerrygg, eple/gulrot/agurk og av og til en mellombar eller kjeks.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.