Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvilken knoke bruker jeg til lapskaus og betasuppe?

#1

daffy sa for siden:

Tenkte å utnytte hjemmekontrotilværelsen til å lage noen langtidskokte middager. På kolonial.no har de salt knoke og salt & røkt knoke fra Torshov kjøtt. Hva er klassikeren og det som er mest vanlig å bruke til å koke lys lapskaus og betasuppe av?


#2

Mikkeline sa for siden:

Jeg bruker alltid røkt, men hva som er vanligst generelt sett vet jeg ikke.


#3

gnuri sa for siden:

Jeg synes røkt blir best


#4

Fersken sa for siden:

Det er smak og behag, jeg liker røkt best.


#5

Lhi-My sa for siden:

Jeg tror det er en ren smakssak. Jeg bruker aldri røkt, er ikke vant til det og synes urøkt smaker mye bedre. Vi bruker heller ikke røkt spekeskinke eller røkt pinnekjøtt.


#6

frukt sa for siden:

Jeg er vant med salt og urøkt.


#7

daffy sa for siden:

Jeg ser at mange oppskrifter skriver lettsaltet knoke. Men jeg finner bare «saltet knoke». Er det to ulike produkter eller bare en forskjell i hvordan ulike produsenter merker varene sine?


#8

Magica sa for siden:

Saltet er lettsaltet ja. Jeg liker best røkt. Syns salt av og til smaker gæli mye nøff nøff. :)


#9

Nextlife sa for siden:

Jeg er ikke glad i røkt mat, og synes det tar livet av alle andre smaker i retten. Jeg bruker salt knoke.


#10

daffy sa for siden:

Tror jeg skjønner, så det som Torshov kjøtt kaller "Salt knoke" er sannsynligvis det samme som en annen produsent ville kalt "lettsaltet knoke".


#11

Malama sa for siden:

Jeg ville helst brukt røkt, mannen er ikke glad i røkt, så vi bruker oftest saltet. Lettsaltet, saltet, lettrøkt, røkt, det er mest produsnetavhengig om det er "lett" i navnet eller ei


#12

Turban Smukk sa for siden:

Jeg liker best røkt, men jeg tror det avhenger av produsenten hvor sterk røyksmak det er (og hvor salt det er). Det er jo en smakssak, jeg er i motsetning til Nextlife glad i røyksmak. Jeg tror det er like vanlig å bruke saltet/lettsaltet i suppe/lys lapskaus (hva er egentlig forskjellen?)

Røkt knoke er også veldig godt med kålrabistappe til. Jeg får nesten pinnekjøttfølelse av det.


#13

Charlie sa for siden:

Nå fikk jeg også lyst til å lage lapskaus på knoke :mumle:


#14

Madicken sa for siden:

Dette. :nemlig:

Det finnes utrolig god salt knoke som bare smaker godt, da, men jeg synes røkt er mer safe.


#15

Tjorven sa for siden:

Takk for inspirasjon. Da blir det ertesuppe på knoke neste uke. Hvis det serveres med pannekaker, så klager ikke ungene heller. :nemlig:


#16

Malama sa for siden:

BAre du holder ertene ute av den suppa, så hadde ikke jeg klaget heller. grønnsakssuppe, gjerne, men...

Mamma var veldig glad i ertesuppe og laget det ofte. Jeg foretrekker klar suppe.


#17

Turban Smukk sa for siden:

Hva er klar suppe?

Jeg er ikke oppvokst med knoke hjemmefra, så bruk av knoke er noe jeg har lært meg selv, med litt hjelp fra Hellstrøm på TV i sin tid (og en ekskjæreste).


#18

Syrinx sa for siden:

Buljongsuppe. Grønnsaker og evt kjøtt i hele biter, svømmende i en deilig, klar buljong.


#19

Turban Smukk sa for siden:

Åja. Virker jo logisk, sånn sett. :knegg:


#20

Malama sa for siden:

Eller i krafta du koker av knoken ville jeg sagt da. Tenger jo ikke buljong når du har en knoke. La den koke/trekke så blir det god kraft. Salte og krydre suppa etter behov. Ta opp knoken og pill av kjøttet når den er kokt, og del i slå biter, og ha i grønnsaker etter eget ønske. Med rester blir den "grumsete", i tillegg til at jeg ikke er glad i erter.


#21

Syrinx sa for siden:

Ja, det var krafta jeg egentlig mente da.


#22

Malama sa for siden:

Ble sulten, jeg.

Egenelig bruker jeg oftest knoke til ball. Koker knoken en time. Tar av kjøtt til å ha i ballene (potetball) og koker det hele videre, ball, kålrot og knoke, pøser de siste 15-20 minuttene. Men å lage suppe eller lapskaus (noen spurte om forskjellen. Den ligger i konsistensen. Jeg jukser lett og tilsetter en (deler av evt) pose potetmos i gryta dersom det er for tyntflytende)


#23

Tjorven sa for siden:

Jeg har aldri lagd potetball, men lurer på om jeg burde forsøke meg. (Østlending av de aller østligste og derfor ingen tradisjoner for sånt.) Jeg synes jo det er innmari godt når jeg vår det servert. Jeg vet at det tar tid, men er det vanskelig?


#24

Malama sa for siden:

Nei, det er ikke vanskelig.

Lett-varianten er en pose fra butikken som spes med vann og føl oppskriften bakpå. Mer fra grunnen er å male poteter og blande med byggmel. Litt kliss, men ikke vanskelig. Det bare tar tid ja. Vel, å lage fra grunnen krever at du selg skjønner når det er nok mel, så de ikke blir supertunge/kompakte, men samtidig ikke så våte at de går i oppløsning under koking, men det er litt vanskelig å si hvor mye, for det avhenger av hvor våt poteta er. Pose er enklere da, og smaker egentlig omtrent det samme.


#25

Tjorven sa for siden:

Takk. Jeg har sett de posene, men fryktet at de ikke ble noe bra. Da prøver jeg meg på det.


#26

Malama sa for siden:

Det blir faktisk bra som bare det. Kokes absolutt helst i kraft, så kok en knoke en time først, eller trekke da, ikke koke, også ballene etterpå, blir så bra så :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.